Leroksella ja Raaseporin raunioilla

Kesän, erityisesti heinäkuun, viikonloppuina olemme useimpina olleet ”reissussa”:
häissä Ylöjärvellä, kesäteatterissa Turussa ja nyt viimeisimpänä Hangossa tutustumassa Gustavsvärnin majakkaan ja Tammisaaressa Villa Schildtin kesänäyttelyssä ja Raaseporissa Lassen ystävän Johan Ljunqvistin valokuvia katsomassa.

Villa Schildt
Göran Schildtin kirjoja

Villa Schildt on Christine ja Göran Schildtin säätiön näyttelytila Tammisaaressa. Samassa pihapiirissä on myös Göran Schildtin ystävän Alvar Aallon piirtämä Villa Skeppet, jossa pariskunta asui Tammisaaressa.

Villa Skeppet

Säätiöllä on monenlaista purjehdukseen ja kirjallisuuteen liittyvää toimintaa ja se on mukana myös järjestämässä matkoja Leroksen saarelle Kreikkaan, jossa oli vuosikymmeniä pariskunnan toinen koti  ja tänä kesänä huvilassa on näytteillä kevään Lerokselle suuntautuneen valokuvausmatkan satoa.

Off season Villa Schildt
Off season valokuvia

Näyttelyssä pääsee Lerokselle paitsi kuvien kautta, myös ainakin meidän siellä vierailessamme, myös leroslaisen nuoren tytön kertomusten kautta. Hänet saa halutessaan oppaaksi ja hän kertoi paikallisella osaamisella, englanniksi, hienosti lisää valokuvien kohteista ja saaresta ja juttelimmekin sitten hänen kanssaan hiukan myös meidän jo yli kymmenen vuotta sitten toteutuneesta vierailustamme Leroksen saarelle.

Leroksen kartan äärellä pohdimme myös hänen kanssaan, muutaman blogistamme poimitun valokuvan avustuksella, että olimme varmaan yötä Agia Marinan satamassa (jonka sittemmin varmistin vuoden 2004 päiväkirjastani).

Leroksen kartta

Agia Marina
Agia Marinasta keväällä 2004 itse ottamamme kuva

Tammisaaressa etsimme hetken kahvilaa vanhasta kaupungista, ja löytyihän se, Café Gamla Stan, joka ylpeästi kertoo myös Tarja Halosen ja Martti Ahtisaaren vierailleen täällä. Mansikkaleivos idyllisessä ympäristössä ja olimme valmiita jatkamaan seuraavaan kohteeseen, Raaseporin linnoituksen linnanvuodin tupaan, jossa oli esillä Lassen tuttavan Johan Ljunqvistin valokuvia.

Cafe Gamla Staden
Snapperscapes

Valitettavasti tila ei oikein tehnyt oikeutta hienoille ilmavalokuville, mutta olivat ne silti ehdottomasti näkemisen arvoisia. Oma suosikkini oli kuva Raaseporin linnoituksesta öisessä valaistuksessa joskin ilmakuvat pelloilta olivat myös jännittäviä!
Elokuussa kuvat ovat esillä Karjaalla Galleria Fokuksessa.

Snapperscapes Raaseporissa

Raaseporin Linnanraunioista emme tällä kertaa jaksaneet innostua, vaikka niiden vieressä olimmekin. Toisaalta takana oli jo monta kohdetta samalle päivälle ja lisäksi osuimme alueelle samaan aikaan kesäteatterin Emil i Lönneberga -esityksen kanssa ja halusimme päästä jatkamaan matkaa ennen näytelmän loppua, sen verran paljon autoja näytti kaikilla paikoitusalueilla olevan, että ennakoimme lähtöruuhkan alueelta olevan melkoinen!

Raaseporin linnanrauniot

Mutta ei hätää – bloggaajakolleegani Eveliina Friolandia-blogista kiersi ne äskettäin perheensä kanssa ja hänen juttunsa ja kuvansa tarjoavat lähes yhtä hyvän retken alueelle kuin oikea vierailu, joten suosittelen sitä!
Päivitys 27.3.2022: Friolandia-blogin poistuttua netistä linkki juttuun poistettu.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

30 Comments

 1. says: Tiia

  Kivoja kuvia! Instassa tykkään jostain Raaseporin sivusta ja hienoja kuvia tulee myös sitä kautta. Pitää varmaan joskus vierailla kaupungissa. :)

 2. says: sarrrri

  Mulla oli tänä keväänä kunnianhimoiset suunnitelmat siitä, miten käytän kesän kaikki viikonloput kotimaanmatkailuun. Jotenkin hyytävät säät ja ikuiset sateet eivät sitten ole houkutellet lähtemään mihinkään, ja on tullut tehtyä muita juttuja. Onneksi vielä on aikaa ja ehtii petrata… :P

  1. Kiitos Sari! Homman toteutumista helpottaa kummasti etukäteisvaraukset, tyyliin hääkutsu, teatterilippu tai majakkaristeily :-) Mutta onneksi etenkin näillä säillä, meillä on toistaiseksi ollut hyvä tuuri ja sää on suosinut ihan kohtuullisesti, Hangon ja Tammisaaren retkellä ihan loistavasti!

 3. says: Heidi

  Suomi-matkailu on mukavaa! Kivoja kohteita sinulla ollut reissuillasi. Nämä kaikki ovat minulla vielä kokematta. Nyt olen jo suunnitellut ensi kesää ja haaveilen huvilasta Hangossa. Pitäisi varmaan jo ruveta etsimään, jos sellaisen haluaisi vuokrata…

  1. Kiitos kommentistasi! Itse asiassa mekin mietimme eilen tuota, että pitäisikö joskus asettua Hankoon ja/tai Tammisaareen joksikin kesäviikoksi. Kauan sitten olimmekin viikon Hangossa, silloin Täysihoitola Tellinan yhdessä pitsihuviloista – mukavuuksiltaan ei loistokas mutta miljöönä ainutlaatuinen.

 4. says: Reetta

  Tammisaaressa ja Raaseporissa ei olekaan tullut käytyä yli kahteenkymmeneen vuoteen! Hyvä vinkki kotimaan matkailuun. :)

  1. Kiitos Reetta! Riippuu tietysti vähän missä päin asuu, että missä tulee käytyä, me puolestamme emme ole käyneet esimerkiksi Pohjois-Suomessa aikoihin :-)

 5. says: Virpi /Täynnä tie on tarinoita

  Hienoja kuvia ja kotimaan matkailu on kovasti ollut aikomuksena tälle kesää. Näyttää vaan vähän siltä, että ei ehdi sitä kaikkea mikä aikomuksena on ollut! Onneksi on vielä vähän kesää jäljellä ja toivotaan parempia säitä loppukesälle!

  1. Kiitos kommentistasi Virpi! Meillä on tosiaan ollut aika vipinää viikonloppuisin nyt heinäkuussa, ehkä elokuussa pitääkin sitten jo ottaa vähän rauhallisemmin :-)

 6. Meillä on ollut mökki Hangon Lappohjassa 25-vuotta ja melkein joka mökkireissulla käymme Tammisaaressa torilla ja pyörimässä. Huomenna lähden saksalaisen ystäväperheen, joka on meillä viikon kylässä, kanssa mökille ja Tammisaari kuuluu ehdottomasti ohjelmaan. Tässä muutama hyvä vinkki meillekin!

  1. Kiitos Mikko! Hienoa, jos tämä osui vielä ajallisestikin vinkkinä kohdalleen! Tsekatkaa myös se Tammisaaren vanhan kaupungin kahvila, oli mielestäni tosi symppis.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Tosin Hanko ja Tammisaari eivät ihan taida itseään maaseuduksi mieltää, mutta muuten ihan kohdallaan, mansikkakakut ja kesä, namm …

 7. Valokuvanäyttely Leroksesta näyttää mielenkiintoiselta, varmasti menisin katsomaan jos liikkuisin Tammisaaressa päin! Jopa nuo siniset tuolit ovat aivan kuin kreikkalaisessa tavernassa, lieköhän ovat ihan Kreikasta tuodut?

 8. says: Pirkko

  Kiitos Terhi! Hyvin olivat tosiaan kreikkalaisen tunnelman tuonne saaneet – pisteenä i:n päällä leroslainen tyttö, joka oli kait palkattu galleriaan kesätöihin tuon näyttelyn tiimoilta.

 9. Viime kesänä tuli viimeksi piipahdettua joskin pikaisesti Raaseporissa ja Tammisaaressa. Täytyy kyllä sanoa, että molemmat hienoja paikkoja. Jostain syystä Suomessa tulee käytyä liian harvoin museoissa ja varsinkaan taidenäyttelyissä eli astuessani lentokoneeseen kynnys madaltuu todella huomattavasti. No kävin toissapäivänä Suomenlinnan sotamuseossa, joten kyllä silloin tällöin tulee museoissa kotimaassakin käytyä. Mutta jos menisin mukavalta vaikuttavalle Lerokselle, niin tulisi varmasti käytyä ainakin jossakin museossa siellä.

  1. Kiitos kommentistasi Rami! En ole varma löytyisikö Lerokselta museota, mutta eiköhän saarella saisi kohtuullisen ajan kulumaan ihan sitä kiertelemälläkin :-)

 10. Ihania kesäretkiä! Mulle on tällaiset paikat Etelä-Suomessa ihan tuntemattomia. Aika hävettävän vähän tullut kierreltyä Suomea suurimpien kaupunkien ulkopuolella. Pitäisi kyllä ehdottomasti! Varsinkin kesäaikaan. No, sentään ekaa kertaa ikinä pääsin Porvoossa tänä kesänä käymään. Jostain on hyvä aloittaa. ;-)

  1. Kiitos Lotta! Jos Porvoo alkaa olla jo tuttu, niin sitten kannattaa suunnata länteen :-) Hanko ja Tammisaari ovat molemmat vähintään Porvoon veroisia kesäkaupunkeja.

 11. Kivaa kesämatkailua! Minulta on nuo kulmat vielä ihan kokonaan käymättä mutta haaveilen Tammisaaresta vähäsen aina joka kesä. Ehkä sitä pitäisi saada pian aikaiseksi käydä :)

  1. Kiitos Arja! Mahtaakohan olla jotenkin niin, että toiset suuntautuvat länteen ja toiseen itään – meillä taas Porvoon käynnit ovat harvassa, samoin Tallinna, mutta lännessä käydään useammin :-)

 12. Sukua kenties? =)

  Vaan Hanko ja Tammisaari, molemmat niin ihania paikkoja kesällä. Porvoon kanssa menevät kärkeen kesäkaupungeista. Kesäteatterit on muuten myös aina ihan helmiä, niitä tulee tuettua usein kun vietetään kesiä Suomessa.

  1. Kiitos kommentista Miika & Gia! Ei ihan läheistä, mutta eiköhän viimeistään tuolta jostain hansakauppiaiden tasolta se yhteys löydy, ihan dokumentoitunakin, vanhalla aatelissuvulla :-)

 13. Miten minulla on hyvin hatara mielikuva siitä, että olisin Raaseporin Linnanraunioilla joskus vuonna miekka ja kirves käynyt. Yhtään ei kyllä palaudu mieleen paikka, mutta se nimi tuntuu niin tutulta, että pakkohan mun on siitä ainakin ohi ollut mennä, jos en sitten ole varsinaisesti käynyt… Heh. Alkavaa dementiaa ilmassa : )

 14. Tästä taas tajusi, että Suomessa ja täällä pääkaupunkiseudun lähelläkin on niin paljon nähtävää! Ja mikäpä niiden tutkailuun olisi parempi ajankohta kuin kesä. Noloa tunnustaa, että en ole noilla suunnilla juuri pyörinyt…

  1. Kiitos Sanna! Meillä kun ulkomaan matkailu kesäkaudella on työni takia rajoitettua, niin yritetään edes viikonloppuihin jotain, ja ilman edes yhtä ylimääräistä päivää ei oikein Etelä-Suomea kauemmas kannata lähteä. Mutta think positive – tulee siis kierrettyä näitä ihan hyviä kotimaan kohteita.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *