Käytännön juttuja Ilulissatista

Ilulissat koira-aita

Istun Nuukin asuntomme (Nordbo Seaview Apartment) keittiön pöydän ääressä viimeistelemässä kokemuksiani muutaman päivän elämästämme Ilulissatissa ja katson aina välillä merelle, sillä asuntoamme meille vuokraavan yrityksen edustaja mainitsi, että tästä ohi menee aina välillä valaita.

Nuuk Nordbo Seaview
Asuntomme Nuukissa – auto ei kyllä kuulunut vuokraan :-)

Mutta, takaisin Ilulissatiin.

Hotelleista. Jostain syystä kaikki Ilulissatin hotellit ovat jonkin matkaa kylän keskustasta. Joten Ilulissatissa kävellään (tai ajetaan taksilla, jos käveleminen alkaa kyllästyttää).  Me asuimme Avannaassa, joka osoittautui pieneksi perustasoiseksi perhehotelliksi, ei luksusta, mutta ihan toimiva. Paitsi netti, joka jätti kyllä toivomisen varaa maksullisuudestaan huolimatta. Huoneessamme oli myös minikeittiö ja yhden aterian teimmekin itse (harvinaista meiltä!).

Ilulissatissa kävellään
Emme ole kuvassa Ilulissatin kylänraitilla – mutta samalta me varmaan näytimme :-)

Hotel Arctic, joka oli naapurimme, olikin sitten luultavasti kylän paras neljällä tähdellään. Kävimme siellä muutamaan otteeseen netin takia (ja siellä sai aulassa jopa surffata ilmaiseksi, jos siihen varattu pääte sattui olemaan vapaa). Arcticissa olisi ollut mahdollista myös majoittua ihan jäävuonon rannalle igluun jokseenkin samaan hintaan kuin mitä me maksoimme huoneestamme Avannaassa (1400 DKK,  185 euroa). Merinäköala olisi kyllä ollut vielä upeampi kuin meillä täällä Nuukissa, mutta kylpyhuoneen tasosta olisi pitänyt tinkiä.

Hotel Arctic iglu Ilulissat Hotel Arctic iglu Ilulissat

Kaikki Ilulissatin hotellit tarjonnevat ilmaiset lentokenttäkuljetukset, mutta Arctic-hotelli kuljetukset myös sen ja kylän keskustan välillä. Me enimmäkseen kävelimme tuon 20 minuutin matkan, vaikka taksikaan ei maksanut kuin 50 DKK, 7 euroa).

Vanhin ”luksushotelli” Ilulissatissa on 70-luvulla avattu Hvide Falk, joka kuulemma aikoinaan sai tuon luksusleiman siksi, että se oli kylän ensimmäisiä asumuksia, jossa huoneiden yhteydessä oli kylpyhuoneet. Tuolloin ja vielä nykyisinkin Ilulissatissa on taloja, joihin ei tule juoksevaa vettä. Vesi haetaan sitten vesiasemista, joita on eri puolella kaupunkia.

Ilulissat vesiposti

Internet on koko Grönlannissa maksullinen, useimmiten hintaan 50 DKK ½ tuntia tai tunti. Avannaassa sai heikohkon nettiyhteyden 100 DKK per 2 tuntia. Hyvä yhteys samaan hintaan tunniksi olisi ollut parempi vaihtoehto (ja sen sai Arcticista vaikka siellä ei asunutkaan).

Mainittavia ravintoloita ei tiellemme osunut – tosin emme niitä varsinaisesti etsineetkään. Pari kertaa söimme pizzan tai hampurilaisen Cafe Iluliaq ihan kylän keskustassa ja kerran kävimme kahvilla/teellä The Glaciershopin terassilla, josta voi mukavasti tarkkailla kylän menoa lähes  ”pääristeyksessä”. Tuossa The Glaciershopissa oli myös kiva valikoima matkamuistoja kuten World of Greenland –retkitoimistossakin. Arctic-hotellista toki löytyy sitten 4 tähden ravintolakin, maanantai- ja lauantai-illan buffetillalliset hiukan eri teemoilla ja sunnuntaibrunssi, mutta emme kokeilleet mitään niistä.

Ruokakauppoja keskustassa oli muutama, me päädyimme kummallisella logiikalla meiltä katsoen kauimpana olevaan Pififfikiin parikin kertaa, mutta etäisyydet kylässä eivät ole siis suuria! Kaupat ovat yleensä auki iltaisin klo 19 asti. Alkoholia ei saa perjantai-illan ja maanantai-aamun välisenä aikana, tuolloin kauppojen alkoholiosastot on suljettu nauhoilla. Lievää yritystä rauhoittaa kylän menoa viikonloppuisin.

Ulkoilma-aktiviteettien vaihtoehtoina tarjolla on pari museota: pieni taidemuseo entisessä kuvernöörin talossa, joka on auki (tätä kirjoittaessa) su-to 13-16. Alakerrassa vanhaa taidetta ja yläkerrassa vaihtuvina näyttelyina uudempaa. Kirkon vierellä on kotiseutumuseon tapainen, mutta siellä emme käyneet sisällä.

Ilulissat taidemuseo Ilulissat taidemuseo Ilulissat taidemuseo

Ei nyt ihan museo, mutta vanhaa Ilulissatia kuitenkin, näkee myös sataman vanhoissa veneissä, sataman itärannalla. Länsirannalla voi useimmiten nähdä kylässä kulloinkin vierailulla olevan ison risteilylaivan. Yhtenä iltana laivaan johtavissa portaissa oli Albatrosin lippu: jos olisimme valinneet risteilyvaihtoehdon tutustua Grönlantiin, niin olisimme saattaneet olla tuolla laivalla, mutta pidimme risteilyjä turhan kalliina vaihtoehtoina, mutta toki niillä olisi sitten nähnyt vielä enemmän kuin me näemme pistäytymällä Ilulissatiin ja Nuukiin tällä maailman suurimmalla saarella.

Ilulissat vanhoja kalastajaveneitä Ilulissat vanhoja kalastajaveneitä Ilulissat vanhoja kalastajaveneitä

Valmiita retkiä on tarjolla todella monen retkitoimiston tarjoamana, vaelluksia, veneretkiä, helikopterilentoja. Me päädyimme World of Greenlandiin, joka taitaa olla suurin noista, etsiessämme erityisesti sopivaa veneretkeä jo ennen Ilulissatiin saapumistamme. Öisen jäävuoriretken lisäksi kävimme muutaman tunnin kulttuurikävelyllä, joka tutustutti mukavasti paitsi kylään myös Grönlantiin. Vaeltamassa kävimme itseksemme, mutta niitäkin oli tarjolla myös ohjatusti. Ohjeet tarjolla olevista reiteistä ja netistä tulostetun kartan saimme hotellimme vastaanoton ystävälliseltä suomalaistytöltä. Kävelimme keltaisen reitin n. kahdessa tunnissa ja aloitimme sen ajamalla taksilla Avannaa -hotellilta vanhalle helikopterikentälle n. 11 eurolla. Reitin toisesta päästä kävelimme sitten jo keskustaan ja takaisin hotellille, mutta halusimme aloittaa vaelluksen suoraan luonnossa.

Etukäteen mietimme hiukan, että pitäisikö meidän hankkia jotkut hyttyshatut Grönlannin matkallemme, mutta emme tulleet sellaisia hankkineeksi, emmekä sitten lopulta kokeneet tarvitsevamme edes hyttysmyrkkyä oikeastaan paitsi vaelluksella.

(Nuukissa on lämpimämpää kuin Ilulissatissa ja ensimmäisen illan kokemuksella täällä on nyt elokuun ensimmäisinä päivänä enemmän itikoita ja vähemmän, lue ei lainkaan, jäävuoria).

Ilulissat hyttyshattu
Kuvan tyttö keräsi jotain tarkoitusta varten sinikellon kukkia tien varressa

Tämän jutun otsikkokuvan värikäs aita on rakennettu leikkipaikan ympärille siltä varalta, että joku kylän ulkopuolen koira-alueilla olevista koirista pääsisi irralleen. Kylän raitilla koiria ei tässä kylässä ole irrallaan ja kaupungin ulkopuolellakin vain pennut saavat olla kytkemättä.

Ilulissat koirat

 

Tags from the story
, , ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *