Ilulissatin jäävuono

Ilulissat jäävuono

Vaikka itsenäisiä maita ja TCC-alueita bongaammekin, niin Unescon maailmanperintökohdeluetteloa olen päättänyt olla sen systemaattisemmin lähestymättä, nuo pari listaa saa riittää meille.

Unescon maailmanperintökohde on kuitenkin varteenotettava suositus kohteelle kuin kohteelle ja jos johonkin suuntaan olemme lähdössä, niin tarkistamme yleensä myös alueen maailmanperintökohteet ja jos ne vaikuttavat kiinnostavilta, niin vierailemme niissä. Grönlannissa Ilulissat valikoitui matkamme pääkohteeksi jäävuononsa takia eikä Unescon suositus pettänyt tälläkään kertaa.

Ilulissat satama

Jäävuoria näimme heti Ilulissattiin tullessamme, ensimmäiset jo lentokoneesta ja seuraavat asettuessamme hotelliimme (Avannaa) ja kävellessämme Ilulissatin sataman ohi kylään. Eikä niitä ollut yksi tai muutama eivätkä ne olleet pieniä. Sataman hiukan isompia laivoja katsellessa oli vaikea ymmärtää miten ne ovat sinne onnistuneet pujottelemaan. Satama on muuten keskeisessä asemassa kylässä, jossa tietä on vaan nimeksi, mutta veneellä pääsee kauaskin.

Ilulissat vaellus

Lauantaina teimme päivällä lyhyen parin tunnin vaelluksen maailmanperintöalueen rantakallioilla. Vanhalta helikopterikentältä lähtee useampia vaellusreittejä ja vaikka kallioinen luonto heti reittien alkupäässä on upeaa, niin siinä vaiheessa kun pienen nousun jälkeen näemme ensimmäisen kerran isot jäävuoret näky pysäyttää, oikeasti. Rannalla on hiljaista, vaikka polulla on harvakseltaan muitakin kulkijoita, mutta ajoittain jäävuoret murtuvat paukkuen. Polku seurailee rantaa ja vähitellen jäävuoriinkin tottuu ja kun palaamme kylän rannalle, josta näkyy ”vain” pieniä jäävuoria emme enää pysähdy ihastelemaan niitä kuten ne ensimmäisen kerran nähtyämme. Kaikkeen tottuu, vaikka jäävuoriin.

Ilulissat jäävuonon rannalla Ilulissat jäävuonon rannalla

Illalla lähdemme katsomaan samaisia jäävuoria hiukan toisesta perspektiivistä, World of Greenlandin järjestämällä yöristeilyllä jäävuorten lomaan. Retki alkaa vasta illalla klo 22 ja huomioiden 5 tunnin aikaeron valmistaudumme risteilyyn lepäämällä vaelluksen jälkeen iltapäivällä, jotta pysyisimme herellä kotimaan aikaa klo 03 ja 05 välillä!

Ilulissat yöretki Ilulissat jäävuono

Jo päivällä näkemämme jäävuoret vuonon rannalla näyttävät erilaisilta niiden äärellä. Oppaamme kertoo sinisestä, valkoisesta ja mustasta jäästä ja poimii haavillaan merestä näytekappaleita. Jään väriin vaikuttaa siinä olevan ilman määrä. Välillä pieni laivamme tärisee sen törmätessä johonkin pieneen jäävuoreen. Näemme muutamia muitakin laivoja ja jopa purjeveneen jäävuorten keskellä.

Ilulissat jäävuono Ilulissat purjevene

Ilulissatin jäätikkö on kuulemma tuotteliain jäätikkö pohjoisella pallonpuoliskolla. En kyllä ollut ennen osannut ajatella jäätikköä tuotantolaitoksena. Jäätikkö etenee päivässä 50 metriä ja sen reuna murtuu vuonon syvään veteen isompina ja pienempinä jäävuorina. Lähellä Ilulissatin kylään, paikassa jossa nyt olemme, vuono on kuitenkin matalampi, ja isot jäävuoret juuttuvat rantapenkkaan. Välillä ne ennen murtumistaan pienemmiksi paloiksi tukkivat koko vuonon eikä Ilulissatin edustalla ole yhtään jäävuorta. Sitten seuraava saapuva iso jäävuori murtaa padon ja yhtäkkiä Ilulissatin edusta täyttyy isommista ja pienemmistä jäävuorista. Edellisen kerran pato on kuulemma murtunut vajaa viikko sitten ja siksi jäävuoria oli sataman edustalla niin paljon Ilulissatiin saapuessamme.

Ilulissat jäävuono Ilulissat jäävuono Ilulissat jäävuono

Aurinko laskee hitaasti alemmas, mutta on edelleen ihan valoisa. Arktinen yö on vielä elokuun alussakin lähes yötön. Laskeva aurinko värjää meren ja isot ja pienet jäävuoret aina uusilla väreillä.

Ilulissat jäävuono Ilulissat jäävuono

Join the Conversation

38 Comments

 1. says: Anna-Kaisa Tourunen

  Kivan erikoinen reissukohde! Virkistävän poikkeava kuin jäinen henkeys keskellä kuumaa kesää (kuumuus ei ole kyllä ollut tänä kesänä Suomessa ongelma). Hienoja kuvia ja sujuvaa tekstiä! Ehkä tekstissä voisi olla enemmän jotain yllättävää; kielikuvia tai jotain mikä vähän ”hätkähdyttäisi” lukijaa.

 2. says: Reetta

  Aivan hengästyttäviä kuvia!! Grönlanti on ehdottomasti yksi luontokohteista, mihin haluaisin samoilemaan… Olen ollut tosin ymmärryksessä, että sinne pääseminen on melkoisen tyyristä. Mutta ehkäpä tulevaisuudessa tulee mahdollisuus! Muutaman kerran olen maata ihalillut yläilmoista käsin, kun IcelandAir lentää siitä yli matkalla Kanadaan. Jo pelkästään lentokoneesta nähtynä paikka vaikuttaa aivan uskomattomalta. Näiden tarinoiden ja kuvien perusteella täytyy alkaa suunnitella reissua ihan tosissaan! :)

  1. Kiitos kommentistasi Reetta! Ei tama tosiaan ihan halvimmasta paasta ole, mutta olemalla ajoissa liikkeella lennot Reykjavikin kautta saa melkein kohtuuhintaan ja majoitusten tasossa on kuitenkin taallakin hiukan valinnanvaraa.
   Kuten yleensakin matkoistamme, teen tastakin vahan myohemmin myos kustannusyhteenvedon, niin siita nakee mita yksi esimerkkitoteutus maksaa.

 3. says: Heidi

  Voi miten upeita kuvia Pirkko olet ottanut ja näillä kuvilla nostanut Alaskan yhdeksi haavekohteistani. Näyttää todella satumaisen kauniilta.

  1. Kiitos kommentistasi Heidi!
   Alaskassa on varmasti myös kaunista – siellä emme olekaan vielä käyneet. Ilulissat on siis Grönlannissa, pohjoisessa sekin, mutta hiukan idempänä kuin Alaska.

 4. says: Katja

  Nämä kuvat on jotain niin upeita! Kyllä luonto on vain ihmeellinen. Millä akselilla siellä on muuten lämpötilat näin kesä-elokuussa?

  1. Ilulissatissa oli ehkä keskimäärin n. +13 astetta. Auringossa tarkeni hyvin! Ja aurinkoa riitti, koko ajan, yö lähes mukaanlukien, oli yllättävän kirkasta.
   Nuukissa oli sinne tulopäivänämme +17 astetta eikä takkikaan olisi ollut tarpeen.

 5. says: sarrrri

  Vau! Onpan jotenkin todella eksoottista ja kaunista. Yleensä en tykkää kylmistä kohteista ja pyrin välttelemään niitä, mutta tuonne… Tuonne kyllä lähtisin sekuntiakaan epäröimättä. Sijoitin viime talvena kunnon takkiin joten varusteetkin olisivat nyt kunnossa! :D

  1. Kiitos kommentasi sarrri!
   Näissä pohjoisissa kohteissa on kyllä jotenkin satumaisen tai epätodellisen kaunista. Islannissa aloin ja sammaleen peittämällä laavakentällä miettiä, että kyllä täällä varmaan niitä maahisia on, etenkin kun osui vielä sateenkaari kohdalle ja Ilulissatissa tunne sadusta vaan vahvistui :-) Eli tervemenoa vaan Ilulissattiin, vaikka ensi kesänä. Kannattaa muuten olla ajoissa liikkeellä, niin lentohintojen kuin hotellivarausten takia, majoituskapasiteetti kun on melko rajallista tuolla.

 6. Majesteettisia maisemia. Maailmasta löytyy kyllä paikkoja joissa ihminen tuntee itsensä hyvin pieneksi., voin hyvin kuvitella että tämä on yksi sellainen. Kylmät kohteet eivät ole minunkaan suosikkilistallani, mutta hyvin voisin kuvitella itseni tuonne sekaan kummastelemaan ja ihailemaan.

  – Miika

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Miika! Juuri tänä kesänä, kun Suomessa ei ole pahemmin lämmintä ollut, ei Grönlanti ole oikeastaan ollut yhtään kylmä kohde, lämpötilat 13-17 astetta, eli jokseenkin samat kuin Suomessa!
   Meillä kun on ollut tätä ajatusta nähdä maailmaa monipuolisesti, niin olemme viime kesiin keränneet näitä Pohjois-Atlantin kohteita ja olemme pitäneet kaikista: Färsaaret, Huippuvuoret ja nyt Grönlanti, eikä missään niissä keskikesällä ole ollut häiritsevän kylmää – meille 30 asteen ylittävät lämpötilat ovat enemmän häiritseviä :-)

   Ilulissat oli kyllä ihan huippu noiden jäävuorten osalta, Nuuk on jo paljon tavanomaisempi kohde.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Lunta oli tuollakin vain pohjoisrinteillä vuorilla ja noissa jäävuorissa, eli ei siellä varsinaisesti kesällä ole lunta.

 7. says: Virpi /Täynnä tie on tarinoita

  Voi miten kauniita kuvia! Ja mielenkiintoinen kohde! Olen ehdottomasti lämpimän ystävä, mutta voisin harkita patikkareissua tuonne näiden kuvien perusteella! Ja onhan se periaatteesa minun listallani odottamassa vuoroaan Unescon maailmanperintökohteena. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Vaellusreittejä oli ainakin Ilulissatissa ihan kivasti tarjolla. Ja jäävuono on ehdottomasti ansainnut maailmanperintökohdestatuksensa.

 8. Vaikka tropiikkia rakastankin, Grönlanti olis upea kohde. Varmasti todella erilainen ja ainutlaatuinen paikka. Mielikuvien Grönlanti on varmasti kovin erilainen kuin se oikea. Itse olen nähnyt nuo maisemat vain lentokoneen ikkunasta. Hyvä piste maabongaukseen!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Jos tuolla hyvä piste maabongaukseen tarkoitat sitä, että sen varjolla tuonne päädyimme, niin totta: tavoitteella koko Eurooppa Travelers Century Clubin aluetasolla ja maatasolla, niin Kazakstan ja Grönlanti jäivät hiukan sen reunoille, jotkut listat ottavat ne mukaan, jotkut eivät, mutta ajattelimme, että kun käymme molemmissa, niin sitten ei tarvitse miettiä, että koko kaikki käyty vai ei :-) Ja tosiaan, usein ”pisteen haku” vie upeisiin paikkoihin, joihin ei ehkä muuten tajuaisi lähteä.

 9. Näitä juttuja olen odottanut, Pirkko! Gröönlanti kiehtoo mua paljon enemmän kuin moni muu paikka ja vielä joku päivä haluan nähfä nuo maisemat livenä. :) SUomen pikareissun jälkeen ehdin nyt koneelle ja tutkimaan kaikkia missaamiani blogiartikkeleita ja sunnuntai-striimin satoa. Mua kiehtoisi Gröönlannissa tuon upean luonnon ja jäävuorien lisäksi kaupungit. Miten ihmiset asuvat ja millaisia pienet kaupungit ovat. Oiskohan mun tulevaisuudessa tapahtuvalle reissulle tarjolla Airbnb:tä:)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lena! Nuukista on pieni juttu tulossa, joskaan se ei säväyttänyt siten kuin pieni Ilulissatin kylä. Airbnb:tä emme tutkineet, mutta voi hyvin olla, että sellaisessa päätyy sitten aika alkeellisiinkin oloihin, sillä monet talot ovat edelleen ilman juoksevaa vettä.

 10. Voi että, miten upeita kokemuksia teillä on taas ollut! Kuvien perusteella ihan kuin satumaassa seikkailisitte :) Kuten jo monet muutkin tässä ketjussa, totean minäkin Grönlannin olevan toivelistallani, vaikken yleensä kylmien kohteiden ystävä olekaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mirje! Satumaatunnelma minullekin tuli, ensin jo Islannin sammalpeitteisistä laavakentistä ja sitten noista jäävuorista.

 11. Vau, iho meni aivan kananlihalle tätä lukiessa ja kuvia katsellessa! Olen nyt hieman sanaton… Mutta taidanpa kurkata, paljonko lennot Köpiksestä Grönlantiin maksaisi :) On tämä meidän maapallo vaan niin ihmeellinen, on vaikka minkälaista upeaa paikkaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Tosiaan kun olet Kööpenhaminassa, niin kannattaisi, jos vaan on mahdollisuus, käyttää tilaisuutta hyväkseen ja lentää Kangerlussuagin kautta Ilulissatiin. Näitä kustannuksia kun on kovasti kyselty, niin Suomesta lähdettäessä tulee aika iso lisäkustannus siitä, että mennen tullen on käytännössä yövyttävä Reykjavikissa tai Kööpenhaminassa (ellei sitten nuku lentokentällä).

 12. Huumaavan kauniin ja mystisen sekä voimakkaan oloinen paikka. Tuo purjevene noiden jäävuorien keskellä on jotenkin ihan huippu! Varmasti hieno kokemus! Oliko siellä miten kylmä?

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista Sanna! Ilulissatissa päivälämpötilat olivat ehkä keskimäärin 13 astetta, mutta kirkas aurinko lämmitti kivasti aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan. Nuukissa niinä päivinä kun me olimme siellä oli luokkaa 17 astetta.

 13. Paluuviite: Unelmamatkalla maailman ympäri - Muru Mou
 14. says: Veera

  Aivan huikeita kuvia! Grönlanti on yksi top 5 minne on pakko päästä! Jos nyt ensin Islanti ja sitten alkaisi suunnittelemaan reissua tuonne!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Veera! Jos Islanti on vasta suunnitelmissa, niin yrittäkää saada Grönlanti liitettyä samaan matkaan: tulee nimittäin oleellisesti edullisemmaksi poiketa sinne Islannista käsin kuin Suomesta alkaen.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *