Kangerlussuaq – Grönlannin lentopääkaupunki

Jos suunnittelet hiukankin monipuolisempaa matkaa Grönlantiin, törmäät lentoyhteyksiä hakiessasi nopeasti pieneen kaupunkiin nimeltä Kangerlussuaq.
Itse asiassa kaupunkia ei oikeastaan edes ole, on vaan lentokenttä ja pieni kylä, jonka lähes kaikki asukkaat saavat toimeentulonsa lentokentästä.

Kangerlussuaqin lentokentän rakensivat amerikkalaiset ja se on edelleen Grönlannin pääkenttä ja yhteys Tanskaan.

Kangerlussuaq Top of the world

Nämä viitat kertovat osaltaan Kangerlussuaqin historiaa: syksyllä 1954 SAS aloitti lennot Kööpenhaminan ja Los Angelesin välillä Grönlannin kautta ensimmäisenä kaupallisena yhtiönä maailmassa. Silloin ajatuksena oli, että Kangerlussuaqista muodostuisi keskeinen lentokenttä maailman laajuisesti, mutta sittemmin lentokoneiden kehitys ajoi Kangerlussuaqin ohi ja nykyisin kentältä pääsee ulkomaaille vain Tanskaan.

Kangerlussuaq On the Top of the World

Pääkaupunki Nuukin lentokenttä on Kangerlussuaqia pienempi: vuoristo ei vaan salli isomman rakentamista ja sieltä on kansainvälisiä yhteyksiä kesäisin Reykjavikiin, kuten Ilulissatistakin.

Grönlannin sisäiset lennot kulkevat lähes kaikki Kangerlussuaqin kautta, joten mekin ”pääsimme” tutustumaan Kangerlussuaqin kenttään lentäessämme Ilulissatista Nuukiin. Näin siksi, että kaikkialta pääsisi Kangerlussuaqiin ja sitten sieltä eteenpäin Kööpenhaminaan (tai muutamaan muuhunkin kaupunkiin Tanskassa).

Grönlannin pienet kentät ovat muuten ehkä viimeisiä lintukotoja maailmassa turvatarkastusten osalta: niin Ilulissatissa kuin Kangerlussuaqissa nousimme koneeseen ilman, että kukaan oli kiinnostunut käsimatkatavaroistamme. Nuukista Reykjavikiin lähtiessämme ne sentään jo tarkastettiin.

Ja jos ovat lentokentät pieniä, niin niin ovat koneetkin. Helsinki – Reykjavik -väliä lukuunottamatta Grönlannin matkamme lennot olivat pienillä 30-50 paikkaisilla potkurikoneilla, Reykjavikista Ilulissatiin lensimme Air Icelandilla ja sieltä eteenpäin Kangerlussuaqin kautta Nuukiin ja parin päivän päästä takaisin Reykjavikiin Air Greenlandilla.

Join the Conversation

4 Comments

 1. Muistaakseni Akureyrissa ei ollut myöskään edes turvatarkastuspistettä. Tultiin vaan kentälle, checkattiin, ja käveltiin koneeseen. Ehkä siellä luotetaan ihmisiin enemmän. Ja maahanhan ei varmaan mitään hörhöjä ees oteta.
  Mie oon ihan helisemässä näiden Grönlanti-juttujen kanssa! Niin mielenkiintoisia. Harvoin kukaan käy siellä ihan ”pitkän kaavan mukaan”. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Maarit Johanna!
   Meille nuo olivat pitkästä aikaa, olisiko peräti siitä lähtien kun turvatarkastukset tässä laajuudessa maailmalla aloitettiin, ensimmäiset kokemukset tilanteista, joissa vaan käveltiin koneeseen, mutta ilmeisesti näin vielä muuallakin ”periferiassa” on.

 2. says: sarrrri

  Ihanaa! En malta odottaa Grönlannin kulupostausta, että pääsen näkemään onko mitenkään realistista haaveilla tuonne pääsemisestä ihan lähiaikoina… :D

 3. says: Pirkko

  Kiitos sarrrri! Malta nyt hetki, jonossa on vielä ainakin juttu Nuukista, melkein jo valmiina, lentokentillä notkuessa aloitettuna :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *