Kruunuvuoren hylätyt huvilat

Kruunuvuoressa

… kävimme siellä sitten mekin. Laajasalon perukoilla, ilta-auringon värittäessä metsäistä maisemaa ja näitä, pitäisikö jo sanoa, surullisen kuuluisia entisiä huviloita.

Kruunuvuori

Retkemme oli jatkumoa viime syksyn ja kevään blogikuvaus/valokuvauskursseille. Ihana opettajamme Hanna tarjoaa silloin tällöin kurssilaisilleen, myös entisille, mahdollisuutta lähteä yhteiselle kuvausretkelle ja Kruunuvuoren huvilat kuullosti paikkana sen verran mielenkiintoiselta, että raivasimme retkelle tilaa kalenteristamme.

Toki alueella voi kulkea ihan itsekseenkin, mutta Hannan paikallistuntemus oli kyllä eduksi: tuskin minäkään olisin uskaltanut mennä seinään tehdystä kolosta sisälle taloon, joka näyttää olevan jo melkein romahtamassa, mutta ryhmän kanssa uskalsi enemmän!

Kokoonnuimme bussin 88 päätepysäkillä ja kävelimme Päätien loppuun ja käännyimme sitten oikealle punakeltaisen puomin autoilta sulkemalle metsätielle. Jo metsä ja etenkin vähän ajan päästä vasemmalla näkyvä Kruunuvuorenlampi tallentuivat kaikkien kameroihin, taitavimpien kuvaajien kameroihin luultavasti myös metsän hienot hämähäkinseitit.

Kruunuvuori
Kruunuvuori

Kruunuvuoren huviloiden lyhyt historiahan on, että huvila-alue rakennettiin 1800-luvun lopussa, se eli kukoistuistaan 1900-luvun alussa, päätyi toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton hallintaan ja Suomen Kommunistiselle puoluelle. Huvilaelämä jatkoi, mutta asukkaan eivät enää kuuluneet eliittiin vaan olivat työläisiä.
1955 alueen osti liikemies, joka yritti rakentaa sinne tuhansien asukkaiden asuinalueen, mutta ei saanut alueelle kaavaa, mutta ei myöskään ollut enää halukas panostamaan huviloihin, joten tuosta vuodesta alkoi rakennusten rapistuminen.

Huviloista ”löysimme”ensimmäisenä Villa Hällebon.
Ja Hannan reippaalla otteella kiipesimme myös tuohon tuolille ja siitä edelleen seinässä olevasta aukosta sisään!

Kruunuvuori Hällebo
Kruunuvuori Hällebo Kruunuvuori HälleboKruunuvuori Hällebo

Talon rakenteet olivat vielä sen verran kunnossa, että uskalsimme kiivetä toiseen kerrokseenkin, mutta muuten hävitys oli kyllä tässäkin jo melkoinen.

Alueen valokuvauksellisuus on luonnon lisäksi vanhoissa romahtamaisillaan olevissa taloissa, niiden seinissä olevissa graffiteissa ja osittain myös niiden interiööreissä. Monissa taloissa on sisällä paljon rikottua ja paljon roskaa, mutta jonkun huoneen seinässä voi vielä nähdä alkuperäisiä ornamenttejakin.

Jatkoimme lähitaloihin ja kuvasimme enimmäkseen ulkoseinien graffiteja, joista monet olivatkin hauskoja, taidokkaita tai sympaattisia!

Kruunuvuori graffiteja Kruunuvuori graffiteja Kruunuvuori graffiteja Kruunuvuori graffiteja

Talo talolta valitsemallamme reitillä rakennukset olivat aina vaan huonokuntoisempia, mutta tarjosivat sen myötä hyviä kuvauskohteita teemalla luonto valtaa alaa.

Kruunuvuori Kruunuvuori Kruunuvuori

Uskalsimme joihinkin näistäkin taloista sisään, ainakin alimpiin kerroksiin ja löysimme paitsi lisää graffiteja myös erilaisia asumisen jälkiä – tuskin kuitenkaan huviloiden viimeistenkään asukkaiden jäljiltä. Tuo alla oleva keltainen tuoli tuntuu muuten esiintyvän monessakin Kruunuvuoresta kertovassa jutussa, oli se sitten blogijutun tai Facebook-päivityksen muodossa – paikallinen kuuluisuus siis!

KruunuvuoriKruunuvuoriKruunuvuori graffiteja Kruunuvuori graffiteja

Muutamassa tunnissa emme ehtineet nähdä koko aluetta ja kaikkia huviloita, mutta elämyskiintiömme alkoi olla jo täynnä ja auringon painuessa yhä alemmas valoakin alkoi olla niukalti, joten palasimme takaisin, toki vielä kiertäen Kruunuvuoren lammen sen toiselta puolelta ihastellen tyyneen lammen pintaan heijastuvaa metsää. Ja pieniä sammakoita!

Kruunuvuori graffiteja Kruunuvuori sammakko

Lopuksi vielä kartta, jolla alueen saanee paikallistettua Helsingissä.

Kruunuvuori kartalla

Ja jos haluaisit nähdä vielä enemmän kuvia alueelta, niin olet tervetullut selaamaan pientä kuva-albumia, joissa on näiden kuvien lisäksi vielä toinen mokoma niitä lisää!

Kruunuvuoren huvilat

Save

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

34 Comments

 1. says: Stas

  Eksyin Kruunuvuoren huviloille kerran ihan spontaanisti ja etenkin lammesta tykkäsin. En uskaltautunut ainoaankaan sisälle. Sen jälkeen olen muuttanut Hankoon, jossa raunioituvia rakennuksia on paljon enemmän ja olen palloillut niissä sisätiloissakin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stas! Tuskin mekään olisimme uskaltautuneet rakennuksiin sisälle ilman, että pienen ryhmämme vetäjä oli käynyt niissä aikaisemminkin ja tiesi, että niin voi tehdä.

 2. Ei ihan mun must-see kohde, mutta hauskaa miten moni on ottanut tuon ihan matkakohteeksi ja nähtävyydeksi!
  Minusta ränsistyneissä taloissa ja rikkinäisissä sisätiloissa ei ole mitään erikoista :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maarit Johanna! Minunkaan mielestäni ei ehkä yhdessä rämässä talossa ole oikein mitään kiinnostavaa, mutta tämä kokonainen alue ihan Helsingin keskustan läheisyydessä on kuitenkin aika erikoinen.

 3. says: sarrrri

  Tää on just näitä mulle sopivia lähikohteita, joissa saan halvauksen siitä miten valokuvauksellista kaikki on! Pitäisi lähteä käymään, tuosta voisi saada tosi kivan jutun jos osuisi paikalle parhaiden ”syksyn värien” aikaan…

  1. says: Pirkko

   Kiitos sarrrri! Kuvattavaa kyllä tuolta alueelta löytyy, niin lammelta, rannalta kuin noista hylätyistä huviloista.

 4. Surullista, että huvilat ovat ajautuneet tähän kuntoon, parhaimmillaan alue voisi olla ihan jotain muuta!
  Miten ihmeessä näille rakennuksille ei ole aikanaan annettu rakennusvalvonnasta joko kunnostus- tai purkumääräystä ja otettu aluetta hyötykäyttöön ränsistymisen sijaan?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mia! Tämä on esimerkki kaavoituskiistasta, jota ei ole saatu vuosikymmeniin ratkaistua.

 5. says: Henna/suurin onni

  Ihana pieni sammakko ? Olen kotoisin Laajasalosta ja joskus lapsena olen tuolla ”kummitustalojen” keskellä seikkaillut, mutta siitä on reilusti yli 20 vuotta. Pitäisi siis käydä tuolla vielä ennen kuin huvilat hävitetään kokonaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Henna! Kiva tilanne tuolla sammakolla, kun yksi meistä nappasi sen käsiinsä ja sitten me muut vajaa 10 kaikki yritimme kuvata sitä.
   Joku kommentoi, että tämä oli ilmeisesti sen sammakon jos ei 15 minuuttia niin ainakin 1 minuutti kuuluisuudessa :-)

 6. Me emme tuonne Kruunuvuoreen olla koskaan eksytty, vaikka se on tavallaan onkin ollut listalla. On vaan aina ollut niin paljon kaikkea muutakin tekemistä. Todella harmi että tuo alue on saanut rapistua noin kun vaikkapa vieressä olevaa Villingin saarta on hoidettu hyvin ja se suoranaisesti kukoistaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista Miika ja Gia! Ehkä kaavoituskiistat pitäisi saada hiukan nopeammin kuin vuosikymmenissä ratkottua …

 7. En tiedä, miksi en ole tuonne vielä mennyt käymään. Onhan se ollut mielessä ties miten ja kauan. Laitoin tämän nyt taas to do-listalle, josko joku aurinkoinen päivä lähtisin tekemään kävelyretken. Tykkään tällaisista paikoista kovasti valokuvaamisen kannalta, vaikka se onkin surullista, millaiseen kuntoon alue on päässyt vuosien saatossa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mirka! Kuten jo jollekin totesin, niin kuvaamisen kannalta tämä on tosiaan monipuolinen, luontoa, rämiä huviloita tai värikkäitä graffiteja (tai kaikkia sopivasti sekaisin).

 8. says: Laura

  Wau, tuo oli varmasti aika loistava ja monipuolinen paikka nimenomaan valokuvauksen kannalta. En ollut tästäkään paikasta koskaan kuullut, täytyy laittaa listalle ylös odottelemaan seuraavia reissuja pääkaupunkiseudulle!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura!
   Jos perinteisempien turistikohteiden lomaan haluaa jotain vähän poikkeavaa (ja sää suosii, ihan sateella ei kannata tuonne lähteä), niin tämä on yksi vaihtoehto!

 9. says: Urbanex

  Kruunuvuoren huvila-alue on viehättävä surullisuudessaankin. Huviloilla ei taida olla montaakaan vuotta aikaa, sillä viereen rakentuu uusi asuinalue, jonka jälkeen huvila-alue todennäköisesti todetaan vaaralliseksi ja lanataan matalaksi.

 10. Näistä taloista on tosiaan ollut paljon kuvia ja juttua blogeissa. Itse en ole tuolla käynyt, mutta sinällään rappioromantiikkaa on mukavaa. Oulussa olen kuvaillut paljon käytöstä poistettuja tehdasrakennuksia ja hylättyjä laivoja, ja kiipeillyt niihin sisälle myös kuvia ottamaan.

  Tosin pieni varoituksen sana. Ei ole pitkä aika, kun yksi oululainen valokuvaaja tuli välikaton läpi, joten kannattaa pitää järki päässä. Lisäksi, etenkin kellareissa voi olla vaikka mitä homeitiöitä tai myyränkakkaa ilmassa, josta sitten saa kivat taudit…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna!
   En varmasti olisi metrin korkeudella maasta olevasta reiästä seinässä lähtenyt kiipeämään sisään, ellei ryhmämme vetäjä olisi kertonut käyneensä siellä (äskettäin) ennenkin ja että talo on rakenteellisesti edelleen hyvässä kunnossa.
   Parissa muussakin kävimme sisällä, jopa 2. kerroksessa, mutta tietysti varovaisuus, etenkin jos ei edes jollain tapaa tunne paikkoja ja riskejä, on aina paikallaan.

 11. Upeita kuvia! Tuonne olisi kiva itsekin päästä kuvailemaan :) Tästä tuli mieleen hylätty Jugoslavian aikainen hotelli Kroatiassa, jossa tietenkin piti käydä sisällä vaikka sitä ei missään nimessä suositeltu romahtamisriskin vuoksi. Mutta oli mielenkiintoista käydä katsomassa vanhaa aulaa ja alakerran huoneita (yläkertaan en sentään mennyt!) ja kuvitella miltä siellä on aikoinaan näyttänyt.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi!
   Vähän kaksijakoisia nämä vanhat hylätyt alueet ovat tietysti, toisaalta niissä voi olla kauneutta, mutta pahimmillaan ne voivat myös olla hyvinkin vaarallisia paikkoja.

 12. Kruunuvuoren huvilat <3 Siinä on rappioromantiikkaa kerrakseen ja valokuvaajalle oivia kohteita :) Tästäpä tulikin mieleen, että voisin ensi Suomen visiitillä käydä katsastamassa paikan ruska-aikan, olisi varmaan aika upea…

 13. Sen sijaan, että Kruunuvuoren huviltat olisi meitsille tuttu huviloiden kulta-ajoilta niin enemmän olen kuullut sieltä Urbaanilegendoja, ihan lähivuosilta. Kuvista päätellen urbaanilegendat pitävät hyvinkin paljon paikkaansa! :P

  1. says: Pirkko

   Kiitos Otto! Vähän hurjaa tuo melkein kaatuviin taloihin kiipeäminen aukosta seinän kautta on :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *