No Instagram

Iran IGTravelthursday

Palasimme vajaa viikko sitten Iranista.

Iran Isfahan Iran Shiraz

Mutta kuvia Iranista ei Instagram -tililläni ole vielä ainakaan kuin muutama, sillä Iran on yksi niitä maita, jotka rajoittavat pääsyä sosiaaliseen mediaan, kuten Facebook, Twitter ja Instagram. Tässä jutussa olevat muutamat Instagram-kuvat latasimme sinne vasta matkalta kotiuduttuamme.

Iran Isfahan Iran Isfahan

Olimme varautuneet tähän etukäteen asentamalla VPN (Virtual Private Network) -ohjelmiston, F-Securen Freedomen, useimmille laitteistamme, mutta käytännössä lopulta vain kannettavaltamme (Windows) pääsi myös sosiaalisen median sivuille.
Applen laitteilla (iPad ja  iPhone) emme Freedomea saaneet toimimaan, joten niillä pääsi vain rajoittamattomille sivuille: esimerkiksi Gmailiin ja blogiimme pääsimme kaikilla laitteilla.

Kysyin matkamme jälkeen kokemuksia myös äskettäin Iranissa käyneeltä Mikolta:
Mikko oli yhdistelmällä Samsungin puhelin ja Betternet VPN-ohjelmisto päässyt Iranin suojauksista läpi, mutta kaveri ei iPhonella ollut tuolloinkaan Facebookin päässyt.

Freedomen olimme ladanneet laitteillemme jo ennen matkaa, sillä Iranissa ei tietysti enää VPN-ohjelmistoja voi ladata. Ja tietysti muutenkin on aina hyvä idea tarkistaa uusien sovellusten toimivuus jo kotona.

Iran Isfahan Iran Isfahan

VPN-ohjelmistoista vielä – jos et ole sellaista vielä laitteillesi asentanut, niin asenna, vaikket olisikaan menossa Iraniin, Pakistaniin tai Kiinaan. VPN-ohjelmisto suojaa yhteytesi, esimerkiksi ilmaisia nettiyhteyksiä käytettäessä, ja mahdollistaa maarajoitusten kiertämisen vaikka Nexflixissä ja esimerkiksi hotellin varaamiseen paikallisella hintatasolla.

Sosiaalisen median rajoitukset

Yllä luetelluista valtioista Turkki rajoittaa liikennettä vain ajoittain ja omien ja tuttavapiirimme kokemusten mukaan Vietnam ei käytännössä rajoita liikennettä.
Pohjois-Koreassa ei taida olla tarjolla edes nettiyhteyttä, joten ei sillä VPN-ohjelmistollakaan ole niin väliä.

Iran Isfahan Iran


instagram-travel-thursday-FIN-150x150
Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Veera Bianca.

Tags from the story
, , , ,
Join the Conversation

24 Comments

 1. Nää on kyllä tosi kauniita kuvia vaikka onkin vasta myöhemmin ladattu Instaan :) Välillä tuollaiset lomat voi tehdä niin hyvää kun voi pakostakin olla pois sosiaalisesta mediasta! Pakistanissa ollessani en tainnutkaan testata mitään muuta Somea kun Facebookia, kun nettiyhteydetkin oli siellä välillä vähän niin ja näin…

  1. says: Pirkko

   Mitenkähän sen Facebook -testauksen kanssa Pakistanissa kävi? Toimiko? Ja oliko käytössäsi VPN?

  2. Toimi Facebook ja itseasiassa myöhemmin muistin että kyllähän minä Instaankin latailin kuvia siellä :) VPN ei ollut käytössä mutta tulkitsin tuota sinun laittamaa karttaasi sitten että Youtube olisi blokattu Pakistanissa mutta muu some toimisi?

 2. says: Martina

  Ihania kuvia. Meillä on tapana ladata Instaan paljon kuvia jälkikäteen, sillä reissun päällä emme jaksa alkaa käsitellä niitä tai edes siirtää niitä järkkäriltä koneelle. Eikä itseasiassa konettakaan ole läheskään aina mukana. :D Reissussa päivitetään kyllä Instagramia, mutta vain kännykkäkuvilla ja vasta kotiin palattua on järkkärikuvien aika. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martina! Meillä on vähänkin pitemmillä reissulla läppäri mukana niin kuvien varmistamisen kuin katselemisen takia – ja tietysti blogijuttujenkin takia, kun tykkään kirjoitella niitä jo matkalta, usein (ainakin minulla) on sitten matkalta palattua töissä kiireempi kuin lomalla, niin menisi muuten aika pitkälle juttujen ”purkaminen”.

 3. Mulla oli myös tuo Freedome käytössä Kiinan reissulla. Aika vaihtelevasti toimi silti some, mutta jos kärsivällisesti odotti, sai jotain päivitystä tehtyä. Asiaan kyllä vaikutti myös jäätävän hitaat nettiliittymät. :-p

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Eipähän nuo nettinopeudet Iranissakaan ihan Etelä-Korean tasoa olleet, mutta toimivat kuitenkin. Myös sosiaalinen media, siltä läppäriltä, jolla Freedomen saimme toimimaan.

 4. says: marikaw

  Kivoja kuvia näin jälkikäteenkin. :) Mä en varmaan lyhyellä reissulla jaksaisi alkaa säätämään internetkiertojen kanssa, mutta pidemmällä varmaan olisi ihan järkevää. Kiinaan mahdollisesti tulossa reissu jossain vaiheessa joten pitää miettiä mitä siellä tekee somen kanssa. :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Minulla on onneksi (?) siippa, jota kiinnostaa erityisesti tekniikka, joten mitä haastavampia yhteydet ovat, niin sitä mielenkiintoisempaa :-)

 5. Varmasti mielenkiintoinen paikka, ja välillä tekee ihan hyvää, minulle ainakin kun ”joutuu” pitämään taukoa sosiaalisesti mediasta! :) Hiljattaisella Grönlannin reissulla pääsi kyllä nettiin, periaatteessa, mutta suurin osa yhteyksistä oli salasanojen takana.

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Grönlannissa tosiaan yhteydet ovat järjestään maksullisia, ja silti melko hitaita – paitsi Arctic-hotellissa Ilulissatissa.

 6. says: Ansku BCN

  Me asensimme ihan vasta Freedomen ja tämä ulkosuomalainen kiittää! Näen taas joitakin suomalaisia telkkariohjelmia, ihan mahtavaa :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ansku! Taitaa olla vielä nämä VPN-suojaukset turhan tuntemattomia, jos ei töiden takia ole niitä käyttänyt – useimmat työpaikathan edellyttävät, että yhteydet kotitoimistolta tulevat VPN:n kautta, muuten ei järjestelmiin pääse edes.

 7. says: Sari | Pakkasesta Paratiisiin

  Mä juuri tuossa mietin, että pitäisikö sitä joku VPN ottaa käyttöön, jotta näkisin Yle Areenan tarjontaa. Joskus on pitkällä reissulla kiva katsoa oman maan ohjelmia ja kun lentopallokausikin alkoi Suomessa, niin Mestaruusliigan otteluita kaipaan kovasti. Pitää tutkia tuota Freedomea, kiitos siis vinkistä ja terkut Thaimaasta :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari kommentista. VPN kannattaa pitkällä reissulla ottaa käyttöön jo vaikka siksi, että jos joutuu käymään pankkitilillä nettipankin kautta, niin sitä ei ainakaan julkisella ja ilmaisella netillä kannata suojaamattomasti tehdä.

 8. Enpä ole koskaan tullut ajatelleeksikaan VPN:iä tai muita kommervenkkejä matkoilla. Täytyy laittaa muistiin nää vinkit, jos vaikka joskus tuler reissattua maihin, joissa somen käyttöä on rajoitettu. Muistaakseni Vietnamissa meillä oli hankaluuksia päästä faceen, mutta sen sai sitten lopulta kierrettyä jotenkin. Siitä on tosin jo yli kolme vuotta, että tiedä sitten mikä tilanne on nyt.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Arna! Ja siis kertauksena, VPN on myös tietosuoja-asia, eli jos surffaat vaikka julkisilla paikoilla niiden verkkoja käyttäen, niin tuo olisi hyvä olla silloinkin.

 9. VPN on kyllä ihan ehdoton matkavaruste, ainakin pidemmällä reissulla. Harvemmin tulee käytyä maissa, joissa on some-rajoitteita tms. mutta VPN:n kautta pääsee käsiksi esimerkiksi juurikin noihin mainittuihin Areenaan ja Netflixiin. Me ollaan kokeiltu muutamaa palveluntarjoajaa, tällä hetkellä meillä on käytössä IPVanish. Ollaan oltu ihan tyytyväisiä siihen, yhteys on ollut nopea ja toimiva ja servereitä löytyy yli 60 maasta, joten jokin niistä on aina lähellä. Tuohon F-Securen palveluun en ollut aiemmin törmännytkään, pitää käydä katsomassa millainen se on. Sellaisia VPN-palveluntarjoajia, joilla on serveri Suomessa kun on melko vähän (ja se Suomen serveri tarvitaan siihen Areenaan pääsyyn), joten valinnanvara ei ole kovin suuri.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mirje! Minä taas en ole tullut ajatelleeksi, että suomalaiselle on myös tärkeää, että palveluntarjoajalla on serveri myös Suomessa!

 10. says: Veera Bianca

  Olen seurannut teidän Iranin reissua valtavalla mielenkiinnolla – kohde on aina ollut bucket listilläni korkealla ja kokemus on varmasti erikoinen ja silmiä avaava! Kiinassa jouduin myös viimeksi pahkailemaan tuon VPN -ongelman kanssa, koska en ollut miettinyt koko asiaa ennen saapumistani Shanghaihin – jossa onneksi joissain paikoissa hotellit valmiiksi tarjoavat mahdollisuuden käyttää sosiaalista mediaa! :)

  Huomaathan muuten, että blogini ei ole enää moneen vuoteen käyttänyt nimeä Running With Wild Horses, vaan Veera Bianca :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Veera! Irania suosittelen kyllä lämpimästä: erityisen kivaksi maassa matkustamisen tekevät tosi ystävälliset ihmiset.
   Korjaan ensi kertaan tuon blogisi nimen – sen siitä saa kun aina vaan kopioi tuon tekstin edellisestä IGTT -jutusta :-(

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.