Naisten pukeutuminen Iranissa

Ryhmäämme Persepoliksessa

Ehdimme taas eilen mukaan Maailmanmatkaajien klubikokoukseen – ja hyvä niin, sillä vaikka emme asiaa erityisesti olleet muistaneetkaan, niin kyse olikin klubin 15-vuotisjuhlakokouksesta (linkki kokousyhteenvetoon, jossa tällä kerralla on myös hiukan asiaa klubin perustajasta ja perustamisesta).

Iraniin klubikokous liittyy sikäli, että etenkin naispuolisia klubilaisia tuntui kiinnostavan erityisesti naisten pukeutumiseen liittyvät säännöt – ihan ymmärrettävää, sillä kiinnostivat ne minuakin kun yritin miettiä miten pitäisi pakata maahan, jossa pukeutumisen pitää olla peittävää ja jossa on kuitenkin yli 30 astetta lämmintä.

iran, naisten pukeutuminen

Naisten pukeutumiseen suhtautuvat tiukimmin Saudi-Arabia ja Iran.  Alla olevan kuvan mukaan myös Sudan, mutta Khartumista bloggaava suomalainen kommentoi kyllä äskettäin, että ulkomaalaisilta ei siellä vaadita pukeutumissääntöjen tiukkaa noudattamista.

Naisten pukeutuminen

Olympian ohjeet naisten pukeutumisen suhteen olivat, näin jälkikäteen arvioiden, turhankin tiukan sanoessaan suunnilleen näin:

 • vaatteiden on oltava väljiä
 • hihojen on ulotuttava ranteisiin, eivätkä nilkat saisi näkyä
 • yläosat eivät saa olla avokaulaisia ja niiden pitää ulottua reiden puoliväliin
 • pää peitetään huivilla
 • sandaaleita voi käyttää, myös ilman sukkia
 • farkut ovat hyväksyttäviä, mutta eivät legginsit

Ainakin nilkkapituisia legginsejä näkyi katukuvassa paljon, myös vanhemmilla naisilla mekon tai tunikan alla käytettynä. Samoin 3/4-pituisia hihoja näkyi yleisesti. Ja reiden puolivälin sijaan monilla muilla turistiryhmillä yläosan pituudesta oli luultavasti vain ohjeistettu, että lantion peittävä pusero riittää.

Omalta osaltani näin pukeuduin Iranissa:

Iran, naisten pukeutuminen Iran, naisten pukeutuminen

Pitkät mustat housut ja pitkä hihaton paitapusero ja pitkä ohut neule. Kun puserokin oli pitkä, saattoi neuletakkia käyttää avoimena. Ja huivi tietysti.

Toisessa kuvassa minulla on yläsasana Marimekon paitamekko, joka kauluksellisena ja polveen ulottuvana täytti tiukimmatkin säädyllisyysvaatimukset. Huomaa myös sandaalit ilman sukkia.

Iran, naisten pukeutuminen Iran, naisten pukeutuminen

Khomeinin hautamausoleumissa jaloissa piti olla sukat.

Qomin pyhässä kaupungissa omat vaatteet eivät riittäneet vaan kaikkien naisten piti pukeutua chadoriin, eli kietoutua isoon lakanantapaiseen kankaaseen. Omalta osaltani asu ei vieläkään ollut ihan säädyllinen, sillä otsatukkani ei olisi saanut näkyä, mutta en saanut huiviani siten aseteltua, että se olisi pysynyt koko ajan piilossa. Myös hiukankaan näkyvämmät meikit piti Qomiin mentäessä pestä pois: tähän tarkoitukseen naisten pukeutumistilassa oli tarjolla meikinpoistoliinoja.

Iran, naisten pukeutuminen Iran, naisten pukeutuminen

Pitkä hame täyttää tietysti kaikki vaatimukset, kunhan se ei ole tiukka. Ja ainakin hameen kanssa myös lantiolle ulottuva pusero riitti hyvin. Toisessa kuvassa hihattoman topin päällä on taas ohut avonainen neulostakki.

Iran, naisten pukeutuminen

Etelä-Iranissa, Shirazissa ja etenkin Persepoliksessa, alkoi jo olla oikeasti kuuma (parhaimmillaan tai pitäisikö sanoa pahimmillaan lähes 35 astetta iltapäivisin vielä syyskuussakin) ja silloin valkoiset housut olivat jo viileämpi vaihtoehto kuin mustat.

Persepoliksen alueella otetussa kuvassa näkyvän ohuen valkoisen huivin ostin Shirazin basaarista kolmella eurolla ja ohuena ja taipuisana se olikin hyvä vaihtoehto helteessä. Persepolis olikin lähes ainoa paikka, missä olisin vapaaehtoisestikin pitänyt huivia suojaamassa päätäni paahtavalta auringolta avoimella tasangolla. Tosin tuossa kuvassa se näyttää taas kerran pudonneen kaulalle …

Parhaiten minusta toimivat ns. ryppyhuivit tai ohuet ja notkeat, mutta eivät liukkaat huivit. Pyhimmillä paikoilla huivit eivät saaneet olla läpikuultavia eivätkä kirkkaan värisiä, mutta normaaleilla kaupunkikierroksilla värillä tai läpikuultavuudella ei ollut väliä.

Minulla oli myös mukana yksi palestiinalaishuivi, mutta se toimi liian isona ja lämpimänä huonosti, paitsi lentokoneessa ja bussissa suojana liian tehokasta ilmastointia vastaan.

Iran, naisten pukeutuminen iran, miesten pukeutuminen

Miesten pukeutumisella varsinaisia vaatimuksia ei ollut, kunhan ymmärsi, että isoissa kaupungeissa ei kuulu liikkua shortseissa ja hihattomassa trikoopaidassa. Solmiot kannattaa jättää kotiin, sillä niitä paheksutaan länsimaisten arvojen symbooleina.

Miehet voivat halutessaan ottaa mukaan myös uimahousut, sillä joissakin käyttämissämme hotelleissa oli uima-allas, mutta vain miesten käyttöön!

Naisille asetettujen vaatimusten osalta etenkin huivipakko hiukan nyppi ajoittain, etenkin sisätiloissa, joissa sitä ei aurinkosuojana olisi tarvinnut. Muilta osin vaatimusten täyttäminen ei ainakaan, hiukan Olympian vaatimuksista lievennettyinä (mustat legginsit ok, lantiopituinen pusero ja 3/4-mittaiset hihat) eivät tuntuneet niin ahdistavilta.

Jos joskus vielä saan viisumin Saudi-Arabiaan, niin siellä pukeutuminen onkin ilmeisesti sitten vielä yksinkertaisempaa, sillä siellä myös maassa vierailevien naisten on käytettävä abayaa, eli kaiken peittävää kaapua.

Tags from the story
,
Join the Conversation

56 Comments

 1. says: blogilukija

  Nää Iranin matkajutut kaikki ovat upea ikkuna maahan ja islamilaiseen kulttuuriin. Samalla sitä miettii niin monta ajatusta siitä mikä on oikein ja mikä väärin. Vai onko sitä sittenkään lupa pohtia? Joku vaan ahdistaa,,,mutta matkailu ja blogilukeminen avartaa :-)

  1. says: kari peisa

   Islamilainen kulttuuri on kyllä aika laaja käsite jo pelkästään ajallisesti yhdellä ja samalla alueella. Todennäköisesti aikanaan Saahi Reza Pahlavin aikaan islamilaisuus kuului tavallisten iranilaisten arkipäivään samassa määrin kuin nykyisinkin. Silloisessa katukuvassa ei kaupunkilaisnaisilla juuri huivia nähnyt. Tänään siellä näyttäytyvät ensimmäisenä nuo ulkoiset pakkokulttuurin merkit

  2. says: Pirkko

   Tosiaan paneuduin pukeutumisenkin osalta maan historiaan hiukan ennen matkaamme ja aika jännää kyllä se, että vielä 1970-luvun puolivälissä naisten pukeutuminen tuolla oli kuten lähes missä tahansa länsimaassa.

  3. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Taitaa se vähän olla niin, että turistina, olit mitä mieltä tahansa tällaisista pukeutumissäännöistä, niin ei niitä vastaan ainakaan kovin näkyvästi kannata kapinoidakaan.
   Erityisesti maassa, jossa on olemassa erityisiä moraalipoliiseja.

 2. says: Kata

  Täällä Sudanissa eivät ulkomaalaiset tosiaan ainakaan pääkaupungissa Khartumissa käytä huivia. Muunmaalaisia muslimeita tietysti lukuunottamatta, heistä osa käyttää huivia ja osa ei. Muutenkin ulkomaalaisten pukeutuminen on täällä verrattain vapaata. Itse pukeudun melko konservatiivisesti ennen kaikkea osoittaakseni kunnioitusta paikallisia tapoja ja kulttuuria kohtaan.

  Paikallisten kohdalla pätevät täällä tosiaan pukeutumissäännöt mutta paikallisistenkin kohdalla näkee kuitenkin vähän kaikenlaista pukeutumista. Osalla on huivi vähän niin ja näin, toisilla tiukemmin ja joillain harvoilla myös kasvot on peitetty, joskus jopa silmiä myöten.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kata! Olin juuri hylkäämässä Sudanin matkakohteena tuon pukeutumisen(kin) takia, mutta ehkä sitäkin voisikin siis harkita – me kun ainakin teoriassa olemme matkalla kaikkialle …

 3. says: Stas

  Tämä on erittäin mielenkiintoinen artikkeli, sillä Lähi-Idän mielenkiintoisimpien maiden joukossa Iran on kaikkein vähiten kuumottava tällä hetkellä ja olen Fieldingsistä lukenut, että maa on oikeasti rauhallinen. Ongelma siellä tietysti liittyy silmä silmästä -tyyppiseen lainkäyttöön ja pukeutumiseen. Itse pukeutuisin Iranissa afrikkalaiseen kaftaaniin, käytetäänhän niitä islamilaisen kulttuurin piirissä. Kaftaanit ovat myös suhteellisen viileitä, kun tällainen härmäläinen ylikuumenee kovin herkästi.
  Iran kyllä on huikea maa, kun historiaa siellä on ihmiskunnan aamuhämärästä alkaen. Alueen muut mielenkiintoiset maat, Syyria ja Irak, jotka voivat vastaavalla ylpeillä, ovatkin tällä hetkellä sellaisia paikkoja, että voi menettää päänsä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Maa oli rauhallinen ja ihmiset tosi ystävällisiä, eli sikäli ainakin turistina sinne voi jokseenkin huoletta lähteä, kunhan nyt käyttäytyy suht kelvollisesti itse.
   Kaftaani voisi olla vaihtoehto, tosin niissä ei taida hihat kovin usein ulottua ranteeseen asti – ja en sattunut sellaisia omistamaan, joten se ei siksikään ollut vaihtoehtoni tuolla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sanna! Tätä postausta tehdessäni oikeasti ajattelin juuri tuota näkökulmaa, että kun itse ennen matkaa yritin tällaista tietoa hakea, niin ajattelin, että tällaista ehkä muutkin Irania varten pakkaavat tarvitsisivat.

 4. Tuttuja kuvia jälleen ja ihan kiinnostava aihe, vaikkei suoranaisesti itseä koskekaan :) Itse asiassa välillä kun naispuolisten kavereiden kanssa puhuu reissaamisesta niin vasta tajuaa, miten he pohtivat kohteita ja kulttuureita vähän eri kantilta – naisilla kun ei niin helposti ole juuri asiaa vaikkapa Saudi-Arabiaan tai vaikkapa Intian ikävät uutiset ovat pelottaneet.

  Muistan myös hyvin nuo keskustelut paikallisten iranilaisten naisten kanssa ja kuinka he halusivatkaan vain olla vapaita, pukeutua vapaasti ja olla uimarannalla bikineissä! Tuntui jopa pahalta kertoa Suomesta ja suomalaisuudesta kun näki heidän silmistään kaipuun sellaiseen ja joku ehkä muisteli (ei ehkä omakohtaisesti) aikaa ennen vallankumousta, jolloin Iran oli vielä varsin vapaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Juu, se on monessa paikassa maailmalla vielä miesten maailma :-(

 5. Ensimmäisenä aloin tietenkin miettimään olisiko omassa vaatekaapissa mitään tuonne sopivaa. Ei muuten olisi mitään ongelmaa pukeutua peittävästi, mutta tuo kuumuus! Olen aika yliherkkä tuollaisille lämpöasteille ja voi ollakin, että Iran jää mulle välistä ihan siksi, ettei naiset pääse uimaan :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maarit Johanna! Minä yritin tosiaan selvitä pääosin olemassaolevilla vaihtoehdoilla – vain tuon Marimekon paitamekon ostin reissulle.
   Ja uima-altaiden varaaminen miehille oli kyllä epäreilua!

 6. Olen itse kova hikoilemaan ja noissa lämpötiloissa tuollaisen vaatemäärän päälle laittaminen olisi varmaankin tuskaa. Mutta kohteena Iran kyllä kiinnostaa kovasti. Ehkä sitten jonain päivänä pääsen sielläkin käymään :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Heidi!
   Jos Iraniin päädyt, niin panosta vaaleisiin vaatteisiin – ja väljiin tietysti, niin peittävyyden kuin viileyden takia.

 7. says: Maarit

  Ei voi kuin ihmetellä naisia noissa maissa, jotka siinä helteessäkin ovat verhoutuneena kaapuihin. Se ei vaan länsimaiseen ajattelumalliin sovi. Siltikin olen sitä mieltä, että matkoilla tulee kunnioittaa maan tapoja myös pukeutumisen suhteen ja niin teen tietysti itsekin. En pitäisi lainkaan poissuljettuna ajatuksena matkustaa Iraniin itsekin joskus, vaikkei ihan top kympissä ehkä olekaan matkahaaveissa. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maarit! Kyllä tuossa pieni kapinahenki useammallakin meidän pienessä ryhmässä ajoittain kyti. Mutta maassa maan tavalla, johonkin asti ainakin.

 8. Itse pukeudun mielellään kuumissa maissa reissatessani aina väljään tunikaan ja väljiin housuihin. Kun vaate on riittävän löysä ja ohut, se on myös ilmava ja hengittää. Legginssit ovat kauhistus kuumassa!

  Masain mallistosta löytyy paljon ihania vaatteita tähän, ja käytän niitä oikeastaan kaikkialla maailmassa. tarpeen mukaan lisään alle kerroksia. Salwar-kameet on myös hyvin käypä kaikkiin maihin ja olosuhteisiin. Muutaman sellaisen olen teettänyt raakasilkistä, mikä on ihana materiaali ihoa vasten.

  Mitä tulee pään peittämiseen, teen sen usein ihan siksi, että minulle tulee pää kipeäksi auringosta. Kuten itse totesitkin, ohuet ja notkeat huivit ovat helpoimpia kietoa. Tosin käytän usein muutamaa hakaneulaa apuna silti.

  Joku voisi ajatelle, että olen todella kulttuurit ja uskonnot huomioon ottava reissari. Niin ei ole, vaan nuo vatteet ja huivit vain ovat helppoja reissussa : )

  1. says: Pirkko

   Ohuet viskoosilegginsit, joissa ei ole liikaa elastaania, eli eivät ole turhan tiukat, ovat minulla toimineet hyvin monessa kesäkohteessakin.

   Salwar-kameen teettämistä olen joskus miettinyt, mutta en ole koskaan riittävän pitkään sattunut olemaan maassa, jossa noita olisi helppo teettää – ja toisaalta yritän minimoida vaatevarastoani, eli sellaiset vaatteet, joita tulisin käyttäneeksi vaan tietyissä tilanteissa ovat vähän no-no.

   Entisenä purjehtijana käytän normaalisti aurinkosuojana valkoista lierihattua mieluummin kuin huivia, mutta kyllä kevyt huivikin käy, etenkin maissa, joissa sitä ainakin kirkkoja ja moskeijoja varten pitää kuitenkin kuljettaa mukana.

 9. Erittäin hyödyllinen postaus Iraniin matkaa suunnittelevalle!

  Naispuolinen serkkuni asui pitkään Saudi-Arabiassa hänen miehensä työskennellessä siellä ja naisten pukeutuminen oli todellakin säänneltyä. Ainoastaan firman länsimaalaisten työntekijöiden korkealla aidalla rajatulla golf-kentällä hän saattoi pukeutua vapaasti ja siellä tulikin vietettyä paljon aikaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mia! Erityisesti tuosta hyödyllinen arviosta. Saudi-Arabiaakin niin mielelläni haluaisin nähdä, mutta turistina, ja se ei nyt vielä ainakaan naisilta onnistu.

 10. En usko, että ihan lähiaikoina olisin Iraniin menossa, mutta siitäkin huolimatta oli mielenkiintoista lukea näistä pukeutumissäännöistä. Tuollaisissa helteissä huivit ja peittävät vaatteet kuulostaa hyvin ahdistavilta…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi kommentistasi! Enemmän tuo vaatetus kuitenkin henkisesti ahdisti kuin oikeasti vaatteina. Paitsi se palestiinalaishuivi oli kyllä liian lämmin.

 11. Upeita vanhoja rakennuksia kuvien taustalla ja kiintoisa postaus! Matkustin itse viime talvena islamilaiselle Sansibarille, mutta siellä riitti olkapäiden ja polvien peittäminen, ja kunhan kaula-aukko ei ollut suurensuuri. Liikuin paljon maaseudun kylissä, ja kunnioittavinta kohtelua tuntui saavan kun oli kietonut paikallisten tapaan huivin edes jotenkin päähänsä. Jotkut käyttivät jopa kaiken peittävää burkhaa. Itseni yllätti, että olin jopa iloinen mahdollisuudesta piiloutua katseilta huivin suojiin – ulkomaalaisena nuorena naisena sitä huomiota kun tuntui riittävän välillä liikaakin. Aloin ymmärtää paremmin niitäkin naisia, jotka haluavat käyttää huivia tai vaikka burkhaa myös vapaaehtoisesti – onhan se myös suojana käyttäjänsä ja maailman välissä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kyllä minäkin, etenkin jo hiukan vanhempana naisena, normaalistikin pukeudun melko säädyllisesti, mutta lyhythihaisia t-paitoja olisi välillä kyllä ollut ihan kiva pitää tuollakin.

 12. Väljät ja peittävät vaatteet varmasti tuolla myös hyvin suojaavat auringolta, vaikka skandinaavi nyt monesti haluaisikin ruskettua lomallaan. Toki hyvä olla sitten kevyestä kankaasta. Tosi kiva tuo Marimekon paitamekko! Marimekolla varmasti olisikin mallistossa paljon tuonne sopivia vaatteita, kun ovat monesti vähän sellaisia säkkimäisiä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Ja kiitos tuosta kommentista koskien tuota Marimekko-hankintaani. Minä en, enää, ruskettumisestakaan välitä, mutta silti optimitilanne olisi mielestäni, että kukin saisi (jossain rajoissa ehkä, mutta paljon näitä väljemmissä kuitenkin) päättää itse pukeutumisestaan.

 13. says: AnnKat

  Todella mielenkiintoinen aihe jälleen, kiitos tästä! :)
  Jollain tavalla tällaisista puhuttuja aiheista on todella mielenkiintoista lukea. Jos itse matkustaisin tunne, niin saisin varman eniten tehdä töitä miettiessä mitä pakkaan mukaan ja mitä en. Luultavasti tähän asti en ole ikinä kiinnittänyt niin paljoa huomiota mukaan pakattuihin vaatteisiin…

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Totta, vähän minunkin, kuitenkin melko kokeneen matkailijan, piti tällä kertaa miettiä jokainen asukokonaisuus vähän erikseen.

 14. Tutulta kuulostaa naisten pukeutumissäännöt kuin Arabiemiraattien Sharjahissa, joka on ilmeisesti emiraateista vanhoillisin. Jatkossa mietin kyllä kaksi kertaa lähdenkö maahan, jossa on melkein +30 lämmintä, mutta ei saa pitää lyhythihaisia ja -lahkeisia vaatteita päällä. Jäi siinä ruskettuminenkin vain haaveeksi!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenna! Sharjahissa olen käynyt vain päiväseltään Dubaista, eikä siltä kertaa jäänyt erityisesti mieleen pukeutumisrajoitukset siellä.
   Itse en pidä ruskettumista tärkeänä, mutta vapautta päättää itse kyllä!

  2. Sinänsä mielenkiintoinen tuo Jennan Sharjah-kommentti. Kommentoin muuten tänään hänen blogiinsa sitä, että itselle paikka ei ole tuttu kuin sen osalta, että koneesta hajosi välilaskussa jarrut ja jouduimme siellä olemaan vajaan vuorokauden. Seurueemme naispuoliset olivat kyllä koko ajan puolipitkässä hameessa ja kohtalaisen avoimissa paidoissa kaupungilla, eikä siitä mitään ongelmia koitunut. Ei asia edes käynyt mielessä, ainoastaan Dubaita tiukemmat säädökset huomattiin heti kun alkoholille oli täyskielto. Ehkä naisten vaatetuksesta olisi voinut tulla ongelma, jos siellä oltaisiin pidempään aikaa vietetty. Mielenkiintoista oli se, että ei saatu matkatavaroita ulos koneesta, joten isekin kävin ostaan vaihtovaatteet ja pesuvälineet yöpymistä varten kaupungilta.

   Mielenkiintoinen oli tämä juttu!

  3. says: Pirkko

   Mukavaa Rami, että olit ehtinyt lukemaan paitsi juttuni, myös sen kommentitkin. Ja useinhan kommentit tarjoavat vielä laajemman näkökulman aiheeseen kuin itse juttu.

 15. says: Virpi /Täynnä tie on tarinoita

  Itse en haluaisi matkustaa maahan, jossa en saisi nauttia auringosta vapaasti tai mennä uimaan.
  Hyödyllinen postaus tämä, antaa ajattelemisen aihetta ja tietoa niille jotka matkaa Iraniin suunnittelevat.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Auringolla ei niin väliä, mutta joskus päivän päätteeksi uiminen olisi kyllä ollut kivaa.

 16. Todella mielenkiintoinen postaus, kiitos! Puhuimme juuri tänään yliopistolla pukeutumisnormien kulttuurisidonnaisuudesta. Ajatus noin tiukoista säännöistä tuntuu jollain tapaa epämiellyttävältä lähinnä siltä kannalta, että minua varmasti pelottaisi, rikonko vahingossa jotain ohjetta ja tuleeko siitä jotain seurauksia. Täällä Euroopassa käytössä olevat pukeutumissäännöt sen sijaan tulevat aika lailla luonnostaan, enkä siis mene esimerkiksi luennolle pelkissä bikineissä – vaikka siihenkään ei lämpötilojen lisäksi ole mitään sen kummempaa syytä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Liza kommentistasi.
   Meitä oli kyllä evästetty, että noita sääntöjä pitää noudattaa ja varoitettu, että asiaan voidaan puuttuakin, mutta sen verran kun uskalsimme niitä uhmata (huivi pääsi joskus ”vahingossa” putoamaan) niin ei kukaan asiaan puuttunut. Ehkä niiden rikkeiden turistilla täytyy olla jo aika räikeitä, että niihin puuttaisiin.

 17. Pistää aina hieman vihaksi miksi naisia laitetaan eri kulttuureissa tietynlaisiin muotteihin pakosta, ja sitä tapahtuu eri tavoin eri paikoissa.

  Aikamoista keksliäisyyttää saisi käyttää oman vaatekaappinsa suhteen jotta pystyisi näihin vaatimuksin vastaamaan.

  Ystävät ja kaverit jotka elelevät expattielämää lähi-idässä kertovat kaikin puolin jänniä juttuja naisiin liittyvistä asioista siellä. Ei välttämättä helpointa elämää koskaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Miika & Gia! Totta, hiukan piti matkapuvustoa eri näkökulmasta arvioida tällä kertaa pakatessa, mutta kyllä minä mielestäni kelvollisesti onnistuin.

 18. says: Sari | Pakkasesta Paratiisiin

  En oikein tiedä mitä ajattelen, toisaalta joku pieni tasa-arvon kannattaja nostaa päätään ja kuten Giakin tuossa sanoo, että pistää hieman vihaksi. Toisaalta, se kulttuuri on heidän tapa elää ja meidän on sitä kunnioitettava. Vaikeita asioita.

  Huomasin Penangilla, että siellä sai aika paljon katseita, jos oli liian vähän vaatetta päällä. Ihan omaksi mukavuudeksi sitten puin peittävämmin – ei sillä, että siellä missään mikroshortseissa olisin kulkenutkaan :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Tuosta kulttuurin kunnioittamisesta ja maassa maan tavalla -näkökulmasta välillä matkaystäviemme kanssa käytiin keskusteluja siitä, että tämän reissun jälkeen alamme kannattaa huivin käyttökieltoa Suomessa, samalla periaatteella, että jos me joudumme sitä Iranissa pitämään, niin voidaanko sopia, että Suomessa sitä ei saa pitää :-)

 19. says: Heidi

  Minua ahdistaa tosi paljon tällainen naisten pukeutumisen säätely. Siksi(kin)mietin useampaan kertaan viime vuonna, matkustanko edes Emiraatteihin, jonne ystäväni minua houkutteli. Abu Dhabissa näki tosin jenkkituristeja ihan minisortseissa, mutta itse en ikinä olisi siellä voinut pukeutua niin paljastavasti. Kun panin pitemmät housut ja väljän puseron, sain hotellin mehiltä heti hyväksyvämpiä katseta kuin esimerkiksi pitkässä mekossa (jossa käsivarret jäi paljaaksi) astellessani uima-altaalle. Vaikka Abussa onkin paljon länsimaisia turisteja ja se on hyvin länsimaistunut, tunsin sielläkin, että pitää yrittää olla vähemmän läsnsimainen ja edes vähän yrittää pukeutua siveellisemmin. Mukaani ottamat farkkuhameet jäi todellakin matkalaukun pohjalle käyttämättöminä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Välillä ne säännöt ovat kyllä länsimaisille melkein vaikeaa ymmärtää, esimerkiksi Iranissa se, että huivi peittää niskan, oli sekin jotenkin tärkeää.

 20. Mulla on tosi ristiriitainen suhtautuminen tällaiseen. Toki paikallista kulttuuria pitää kunnioittaa, mutta silti aina nostaa päätään ajatus siitä, että miksi kenelläkään muulla saisi olla oikeutta säädellä jonkun toisen pukeutumista? Tai miksi uima-allas on vain miehille? Suorastaan suututtaa tuollainen.

  Sitten taas kun yrittää laittaa näitä perspektiiviin, tokihan mekin haluamme että Suomeen tulijat kunnioittavat meitä ja meidän tapojamme. Nämä ”maassa maan tavalla”-jutut pätevät hyvin silloin kun on kysymys asioista joilla voisi potentiaalisesti vahingoittaa toista. Pukeutumisasiat eivät kuitenkaan ole tällaisia, vaan koko sääntely näyttäytyy ainakin minusta ihan silkkana vallankäytön välineenä. Sama pätee tuohon uima-allasjuttuun: toiset ovat arvokkaampia kuin toiset. Se taas ei sovi yhtään omaan ajatusmaailmaan.

  Multa jää varmaankin toistaiseksi tällaiset kohteet juuri näistä pukeutumisasioista ja yleisestä eriarvoisuudesta johtuen väliin, vaikka hienolta näyttää ja kaikilta muilta osin (esim. arkkitehtuuri, ruoka) houkuttelee. Aivan mieletön harmi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos sarrrri! Uima-altailla ilmeisesti joissain hotelleissa joinain aikoina on myös naisten aikoja, mutta kiertomatkallamme olimme sen verran vähän aikaa hotelleissa, ettei koskaan osunut kohdalle :-(

 21. Itsellä on Lähi-idän ekskursioiden seurauksena kokonainen erillinen garderobi täynnä tunikoita, löysiä pellavahousuja ja huiveja. Sellaiset ohuet isot huivit ovat monikäyttöisyydessään muutenkin ihan ylivertaisia. Ne vievät vähän tilaa, kuivuvat nopeasti ja taipuvat kohteesta ja lämpötilasta riippuen vaikka mihin tarkoitukseen: pyyhkeeksi, peitoksi, päähuiviksi, sarongiksi, topiksi…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Erja!
   Minusta isoimmat huivit eivät ihan toimineet päähuiveina silloin kun niitä piti koko päivän pitää – pitkät ja kapeahkot toimivat minulla paremmin, etenkin kun halusin välillä niitä ainakin vähän löysätä (tai ”vahingossa” tiputtaakin).

 22. Mulla myös särähti korvaan tuo, että uima-altaat olivat vain miehille. Mutta joo, niinhän se siellä varmasti menee niin monen asian suhteen. Mielenkiintoista päästä lukemaan tälläisistä paikoista ja juuri vaikkapa pukeutumisasioista, koska en ehkä usko itse päätyväni tuonne suunnalle ihan heti :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sanna! Miesten maa, minkäs sille voi, turisti ainakaan. Me maabongarit päädymme teoriassa ”kaikkialle” ja melkein kaikkialla on aina omat kiinnostavat juttunsa ja selvisi sitä hetken noissakin vaatteissa ja noilla säännöillä, en sentään ihan sen takia jättäisi tuota maata kokematta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Venla! Eivät ne legginsit oikeasti ole niin nou-nou, kunhan ovat nilkkapituiset ja tummat. Eli etköhän Sinäkin tuonne ”mahtuisi”, jos vaan matkaohjelmaasi maa joskus mahtuisi.

 23. Mä olisin varmaan housujen ja leggingsien sijaan käyttänyt aina pitkää hametta, kun sellaista muutenkin käytän usein kuumalla kelillä. Hiukset olen opetellut Egyptissä solmimaan beduiinihuivilla niin, etteivät ne näy. Se tosin ei silloin ollut opetuksen pointti, vaan muuten vaan beduiinien solmimistyyli oli tehokas kuumassa auringonpaisteessa!

  1. says: Pirkko

   Meikäläisen vaatevarastoon kuului riitttävän pitkiä hameita tasan yksi, enkä halunnut investoida niihin lisää. Huivinsitomistekniikkani ei ollut kovin kehittynyt, mutta en jotenkin halunnut sen edes sitä olevan :-)

 24. says: Tuija Nikuka

  Kiitos Pirkko. Mielenkiinnolla luin blogisi ja koko keskustelunkin. Meillä edessä 12 päivän matka Iraniin. Suurimman osan ajasta liikumme lintujen perässä etelä Iranissa, pienemmissä kylissä ja kaupungeissa. Siellä tietysti maastovaatteet, mutta nuo ”vapaa-ajan” vaatetus vinkit ovat tosi arvokkaita.
  Etelässä ehkä marraskuun loppupuolellakin tarpeeksi lämmintä, se 30. Noita kevyempiä huiveja saa varmaan sieltä helposti? Kevyt, löysä burka (vaaleahko) olisi kova sana etelän kuumuudessa.
  Muuten odotan matkaa innolla, tavallisten ihmisten ystävällisyys ja avuliaisuus ovat asioita joista paljon puhutaan, siis niiden kesken jotka siellä ovat käyneet. Pukeutuminen maassa maan tavalla. kiitos vielä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *