Rokotukset Afrikkaan

Halloween

Ostimme eilen kurpitsan koristamaan sisäänkäyntiämme Halloween-aikaan.
Joulukoristeita emme tänä vuonna juuri tarvitsekaan, sillä lähdemme Afrikkaan jo pari viikkoa ennen joulua ja palaamme vasta joulupäivän aamuna ja jotenkin en usko silloin enää kaipaavani joulua.

Halloween

Joulunalusviikot Ruandassa, Ugandassa ja Keniassa vaativat kuitenkin hiukan muunlaista valmistelua, nimittäin rokotteita!

Kävin hyvissä ajoin jo alkusyksystä tapaamassa työpaikkalääkäriä asian tiimoilta ja melkein yllätyin listan pituudesta:

 • keltakuume
 • meningokokki
 • lavantauti
 • malarian estolääkitys
 • influenssa

ja lisäksi, jos ne eivät jo olisi olleet vielä voimassa:

 • hepatiittia A ja B
 • jäykkäkouristus ja kurkkumätä.

Influenssarokotettakaan emme ole kaikkina vuonna ottaneet, mutta nyt lääkäri suositteli sitäkin otettavaksi matkamme takia.

Rokotetodistus

Kun rokotteita ei voi kaikkia ottaa kerralla ja viimeisenkin ja malarian estolääkityksen aloittamisen väliin on hyvä jäädä väliä, niin aloitin keltakuumeella jo syyskuun lopulla.
Tuo keltakuumerokote onkin sikäli tärkein, että edelleen löytyy maita, jotka vaativat sen voimassaolon ja mieluummin otan sen Suomessa kuin päädyn pistettäväksi jollain Afrikan maiden välisellä rajalla.

Lokakuussa vuorossa oli meningokokki ja influenssa. Tällä välillä rokotteet pistänyt hoitaja oli käynyt päivittämässä rokotetietouttaan ja kertoi, että maita, jotka vaativat voimassa olevan poliorokotteen on tullut lisää, mutta listalla ei kuitenkaan ollut meillä lähiaikoina suunnitelmissa olevia maita: Laosissakin tuli käytyä jo viime syksynä ja Saudi-Arabiaan ei edes pääse.

Luotan rokotesuojan arvioinnin osalta todella kansainvälisen yrityksen työterveyshuoltoon, sillä työmatkalaisia riittää lähes jokaiseen maailmankolkkaan ja vaikka maksankin lomamatkojen rokotteet itse, niin saan saman asiantuntemuksen käyttööni. Tosin taitavat useimmat lääkärit osata lukea Rokote.fi -sivustoa siinä missä itsekukin ja hoituvathan ne rokotteet myös terveyskeskuksessa.

MPR-rokotetta emme kuitenkaan tarvitse, sillä kuulumme vielä niihin ikäluokkiin, joilla suoja on tautien (tuhkarokko, vihurirokko, sikotauti) sairastamisen myötä.

Myöskään Japanin aivotulehdusrokotusta emme ole toistaiseksi ottaneet, vaikka viime syksynä Aasian suunnalla paljon liikummekin.

Puutiaisaivokuumerokotteen hankin saariston takia, mutta Afrikkaan sitä ei tarvita.

RuandaUgandaKenia

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Anssi

  Mielenkiinnosta kysyn, meinaatteko vetää reissun Lariamin vaikutuksen alaisena vaiko oikein Malaroneen törsätty? :-)

 2. says: Pirkko

  Tällä kertaa resepti on Malaronen rinnakkaisvalmisteelle, eli Rumbaborille.
  Lariamia on syöty yhdellä reissulla, sivuvaikutuksitta, ja Malaronea parilla.

 3. says: Kata

  Vietin vuoden 2012 joulukuun Keniassa, joten mieluusti luen myöhemmin, miten teidän matkanne sujui. Omaani muistelen edelleen, niin hienoa oli. :)
  Rokotteisiin liittyen. Otin itse tuolle Kenian matkalleni vain keltakuumerokotteen (ja malarianestolääke). Muut olivat lääkärin mukaan ”vähemmän tarpeellisia”. Ilmeisesti riippuu missä liikkuu ja millaisissa olosuhteissa, että kuinka tarpeellisia ne ovat (jos on pitkään esim. töissä ovat varmasti tarpeen, turistille ei välttämättä). Toki ajat muuttuvat ja tauditkin menevät aalloittain, niin rokorustarvekin muuttuu! Saa sitä aika tarkkana olla ja ajoissa, että kaiken muistaa hoitaa!

 4. says: Pirkko

  Kiitos Kata! Meillä varmaan osa noista rokotteista tulee Ruandan ja Ugandan takia – ja siellä myös viidakossa liikkumisen takia. Mukavaa, että ”suunnittelet” jo palaavasi Kenian juttujemme pariin, kun ne sitten joskus vuodenvaihteessa ilmestyvät.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *