Afrikka kotonamme

Ruanda, Uganda, Kenia

Parin viikon päästä olemme jo keskellä lähtöä Afrikkaan.

Erilaisia valmisteluja olemme tehneet jo syksyn mittaan – erityisesti rokotuksia on tälle matkalle Ruandaan, Ugandaan ja Keniaan on tarvittu paljon. Lähipäivinä täytyy vielä käydä ostamassa Rumbabor-tabletit malarian torjuntaan.

Olemme syksyn mittaan myös katsoneet vanhoja elokuvia näiltä alueilta.

Sumuisten vuorten gorillat vaikutti ehkä jo hiukan vanhanaikaiselta ja raikkaasta luonnosta huolimatta hiukan tunkkaiselta. Mutta maisemat ja gorillat olivat hienoja!

Ruanda gorillas

Hotelli Ruanda kertoi karmaisevaa tarinaa kansanmurhasta, jonka jäljet johtavat ehkä hiukan yllättäen Belgiaan. Hutuja ja tutuja ei ollut ennen kuin belgialaiset alkoivat luokitella ihmisiä tuolla seudulla. Elokuvan loppuosan kuvaukset pakolaisleireistä ja ihmisistä pakenemassa Ruandasta muistuttivat, että ei tämä Euroopan pakolaisongelma ole ihan uusi ongelma.

Ruanda hotel

Last King of Scotland kertoi Ugandan diktaattori Idi Aminista ja hänen Ugandassa toimeenpanemastaan kansanmurhasta. Ja nuoresta ja naivista skotista, joka lähti Afrikkaan hakemaan seikkailua elämäänsä. Ainakin näin hiukan vanhempana ja kokeneempana välillä elokuvassa melkein häiritsi, että voiko joku olla noin tietämätön ja ymmärtämätön. Vähän samaan tapaan kuin monessakin komediassa minua alkaa jonkin ajan kuluttua häiritsemään, että miten vaikeaa se nyt voi olla, sanoa ei. Vaikka nyt Solsidanin Alex, joka ei koskaan saa sanottua Ovelle ei :-)

Uganda dictator

Viimeiseksi olemme säästäneet pääosin Keniaan sijoittuvan Out of Africa -elokuvan. Isompia kansanmurhia siinä ei sentään ole, mutta Lasse on kyllä etukäteen vähän jo nyrpistänyt nenäänsä elokuvan rakkaustarinalle: liian sokerinen, kuulemma. Mutta kyllä ainakin minä katson ne maisemat, taas kerran.

Kenia Blixen

Out of Africa -elokuva meillä on omana DVDnä, muut olemme lainanneet kirjastosta. Aikaisemmin tapasin enemmänkin ostaa elokuvia DVD:llä ja sitten myydä niitä edelleen, mutta nyttemmin, etenkin kun niitä ei käytännössä enää saa myytyä halutessaan eteenpäinkään, olen lakannut niitä ostamastakin. Joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Mad Men -sarjan viimeisenkin osan (Kausi 7, osa 2), ostin kokoelmani täydennykseksi, kun olen muutenkin ostanut kaikki muut sen kaudet DVD:llä, kun se kovin nopeasti meni maksullisille kanaville: tuli halvemmaksi ostaa DVD-boxit kuin maksaa maksukanavasta vain tätä sarjaa varten.

Australia tracks

Elokuvien tiimoilta poikkesimme välillä myös äskettäin Australian. Tracks -elokuvan asetelma oli ihan uskomaton, kävellä Itä-Australian aavikon poikki seurana muutama kameli ja koira, naisena. Mutta hieno elokuva se oli. Ja opetti taas ainakin yhden uuden asian maailmasta: aboriginaaleja on varoitettava jos elokuvassa voi esiintyä jo kuolleita ihmisiä!

aboriginal warning

Elokuvien jälkeen ajattelin vielä yrittää ehtiä lukea ainakin Ruandaa, Ugandaa ja Keniaa koskevat osuudet Juha Vakkurin kirjasta Afrikan Sydämeen.

Join the Conversation

14 Comments

 1. says: Timo

  Mukavaa matkan suunnittelua, itse oon nähnyt viimeiset 2 leffaa, vaimo tietysti kaikki. :-)

  Kenian kohteet näytti kartalla tutuilta – tältä noissa kolmessa kohdassa näytti 2004.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Timo! Kivasti näytti eläimiä riittäneen tuolloin yli 10 vuotta sitten. Toivottavasti edelleen :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maiju! Kohta alkaakin se hiukan vähemmän ihan valmisteluosuus, eli tavaroiden kasaaminen, mutta eiköhän siitäkin selvitä :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Säästettiin se viimeisiin fiilistelyihin, etenkin kun Kenia on reittimme viimeinen kohde tällä kierroksella.

 2. says: Annika

  Ruanda, Uganda ja Kenia on pitkään ollut omallakin toivelistalla, innolla odottelen että pääsen lukemaan teidän kokemuksia! Kai näette gorillojakin?

  Kävin juuri vastaavan rokotusrumban läpi parin viikon päästä alkaa Länsi-Afrikan vierailua varten, mutta en uskalla vielä liikaa intoilla sillä viisumi on edelleen saamatta…. :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annika! Ruandassa on tarkoitus nähdä gorilloja, kuulemma fyysisesti vähemmän haastavaa kuin Ugandassa. Toivottavasti onnistuu!

 3. says: Stacy

  Minulle on suurta hupia seurata leffoja, jotka kertovat realistisella tavalla mun reissukohteistani, suurimpana suosikkina tietysti Etelä-Amerikka. Valitettavasti ne kuvaukset menevät pahasti komiikan puolelle, piru kun piilee yksityiskohdissa. Parasta on ollut tähänastisista ”Naked and afraid” -sarja, ehkä myös ”Vankilassa ulkomailla”, vaikka onneksi en ole joutunut vankilaan missään maassa.
  Tykkään rouheista leffoista ja toistaiseksi parasta ovat olleet juuri tällaiset rouheat ja elämänmakuiset tarinat.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Juuri noita en ole nähnyt, mutta jonkun leffan, jossa pari tyttöä päätyi Thaimaan vankiloihin kun ”ystävä” oli laittanut huumeet heidän laukkuihinsa, muistan hyvin.

 4. says: Marjo

  Olen aina haaveillut Afrikasta, norsuista ja gorilloista. Parin viikon kuluttua te näette niitä ihan elävänä – upea juttu! Teidän katsomista leffoista olen nähnyt vain Out of African ja oli minustakin vähän siirappinen mutta luonnon kauneus todella vaikuttavaa. Vaaleanpunainen flamingoparvi on piirtynyt silmiini ja aina jos näen jossain luonto-ohjelmassa flamingoja minulle tulee tämä leffa mieleen.

  Keniaan haluaisin safarille. Uganda ja Ruanda kuulostavat melko eksoottisilta. Ruanda kansanmurhasta on jo pitkä aika mutta varmaan näkyy vielä kulttuurissa – sen verran hurja juttu oli. Onko Ugandaan matkustaminen jo turvallista? Eikö siellä myös terrorismi ollut arkipäivää? Vai muistanko ihan väärin…

  Tästä on tulossa varmaan upeita kuvia ja bloggaustasi odotellen…

 5. says: Pirkko

  Kiitos Marjo! Uganda ja Ruanda lienevät jo ok, Kenia taitaa nykyisin olla terroristiuhan takia näistä vaarallisin siinä mielessä. Burundi, samalla seudulla, onkin sitten jo sekavammassa tilassa, mutta sinne emme tällä reissulla olekaan menossa.

 6. says: Rouva Sana

  Näitä sinun tulevia reissupostauksia odotan kuin kuuta nousevaa <3.

  Minun Afrikkani: se on yksi elokuvien klassikkoista – olipa siitä rakkausosuudesta sitten mitä mieltä tahansa ;)..

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rouva! Melkeinhän tässä tulee paineita :-) mutta eiköhän Afrikka tuota taas sen verran voimakkaita elämyksiä, että niistä on helppo kirjoittaa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.