Big Five – meitä ei kelpuutettu

Pahkasikoja Masai Mara

Big Five, tuo jokaisen safarimatkaajan tavoite, juontaa alkunsa suurriistan metsästyksestä. Aikana, jolloin Afrikassa oli tavallisempaa metsästää aseella kuin kameralla, leijona, leopardi, afrikan puhveli, norsu ja sarvikuono olivat haluttua saalista.

Myös kirahvi on iso eläin eikä seepra tai kaikki antiloopitkaan ihan pieniä ole, mutta metsästäjä ei saanut niistä sellaista kunnioitusta ja ihailua kuin Big Five -eläimistä.

Masai Maran leijonat, leopardi ja gepardi saivat kukin oman juttunsa, gepardikin, vaikkei sekään kuulu Big Five -eläimiin. Afrikan puhveleita ja norsuja näimme jo Kazingan kanavalla Ugandassa ja sarvikuonoja Nakuru-järvellä Keniassa.

Masai Marassa näimme myös nämä “pienet” eläimet.

Seeproja, Thomsonin gaselleja ja uteliaita impaloita

Seeproja ja Thomsonin gaselleja

Nuori topi-antilooppi

Nuori topi-antilooppi – mitkä korvat!

Dik dik, antiloopeista pienin

Antiloopeista pienin, dik-dik

Thomsonin gaselli Grantin gaselli

Thomsonin gaselli (voimakas musta raita) ja Grantin gaselli

Sakaali Söpö sakaali, mutta saalistaja tämäkin

Hyeena

Eikä tätä hyeenaakaan voi oikein petona ajatella!

Ja siinä missä jossain päin Afrikkaa mielellään nostavat virtahevon sarvikuonon tilalle Big Fiveen, niin kyllä minusta kirahvillakin olisi siihen tai vaikka Big Seveniin asiaa!

Kirahveja

Valaistusolosuhteen aikaisin aamulla olivat tätä kuvaa otettaessa hiukan haastavat, mutta eikö tämä kirahvivarsa silti ansaitse tulla esiin!

Tunnetko muuten myös Ugly Five -listan? Luonto-oppaamme Botswanan Chobessa tutustuttivat meidät tähänkin listaan: paviaani, hyeena, krokotiili, marabou-haikara ja korppikotka. Ja toki me nämäkin bongasimme joulukuun reissullamme!


instagram-travel-thursday-FIN-150x150
Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat matkablogit
Muru Mou
, RIMMA+LAURA ja Travellover
.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Artikkelin avainsanoja
,

28 kommenttia

 • Olen ehkä aiemminkin kommentoinut samaa, mutta kylläpä te pääsitte lähelle eläimiä! Otatko Instaan kuvat kännykällä vai järkkärillä?

  Minulta jäi omalla safarillani Big Fivestä sarvikuono näkemättä, harmi. Hyvä syy lähteä uudestaan 😉

  • Kiitos Ansku! Käytössämme oli järkkäri, minijärkkäri ja kaksi kännykkää, mutta kyllä nämä taitavat kaikki olla järkkärillä otettuja.

 • Voi ei miten söpöjä eläimiä! Kirahvivarsa on lempparini. 🙂 En muuten edes tiennyt ettei kirahvi kuulu Big Fiveen. Oletin sen ilman muuta kuuluvan siihen. Ja Ugly Five oli minullekin uusi juttu. Hauska listaus sekin. 🙂

  • Kiitos Martina! Kirahvi on kyllä niin iso eläin, että sikäli kyllä luulisi, mutta ehkä se ei jotenkin aikoinaan metsästäjille “kelvannut” eikä siksi ole mukana.

 • Haha, tämä oli kivasti toteutettu postaus ja hyvä tietysti että lukuisille muillekin söpöille eläimille annetaan kuuluisuutta vaikka ne ei siihen Big Fiveen kuulukaan 🙂 Toi hyeenakuva on jotenkin erityisen söpö!

  • Kiitos Laura! Jotenkin minusta oli ovelaa valita näistä “pikkupedoista” vähemmän petomaiset kuvat, siis sakaalista ja hyeenasta 🙂

  • Kiitos Mirje! Pitäisikö vielä etsiä tänne vähemmän söpö kuva hyeenasta, ettei ihmisille jää väärä käsitys eläimestä 🙂

 • Oi, onpa tosiaan hyeenakin söpö, mutta erityisesti sakaali sulatti mun sydämeni. Niin, ja on se hyeena sen verran söpö, että eihän se nyt Ugly Fiveen voi kuulua!? Petoeläinten missikilpailut, voi kauheeta..

  • Kiitos Saana! Botswanalainen luonto-opas sen nyt kuitenkin niihin sisällytti – ja toki siitä helposti saa ilkeämmänkin näköisiä kuvia.

 • Ööh… taisin juuri tajuta ensimmäistä kertaa elämässä, että shakaali ja hyeena eivät ole sama eläin. 😀 Kaikkea sitä oppii matkablogeja lukiessa!

  • Kiitos sarsa! Tokihan niitä muitakin näkee niitä vitosia etsiessä. Erityisesti Tansaniassa ehti parissa päivässä turtumaan impaloihin niin, ettei kukaan enää kameraa esiin edes ottanut jos opas sanoi edessä olevan impaloita.

 • Voi ei nyt tuli safarikuume! Kelpais big fiven näkeminen, mutta myös näiden kaikkien muiden eläinten näkeminen. 🙂 Sakaali on jotenkin ihana. <3

 • Kyllähän se big fiven näkeminen kiinnostaisi, mutta samalla haluaisin kyllä nähdä nämäkin 🙂 Ja ugly fiven myös! Upeita kuvia – näyttää, että olisitte päässeet todella lähelle eläimiä. Vai oliko hyvät zoomit käytössä?

  • Kiitos Terhi! Zoomit olivat käytössä juu, minulla 40-150 mm minijärkkärissä (eli vastaa 80-300 mm normaalikokoisessa) ja Lassella 200 mm menevä isommassa kamerassa. Ei noita muuten noin “lähelle” pääse.

  • Kiitos Rimma! Taitaa olla parempi odottaa, että kaveri on vaikka yli 12-vuotias – safariajeluilla kun on myös tylsiä kohtia välissä.

Comments are closed.