Minne suomalainen tarvitsee viisumin?

Angola

Henley & Partners -niminen yritys listaa vuosittain eri maiden passit paremmuusjärjestykseen sen mukaan miten moneen maahan kyseisen maan passilla pääsee ilman viisumia.

Biometrie_reisepass_deutsch
Kuva Christian Horvat

Suomen sijoitus tällä passien ranking-listalla on vaihdellut hiukan vuodesta toiseen, viimeisimmällä listalla olemme jaetulla kolmannella sijalla kuten Ranska, Italia, Espanja ja Yhdistyneet Kuningaskunnatkin. Ykkössijan sai tällä kertaa Saksa ja toisena on Ruotsi. Vielä vuosina 2013 ja 2014 Suomen passi oli maailman vahvin.

Tämän tutkimuksen mukaan Suomen passilla pääsee 175 maahan ja alueelle ilman viisumia (Saksan luku on 177 ja Ruotsin 176).
Henley & Partnersin tutkimuksessa näitä maita ja alueita on kaiken kaikkiaan 219. Tutkimuksen yksityiskohdat, myös maa- ja aluemääritelmän, voi halutessaan lukea tästä.
Tutkittavia passeja oli 199 ja huonoimpia olivat Afganistanin, Irakin ja Pakistanin passit.

Minua jäi kiinnostamaan tämän listan toinen puoli – minne emme suomalaisina pääse.
Jos Suomen passilla pääsee 175 maahan niin 44 maahan ei pääse.

Wikipedian luetteloon maista, joihin matkustaakseen Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia perustuen tein aiheesta pienimuotoisen tutkimuksen.
Otin mukaan maat, joista todettiin, että niihin vaaditaan viisumi.
Listalla on myös on maita statuksella Elektroninen viisumi ja esimerkiksi Yhdysvaltojen Visa Waiver Program, mutta sovitaan, että nämä ovat viisumin haun kannalta hiukan kevyempiä vaihtoehtoja.

Visa_requirements_for_Finnish_citizens
Kuva Passportguy (talk)

Pääosa maista, jonne tarvitaan viisumi, sijaitsevat Afrikassa.
Näihin Afrikan maihin on siis pääsymaksu: Algeria, Angola, Benin, Burundi, Eritrea, Etelä-Sudan, Ghana, Guinea, Kamerun, Keski-Afrikan tasavalta, Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Liberia, Libya, Mali, Niger, Nigeria, Päiväntasaajan Guinea, Sierra Leone, Sudan, Tsad. Mutta taitaa aika harvalla maalla olla sopimuksia näiden maiden kanssa viisumivapaudesta toiseenkaan suuntaan, joten onhan se ymmärrettävää, että nämäkin maat vaativat vierailijoilta viisumin.

Listalla on myös maita, joihin nykyisin varmaan aika harva matkailija olisi matkustamassa niiden (lähes) sotatilanteen takia kuten: Afganistan, Irak, Jemen, Pakistan ja Syyria.

Loput listalla olevat maat ovat:

 • Azerbaidzan
 • Bhutan
 • Kiina
 • Mongolia
 • Nauru
 • Pohjois-Korea
 • Saudi Arabia
 • Turkmenistan
 • Uzbekistan
 • Valko-Venäjä
 • Venäjä.

Näistä monet ovat suosittujakin matkailukohteita. Mekin olemme käyneet Azerbaidzanissa, Kiinassa, Valko-Venäjällä ja Venäjällä ja hakeneet ennen matkaa tarvittavat viisumit.
Saudi-Arabian viisumia olisimme lähteneet hakemaan, mutta jo ennen kuin pääsimme niin pitkälle selvisi, että minä en naisena sitä saisi, joten luovuimme ideasta, toistaiseksi.

Kazakstanin rajalla
Kazakstanin rajalla keväällä 2015

Kun viime keväänä kävimme Kazakstanissa, niin sinnekin vaadittiin vielä viisumi, eli Kazakstaninkin lähetystä Helsingissä tuli tutuksi. Sittemmin viisumivaatimus Kazakstanin kohdalla on poistunut.
Myös Iranin viisumin Olympia Kaukomatkatoimisto haki meille kyllä jo etukäteen, vaikka tuo lista kertoo, että sen saa maahan tultaessa.
Maailmanmatkaajaystäväni kertoivat Afrikasta miten Etiopian viisumia ei saanut rajalta ja miten Mongoliaan pääsi vielä jokin aika sitten ilman viisumia.

Eli tilanne elää koko ajan ja tämäkin juttu saattaa yksityiskohtien osalta olla vanhentunut jo ilmestyessään: jokaisen matkakohteen osalta ajantasainen tilanne onkin syytä tarkistaa jo ennen lentolippujen varaamista Ulkoministeriön sivuilta.

Hiukan toisenlaisen näkökulman maihin, joihin päästäkseen tarvitsee viisumin, tarjoaa norjalainen Gunnar Garfors jutussaan The World’s 15 Hardest Countries to Visit.

Gunnarin lista on:

 1. Angola
 2. Eritrea
 3. Equatorial Guinea
 4. Saudi Arabia
 5. Afghanistan
 6. Pakistan
 7. Libya
 8. Somalia
 9. Turkmenistan
 10. Syria
 11. Uzbekistan
 12. Russia
 13. Nauru
 14. Kiribati
 15. Bhutan.

Osa maista on listalla siksi, että niihin on vaikea ihan fyysisesti päästä, kuten vaikka Nauru. Lisäksi viisumin hakemista vaikeuttaa se, että lähetystöjä ei ole maailmassa kovin montaa. (Kiribatille suomalaiset eivät tarvitse viisumia, ilmeisesti norjalaiset tarvitsevat.)

Garfors EritreaListan kärjessä olevat maat, ainakin Libyaan asti, ovat maita, joihin on vaikea päästä juuri siksi, että viisumin saaminen on vaikeaa. Maabongarit, jotka haluavat käydä kaikissa maailman maissa, ovat useimmiten näiden osalta lähestyneet asiaa transit-viisumin muodossa. Jos on autolla liikkeellä Afrikassa, niin Angola saattaa myöntää luvan ajaa sen läpi Kongosta Namibiaan, tiukalla aikataululla. Muutama maailmanmatkaajaystävämme haki Eritrean viisumia vuosi sitten sitä saamatta. Päiväntasaajan Guineaan saattaa päästä, jos omaa syntyjään sikäläisen poikaystävän, kuten Britannika -blogia pitävä Annika (linkki poistettu vanhentuneena).

Bhutan ja Turkmenistan ovat Gunnarin listalla siksi, että niihin ei pääse omatoimisesti, mutta paikallisten kontrolloimille kiertomatkoille kyllä.
Tällä kriteerillä kyllä Pohjois-Koreakin kuuluisi tälle listalle.

Gunnarin jutun kommenteissa ihmetellään Venäjän päätymistä tuolle listalle – suomalaisena minäkin ihmettelen, mutta ehkä hänen näkökulmastaan näin aikanaan oli. Myöskään Uzbekistan ei taida olla suomalaiselle erityisen vaikea.

Meillä seuraava ”viisumimatka” suuntautuu Algeriaan, passimme ovat itse asiassa jo viisumihakumatkalla. Ja sitä seuraavana vuorossa voisi ehkä olla Bhutan. Angolaa emme taida hetimmiten tavoitellakaan.

Jos olet mistään näistä maista kiinnostunut, niin suosittelen lukemaan Gunnarin jutun, jossa kustakin maasta kerrotaan myös miksi sinne kannattaisi kuitenkin mennä.

Tämän jutun otsikkokuvana on muuten kuva Angolan viisumista, Lee Abbamonten jutusta 22 Passport Stamps You’ve Never Seen Before, joka myöskin listaa näitä harvinaisia paikkoja maailmalla, näitä samoja valtioita ja joitakin vielä eksoottisempia alueita.

* * * * * * * * * *

Oletko päässyt käymään näissä ”vaikeammissa” maissa?
Onko Sinulla mielenkiintoisia juttuja viisumeihin liittyen?
Oletko ehkä kirjoittanutkin jostain näistä maista (Venäjää lukuunottamatta)?
Linkkaa juttu kommentissasi tähän juttuun!

 

 

 

 

Tags from the story
,
Join the Conversation

60 Comments

 1. says: Helena

  Hei Pirkko,
  viisumisäännöt tosiaan voivat muuttua äkkiäkin.
  Mongoliaan pääsivät suomalaiset (ja monen muunkin maan kansalaiset) matkustamaan ilman viisumia vuoden 2015 aikana. Tarkoituksena oli helpottaa matkustusta ja saada maahan lisää turisteja.
  Yhdysvaltojen Visa Waiver-ohjelmaan astui juuri voimaan muutos, että esim. Suomalainen, joka on vuoden 2011 jälkeen vieraillut Sudanissa, Irakissa, Syriassa tai Iranissa tai jos henkilöllä on näiden maiden kaksoiskansalaisuus, ei ESTA enää riitä vaan henkilö joutuu hankkimaan viisumin matkustaessaan USA:han. Tähänkin on myös jo tulossa muutoksia ja listalle joutunee lisää maita. Suomalaisella turistilla tuskin on vaikeuksia USA:n viisumia kanssa, mutta viehän se viisumin anominen aikaa ja lisää kustannuksia.
  Nämä mietityttävät itseäni tällä hetkellä, sillä toiveissa olisi matkat Mongoliaan ja Iraniin.
  Terv. Helena

  1. says: Pirkko

   Kiitos Helena kommentistasi.
   Tuo Visa Waiver -ohjelman muuttuminen iski meihinkin. Kävimme syksyllä Iranissa ja jos oikein olen ymmärtänyt, niin jos haluamme ennen syksyä 2020 käydä Yhdysvalloissa, niin tarvitsemme siihen viisumin, jonka tietysti kuvittelisimme saavamme, mutta aika näyttää.

 2. says: Anne

  Tästä listasta oli siis jätetty pois visa on arrival-kohteet?

  Mieleeni tuli myös, että esim. Intiaan pidemmille oleskeluille (myös turismi) on etukäteen haettava viisumi, lyhyemmille reissuille voi hakea ns. sähköisen viisumin tai ottaa visa on arrivalin mutta nämä taitaa toimia vain tietyissä maahantulopaikoissa.. Jos esim. Nepalista aikoo ylittää rajan maateitse Intiaan, etukäteen haettu viisumi pitäisi käsittääkseni olla passissa

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne kommentistasi – ja Intian viisumikäytäntöä koskevasta muistutuksestasi.

   Tosiaan otin tuosta Wikipediasta kaivamastani listasta vaan nuo ”tiukimmat” eli Viisumi vaaditaan. Visa on arrivalista meilläkin on kokemusta useasta maasta, viimeisimpänä Itä-Afrikasta, mutta halusin nostaa tässä esiin tuota ”vaikeinta” kärkeä.

  2. says: Anne

   Joo, visa on arrivalinhan saa monesta paikkaa. Nepalissa mm. kun ylitimme rajan Intiasta maateitse. Rajatoimisto oli niin huomaamaton, että meinasimme astella maahan ilman asianmukaisia leimoja ja viisumeita passeissa :) Maksu piti hoitaa US dollareilla, ja Intian puolella Varanasissa josta lähdimme matkaan, meillä meni yksi kokonainen päivä siihen, että löydettiin paikka jossa sai vaihettua dollareita.. :D Intialaiseen tapaan jokainen viittoi aina uuteen paikkaan, mutta en muista missä lopulta saatiin niitä sit vaihdettua.

 3. says: Annika / Britannika

  Olipa mielenkiintoinen postaus ja kiitos linkkauksesta :) Meidän tapauksessa oli myös poikaystävällä haasteita tuon viisumin saannissa koska hän ei ole syntynyt siellä (eikä siis omista maan passia). Mutta ilman hänen kontaktejaan olisi ollut kyllä aika mahdotonta…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annika, erityisesti täsmennyksestä, eli haastavaa on tuon Päiväntasaajan Guinean osalta!

 4. Kiitos jutusta ja selventävästä kartasta!

  Juuri pari päivää sitten tein ESTA-hakemusta jenkkeihin ja te tulitte bloginne kautta mieleen kun siellä oli tuo kohta, että onko vuoden 2011 jälkeen käynyt Iranissa, Irakissa, Syyriassa. Mietin, että mitäs tämmöisestä seuraisi, koska kyllähän ihmiset matkustaa eikä vain epäilyttävissä merkeissä! :D Mutta nyt selvisi, että viisumi siis pitäisi anoa vielä päälle.

  Olen 2013 kirjoittanut koosteen viisumeista ja niiden hakemisesta Trans-Mongolian junamatkaa varten. Jos ei oo liian röyhkeää linkkailla niin teksti löytyy täältä:
  http://fatinbkk.blogspot.fi/2013/08/viisumisota-ja-heikot-hermot-viisumit.html

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Viisumeihin tai yleensä näihin jutussa listattuihin ”vaikeisiin” kohteisiin liittyvät linkit ovat oikein tervetulleita!

 5. Hyvä postaus! En jaksa ymmärtää, että viisumia ei jonnekin saa vain ja ainoastaan sen takia, että on nainen. Tiedän hyvin, että naiset eivät ole lähelläkään miehiä kaikkialla, mutta silti se on jotenkin tosi surullista. Varsinkin niiden osalta, jotka niihin maihin syntyvät naisina.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Ei tuo Saudi-Arabia miehillekään helppo ole, mutta ilmeisesti jotenkin jossain tilanteissa kuitenkin järjestettävissä.

 6. says: Stacy

  No joo, tuon listan maista Venäjä on juuri se, jossa olen käynyt ja ihmettelen, miksi se on tuolla listalla, tai sitä, että onko loputkin sitten yhtä helppoja kuin Venäjä – tai siitä jo tiedänkin, että ei ole. Saudit on muutenkin vaikea, kun jos ei ole muslimi, niin ei pääse käymään maan ainoassa suuressa nähtävyydessä. Melkein lisäisin USA:n tuonne, jos Venäjäkin on, maan tiukan rajavalvonnan vuoksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy. Tuo USA:n tiukkuus on meillekin iskenyt Iranin matkamme jälkeen – seuraavalle reissulle on mitä ilmeisemmin viisumin haku sinnekin edessä.

 7. says: Laura

  Mielenkiintoinen juttu, minäkin jäin nimittäin passiuutisen jälkeen miettimään että mitkä sitten mahtavat olla ne maat joihin ei pääse, ja tässähän ne tulivat. Minäkin ihmettelin miksi Venäjä on Gunnarin listalla. Valitettavaa, ja surullista, ettei Saudi-Arabiaan voi naisena saada viisumia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Aika paljon niitä sitten kuitenkin on, etenkin kuin tuon tutkimuksen 175 ei olekaan 193 YK:n jäsenvaltiosta vaan 219 alueesta.

 8. Mielenkiintoinen postaus aiheesta! Ja on tosiaan jännä kuinka kaikki muuttuu niin nopeasti näidenkin asioiden puitteissa. En ole itse käynyt missään noissa vaikeammissa viisumi-maissa joten vinkkejä en sen puolesta osaa antaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Monna! Tämä olisi tosiaan vaikea aihe toimia asiantuntijana, joka olisi oikeasti ajan tasalla päivästä toiseen :-)

 9. says: Virpi /Täynnä tie on tarinoita

  Heh, itse en ole vielä koskaan hakenut viisumia minnekään. :D Tuntuu aika hassultakin. Toki muutama viisumi-maa kiinnostaa eli eiköhän tämäkin vielä ajankohtaiseksi tule.
  Hyvä ja mielenkiintoinen postaus kuitenkin!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Eiköhän se jossain vaiheessa tule vastaan – Venäjä tai Kiina ovat kuitenkin sen verran yleisiä kohteita suomalaisillekin.

 10. En ole käynyt ”vaikeissa” viisumimaissa, mutta viisumeita on tullut kyllä haettua Intiaan ja Venäjälle muun muassa. Intialla taitaa tosiaan nykyään olla käytössä e-viisumi, mutta etukäteen sekin pitää käsittääkseni hakea. Jatkoviisumeita olen hakenut Vietnamissa ja Indonesiassa. Kambodzaan taitaa tarvita viisumin, mutta niitä saa rajalta, eli pidän tätä enemmänkin pääsymaksuna. Viisumia vaativista maista kiinnostavat Mongolia ja Bhutan ja Nauru, mutta nuo epävakaat Lähi-idän ja Afrikan maat eivät tällä hetkellä vedä puoleensa. Kiinnostava postaus, hyödyllistä tietoa on tässä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Arna! Nauru onkin mielenkiintoinen kohde – luithan Gunnarin kommentit siitä, ei ole ihan helpoimmasta päästä, eli onnea matkaan!

 11. says: Sandra

  Kiva postaus ja hyvä muistutus siitä, että suomalaisella passilla ollaan aika etuoikeutetussa asemassa kuitenkin.
  Uskomatonta myös, että sukupuolen takia ei saa viisumia johonkin maahan. Siis wtf?! Eipä sillä, että tuonne huvittaisikaan mennä, mutta nyt vielä entistä vähemmän.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Näin on Saudien osalta. Toisaalta voisin kyllä uteliaana silti käydä katsomassa minkälaista siellä on :-)

 12. Hyvä kooste! Suomalaisella passilla kyllä kelpaa matkustaa. Visa Waiver-ohjelma oli kyllä yllätys. Iran jäi nyt sitten pois laskuista :/ Venäjän viisumia pitäisi seuraavaksi hakea. Tuo Saudien sääntö, ettei naiset saa viisumia, on kyllä niin uskomatonta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenna! Eiköhän suomalainen sen viisumin USA:aan kuitenkin saisi, eli jos Sinulle tarjoutuisi tilaisuus vierailla Iranissa, niin älä jätä sitä väliin!

 13. Kun niin moneen maahan pääsee ilman säätöjä, niin aina sitä jotenkin yllättyy, kun sitten menee jonnekin, minne se viisumi tarvitaan. Viimeksi nyt mulla tietenkin Kiina. Mutta on kyllä onni olla suomalainen. Mulle tuli yllätyksenä tuolla vaihdossa kuultuna, että esimerkiksi israelilaiset eivät saa Malesiaan (tai muihinkaan muslimimaihin?) yleensä viisumia. Näin ainakin israelilainen kaveri kertoi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Meri! Voin hyvin kuvitella, että israelilaisilla on rajoitteita, kun suomalaisillakin on rajoitteita liittyen Israelin leimaan passissa. Tosin nyttemmin Israel lienee pääsääntöisesti lakannut leimaamasta passeja ja sen sijaan leimataan maahantulokortti tms. jolloin kenenkään passi ei mene ”piloille”.

 14. says: Mr. Mondo

  Visa on arrival on tullut tutuksia monessa kohteessa. Sitä nimenomaan pidän pääsymaksuna. Nuo listatut Afrikan maat taas ovat sellaisia, että en oikein osaa kuvitella itseäni niihin matkustamassa.

  Bhutan taas on ollut listalla jo pitkään. Oikeastaan olin jo varaamassa sinne matkaakin, mutta työkeikat tulivat sitten siihen päälle ja asia jäi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mr. Minulla on paljon maabongariystäviä, jotka osaavat kyllä kuvitella lähtevänsä mihin maahan tahansa, mutta kyllä omalta osaltamme jotkut maat jäävät ainakin jonon hännille ja niin muodoin käytännössä käymättä.

 15. says: Sateenmuru

  Mielenkiintoista tekstiä ja kiitos myös linkeistä! Valitettavasti en ole hankalissa maissa käynyt (muuten kuin nojatuolimatkoilla), mutta Syyria, Irak ja Afganistan (+Iran ei-hankalista) on haavelistallani. Näiden maiden maisemat ja arkkitehtuuri kiinnostaa – ja tietysti jo Robert Byronin vuoksi! Ehkä jonain päivänä. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sateenmuru! Syyria, Irak ja Afganistan ovat nyt sen verran haastavia, etten matkaa niihin suunnittelisikaan. Iran oli positiivinen yllätys monella tapaa.

 16. Mielenkiintoinen lähestymiskulma! Itse en ole toistaiseksi matkaillut ns. tiukan viisumikäytännön maissa – mutta viisumin hankkiminen/saaminen asumistarkoitukseen on kyllä tuttua ;)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mira! Muun kuin turistiviisumin saaminen taitaa monessa kohtaa ollakin vielä haastavampi juttu.

 17. says: salaine

  Venäjä taitaa olla ainoa maa missä viisumia olemme tarvinneet. Tuo onkin Nauru saaren osalta mielenkiintoista…mistä hakea viisumi, jos ei ole lähetystöjäkään, mistä sitä hakea. Oletteko olleet Nauru saarella? Nuo sotatilan maat ja osa Afrikan maista olisi itselläni viimeisinä listalla, jos ryhtyisin maabongariksi.

  1. Kiitos! Emme ole Naurulla olleet, eikä se ole edes ”listallamme”, vielä ainakaan. Algerian viisumi on juuri nyt hakusessa, Tukholmasta, jossa on lähin lähetystö. Passit kulkevat suuntaan ja toiseen postitse.

 18. Näissä maissa ei ole tullut käytyä, mutta Intiaan olen aikoinani joutunut hakemaan viisumia oikein suurlähetystön kautta. Sama on edessä Brasilian opiskelijaviisumin kanssa – mm. rikosrekisteriote vaaditaan liitteeksi. Ystäväni taas on lähdössä Eritreaan tekemään tutkimusta, tai tämän jutun perusteella saa nähdä, onko sittenkään! Järkyttävää, ettei Saudi-Arabiaan myönnetä viisumeita naisille. Eikö edes, jos matkaa miehensä, isänsä tms. kanssa? Toisaalta tuollaisia käytäntöjä ei välttämättä halua millään tavalla tukeakaan.

 19. Kiitos Johanna! Tuota Saudi-kuviota tutkitutettiin tosiaan viime keväänä Starlight Toursin kautta (he olivat lähetystöön yhteydessä), mutta ei ainakaan silloin luvattu, ei millään kombinaatiolla, jossa olisi nainen ollut mukana.

 20. Mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus! Sitten ns. tunnustamattomat maat ovat ihan oma lukunsa. Sochissa ollessamme kyselimme mahdollisuutta käydä retkellä Abhasiassa, mutta Venäjän-viisumilla sinne ei tietenkään päässyt, ja georgialainen viisumivapauskaan ei ollut voimassa. Ilmeisesti viisumi olisi kuitenkin järjestynyt suht. helposti, mutta sitten emme olisi päässeet enää takaisin Venäjän puolelle (siihen olisi tarvinnut double entry -visan).

  Venäjän viisumipakko on itselleni muutenkin se matkailua kaikkein eniten rajoittava tekijä. Ymmärrän tietysti sen, että viisumikuvioissa halutaan suosia vastavuoroisuutta (eli kun Venäjän kansalaiset eivät pääse EU-alueelle ilman viisumia, miksi EU-kansalaiset pääsisivät Venäjälle) mutta tuntuu silti järjettömältä, että joudun joka kerta hakemaan viisumia päästäkseni kyläilemään isoäitini luona. Viisumivapautta odotellessa… sitä ei vain taida olla ihan heti tulossa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Liza! Meitä vielä hardcoremmatkin maabongarit tapaavat käydä/yrittää käydä myös noilla alueilla ja jos oikein olemme keskusteluja seuranneet, niin muut paitsi Etelä-Ossetia järjestyvät kyllä yleensä pienellä valmistelulla, mutta omalta osaltamme emme ole olleet näistä erityisen kiinnostuneita, vielä ainakaan :-)

 21. Oho, ai Saksa on ykkösenä. Harmi, että Mongoliaan pääsi viime vuonna ilman viisumia tai harmi, ettei tämä etu jatku vielä muutamat vuodet. En ole ennen hakenut viisumia, joten se tuntuu aika hankalalta, tai varmasti tarkkana saa olla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiia! Mongolia on meilläkin vielä ”listalla”, joten katsotaan sitten joskus, että mikä tilanne silloin on.

 22. En missään hc-maissa ole käynyt. Aikoinaan Intian viisumia joutui jonkun aikaa odotteleen ja esimerkiksi rajalla minulla on eniten ollut vaikeuksia juuri siellä Intiassa ja sitten Venäjällä.. Mutta vaikeudet ovat olleet kyllä passin eikä viisumin suhteen. Se on aika onnekasta, että me ollaan Suomessa niin vapaita liikkumaan. Saadaan olla tosi kiitollisia siitä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mirka! Kyllä tämä taas yhdellä saralla on hyvä muistutus siitä, että aika hyvässä tilanteessa me suomalaiset kaiken kaikkiaan olemme maailman mittakaavassa.

 23. says: Sir Bizler

  Itselle ei enää näin vuonna 2016 mene jakeluun, että miksi tälläistä järjestelmää edes ylläpidetään ja sen varjolla rahastetaan. Itsellä Azerbaijan edessä kesällä ja viisumi hoituu luonnollisesti nopeasti hotellin kutsulla :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sir! Köyhien Afrikan maiden osalta rahastus on toki ymmärrettävää – vaikka saattaahan siitä epäilys herätä, että kenen taskuun ne rahat lopultakin menevät.

 24. Saudi Arabia saa jo ajatustasolla minut niin raivon valtaan, että saavat rauhassa pitää tunkkinsa – sinne en tuskin ole koskaan menossa. Kiitos informatiivisesta jutusta, jokaoli täynnä yllätyksiä. Eipä olisi tullut mieleen, että jonnekin Eritreaan olisi noin vaikea/ mahdoton päästä. Jotenkin sitä naiivisti kuvittelisi, että olisivat hyvillään, että matkailijat haluavat siellä käydä ja rahojaan maassa käyttää….

  1. Kiitos Erja! Ymmärrän Saudi-Arabia -kantasi, mutta en nyt ole ihan varma, että onko naisten ja/tai kastittomien asia Intiassa hoidettu paljon sen paremmin. Maailmaa on haastaa kiertää laajalti, jos haluaa myös kiertää kaikki epäoikeudenmukaisuudet.
   Eritrean osalta pätenee se, että diktatuurit eivät mielellään halua, että maasta leviää hallitsemattomasti tietoa maailmalle, siksi tiukka linja.

 25. Todella mielenkiintoinen juttu, kiitos Pirkko! Tuntuu älyttömän hienolta, että omaan ”maailman vahvimman passin” – tai ainakin melkein. On niin paljon kansoja, joille matkustaminen on tehty miltei mahdottomaksi ja tykkään sanoa, että matkustan ”koska mä voin.” Monet eivät voi. Esimerkiksi tämä http://iamaileen.com/how-to-travel-the-world-third-world-passport/ on hyvä juttu siitä, millaista on matkustaa ”third world” passilla.

  1. Kiitos Sari! Niinhän tuo on, että me sentään pääsemme aika moneen paikkaan mihin monet eivät pääse. Täytyypä tutustua tuohon linkkaamaasi juttuun. Muistelen kyllä, että esimerkiksi Travelers Century Club jokin aika sitten uutisoi omilla sivuillaan näyttävästi ensimmäistä kiinalaista jäsentään (100 TCC-aluetta), ja totesi, että tämä on saavutus sikäläisellä passilla!

 26. Kiinnostava postaus, Pirkko! Kiinostamaan jäi, mitkä ovat ne maat, jonne Saksan ja Ruotsin passilla pääsee muttei Suomen passilla? Ystävämme ovat jo moneen kertaan pyytäneet meitä Moskovaan kylään ja tänä keväänä ehkä vihdoin ehdimme toteuttaa tämän matkan, joten viisumin hankinta olisi pitkästä aikaa edessä. Toinen viisumi-maa, jonne voisin kuvitella lähivuosina matkustavani, on Kiina, muut eivät ainakaan tällä hetkellä ole suunnitelmissa.

  1. Kiitos Heidi! Valitettavasti tutkimusdata ei ihan tuolla tasolla auennut minulle julkisesti saatavilla olevasta materiaalista. Mutta vielä jokin aika sitten kuvio esimerkiksi Kazakstanin osalta oli, että sen kanssa taloudellista yhteistyötä tekevistä maista sinne pääsi viisumitta, mutta silloin Suomi ei ollut siinä ryhmässä. Jostain tällaisesta voisi kuvitella olevan jonkun maan osalta kyse.

 27. Minä elin vielä ajatuksessa että Suomi olisi ykkösenä passillaan, mutta ollaan siis tiputtu muutama pykälä. Upea se on silti omistaa. Esim meidän maailmanympärimatkalla mentiin aika takki auki, eikä oikein edes ajatellut, että passilla ei pääsisi jonnekin, koska ei tarvinnut. Kaikilla ei ole yhtä onnekas tilanne. Ja noihin ei-helposti pääseviin maihin ei olekaan reissusuunnitelmia ;)

 28. Kiitos Sanna! Ja tosiaan, vaikka Suomen passi on vahva, niin ihan siihen luottaen, että sillä pääsee minne vaan, ei kannata lentolippuja varata – voi tulla ikävä yllätys lähtiessä.

 29. says: Kari Rämö

  Hei! Suomen passilla ilmeisesti pääsee Marokkoon vierailulle, mutta entä kaverini jolla on vietnamin passi, jossa on viisumi opiskelua varten Suomeen?

 30. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi Kari! Maalaisjärjellä veikkaisin, että yhden maan viisumi passissa ei vaikuta oikeuteen matkustaa toiseen maahan, mutta tilanne kannattaa tarkistaa vaikka Marokon suurlähetystöstä.

 31. says: Niilo Niinimäki

  Libanoniin en päässyt vaikka netissä luin että viisumi myönnetään saavuttaessa. Minut heitettiin kylmänviileästi lentokenttäputkaan ja käännytettiin takaisin Turkkiin vaikka omistin jo jatkolennon Serbiaan.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *