Frida, Kuopio, Meksiko

Frida feature

Onko näyttelijätyön väheksymistä pitää näytelmässä erityisesti lavasteista?
Toisaalta ne ovat osa kokonaisuutta ja Kuopion kaupunginteatterin Frida -näytelmä on visuaalinen, värikäs ja voimakas.

Tunsimme Fridan tarinan hyvin ja näyttämön taustalla kulkeva raitiovaunu herättää jännityksen. Hetken päästä Fridan kasvot särkyvät, palaset putoavat näyttämölle ja kipu leijuu ilmassa kultaisina tähtinä.

Frida Kahlo museo Meksiko

Meksiko, kuten me muutamalta vierailultamme muistamme, on näyttämöllä juuri niin värikäs kuin oikeasti. Dia de Muertos, kuolleiden päivä, on läsnä Fridan elämässä raitiovaunuonnettomuuden jälkeen jatkuvasti. Piñatat sylkevät näyttämölle kukkameren. Katselijat pääsevät siniseen taloon Coyoacánin kaupunginosassa. Fridan sänky on juuri oikeanlainen ja pöydät ja tuolit iloittelevat väreissä synkkinäkin hetkinä.

Frida Kahlo museo MeksikoFrida Kahlo museo Meksiko
Frida pinatat Kuopio

Toki Fridaa esittävällä Virpi Rautsilallakin on osansa onnistunutta kokonaisuutta. Voimakas hahmo tavoittaa katsojat isolla näyttämöllä. Fridan hahmo kasvaa näyttämöllä pyryharakkamaisesta nuoresta tytöstä itseensä uskovaksi taiteilijaksi kipuillen sekä vammojensa kanssa että suhteessaan Diego Riveraan. Mutta saanko taas palata lavastukseen ja puvustukseen: Marie Antikaisen työ Fridan  puvuissa on onnistunut siinä kuin Jarmo Jääskeläisen projisoinnit ja videosuunnittelu.

Frida Kuopio

Diegon hahmo ei viehätä samalla tavalla. Ehkä ongelma ei ole Ilkka Pentin: Fridan tarinassa Diegolle lankeaa monessa kohtaa konnan rooli. Jotenkin hahmo on välillä koominen myös kohdissa, jotka eivät ole koomisia. Pullukan visuaalinen toteutus ontuu.

Frida Kuopio

Lupen, Annukka Blombergin, Diegon ex-vaimon Fridalle toistama totuus Diegosta: älä luule, että Diego on koskaan Sinun, muuttuu todeksi Fridalle vasta vuosien mittaan, mutta toisaalta, samoin vuosien mittaan, Diego huomaa hänkin voivansa huonosti ilman Fridaa. Epäsuhtainen ja epätavallinen rakkaustarina, mutta rakkaustarina ja epätavallisuudessaan mielenkiintoinen.

Niin Fridan kuin Diegon taide jää näyttämölle tuodussa tarinassa hiukan taka-alalle: ihmisten tarinat ovat etusijalla. Mutta kyllä niistäkin saa käsityksen, Diegon seinämuraali Rockefeller Centerin seinässä, hetken aikaa, on kuitenkin oikeilla jäljillä. Fridan työt matkalla Pariisiin jäävät katsojalta piiloon, isoon puulaatikkoon. Mutta ehkä näin on hyvä, ehkä teoksia olisi ollut liian vaikea tuoda onnistuneesti näyttämölle. Pariisin loihtiminen näyttämölle onnistuu sen sijaan hyvin muutamalla huivilla ja baskerilla.

Diego Riveran muraaleja Meksiko

Hiukan jo pitkitetyltä tuntunut loppukohtaus päättyy odotetusti Fridan noustessa näyttävästi sängyllään taivaaseen.

Vähemmän odotetusti yleisö osoittaa suosiotaan innostuneesti, lopuksi koko katsomo seisaallaan. Ei niin etteikö näytelmä olisi valtaisia aplodeja ansainnut – me vaan olemme tainneet niin harvoin olla mukana ensi-illoissa, ettemme ole tällaista innostusta ainakaan pitkään aikaan kokeneet. Tai sitten pääkaupunkiseudulla ollaan hillitympiä, mutta kuopiolaisten iloon lähtee mielellään mukaan!

Frida Kuopio

Kävelemme hyvillä mielin teatterilta hotellille, Kuopion kevätyössä. 4 tuntia junalla suuntaansa kuullosti etukäteen ehkä isolta panostukselta yhden näytelmän takia, mutta kokemuksen jälkeen totesimme yhdestä suusta, että tämän takia kannatti tulla Kuopioon!

Yhteistyössä Kuopion kaupunginteatterin kanssa.

(Kuvat Frida Kahlo -museolta Meksikosta ja Diego Riveran muraalista Mexico Citystä omiamme,
kuvat teatterilta: Sami Tirkkonen. Otsikkokuvan vasen puoli: Sami Tirkkonen, oikealla puolella olevat Fridaksi pukeutuneet tytöt on kuvattu Frida Kahlo -museon ulkopuolella Coyoacánissa, Meksikossa.)

Tags from the story
,
Join the Conversation

6 Comments

 1. Frida Kahlo on ihana ja kiehtova hahmo, aivan ehdottomasti suosikkitaiteilijani. Taulut ovat ihania, hänestä kirjoitetut kirjat ovat ihania, ja jopa hänestä tehty elokuva on ihana. Voisin aivan varmasti lähteä Kuopioon asti ihan vain tämän takia, mutta mitenköhän pääsisin yli siitä että Frida puhuukin suomea? Hmmm. :-)

 2. says: ROUVA SANA

  Oi voi, Kahlon Frida on ollut yksi suosikeistani jo nuoresta tytöstä lähtien. Hänen työnsä ja teoksensa tekivät aikanaan vaikutuksen teemoillaan ja värinkäytöllään, ja elämäkin oli taiteilijaa ihailevalle sopivan mielenkiintoinen. Päästäpä joskus käymään hänen kotikonnuillaan.

  Siksi bloggauksesi aiheesta oli erinomaisen mielenkiintoinen ja omiaan lisäämään kiinnostusta myös itse näytelmää kohtaan.

  Ja hei, kyllä lavasteista saa todellakin erikseen tykätä. Yleensä ne jäävät muutoinkin puvustuksen, musiikin ja muun kanssa lähes poikkeuksetta aina näyttelijäsuoritusten varjoon, ja liian vähälle maininnalle. Aina.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rouva! Kuopio on oikeastaan ihan lähellä ja lippujakin kevään näytöksiin taitaa vielä olla saatavilla, eli siitä vaan, Kuopioon Fridaan katsomaan.

 3. Ihanaa, että kirjoitit tästä! Frida on kyllä yksi iso inspiraatio, kaikkine komplekseineen ja ristiriitoineen. Piti heti mennä katsomaan mihin saakka näytöksiä olisi, mutta viimeinen näyttää olevan jo 21.5. Eiiiih! Mä olen näillä näkymin Istanbulissa toukokuun loppuun saakka. Harmittaa kyllä, mutta onneksi pääsin edes vähän lukemaan ja näkemään blogin kautta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Ehkäpä näytökset jatkuvat syksyllä, ansaitsisi kyllä!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *