Matka Pohjoisnavalle

north pole feature

Antarktikselle pääsee jo lähes tavallisilla risteilymatkoilla ja onpa yksi ystävämme Maailmanmatkaajat -klubista käynyt siellä purjealuksellakin.

En kuitenkaan ole ajatellut, että tavalliset matkailijat kävisivät etelä- tai pohjoisnavalla vaikka sellaistakin juttua maabongareista kerrotaan, että kiertämällä etelänavalla pienen ympyrän tulee vartin kävelyllä käytyä monessa maassa.

Tunnettu maabongari Lee Abbamonte kävi äskettäin pohjoisnavalla.
Seuraan hänen blogiaan ja otsikko ”How I Made it to the North Pole” oli kyllä sen verran kiinnostava, että juttu oli pakko lukea saman tien.

pohjoisnapa

En nimittäin todellakaan ollut ajatellut, että ihmiset vielä nykyäänkään kävisivät pohjoisnavalla tuosta vaan. No tai ei ihan tuosta vaan: vaatihan matka ensin matkan Huippuvuorille, sieltä edelleen lennon Barneo-nimiseen paikkaan jäällä venäläisen rahtikoneen kyydissä ja vielä helikopterilennon itse navalle.
Vaihtoehtoisesti Pohjoisnavalle voisi ilmeisesti päästä myös jäänmurtajan kyydissä Murmanskista – lisäbonuksena tällä reitillä vielä vierailu Frans Joosefinmaalla.

Matka ei myöskään sujunut ihan alkuperäisten suunnitelmien mukaan, eli selvästikään Huippuvuorilta pohjoiseen suuntautuvilla lennoilla ei voi vaatia myöhästymiskorvauksia vielä 3 tunnin jälkeen – eikä edes 3 päivän jälkeen, mutta kyllä Lee pohjoisnavalle lopulta pääsi! Itse pohjoisnavalla seurue vietti -35 asteen pakkasessa 1½ tuntia.

lee abbamonte pohjoisnavallaYksityiskohtaisemman kuvauksen Leen matkasta pohjoisnavalle voit lukea hänen blogistaan. Enpä myöskään ollut ajatellut mihin kaikkeen venäläiset oligarkit rahojaan käyttävät, mutta näköjään myös näissä maisemissa. Ja vaikket englanninkieliseen tekstiin jaksaisikaan paneutua, niin katso ainakin huikeat kuvat reissusta!
Lee on myös käynyt etelänavalla ja lähes kaikilla maailman 325 TCC-alueesta.

Osaltamme jätämme väliin niin pohjois- kuin etelänavan, mutta silti on kiehtovaa lukea myös tällaisista matkoista!

(Kuvat Lee Abbamonten blogista ja (kartta) Wikipediasta).

Tags from the story
,
Join the Conversation

4 Comments

 1. Ohoh! Pohjoisnapahan ei varsinaisesti ole mikään paikka, joten siksi se ei ole minua kovin kiinnostellut. Onhan siellä navan kohdilla sen verran toki jäätä, että voisi sanoa käyneensä pohjoisnavalla, mutta maata siellä ei kyllä ole. Vähän sama kuin sanoisi käyneensä keskellä Lomonozovin vyöhykettä tai Mariaanien haudassa. SILTI ihan sairaan siisti juttu, että jotkut matkustaa tuollaisiinkin kohteisiin! Itse haluaisin käydä vielä aika paljon pohjoisempana ja haaveissa olisi laivaretki Huippuvuorten ympäri. Sanotaanko vaikka, että kahdeksankymmenen asteen ylittäminen riittäisi mulle :p

 2. says: Pirkko

  Kiitos Maarit! Määrittivät sen jäälautalla ilmeisesti GPS:n avulla, eli jollain määritelmällä se lienee kuitenkin joka päivä erikseen löytyy.

 3. Napa-alueet kiinnostaa. Kävimme muutama kuukausi sitten Etelämantereella. Laivalla ollessamme oli paljon erilaisia luentoja mukaan lukien tarinoita ensimmäisistä retkikunnista, jotka etelänavalla pääsivät käymään. Ajattelimme tuolloin, että mahdoton ajatus päästä itse käymään siellä. Sitten tuli vastaan tällainen Ylen artikkeli: https://yle.fi/uutiset/3-10598435
  Eli rahalla sinnekin näköjään pääsee, mutta muuten taitaa olla todella vaikeaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Mikko! Taitaa se olla niin, että riittävän isolla määrällä rahaa pääsee melkein minne tahansa :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *