Astetta vakavampi harrastus

Jyväskylä logo feature

Keskelle viime viikonlopun Naantalin reissuamme sähköpostiini tupsahti onnittelut:
Kirjoittamisen perusopintojen opiskelijavainnan tulokset ovat valmiina. Onneksi olkoon, sinut on valittu opintoihin mukaan!

Viimeisen parin vuoden mittaan olen osallistunut muutamalle työväenopiston lehtikirjoittamisen kurssille, yhdelle loistavalle ja toiselle … keskinkertaiselle. Kurssit ohjasivat kirjoittamaan erilaisista aiheista ja kokeilemaan erilaisia juttutyyppejä ja pitemmän kurssin lopputyönä kirjoittamani jutun sapattivapaastani onnistuin jopa myymään Oma aika -lehdelle.

Ajatus jatkaa ja syventää kirjoitusharrastustani jäi itämään ja tänä keväänä sain lopulta, taisi olla noin hakuajan viimeisenä päivänä, väsättyä hakemuksen Jyväskylän yliopiston Kirjoittamisen perusopintoihin.

Hyväksymiskirjeen myötä sain myös palautteen hakutehtävästäni: tekstin sujuvuudesta, johdonmukaisuudesta ja yksilöllisyydestä saamani melkein täydet (1,75 / 2) lämmittivät erityisesti! Lisäpisteitä aiemmista opinnoista, kirjoittajakokemuksesta ja kirjoittamisen ohjauskokemuksesta herui blogista ja muutamasta työväenopiston kurssista vaan niukalti (0,25 / 3), mutta hei, kokonaispistemäärä riitti kuitenkin mukaan pääsyyn! Hakijoita Kirjoittamisen perusopintoihin tänä keväänä oli 81, joista opiskelemaan valittiin 58.

Picabay Typewriter

Opinnot voi suorittaa halutessaan kokonaan etäopiskeluna tai lähi- ja etäopintojen yhdistelmänä, lähiopintojen tapahtuessa joko Helsingissä tai Jyväskylässä, ja Helsinkiinhän nyt ainakin pääsen helposti.

Kokonaisuus käsittää 30 opintopistettä, joka kuulemma nykyisin vastaa 26,67 tunnin työpanosta per piste ja kun opinto-oikeus on voimassa kolme lukukautta, niin 10 opintopistettä per lukukausi tarkoittanee kymmeniä työpäiviä per lukukausi.
Ja tästä, Kirjoittajan yhteisöt -kurssista, se alkaa, elokuussa.

Avokälyni aloitti muuten äskettäin Helsinki Design Schoolissa Valokuvaajan tutkinnon, normaalin päivätyön ohessa, eikä siinäkään helpolla taida päästä, joten ehkä minäkin tuosta kokonaisuudesta selviän. Ja jos en selviä, niin ei sekään varsinaisesti katastrofi ole, harrastuksestahan tässä on edelleen kyse!

Artikkelin avainsanoja
,

28 kommenttia

 • Onnittelut! Sujuva kynähän sinulla on nytkin, mutta opinnot varmasti antavat uusia ulottuvuuksia kirjoittamiseen.

 • Kiitos Lumo! Syksymmällä sitten lisää tästä varmaan myös täällä blogin puolella.

 • Tervetuloa Jyväskylän yliopiston kirjoittajakoulutusohjelman opiskelijoiden joukkoon! Tiedän, että saat siitä paljon.

  Itse kävin perusopinnot läpi… öö, olisiko ollut vuosituhannen vaihteessa eli noin 16 vuotta sitten (jotka muuten oli mahdollisuus suorittaa tuolloin vain ja ainoastaan Jyväskylässä). Paljon on varmasti sisältö ja kokonaisuus muuttunut ja kehittynyt tuossa ajassa, mutta jo tuolloin opinnot olivat todella, todella antoisat. Vaativat, aikaa vievät, mutta antoisat.

  Ja onnellista kuulla, että koulutusta järjestetään edelleen. Vajaat 20 vuotta sitten kirjoittaminen oli taideaineista ainoa, jolle ei ollut yliopistollista koulutusta lainkaan, ja minusta, ellen väärin muista, Jyväskylän yliopisto oli tuolloin pioneeri asiassa. Silloinkin monet epäilivät voiko kirjoittamista opettaa ja mitä hyötyä siitä lopulta on (jo ajatuksena kummallisia asioita muuten…). No, nyt on nähty, että kyllä voi ja kyllä on.

  Onnea ja tsemppiä opintoihin!

  • Kiitos Rouva! Tuo paljonko ne aikaa sitten käytännössä vaativat hiukan hirvittää, etenkin tuon vaativat -kommenttisi jälkeen, mutta yritetään!

 • Onnittelut, niin se vaan on, että oppia elämä kaikki :) Seuraava hakuaika näyttää olevan lokakuussa. Eihän sitä koskaan tiedä, jos….

 • Hienoa! Onnittelut Pirkko! Tekstiäsi on jo nyt kiva ja helppo lukea. Sinulla on taitava kynänjälki. Mitä tuokaan oppi vielä tullessaan.

 • Vau, onnea Pirkko! ? Itsekin olen unelmoinut kirjoittamisopinnoista, mutta kokopäivätyön ja naperon ohessa voisi tällä hetkellä olla hieman haastavaa.

  • Kiitos Destination LOMA! Minulla on “vaan” tuo kokopäivätyö, joten ehkä tämä on mahdollista :-)

 • Onnea Pirkko! Olen itse suorittanut kasvatustieteen perusopinnot Jyväskylän Yliopiston etäopintoina pienen vauvan ja alle 3-vuotiaan kanssa. Vaatiihan sen ajallista panostamista, mutta kyllä siitä selvisi :) Intoa opiskeluun, on takuulla palkitsevaa!

 • Vau, hienoa!

  Itse olen opiskellut kyseisen kokonaisuuden 2000-luvun alkupuolella ja nyt pakerran jo maisteriopintojen parissa. Tarkoituksena olisi syksyllä aloittaa gradun teko, aiheena hyvinkin todennäköisesti matkablogit.

  • Kiitos Katja! Omalta osaltani uskoisin tämän jäävän tähän ja harrastukseksi, mutta eihän sitä koskaan voi varmaksi tietää.

 • Onnittelut!

  Epäreilua, että blogista ei saa enempää pisteitä. Mutta onneksi pisteet riittivät.
  Työn ohella opiskelu on vaativaa, mutta toisaalta todella antoisaa. Ja nimenomaan kun kyse on harrastuksesta, niin ei tarvitse niin kalamasti stressiä repiä.

  • Kiitos Anna! Kokemusosuuden pisteissä oli myös mm. kirjoittamisen opettaminen ja sitä esimerkiksi bloggaaminen ei kuitenkaan (minulla) ole sisältänyt. joten ehkä siinä joku logiikka on ollut. No toisaalta, tässä vaiheessa niillä pisteillä ei sitten enää ole väliä.

 • Hienoa, ettet ole jäänyt tuleen makaamaan vaan kehität itseäsi jatkuvasti eteenpäin! Kerro sitten ihmeessä opinnoista lisää täällä blogin puolella.

  • Kiitos Meri! Katsotaan sitten syksymmällä miten tämä lähtee oikeasti liikkeelle …

 • Ihan mahtavaa. Onnea Pirkko! Ehdottomasti haluan kuulla sitten lisää, kun opinnot alkavat: millaisia kirjoitustehtäviä saatte ja millaista palautetta jne. Rupesi oikeasti itseäkin kiinnostamaan. Ja hienoa, että opinnot voi tehdä myös etänä. Kun saan oman kirjaprojektin pois lopullisesti käsistä, eipä tiedä, minkä projektin seuraavaksi nappaisin. Kun on aina tottunut jotain töiden ohessa näpertämään… Toki jo blogigin vie paljon aikaa :). Toisaalta tekisi mieli opiskella jokin uusi kieli, mutta ihana olisi päästä myös kirjoittajakoulutukseen. Mielenkiinnolla jään siis odottelemaan, mitä syksysi tuo tullessaan.

  • Kiitos Heidi! Minä olen vähän vuosien mittaan masentunut kielten opiskeluun, kun niin vähän niitä englantia ja ruotsia lukuunottamatta sittenkin tulee käytettyä vaan satunnaisestia maailmalla matkaillessa. Ranska sentään on joskus ollut sen verran vahva, että se palautuu jollekin tasolle melko pian ranskankielisessä ympäristössä, parin vuoden takainen espanja alkaa jo selvästi ruostua.

 • Loistavaa Pirkko! Paljon onnea opintielle!

  Itse uskon elinikäiseen oppimiseen, aina on oikea aika opiskella uutta. Tämä alkoi kiinnostaa minuakin, mutta tällä hetkellä aika ei tunnu riittävän.

  • Kiitos Johanna! Saa sitten nähdä miten minunkin käy :-)

Comments are closed.