Matkavalokuvauskurssi

Porvoo Feature

Lyhyt matkavalokuvauskurssi ei muuta meitä oikeiksi valokuvaajiksi, mutta joitakin perusasioita sekin ehtii opettamaan ja kertaamaan.

Osallistuimme Vantaan työväenopiston järjestämälle kurssille pitkälti sen opettajan, Hanna Råstin takia. Olimmehan olleet aikaisemmin muutamalla hänen pitämällään kurssilla ja kuvausretkellä ja pitäneet hänen tyylistään. Tämänkertainen kurssi käsitti yhden illan alustuksen, lauantaisen kuvauspäivän Porvoossa ja vielä tulossa olevan illan, jonka aikana käymme yhdessä läpi kunkin meistä lauantaina ottamia kuvia.

Matkavalokuva on jotain, joka ilmaisee tietyn ajan ja paikan tunnelman, esittäen sen maisemaa, ihmisiä ja kulttuuria.

Enkeli Porvoon kirkolla

Aluksi puhuimme valosta.
Valokuvaus, valostahan siinä on kyse. Matkavalokuvaukselle tyypillistä on kontrolloimaton valo: matkalla ei ole studio-olosuhteita, liikkeellä ollaan siihen aikaan kuin ollaan eikä samaan paikkaan voi useinkaan palata uudelleen seuraavana päivänä.
Jos ajankohdan voi valita, niin aamun ja illan valo on parempi kuin keskipäivän kova valo. Ehkä jotain kohdetta voisi sittenkin palata kuvaamaan illalla uudelleen?

Paikan tuntu

Jokaisella paikalla on oma tyylinsä, luonteensa ja tunnelmansa. Perehtyminen paikkaan ennen matkalle lähtöä auttaa kartoittamaan jo etukäteen paikan tuntua, jolloin kuvakerronnan punainen lanka löytyy ehkä nopeammin.
Perillä paikan tuntua voi hakea niin ”eksymällä” sivukaduille kuin asettumalla aloilleen ja tarkkailemalla elämää vaikka kahvilan terassilla.

Hyvien kuvien ottamiseen tarvitaan aikaa. Varaudu odottamaan: valon suuntaa, ihmisten liikkumista kuvasta tai kuvaan.

Kissa Porvoo

Maisemat

Maisemakuviakin otettaessa kannattaa hetki pohtia mikä on kulloinkin kiinnostavin osa. Haluanko näyttää upeat pilvet vai sinisen meren? Tee valinta sijoittamalla horisontti alas tai ylös. Vältä keskisommittelua!

Hyvässä kuvassa on usein johtava linja, joka voi olla tie, joki tai valon suunta. Löytyykö kuvasta pakopiste, kohta jonne katse hakeutuu monien elementtien keskeltä?

Kokeile eri kuvakulmia. Kuvaa hyvin alhaalta tai kiipeä korkealle.

Turisti Porvoonjoenrannalla

Kaupungit ja kylät

Useimmiten ”tarvitset” yleiskuvia, kuvia maamerkeistä ja kuvia kaupungissa elävien elämästä.

Mieti haluatko kuvata kaupunkia jonkun teeman kautta: rakennukset? ikkunat? ovet? porttikongit?

Kaupunki on täynnä kaikkea: valitsemalla kuvakulmia ja rajauksella voi rauhoittaa kuvaa.
New Yorkia ei voi kuvata yhdellä kuvalla!

Fryysarinranta vuohenjuustosalaatti

Monumentit ja muut rakennukset

Jos haluat ison rakennuksen kokonaan kuvaan tarvitset laajakulmaobjektiivin. Kierrä kohdetta ja etsi paras valon suunta. Saisiko rakennuksesta kuvan kadun tai joen toiselta puolelta.

Ehkä rakennuksen voisi kuvata poimimalla siitä kivoja yksityiskohtia?
Voisitko käyttää heijastuksia?

Muista linjat ja pakopisteet!

Porvoonjokea

Ihmisten kuvaaminen

Muista pyytää lupa kuvaamiseen, etenkin jos aiot julkaista kuvan ja kuvassa on yksi tai muutama tunnistettavissa oleva ihminen. Ota kontaktia ja mene lähelle.
Ehkä voit pyytää kuvattavaa asettumaan kuvan kannalta parempaan paikkaan?

Kuvaa samalta tasolta ja poimi esiin hienoja yksityiskohtia.

Lyhyt syväterävyys häivyttää kaupunkimaiseman hälinän taustalta.

Suppailijoita Porvoonjoella

Yksityiskohdat

Ota myös kuvia yksityiskohdista.
Tarkkaan valitut detaljit kertovat mitkä asiat kiinnostavat juuri Sinua.
Tiukka lähikuva on intiimi ja tarkkaan valittu:  mitä tiukempi rajaus, sitä intiimimpi tunnelma.

Voisiko kuvassa olla mukana toiminta, esimerkiksi ruokaa valmistavat kädet?
Voisiko yksityiskohdan siirtää parempaan kulmaan kuvausta varten?

Yksityiskohta Porvoo

Kuvaa paljon!
Älä epäroi vaan ota kuva, kun tilanne on kohdallasi.

Saimme myös ennen lauantain kuvauspäivää paitsi luentomateriaalin (josta tämä on tiivistelmä) myös listan tunnetuista matkavalokuvaajista, joiden tuotantoon voi inspiraatiomielessä tutustua, esimerkiksi:

   • Steve McCurry – dokumentaarinen
   • Martin Parr – dokumentaarinen
   • Marie Hennechart – ihmiset, paikat, kulttuuri
   • Penny De Los Santos – mm. ruoka
   • Justin Mott- kaupallinen matkakuvaus

Näistä Martin Parr oli minulle entuudestaan tuttu realistisista, jopa inhorealistisista kuvistaan.

Tämän jutun kuvituksena on muutama ”maistiainen” lauantain kuvauspäivältämme. Olemme myös valmistelleet kurssin yhteenvetopäivää varten muutamia viiden kuvan sarjoja, erilaisilla Porvoo-teemoilla, mutta palataan näihin vasta Hannan palautteen jälkeen!

(Päivitetys 14.6. – Lisää Porvoon kuvauspäivän kuvasato ja niistä saamaamme palautetta voit lukea jutusta Paikan tuntu – Porvoo.)

Käy tykkäämässä Meriharakan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa kuviamme ja kommenttejamme myös Instagramissa (@Meriharakka) ja Twitterissä (@Meriharakka1)!

Join the Conversation

14 Comments

 1. says: Pirkko

  Aika makeita kuvia ja kuvakulmia ja kiva juttu. Valokuvaus on minua kiehtonut 55 vuotta ja siitä yli 50 vuotta sain kuulla isäni oppeja kuvaamisesta. Perhetutuissa on aina ollut valokuvaajia. Pimiökin tuli tutuksi mustavalkoisten kuvien kehittämisessä ja kerran osallistuin värikuvien kehittämiskurssille. Ryhmämatkaillessa häiritsee eniten se, että ei ole aikaa keskittyä kuvaamiseen kun pitää juosta paikasta toiseen tai kuunnella kiltisti opastusta.

 2. says: Pirkko

  Kiitos kaima! Aika paljon sitä ehtii yhdessä lyhyessä (teoriassa 6 tuntia, mutta meni siitä ainakin tunti lounaaseenkin) päivässä. Tuo kiire nähdä matkalla paljon ja toisaalta malttaa odottaa oikeaa valoa ja tilannetta ovat kyllä vähän hankala yhtälö.

 3. Kiitos listan jakamisesta, tuolta löytyi pari uutta nimeäkin. Toisten kuvia katsomalla oppii paljon. Tykkään myös paljon tällaisista ”kurssireferaateista”, jokaiselle kiinnostavalle ei itse ehdi, mutta mukaan pääsee näitä lyhennelmiäkin lukemalla :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pauliina! Mukavaa jos pidit. Kurssireferaattien kirjoittaminen joskus kivasti itsellekin kirkastaa keskeisiä pointteja.

 4. Mielenkiintoinen postaus varsinkin, kun itselle valokuvaus on ”rakas matkaharrastus”. Hyviä vinkkejä matkakuvaukseen!

  Pari vinkkiä voisi lisätä tähän:
  1) Hyvä kamera ei tee kenestäkään valokuvaajaa
  2) Paras kamera on se, joka on matkassa

  Nykyään kännykkä on mahtava laite siinä mielessä, että siinä kulkee kamera aina matkassa mukana. Itsellä on tällä hetkellä aivan loistava kamera mukana aina eli Microsoft Lumia 950, mikä on vastaavasti aivan onneton puhelimena :-D

  Osallistuin viime viikolla Canonin kuvaustapahtumaan, missä pääsin kuvauskisassa Top5 kännykkäkuvalla. Itsellä oli kyseisessä lainatapahtumassa aika hyvä Canonin kamera lainassa, mutta en oikein osannut sitä käyttää ensikosketuksella. Näin ollen parhaat kuvat tuli tutulla kännykällä. Eli oikeastaan nämä kaksi sopii noihin mun lisävinkkeihin hyvin :-) Eli en hyötynyt paremmasta kamerasta, kun en osannut sitä kunnolla käyttää Nikoniin tottuneena.

  P.S. Joukossa pari oikein hienoa kuvaa Porvoosta! Sitä vastoin toi maisemakuva pitäisi rajata siten, että kuusi ei näkyisi yhtään kuvassa eli kuva olisi pitänyt ottaa muutama metri enemmän oikealta – näin mun mielipiteenä :-D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Lumian käyttäjä minäkin olin pitkään, mutta lopulta se sitten hajosi alta ja vaihdoin iPhoneen ja olen ollut tyytyväinen senkin kameraan.
   Ja totta, ensimmäinen edellytys kuvan saamiseen on kamera ja jos se hieno järjestelmäkamera ei ole matkassa tai sitä ei osaa käyttää, niin eipä siitä paljon iloa ole :-) Minijärkkärini (Olympus PEN E-PL7) keveyempänä kulkee pienenä ja kevyenä sentään silloin tällöin mukanakin.

   Ja oikeassa olet tuosta kuusesta, olisi se pitänyt ottaa pois, mutta enpä nyt enää mene siihen koskemaan.

 5. Oi, olipa hyvä ja hyödyllinen postaus – ja upeita kuvia! Kannatan myös eksymistä ja tavallisilta poluilta poikkeamista. Silloin löytää uusia, ihania yksityiskohtia ja kuvakulmia. Useimmiten tietyistä kaupungeista on prikulleen samanlaisia kuvia blogit ja lehtien sivut täynnä. Epämääräisiltä pikkupoluilta saa varmasti uniikkeja otoksia. Jään innolla odottamaan jatkoa. Ramin lisävinkit olivat muuten hyviä myös!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Saana! Yritän saada palauteillasta kertovan jutun julki jos en tänään, niin viimeistään huomenna keskiviikkona.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Matkavalokuvauksen haasteita, on kuitenkin usein vähän kiire saada se kuva. Et Sinäkään tainnut sitten jäädä sitä poroa maanittelemaan kovin pitkään :-)

 6. Tämä oli hyvä yhteenveto monista tutuista asioista, ja tuli tässä pari uuttakin vinkkiä. Pitäisikin oikeastaan osallistua tällaiselle valokuvauskurssille, niin saisi ihan luvan kanssa keskittyä vain kuvaamiseen. Vaikka valokuvaus on iso osa kaikkia omia reissuja niin silti kuvia tulee välillä otettua vähän kiireellä ja jälkikäteen harmittaa ettei ole jaksanut/ehtinyt kunnolla keskittyä johonkin kuvakulmaan tms. Täytyypä katsastaa työväenopiston syksyn tarjonta.

 7. says: Pirkko

  Kiitos Arna! Me olemme pitäneet näistä lyhytkursseista ja saman porukan kanssa tehdyistä valokuvaretkistä johonkin kohteeseen pääkaupunkiseudulla, eli siitä vaan tutkimaan, jos vaikka jotain sopivaa teillekin löytyisi.

 8. says: Pirkko

  Kiitos Johanna! Itse luovuin lopulta Lumiasta kun pääosa sovelluksista ei ollut sille saatavilla tai eivät kunnolla sillä toimineet, mutta kamerat olivat kyllä usein hyviä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *