9 matkaa pariskunnille

Moorea feature

Yksin tai yhdessä matkalle? Osa vannoo yksin maailmalla kulkemisen nimeen. Osa matkustaa välillä puolisonsa tai koko perheen kanssa ja välillä yksin. Jotkut matkustavat aina yhdessä. Yksin matkustamisessa on varmasti puolensa – ja haasteensa, kuten joskus puolisonkin kanssa maailmalla liikuttaessa.

Törmäsin jossain vaiheessa juttuun, jossa haastetaan pariskuntia tekemään yhdessä eri tyyppisiä matkoja.
Ideana, että siinä missä yhdessä matkustaminen jo sellaisenaan parantaa keskinäistä kommunikointia ja tiimityötä ja tuo suhteeseen uutta romantiikkaa, niin matkailun hyötyjä voi vielä lisätä varmistamalla, että tekee kaikentyyppisiä matkoja.

Ainakin nämä:

1) “Amazing Race” trip

Ideana on päätyä tuntemattomaan paikkaan melkein yllättäen, valmistautumatta.
Omalta osaltani tuli heti mieleen päiväretkemme Cardiffiin. Itse asiassa emme nyt ihan yllättäen itseämme Cardiffista löytäneet, sillä olimme tuolla Lontoon matkallamme suunnitelleet hakevamme TCC-pisteen Walesista ja olimme jopa selvittäneet, että junallahan sinne pääsee. Itse Cardiffista emme vaan olleet tulleet oikein ottaneeksi selvää, joten juna-asemalle saavuttuamme jäimme sitten hetkeksi vaan seisomaan sen eteen ja miettimään, että mitäs nyt. No, jo aikoinaan purjehdusreissuilla omaksumamme suunnistusohje: seuraa minne pääosa ihmisiä menee, niin löydät keskustaan, toimi täälläkin. Ja pikkuhiljaa kaupunki sitten avautui meille: löytyi se keskusta, löytyi linnaa, löytyi satama ja siellä näkemisen arvoinen Millenium –keskus ja löytyi walesin kieltä kylteissä. Ihan riittävästi yhdeksi päiväksi ja löysimme vielä takaisin juna-asemalle ja takaisin Lontooseen.

Cardiff Millenium Center
Cardiff Millenium Center

2) That trip that gives you an adrenalin high

Matka, joka sisältää tavanomaista jännittävämpiä elementtejä?
Ensimmäinen purjehduslomamme ulkomailla. Helmikuussa 2001 lähdimme purjehtimaan Karibialle, Brittiläisille Neitsytsaarille. Vaikka meillä purjehduskokemusta olikin jo useammalta vuodelta, niin edellisestä kesästä oli tietysti jo aikaa ja etenkin ensimmäisinä päivinä tuulet olivat melko reippaita ja vastaisia. Hiukan hirvitti irrottautua Tortolan satamasta ja lähteä merelle. Etenkin kun mukanamme oli vielä tuolloin 12-vuotias sisarentyttäreni. Mutta selvisimmehän me, vieraalla veneellä, vierailla vesillä, ajoittain aika kovissakin tuulissa. Ja tuli niitä muitakin purjehdusmatkoja, ei tosin Karibialle, mutta Kreikan vesille.

Carapan -veneemme BVI:illä
Carapan -veneemme BVI:illä

3) That trip you take without your partner

Tee matka ilman puolisoasi.

Työmatkoja lukuunottamatta taidamme olla aina matkustaneet yhdessä. Etenkin niinä vuosina kun molemmat meistä matkustivat välillä aika useinkin töitten takia, niin olisi tuntunut aika hassulta lähteä sitten lomamatkalle erikseen.

Meille sopii yhdessä suunnittelu, yhdessä päättäminen, yhdessä matkustaminen ja yhdessä tehtyjen matkojen muisteleminen.

4) That trip that turns you into a kid all over again

Jollakin matkalla olisi hyvä heittäytyä lapseksi.

Disneyland LAEnsimmäisellä Kalifornian matkallamme Aurinkomatkojen opas, jonka ”vaivoiksi” isommasta ryhmästä Los Angelesissa lopulta vain me jäimme, kun muu pienestä ryhmästämme oli hyödyntänyt pakettimatkan edulliset lennot jatkanut Hawaijille, oli Disneylandissä heti sitä mieltä, että mehän menemme kaikkiin laitteisiin, ei tänne vaan katselemaan tultu. Ja niin sitten mentiin. Eikä kaduttanut, sillä monet niistä kokemuksista jäivät kyllä lähtemättömästi mieleen. Olihan kyseessä ensimmäinen Disneylandimme. Sen jälkeen on tullut toisia, Pariisissa ja Hong Kongissa, mutta ensimmäinenhän niistä jäi mieleen!

Kaliforniaan palasimme keväällä 2015, mutta Disneylandiin Los Angelesissa emme sillä kertaa menneet muistoja kertaamaan.

5) That trip way outside of your comfort zone

Tee erilainen matka. Vaikka matkustamalla eri tavalla kuin yleensä.

Yhtenä esimerkkinä jutussa oli, että jos yleensä asutte hyvissä hotelleissa, niin tehkää halpamatka. Ehkei nyt niinhyvä esimerkki, mutta mieleeni tulee lyhyellä varoajalla matka Budapestiin, jossa sitten vähän turhan kitsaalla budjetilla valittu hotelli ei vakuuttanut. Toki siitäkin reissusta selvittiin eikä kokemus nyt erityisen kauheakaan ollut, mutta ainakin päätin, että seuraavalla kerralla asumme Budapestissä ylellisemmin. Samalla matkalla kävimme myös junalla Bratislavassa ja paluumatkalla juna oli myöhässä ja sitten lopulta niin ruuhkainen, ettei käytävillä päässyt etenemään.

Bratislavan asemalla
Bratislavan asemalla

6) That trip where you can give back and where everything is so foreign

Miten olisi vapaaehtoistyö Aasiassa, Afrikassa tai Etelä-Amerikassa?

Riittäisikö puun istuttaminen sademetsään? Borneolla teimme ainakin sen. Ja aika erilaista elämä Kinabatang-joen rantamilla oli, niin ihan hyvätasoissa lodgeissa viidakon keskellä kuin kylävierailulla.

Puun istuttaminen Kinabatang-joella

7) That trip you go on with a group

Osallistu ryhmämatkaan. Saatat vaikka tutustua uusiin ihmisiin ja saada ystäviä loppuiäksesi.

Ryhmämatkoja olemme tehneet paljon – siinä missä omatoimimatkojakin. Mutta jotenkin tästä kohdasta tuli mieleen Maailmanmatkaajat -porukassa Kaliningradiin pienellä ryhmällä tekemämme matka. Ehkei pelkästään tuon matkan takia, sillä kuuluimmehan molemmat jo ilman tuota matkaakin Maailmanmatkaajiin, niin totesimme, että meillä ja mukana olleella tamperelaisella pariskunnalla oli montakin yhteistä matka-aihiota ja sittemmin olemme niistä useamman toteuttaneetkin, viimeisimpänä Algerian matkan.

Ryhmämatkalla Yerevanissa, Armeniassa
”Ryhmämatkalla” Yerevanissa, Armeniassa

8) That trip from your past

Palatkaa jomman kumman lapsuuden tai nuoruuden maisemiin.

16-vuotiaana vietin kesälomastani viikon Roomassa ja toisen Pariisissa: vanhempani eivät suostuneet Interrailiin, mutta lentäen ja hotellimajoituksessa sain tällaisen matkan tehdä. Viikossa ehdinkin tuolloin näkemään aika paljon Roomaa, mutta Lasselta kaupunki oli jäänyt väliin. Syksyllä 2010 kiersimme risteillen läntistä Välimerta ja Kristina Katarina poikkesi myös Civitavecchiaan, josta pääsee käymään Roomassa. Otimme laivan retken, sillä Civitavecchiasta Roomaan on matkaa ja kävimme ryhmän kanssa Vatikaanissa ja näimme osan muistakin Rooman nähtävyyksistä ryhmän kanssa. Iltapäivällä jäi sitten vielä muutama tunti vapaata ja sen sijaan, että olisimme viettäneet ne jossain Piazza Navonan ei-niin-edullisesssa kahvilassa, päätimme kiertää ison osan lopuistakin kaupungin nähtävyyksistä kävellen (melkein juosten), mutta niin vaan päivän päätteeksi saatoimme todeta, että onpa Lassekin nyt nähnyt Rooman!

Fontana di Trevi Rooma
Fontana di Trevi Rooma: done!

9) That luxurious getaway

Tiivistahtiseen 5 viikon maailmanympärysmatkaamme syksyllä 2013 sisältyi myös muutama lepopäivä Tahitilla, tai tarkemmin ottaen Moorealla. Hotelli oli rantahotelli sen parhaassa merkityksessä, osa bungaloweista oli jopa meren päällä. Valitettavasti emme olleet etukäteen ymmärtäneet pyytää upgradea tällaiseen meren päällä sijaitsevaan bungalowiin, ja kun sitä paikan päällä kysyimme, niin totesivat niiden kaikkien valitettavasti olevan varattuja koko sen ajan mitä tuolla vietimme. Mutta nautimme me infinity –tyyppisestä uima-altaasta niin uiden kuin jopa hiukan sen rannalla, tosin varjossa, oleillen. Ja nautimme paikan kylpyläpalveluista jalkahoidon verran. Taisi olla ensimmäinen (ja ainoa) kerta, kun Lassekin antoi lakata varpaankyntensä!

Fontana di Trevi Rooma

Vanhempaa vuosikertaa samassa kategoriassa voisi edustaa pariviikkoinen Malediiveilla kauan sitten, mutta tulipahan tuo Moorea nyt ensin mieleen tällä kertaa.

Miten teillä?

Matkustatko Sinä  puolisosi/perheesi kanssa enimmäkseen yhdessä vai yhdessä ja erikseen – vaiko jopa enimmäkseen erikseen :-)

Tuleeko mieleesi joku mukava (tai haastava) kokemus jostain tässä luetelluista matkatyypeistä? Tuli listasta mieleen uudenlainen matkaidea?

Käy tykkäämässä Meriharakan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa kuviamme ja kommenttejamme myös Instagramissa (@Meriharakka) ja Twitterissä (@Meriharakka1)!

Join the Conversation

24 Comments

 1. Me ollaan näistä jo muutama koettu! Toivottavasti monta muuta edessä vielä :) Poikaystäväni ei ollut käynyt ulkomailla koskaan aikaisemmin ennen kuin aloimme seurustelemaan. Tämän jälkeen on tehty montaa meidän näköistä, hänen näköistä ja minun näköistä reissua. Olipa kivoja vinkkejä :) Jos pitää yksi haastava mainita niin se on se että mies kalastaa… Siinä on kyllä välillä vaikea päättää mitä tehdään kun toinen haluaa upeana päivänä kalaan ja toinen rannalle piknikille :D Hahahah. Kompromisseja!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Miraorvokki! Kovin erilaiset kiinnostuksen kohteet ovat kyllä vaikea juttu: isäni ei vanhemmiten monen monen työmatkan jälkeen oikein innostunut matkustamaan ”huvikseen” kun taas hänen naisystävänsä halusi vielä nähdä maailmaa, ja kyllähän tuo heidät sitten jossain vaiheessa erottikin. Toivottavasti te selviätte kalastushaasteesta!

 2. says: Pirkko

  Olemme kehittelemässä vastinetta tähän ja julkaisemme sen kotisivuillamme, koska siinä on esimerkki kaikista yhdeksästä kohdasta. Linkin laitamme tänne.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pirkko (ja Kari)! Upeaa, että innostuitte näin paljon tästä jutusta.
   Ja kivasti olitte löytäneet listaan sopivia esimerkkejä.

  2. says: Pirkko

   Otsikoiden aiheisiin löytyi helposti materiaalia matkailukokemuksistamme. Edelleen vain harmittaa se, että kuvamateriaalimme eivät ole ajan tasalla. Todellakin innostuimme asiasta.

 3. says: Lumo

  Matkustan pääasiassa mieheni kanssa, kerran vuodessa yhdistän Pariisin messumatkaan viikonlopun jollin kiertelen kaupungilla yksin.

  Meillä on miehen niin samanlaiset maut, ettei kinaa tule siitä mitä tehdään ja nähdään, vaikka minä pääasiallisesti suunnittelenkin matkat. Suurimmat nähtävyyden katsotaan pikapuolisesta ja valikoiden, paljon kierrellään sellaisillakin alueilla kaupungeissa, joissa turisteja ei niin paljoa näy.

  Neljä henkeä taitaa olla suurin ryhmä jota jaksan useamman päivän matkalla. Useamman kanssa alkaa olla jo niin paljon erilaisia kiinnostuksen kohteita, että parempi on jakaantua ja tavata vaikka aamiaisilla ja illallisilla. Tosin minä yleensä suunnittelen ja vedän nämä ”ryhmämatkatkin” ystävien kanssa, joten ohjelma on ainakin minulle mieleinen!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lumo! Taidatte tekin jo olla hyvin yhteen hiotuneet, jos matkatkin menevät kitkattomasti. Neljän hengen porukassa mekin olemme useamman matkan tehneet, ihan onnistuneesti – ja toki niissäkin välillä tehdään ainakin pieniä irtiottoja.

 4. Tää oli hauska! Me matkustetaan pääasiassa kahdestaan ja tulee kyllä heti mieleen monta tarinaa, jotka osuis näiden otsikoiden alle :). Pitänee ehkä napata tästä juttuidea omaankin blogiin :D.

  Aika tiukka kyllä tuo Lassen Rooman-vierailu. Yhdessä päivässä Vatikaani ja Rooman nähtävyydet kuulostaa hikiseltä hommalta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Arna! Jos innostut tästä kirjoittamaan, niin kerro, mielelläni jaan sen tämän jutun ”spin-offina” meidänkin lukijoillemme.
   Ja Roomasta – risteilyillähän on enimmäkseen oleilua ja syömistä, joten kyllä sitä yhden päivän rääkki pitää välillä kestää :-)

 5. says: Ansku BCN

  Hei tämähän oli hauska postaus! Jos saisin valita, niin matkustaisin mieluiten kahdestaan tuon puoliskoni kanssa, ilman lapsia. Tällä hetkellä lapset kulkevat mukana, ja kivaa se on niinkin, mutta kahdestaan reissaaminen on paljon rennompaa. Ja voin rehellisesti sanoa, että mieheni on minulle paras reissukumppani. Kotona ja arjessa menee helposti kinasteluksi ja tylsäksi puurtamiseksi, mutta jostain syystä me ei reissussa riidellä oikeastaan koskaan. Meillä on sama tahti ja kumpikin osaa joustaa ja olla myös omatoiminen, eli aika helposti saamme aikaan hyviä reissusuunnitelmia. Ja vuosien mittaan ollaan opittu, milloin toisen pitää saada äkkiä syötävää, ettei mene kiukutteluksi :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ansku! Sama meillä, jos vaikka arkeen joskus väsyy, niin matkalla katsomme jotenkin maailmaa yhdessä ja samalta puolelta ja harvoin mitään oikeasti riitaa saamme aikaiseksi.

 6. says: Tiia/ReiseReise

  Silmäilinkin jo vähän tätä postausta aikaisemmin. Olisi mukava toteuttaa nämä, vaikka pariskuntana olenkin jo muutaman matkan tehnyt, niin ei ihan mikään niistä sovi noihin. Sen sijaan useampi reissu on tullut tehtyä ilman partneria.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiia! Ehtiihän noita, onhan niitä matkoja vielä tulossakin, vai mitä :-)

 7. Tämä oli kiva postaus. :) Melkein kaikki näistä ollaankin toteutettu! Jonkunlaisen super-luksusmatkan haluaisin kyllä joskus vielä tehdä.

  Matka menneisyydestä -kategoriaan meni ehdottomasti viime vuoden Japanin reissu – itselle kohde kun oli tuttu vaihto-oppilasvuodeltani ja oli hauskaa viedä Markus niihin maisemiin, jossa vuoden verran tuli itse pyörittyä. Yövyttiin myös entisen isäntäperheeni luona ja se oli varmasti Markukselle aika erilainen kokemus. Sillä matkalla hän myös varmasti näki minusta sellaisen puolen, joka ei aiemmin ollut tullut niin selkeästi esille – oli kuulemma ollut outoa, kun keskustelin sujuvasti ihmisten kanssa kieltä, jota hän ei ymmärtänyt sitten ollenkaan. :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Muistankin kun kirjoitit tuosta Japanin matkastanne. Varmasti kiva kokemus molemmille, vaikkakin siis erilainen.

 8. Tää oli hyvä! On antoisaa tehdä erityylisiä matkoja, ettei aina jämähdä samaan kaavaan. Jotain näistä ollaan jo koettu, häämatkan luksus, ryhmämatkailu, yksin matkailu, reppureissaus.. Riksaralli Intiassa oli ehkä sekoitus adrenaliinia, amazing racea ja mukavuusalueen ulkopuolelle astumista. Ryhmämatkailu tai yksin reissaus ei ole poissuljettu mitenkään tulevaisuudessakaan. Vapaaehtoistyö ja purjehdus on itselle isoja haaveita!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Varmasti tuo riksaralli Intiassa on ollut monella tapaa erilainen matka. Tätä kirjoittaessani mietinkin, että kun aika monessa blogissa on ollut (Karibian) risteilyjuttuja, että ehkä pitäisi tuosta purjehduslomasta joskus vielä kirjoittaa ihan oma blogijuttunsa, vaikka siitä onkin jo aikaa.

 9. Minäkin matkustan nykyään useimmiten puolisoni kanssa, mutta koska puoliso ei ole ihan niin hurahtanut matkustamiseen, lähden välillä reissuille myös ystävieni kanssa. Niin kuin nytkin olen Kreikassa hyvän ystäväni kanssa, mutta Suomeen palattuani lähden sitten taas mieheni kanssa matkaan. Mekin tykätään tehdä aina vähän erilaisia reissuja, välillä jotain todellista luksusta, välillä pienemmällä budjetilla, välillä suurkaupunkiin ja välillä luontokohteeseen. Joskus on tullut mennyt oman mukavusalueen ulkopuolelle, eikä joka kerta välttämättä ihan omasta tahdosta vaan ikävien sattumien kautta. Mutta yhteiset vastoinkäymisetkin vain vahvistavat liittoa. Minä ehdin reissata paljon ennen kuin tapasin mieheni, joten olen sitten ”raahannut” mieheni katsomaan kaikkia lempipaikkojani :).
  Vapaaehtoistyötä ei olla vielä yhdssä koettu – ehkäpä joskus on vielä senkin vuoro.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Meilläkin joskus tuntuu, ettei Lasse olisi ”niin hurahtanut”, mutta aina se on lopulta sanonut kyllä, kun ehdotan, että varataanko tähän tai tuohon ajankohtaan pienempi tai isompi matka. Matkakohde on joskus vaihtunut ensimmäisestä ehdotuksestani, mutta niinhän se on, että molempien ideat huomioiden hyvää tulee.

 10. Tämä onkin hauska idea – haaste vastaanotettu! :) Muutamaan kohtaan olisi heti esimerkki menneiltä reissuilta kirkkaana mielessä, mutta paria ”reissutyyppiä” joutuu kieltämättä vähäsen pohtimaan. Teilläkin on niin valtava määrä matkoja takana, että tällaisten haasteiden myötä on hauska muistella menneitä reissuja. Niin, ja mieluiten minäkin matkustan puoliskoni tai sitten hyvän ystävän/ystävien kanssa. Reissukaverin uupuminen ei kuitenkaan olisi este, vaan mieluummin lähtisin yksin kuin en ollenkaan, vaikken mikään yksinmatkailun ylin ystävä olekaan. Tosin ei sellaista tilannetta ole edes tullut vastaan, etteikö joku haluaisi matkustaa mukana! :D

 11. says: Pirkko

  Kiitos Saana! Hihkaise kun saat oman juttusi kirjoitettua, niin kuten tuossa edellä Arnalle ja Artolle lupasin, niin voin toki jakaa senkin lukijoillemme.

 12. Tää oli hauska postaus ja tätä on tullut meilläkin pohdittua ja mietittyä.. Monenlaisia matkoja ollaan jo saatu koettua yhdessä ja toivottavasti monen monta edessä mutta kyllä se aina vähän loman haaskaamiselta tuntuu jos reissua ja kenties kokonaan uutta kohdetta ei pääse jakamaan sen tärkeimmän kanssa. Mutta on tullut toteutettua reissuja myös erikseen. Raha ja rajallinen loma tuppaavat aina määrittelemään vaihtoehdot ja niiden mukaan mennään :)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.