The World Helsingissä

The World Helsingissä

The World -laiva käväisi taas kerran Suomessa. Kiinnostuin laivasta jo kun se oli vasta rakenteilla ja kävimmekin sitä keskiviikkoiltana Hernesaaren rannassa katsomassa.
Itse asiassa yritin muutaman sähköpostikeskustelun verran myydä laivan PR-tyypeille ideaa, että matkabloggaajana pääsisimme laivalle käymään, mutta en onnistunut. Hernesaaressakaan emme päässeet kovin lähelle laivaa: Helsingin satamat ovat nykyisin kovin suljettuja alueita. Mutta muutaman kuvan laivasta saimme sentään otettua.

The World Helsingissä

The World ei ole tavallinen risteilyalus – vaan laiva, jossa on ”tavallisia” asuntoja (165 kpl), jotka ihmiset ovat ostaneet omikseen ja joissa voi asua vaikka jatkuvasti.
Laiva on rakennettu vuonna 2002 ja on maailman suurin yksityisomistuksessa oleva ”asuntolaiva”. Asukkaat sopivat laivan reitistä yhdessä vuosittain ja se seurailee tietysti vuodenaikoja siten, että kesällä tullaan pohjoiseen ja pohjoisen pallonpuoliskon talvella ollaan lämpimämmillä vesillä. Tämä vuosi (linkki laivan reittikarttoihin) aloitettiin Antarktiksella, nyt ollaan Euroopassa, josta syksyn tullen jatketaan Aasiaan ja Australiaan.
Ensi kesänä laiva on Alaskassa ja Kanadassa ja jatkaa sitten USA:n länsirannikkoa seuraavaksi talveksi Karibialle.

The World on laivana sen verran pieni, että se pääsee moneen pienempäänkin paikkaan ja monen kaupungin keskustaan, kuten edesmennyt Kristina Regina aikoinaan ja reitin määrittelyssä tätä pyritään kuulemma erityisesti hyödyntämäänkin.

Tältä osin Hernesaari ei ollut ihan edukseen: keskustaan oli matkaa eikä ympäristökään ollut kovin viehättävä, mutta pääsihän sieltäkin laivan shuttlebussilla tai taksilla keskustaan ja takaisin.

The World Helsingissä

Laivalla on erikokoisia asuntoja, yksiöistä kolmen makuuhuoneen huoneistoihin. Asunnoissa on ”normaalit” keittiöt ja kylpyhuoneet ja parvekkeet, joilla osassa näytti olevan porealtaat. Ruokailla voi toki myös laivan 6 ravintolassa, keittiöistä huolimatta.
Asukasvalinnan ensimmäisenä ehtona on amerikkalaisittain määritelty ”net worth”, jonka pitää olla yli 10 miljoonaa dollaria – saattaa olla, että muitakin kriteerejä on, mutta en asiaa joskus uteliaisuuttani selvittäessäni päässyt tuosta ensimmäisestä kohdasta eteenpäin. Asunnot laivalla maksavat, pienimmätkin, useamman miljoonan ja suurimmat lähes 10 miljoonaa dollaria (tiedot vuodelta 2011). Lisäksi asunnoista maksetaan yhtiövastiketta, joka vaihteli tuolloin 15 000 – 50 000 dollarin välillä, sisältäen toki sitten jo juomatkin. Asukkaita laivalla on tätä nykyä 19 eri maasta.

The World Helsingissä

Laiva on käynyt Suomessa aikaisemminkin, ainakin kesällä 2011, jolloin huomasin Ålandstidningeniä Ahvenanmaalla lukiessani, liian myöhään, että laiva oli eilen ollut Maarianhaminassa siinä missä me olimme olleet päivän Eckerössä ja illalla Märketin majakalla.

Ålandstidningenin toimittaja oli tuolloin onnistunut myös haastattelemaan yhtä laivan asukasta (linkki ÅT:n juttuun),  joka käytti asuntoaan laivalla kesämökin tapaan, muutaman kuukauden kerrallaan, sillä hän oli vielä mukana työelämässä. Asukkaiden keski-ikä laivalla oli tuolloin kuulemma 64 vuotta, eli monet asukkaat olivat tietysti jo jättäneet ainakin jokapäiväisen työnteon. Tuolloin laivan asukkaista oli kuulemma tavallista useampi mukana Suomessakin, sillä Maarianhaminasta laiva jatkoi Pietariin, joka oli houkutellut monet sen asukkaista laivalle juuri tälle osuudelle.

Ålandstidning
Ajatus muuttamisesta kokonaan laivalle on kiehtova, mutta minkälaista elämä laivalla olisi? Osaisiko sitä asettua sinne kuten kotiinsa, osaisiko sitä rauhoittua kuten kotonaan maisemien vaihtuessa kuitenkin melko taajaan? Nyt ei oltaisiin enää matkalla eikä voisi ajatella, että kaikki tavalliseen elämään kuuluvat asiat tehdään sitten kun ollaan kotona.

Tavallista elämää? Bloggaamista, lukemista, liikuntaa, elokuvia, ystäviä?
Nettiyhteydet voisivat merellä olla haaste. Kirjojen lukemiseen ympäristö lienee mitä parhain ja näyttäisi laivalla olevan elokuvateatterikin. Ystävät Suomessa eivät kulkisi mukana, mutta ehkä sitä matkan aikana tutustuisi uusiin. Ja voisihan laivalle kutsua jollekin välille ystävän tai pari mukaankin, asunnon koosta riippuen.

Liikuntakin voisi olla haaste, meripäivinä ainakin – vaikka näyttäisi laivalla olevan pieni uima-allas, kannella voisi varmaan kävellä ja laivalla on myös kuntosali (ja personal trainer käytettävissi). Lenkkimaisemia löytyisi sitten toki eri kaupungeista – jos ne ehtisi löytämään melko lyhyiden pysähdysten aikana!

Arjen askareet: kaupassa käynti, pyykinpesu, ruuanlaitto ja siivoaminen jäisivät vähälle, mutta en minä niitä hetimmiten uskoisi kaipaavani.

Jatkuvasti uuden kokeminen tuntuu kiehtovalta, mutta väsyisikö siihen tuolla tahdilla kuitenkin?

The World Pool View
Näkymä laivan uima-altaalta

Tälle laivalle en voi muuttaa, mutta toki jotkut eläkeläiset ovat kuulemma muuttaneet kokonaan normaaleille risteilylaivoille. Saattaa kuulemma tulla halvemmaksi kuin elämä maissa. Mutta ”asunnot” näillä laivoilla jättävät kyllä vähän toivomisen varaa, pitempiaikaisessa asumisessa ainakin. Ja laivan reitti taitaisi tulla turhan nopeasti turhan tutuksi. Lisäksi risteilyalusten, useimpien niistä, reitit on valittu kovin turvallisesti (lue myyvästi), eli ne kattavat aika pienen osan maailmasta.

The World in Bordeaux
The World Bordeauxissa

Ja ehkä ennen laivalle kokonaan muuttamista kannattaisi kokeilla laivaa kotina vähän muutamaan viikkoa pitempään. Onhan tarjolla risteilyjä maailman ympäri, jotka kestävät tyypillisesti 3-4 kuukautta. Kirjoitinkin tällaisesta risteilystä tuttavapariskunnan kokemuksiin (ja blogiin) nojaten äskettäin. Silloin innostuin hetkellisesti aiheesta niin paljon, että selvitin lähivuosien maailmanympäriristeilyjen reittejä, mutta innostukseni laantui kuin totesin niiden kiertävän maailmaa enimmäkseen paikoissa, joissa olemme jo käyneet.

costa indian oceanNo ei siis sitäkään. Mutta syksyllä kokeillaan sentään risteilyä, johon sisältyy kaksi peräkkäistä meripäivää! Ja reittikin on mielenkiintoinen ja sisältää vain meille uusia kohteita: Mauritius, Seychellit, Reunion ja Madagaskar. Tuon suunnan unelmareitti maapisteistä pitävälle :-)
Jos selviämme kahdesta meripäivästä, niin ehkä seuraavaksi voimme kokeilla joskus vaikka Atlantin tai Tyynenmeren ylitystä laivalla. Tai  3 viikon merimatkaa Saint Helenalle!

Voisitko Sinä ajatella muuttavasi laivalle? Tekeväsi maailmanympärimatkan meritse? Ylittäväsi Atlantin tai Tyynen valtameren laivalla?
Oletko ehkä jo tehnytkin sen?

Yhteistyötä The World -laivan kanssa tässä jutussa on sen verran, että osa tiedoista on peräisin heidän lehdistötiedotteestaan.  Iltakuvan The Worldistä Bordeauxissa ja kuvan laivan uima-altaalta olen saanut laivan PR-toimistolta. Muut kuvat otimme tällä viikolla Hernesaaressa, turva-aidan takaa.

Käy tykkäämässä Meriharakan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa kuviamme ja kommenttejamme myös Instagramissa (@Meriharakka) ja Twitterissä (@Meriharakka1)!

Save

Save

Save

Save

Tags from the story
,
Join the Conversation

14 Comments

 1. says: Lotta | Watia.fi

  Mietin että onpa kiva, mutta eipä mun ”net worth” ihan 10 miljoonaa ole… Harmi! :-D Eipä nuo asunnotkaan ihan ilmaisia ole, mutta aivan älyttömän siisti juttu kyllä. Ehkä näitä vois vuokrata joltakin vaikka puoleksi vuodeksi… Tai onhan noita kaikkia maailmanympäriristeilyjä, mikä nyt sit olis järkevin vaihtoehto. Hmm. Pitää tutkia!

 2. says: Pirkko

  Kiitos Lotta! Vähän turhan iso tuo varallisuusraja meillekin on :-) – joten tyydymme lyhyempiin risteilyihin ja vaatimattomammilla laivoilla ja niilläkin asuntoja pienemmissä hyteissä. Pakko se on …

 3. Hei Pirkko. Kommentoinkin sinulle jo Facebookiin, että näin Worldin Antwerpenissä joitain viikkoja sitten, ja aloin miettiä vähän samansuuntaisia asioita kuin sinä. Olisiko asunto laivalla kiva? Koitin selvitellä noita hintoja minäkin, ja totesin, että ei ihan noilla hinnoilla :D Sitten mietin, että eikö ne asukkaat muka vuokraa noita – jos vuokraisivat, niin pariksi kuukaudeksi lähtisin ihan helposti maailmaa kiertämään! :)
  Minun draft postaukseni aiheesta taitaa tyssätä kuvien puutteeseen. Kiitos siis tästä.

 4. says: Pirkko

  Kiitos Laura! Pahoin pelkään, että myös mahdollisten vuokralaisten osalta sovelletaan joitain kriteerejä, joihin saattaa liittyä myös varallisuusvaatimuksia. Lisäksi jos itse olisin vuokraamassa, niin haluaisin vuokratuottona mielellään enemmän kuin yhtiövastikkeena maksan, eli yli tuon 15 000 dollaria per kuukausi yksiöstä. Melko arvokasta siis, potentiaalisen vuokralaisenkin näkökulmasta.

  1. says: Pirkko

   Innostuin sitten vielä kaivamaan lisätietoa tästä: vuokraaminen on tarkoitettu vain potentiaalisille ostajille, jotka haluavat kokeilla elämistä laivalla ennen asunnon ostamista. Ja siitä voisi päätellä, että varallisuusrajat pätevät myös vuokraamiseen.

 5. Tama on kylla mielenkiintoinen konsepti, ja jos lompakko antaisi myota niin saattaisinpa harkita jopa pienen asunnon ostoa. Jos siis leikitellaan ajatuksella, etta tililla on katetta niin paljon ettei tarvitse valittaa ;) Voisi seilata maailmalla kun huvittaa, ja palata aina kun haluaa. Nailla ajatuksilla on aina hauska leikitella! Harmi, kun ette paasseet tutustumaan laivaan – olisi ollut varmasti mielenkiintoinen kokemus.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lena! Onhan tuo melko hulppea konsepti, että yksi niistä monista kakkosasunnoista olisi milloin missäkin päin maailmaa :-)

 6. Kaikkeen sitä ihmiset ryhtyy :D Musta ei olisi tuollaiseen, koska en pidä risteilyistä muutenkaan, mutta olisihan se upeaa saada herätä lähes joka aamu uudesta paikasta ilman minkäänlaista kiirettä ja arjen ressiä. Todella erikoinen keksintö!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Monna! Luulenpa että ovat tuolla tunnelman saaneet oikeasti löhemmäs sitä, että kotisi vaan liikkuu maailmalla, kuin että olet (Karibian) risteilyllä. Purjehdusvuosina pidin kovasti siitä, että useimpina aamuina heräsimme aina uudessa paikassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula. En nyt ihan saanut selville, että saako oman asuntonsa vuokrata kelle haluaa. Laiva yhtiönä vuokraa vaan potentiaalisille ostajille. Vieraita nyt ainakin saa kutsua, myös yöksi :-)

 7. Ensiksi olin, että mieki haluan, mutta sitten olin, etten oikeastaan. :D Olis varmaan aika tylsistyttävää pidemmän päälle nähdä samoja kohteita. Mie ehkä ennemmin ottaisin vaikka niitä pidempiä risteilyitä. Näkisi samalla myös muita laivoja. Koska tuostahan todellakin alkaisi ennen pitkää tulla arkista touhua.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maarit Johanna! Ehkä tuossa vähitellen saisi sen fiiliksen, että kotonahan tässä ollaan, ei risteilylaivalla :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *