Juhannussalot

Juhannussalot feature

Juhannussalot ovat osa pohjoismaista juhannusperinteitä. Ahvenanmaalla ja Turun seudulla ne tunnetaan nimellä midsommarstång, Ruotsissa käytetään sen sijaan sanaa majstång. Maj-alku ei viittaa toukokuuhun tai vappuun vaan tulee ruotsin kielen verbistä maja, pukea. Ahvenanmaalla majstång  tarkoittaa häiden yhteydessä portinpieliin pystytettäviä salkoja. Puhtaasti pohjoismaisesta perinteestä ei ole kyse: salkoja pystytetään myös mm. Saksassa ja Itävallassa, ja saattaakin olla, että ne ovat Pohjoismaihin sieltä kulkeutuneet.

Juhannussalon koristeluaJuhannussalon koristelua

Mannersuomessa juhannussalkoja on jonkin verran ruotsinkielisellä alueella.
Itse vietin lapsuuteni kesiä Paraisilla ja muistan näitä olleen ainakin joinakin vuosina myös siellä. Eniten olen näitä kuitenkin nähnyt juuri Ahvenanmaalla, useimmiten vasta heinäkuisilla purjehdusreissuilla, silloin jo kuivunein lehdin ja kukin.

Salko on 10-25 metriä korkea ja siinä on 2-3 tasossa ”oksia”.
Oksien päissä voi olla erilaisia koristeita: meidän näkemissämme ne olivat värillisiä kruunuja, jouluhimmelin tapaisia, mutta värikkäämpiä. Näitä kruunuja näkyy etenkin juhannuksen aikaan myös monen talon seinustalla.

Oksiin ripustettavien koristeiden lisäksi salko koristellaan puun lehdillä, näyttivät olevan tyypillisesti haavan lehtiä. Lehdet pujotetaan lankaan, joka sitten kiinnitetään salkoon ja oksiin. Lisäksi itse salko on usein koristeltu kukka- tai havukranssilla.

Ylimpänä salossa on fäktarkubben, huitojaukko, joka symboloi työtä ja ahkeruutta. Huitojaukon alapuolella on usein viiri tai lippu, Ahvenanmaan väreissä tietenkin. Muitakin koristeita, esimerkiksi aurinkoa ja purjeveneitä, käytetään.

Juhannussalon valmistelu, koristelu ja sen nosto tehdään talkootyönä.
Näimmekin monessa kohtaa teiden varsilla kylttejä, joissa kerrotaan milloin lehdillä koristelu, lövning, tapahtuu ja milloin salon pystyttäminen, resning.
Oksiin ripustettavat kruunut tehdään muualla ennen salon muuta koristelua ja ne tuodaan paikalla valmiina.

Juhannussalon koristelua Lehtiä juhannussalkoonJuhannussalko Lilla Holmen

Ahvenanmaalla juhannussalko nousee lähes joka kylään – ja onneksi hiukan eri aikaan juhannusaattona, joten mekin saatoimme seurata kolmea erilaista juhannussalon nostoseremoniaa.

Englantilainen puisto

Juhannussalko Englantilainen puisto

Ensimmäisen salon näimme nousevan Maarianhaminassa Pommern-laivan vieressä sijaitsevassa Englantilaisessa puistossa iltapäivällä klo 13.  Juhannussalon nostaminen ei olekaan ihan pieni operaatio, nostajia oli ainakin tusinan verran taljamiehen ja tankokapteenin lisäksi. Tankokapteeni antoi nostamiseen liittyviä ohjeita: oikealle, vasemmalle, mihin kohtaan nostossa käytettävät pitkät kepit kulloinkin sijoitetaan. Nostamisessa onkin syytä olla varovainen, sillä 2004 Kökarissa mies kuoli salon nostamisen yhteydessä.

Kun juhannussalko lopulta on saatu pystyyn, sille huudetaan nelinkertainen eläköönhuuto, pidetään ehkä lyhyitä puheita ja lauletaan säkeistö Ahvenanmaalaisten laulusta:

Landet med tusende öar och skär
danat ur havsvågors sköte,
Åland, vårt Åland, vår hembygd det är,
dig går vår längtan till möte!
Forngravars kummel i hängbjörkars skygd
tälja din tusenårssaga.
Aldrig förgäta vi fädernas bygd,vart vi i fjärrled än draga.

Siinä missä mannersuomalaiset laulavat tuhansista järvistä, niin ahvenanmaalaiset laulavat tuhansista saarista ja luodoista.

Lilla Holmen

Englantilaisesta puistosta jatkoimme sujuvasti Lilla Holmenin viereiseen puistoon, jossa nostettiin klo 14 lasten juhannussalko. Pienemmän salon nosto tapahtui nopeammin kuin isomman ja yleisö oli nuorempaa. Monet lapsiperheet olivat ihanan kesäisesti ja hienosti pukeutuneita, vauvasta vaariin kukkaseppeleet päässä!

Juhannussalko Lilla Holmen

Jan Karlsgård

Illan viimeisen – ja juhlallisimman – juhannussalon noston näimme Jan Karlsgårdenissa. Täällä juhannussalon koristelu viimeisteltiin kansallispuvuissa ja kun salko oli pystyssä, eläköön-huudot huudettu ja Ahvenanmaan laulu laulettu, niin vuorossa oli vielä kansantanssiesitys ja lopuksi piirileikkejä juhannussalon ympärillä.
Jan Karlsgårdenissa juhannussalon nostaminen aloitettiin klo 20, mutta jo kuuden maissa, kun me olimme vasta menossa illalliselle läheiseen Smakbyn ravintolaan, paikalla oli runsaasti perheitä piknikillä illan ohjelman alkua odottelemassa.

Juhannussalon nosto Jan Karlsgård

Jan Karlsgårdenissa juhannussalkoa nostavilla miehillä oli päässään kukkaseppelein koristellut kypärät! Tankokapteeni näytti useimmiten olevan ryhmän vanhin – ja omasi siis varmasti kokemusta hommasta monen juhannuksen takaa.

Juhannussalon nosto Jan Karlsgård
Juhannussalon nosto Jan Karlsgård

Tässä vielä lyhyt video illan kansantanssikimarasta:

Illan lopuksi laulettiin lastenlauluja ja osa lapsista (ja aikuisista) pyörivät piirissä juhannussalon ympärillä:

Små grodorna små grodorna är lustiga att se,
små grodorna små grodorna är lustiga att seEj örön, ej örön, ej svansar hava de,
ej örön, ej örön, ej svansar hava de
Koack-ack-ack, koack, ack, ack …

Juhannuskransseja Juhannuskransseja
Juhannussalko Jan Karlsgård

Juhannussalot nousevat Ahvenanmaalla juhannusaattona, mutta ne jätetään pystyyn lähes koko vuodeksi, eli jos suuntaat Ahvenanmaalle myöhemmin kesällä, niin näet näitä joka puolella saariryhmää. Ilmeisesti ainakin osa saloista jätetään pystyyn koko vuodeksi ja ne kaadetaan vasta muutamaa viikkoa ennen seuraavaa juhannusta.

Käy tykkäämässä Meriharakan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa kuviamme ja kommenttejamme myös Instagramissa (@Meriharakka) ja Twitterissä (@Meriharakka1)!

Yhteistyössä Visit Ålandin kanssa.

Save

Save

Save

Save

Tags from the story
,
Join the Conversation

14 Comments

 1. Juhannussalot on kyllä komeita. Kerran osuttiin Ruotsiin juuri juhannuksen aikana ja salkojahan riitti joka kylässä.

  Asia mikä minua arkarruttaa ovat Saksassa kylissä olevat komeat salot. Siis niihin on kuvattu eri ammatteja ja vaakunoita. En ole jaksanut selvittää mikä on salkojen historia ja tarkoitus. Tietääköhän joku tämän ketjun lukijoista….?

  1. says: Pirkko

   Enpä ole minäkään noista saksalaisista selvillä. Ehkä joskus, jos sinne suunnalle päädyn, niin täytyy sitten ottaa selvää :-)
   Niin, ja kiitos kommentistasi, Anna!

 2. Olipas kiva lukea enemmän tietoa juhannussaloista, kun en niistä tiennyt oikeastaan mitään :) Pieniä sammakoita oon minäkin päässyt laulamaan ruotsalaisten kavereiden kanssa juhannusta viettäessäni :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Me olimme näitä saaristossa usein nähneet, mutta ihan juhannusjuhliin emme olleet ennen kohdalle sattuneet.

 3. Juhannussalot on kyllä kauniita ja niin kivoja :) En oikeastaan tätä ennen tiennyt juuri mitään juhannussaloista, joten oli kiva lukea niistä vähän enemmän.
  Joskus olen Ahvenanmaalla tainnut juhannussalkoja nähdä, mutta siitä on aikaa. Münchenissä on eräällä markkina-alueella suuri juhannussalon näköinen ”tanko”, muistaakseni nimi muistutti hieman majstång -nimeä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Saaristossa on tosiaan vaikea olla näihin törmäämättä ja tosiaan Saksassakin vastaavia kuulemma on, vaikken itse siellä ole asiaan kiinnittänyt huomiota.

 4. says: Lotta | Watia.fi

  En ole koskaan nähnyt juhannussalkoa. Juhannusta en ole Keski-Suomen ulkopuolella viettänyt (lukuunottamia joitakin juhannuksia kaukomailla), joten siellä ei näitä vastaan tule. Enpä oikein tästä kulttuurista ole muutenkaan mitään tiennyt, joten oikein mielenkiintoinen postaus oli tämä. Täytyy joskus yrittää tällaisiin juhliin eksyä. :-)

 5. says: Pirkko

  Kiitos Lotta! Meillä on purjehdusvuosina, kun vene oli veljeni kanssa kimppavene, monta vuotta sovittuna vuorot siten, että joka toinen vuosi oli matkajuhannus, joka toinen purjehdusjuhannus, joten sekä saaristoa että matkailua tuli sitten sopivasti kumpaakin.

 6. Joskus lapsena olin useampana kesänä Ahvenanmaalla ja muistan juuri nuo juhannussalot sekä tanssit niiden ympärillä oli mukavaa seurattavaa! En tiennytkään että Saksassakin on salkoja.

 7. says: Pirkko

  Kiitos Erja! Luinkin juttujasi jo Maarianhaminasta ja vaikka kaupunki onkin pieni, niin siihenkin varmaan löytyy niin monta näkökulmaa kuin kokijaa.

 8. says: Kiira / Lifelong Adventure

  Rakastan juhannusta perinteineen, vaikka liian usein viime vuosina olenkin joutunut tyytymään kohtalooni kaupunkijuhannuksesta. Olisi ihana joku vuosi päästä laulamaan perinnelauluja juhannussalon ympärillä. Ihana, tosi erilainen postaus!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kiira! Meillä kaupunkijuhannus kotimaassa on melkein kokematon juttu, joko ollaan oltu mökillä, merellä tai sitten ulkomailla – ja Ahvenanmaahan voidaan melkein laskea ulkomaaksi :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *