Vieraanvarainen Ahvenanmaa

Vieraanvarainen_fea

Asuimme Ahvenanmaalla kahdessa täysin erilaisessa pienessä majatalossa: Saltvikissa Kvarnbo Gästhemissä ja Eckerössä Björnhufvud Gästgårdissa.

Yhteistä näille oli ainakin persoonallisuus ja lämmin vieraanvaraisuus – ihan kuin olisit tullut ystävän kotiin yöpyäksesi siellä. Tällaisia pieniä ja persoonallisia paikkoja on Ahvenanmaalla paljon ja vaikka me tutustuimme vain näihin kahteen, niin uskoisin, että monet muutkin ovat erinomaisia vaihtoehtoja.

Kvarnbo Gästhem

Kvarnbo gästhem

Kvarnbo Saltvikin kirkon kupeessa huokuu historiaa. Heti ensimmäisellä kierroksella alakerran salissa kiinnitän huomioni valokuvaan, jossa on kaksi vanhaa naista ja kun myöhemmin kysyn kuvasta Ellalta, talon nykyiseltä emännältä saan kuulla tarinan Naimista ja Elinistä, kaksosista, joiden 100-vuotissyntymäpäivillä kuva on otettu.
Molemmat pitivät Saltvikissa täysihoitolaa jo 1900-luvun alkupuolella, Naimi tässä talossa, Elininkin Saltvikissa. Naimi on Ellan isoisoäiti. Ellan lisäksi meidät toivottaa tervetulleeksi Martin, joka huolehtii paitsi majatalosta myös läheisestä Saltvikin kirkosta. Kvarnbossa toimi myös Ahvenanmaan ensimmäisen säästöpankki ja posti.

Kvarnbo gästhem
Martin Cromwell-Morgan ja Ella Grüssner-Cromwell-Morgan

Kvarnbo gästhem

Mutta historia sikseen, vaikka se täällä haviseekin. Huoneemme on alakerrassa ja siinä on kaikki tarpeellinen, myös pieni parvi, jota emme tarvitse, kun ei satu olemaan sopivan ikäisiä lapsia matkassa. Kylpyhuonekin on pieni, mutta kuka sitä nyt oikeasti isoa tarvitsee. Vanhassa talossa kaikki huoneet ovat erilaisia, myös kooltaan, mutta tämä on hyvä, kahdelle hengelle. Yläkerrassa on isompiakin, isommille porukoille.

Kvarnbo gästhem Kvarnbo gästhem

Aamiainen on valikoimaltaan runsas: ahvenanmaalainen ja ehkä ruotsalainenkin, silleineen ja Kallen kaviaareineen. Ruotsalaiset ovatkin merkittävä ryhmä vieraita myös täällä. Juhannuspäivänä talo on ääriään myöten täynnä, mutta sopu sijaa antaa. Lisää tilaa hengittää on taloa ympäröivässä puutarhassa, jos ei kauemmas halua lähteä.
Lasieteisessä on jääkaappi vieraiden ruuille ja juomille ja pientä purtavaa saa halutessaan myös muulloin kuin aamiaisella.
Gourmet-illallinen löytyy vaikka 5 kilometrin päästä Smakbyn ravintolasta Jan Karlsgårdenin kupeesta.

Kvarnbo gästhem Kvarnbo gästhem

Saltvikin kirkko, yksi Ahvenanmaan vanhimmista, on kivenheiton päässä ja sitä pääsee halutessaan katsomaan lähes milloin vaan, onhan Martinilla kirkon avaimet hallussaan.
Jos kirkot eivät innosta, niin läheltä löytyy myös uimaranta.

Ålands Turismpris -palkinto parin vuoden takaa on hyvin ansaittu!

Kvarnbo gästhem

Björnhufvud gästgård

Björnhufvud Gästgård Björnhufvud Gästgård

Björnhufvud Eckerössä on hillitympi. Luultavasti täälläkin päätalon historia ulottuu vähintään vuosikymmenien taa, mutta vierastalossa vanhaa on vain talon alla oleva laatta, jonka neliönmuoto on antanut talolle muodon. Järsön Stickstuganissa etsin yhtä adjektiivia kuvaamaan paikka ja päädyin lukijan auttamana lopulta suloiseen.
Björnhufvudille voisi sopia tyylikäs. Jackie, paikan emäntä, osaa sisustaa.
Päätalossa on tietysti kodinomainen tunnelma, sillä se on myös koti, vaikka silläkin puolella on myös muutama vierashuone: tilanteesta riippuen enemmän tai vähemmän, ruuhka-aikoina omistajapariskunta antaa vieraille enemmän tilaa.

Taitavasti toteutettu runsas sisustus luo kodinomaisen tunnelman myös vierastaloon. Oleskelutiloissa on kirjoja levällään, lintuhäkin linnut sirkuttavat aamuauringossa ja pelargonioiden lomassa lentää perhonen. Ei tosin oikea, vaan aurinkokennolla toimiva, mutta ensimmäisen kerran tilaan vilkaistessani oikeasti luulin sen olevan oikea!

Björnhufvud Gästgård

Yläkerran huoneemme on valkoisen vinon katon alla ja osaltamme kotoiseen tunnelmaan saattaa vaikuttaa se, että kotonakin nukumme valkoisen vinon katon alla!

Huone on kahdellen hengelle tilava: sinne mahtuu sänky, pieni peilipöytä, joka tarjoaa myös hieman työskentelytilaa ja pieni pöytä ja nojatuoli. Kylpyhuone on toimiva, joskin täällä ulkonäkö on ehkä jo ohittanut käytännöllisyyden, mutta ainakin lyhytaikaisesti pienet asiat kuten se, että tuuletus käynnistetään huoneen ulkopuolella, eivät ole ylitsepääsemättömiä.

Björnhufvud Gästgård

Björnhufvud GästgårdBjörnhufvud sijaitsee lyhyen matkan (vajaa 10 km) Eckerön keskustan ”hälinästä”, omassa rauhassaan. Jos olet liikkeellä autolla, mutta haluat kokeilla pyöräilyä Ahvenanmaalla, niin majatalolla on tarjota pyöriä lainaksi. Tai kanootteja – sijaitseehan se niemellä, lähellä merta. Merinäköalan eteen joutuu tosin kävelemään läheiselle kalliolle muutaman sata metriä, mutta se onkin sitten sitä mahtavampi.

Björnhufvud Gästgård

Aamiaiseen kuuluu riittävän perusvalikoiman lisäksi myös lämmin ruoka toiveittesi mukaan valmistettuna. Illallinen, jos sen haluaa ”kotona” syödä, pitää tilata aamulla, mutta pienen iltapalan emäntä loihti meille ilman etukäteistilaustakaan.
Aamiainen ja ateriat valmistetaan päätalon kauniissa avokeittiössä ja tarjoillaan viereisessä ruokasalissa tai terassilla.

Illallismenu saattaa näyttää vaikka tältä:

 • graavattua lohta saaristoleivällä ja tillisinapilla
 • porsaankotletti metsäsienillä ja sitruunalla, Hasselbackan perunoita ja karamellisoituja kirsikkatomaatteja
 • metsämarjacocktail ja kermaista jogurttia ja valkosuklaata

Viikon ruokalistassa on erilainen illallinen jokaiselle päivälle, mutta varsinaista menua, josta voisi vapaasti valita haluamansa ruokalajit ei ole.

Tämä on oikeasti kuin koti, jos ei omasi, niin ystäviesi, ja kohtelu on sen mukaista!

Björnhufvud Gästgård

Käy tykkäämässä Meriharakan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa kuviamme ja kommenttejamme myös Instagramissa (@Meriharakka) ja Twitterissä (@Meriharakka1)!

Yhteistyössä Visit Ålandin kanssa, eli emme maksaneet yöpymisistämme näissä majataloissa.

 

Save

Save

Save

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
Join the Conversation

26 Comments

 1. says: Sandra

  En kestä, miten ihania paikkoja! Ihan kuin mummolassa olisi ja voin kuvitella itseni puutarhaan lukemaan jotain hyvää kirjaa ja unohtamaan ulkopuolisen maailman. Aamiaistarjoilut näyttivät myös todella hyviltä ja kotoisilta. Tuollaisiin paikkoihin voisi mennä vaikka useammiksikin viikoksi (jos olisi rahaa :D) ja viettää ihanaa ahvenanmaalaista retriittiä ja käydä päivisin kävelyllä, pyöräilyllä tai melomassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Kieltämättä aika tuntuu hiukan pysähtyvän näissä tällaisissa paikoissa jopa Maarianhaminaan verrattuna, joka sekään ei mikään metropoli ole.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Suvi! Samoilla kulmilla näytämme liikkuneen – Jan Karlsgårdissa olimme mukana juhannusjuhlissa tänä vuonna.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Erja! Ella oli kyllä mukava, samoin Martin. Viinitasting taitaisi kyllä vaatia vähän isomman porukan kuin pariskunta, mutta totta, Ellalla olisi osaamista.

 2. Ihania paikkoja! Tykkään! Välillä on mukava olla paikoissa joilla on oikeasti jollekin joku merkitys, emännälle ja isännälle ainakin. Ja vielä parempi jos niillä historiaa. Jotenkin tunnelma on ihan erilainen kuin rivihotelleissa. Aina ei ihan tiedä mitä saa mutta mahdolliset pikkupuutteet tai erikoisuudet korvaa sitten se persoonallisuus.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Ensin jäin hetkeksi miettimään tuota ”oikeasti jollekin merkitys” kun ajatuskulkuani hämäsi se, että Eckeröllä on minullekin oikeasti merkitys – palaan tähän kohta toisen jutun myötä. Mutta tosiaan, kivoja paikkoja molemmat nämä olivat ja varmaan juuri tuon omistajien omistautumisen myötä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta – tosiaan Ellaan kuunnellessa tuli sellainen olo, että tämän paikan juuret ovat kyllä syvällä Saltvikin kylän historiassa.

 3. says: Virpi /Täynnä tie on tarinoita

  Aivan ihania paikkoja. Oi miksi Ahvenanmaakin on minulle vielä aivan tuntematon, olisi niin paljon upeita paikkoja mihin mennä. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Nyt sitten vaan suunnittelemaan kotimaan matkaa tuolle suunnalle viimeistään ensi kesäksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiia! Suosittelen tutustumaan maakuntaan, monen matkan kokemuksella :-)

 4. Tuollaiset pikkuiset ja idylliset majatalot ovat kivoja yöpaikkoja. Tykkään kovasti vanhoista rakennuksista, joten mukavampi reissulla yöpyä sellaisessa kuin persoonattomassa ketjuhotellissa. Täytyypä pistää muistiin nämä majapaikat, jos pääsisi josku uudemman kerran Ahvenanmaalle!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Hanna! Nämä olivat kyllä kivoja molemmat ja kun joskus voi olla vaikea osata valita isostakin määrästä pieniä bed & breakfast -tyyppisiä paikkoja, niin nämä kaksi on nyt ainakin jo testattu ja hyviksi havaittu :-)

 5. says: Lotta | Watia.fi

  Tosiaankin idyllisen näköistä, niin kuin koko Ahvenanmaa. Tänä kesänä taitaa vielä jäädä haaveisiin, mutta jos sitten ensi vuonna…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Totta, tämä kesä taitaa useimmilla jo olla täyteen suunniteltu, mutta onhan niitä uusia kesiä.

 6. Männävuosina olin Ahvenanmaalla viikon verran pyöräilemässä ja telttailemassa, ja silloin sain henkilökohtaisen ensikosketuksen tuohon vieraanvaraisuuteen – ja se todellakin on huikean ystävällistä ja lämmintä. Omat yöpymiskokemukseni rajoittuivat leirintäalueisiin, mutta saatan hyvin kuvitella nuo vanhat, ihanasti sisustetut majatalot herkkuaamiaisineen. Taitaa olla uusintakierroksen paikka!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.