Lofootit E:stä Å:hon

Saavuimme Lofooteille Moskenesiiin pieneen kylään lautalla Bodöstä ja jokseenkin tasan viikon päästä olimme taas jonossa samaiselle lautalle samassa Moskenesin satamassa.

Etapeistamme Lofooteilla kirjoitin jo Henningsvaerin kylästä, pääkaupungista Svolvaerista ja retkestämme saarten pohjoisosiin. Mutta ei tässä vielä kaikki: en ole vielä kertonut mitään pohjoisen hienoista rannoista enkä etelän pienistä kylistä.

Jos Lofooteille lähdet, niin älä jätä näitäkään näkemättä.
Kohteet ovat alla karkeasti ottaen pohjoisesta etelään, mukaellen reittiä, jota ajoimme Svolvaerista päivässä Å:hon – osan näistä katsastimme matkalla etelästä pohjoiseen, osan paluumatkalla. Koko tätä listaa ei ihan päivässä ehdi!

Eggum

EggumEggum

Eggum on pohjoiseen avautuva ranta. Paikka vuorten ja meren välissä, josta on avarat näkymät merelle. Tänne tullaan ihailemaan keskiyön aurinkoa. On täällä saksalaisten aikoinaan rakentama linnoituskin, mutta vain sen takia tänne ei kannata ajaa.
Asuntoautolla (tai teltalla) täällä voi myös yöpyä. Rannasta voi myös nauttia kävelemällä lampaiden keskellä taidetta ihaillen. Tai jos oikein urheilulliseksi heittäytyy, voi täältä kävellä aina Unstadin rannalle asti, matkaa lienee yhteen suuntaan alle 10 km. Me tyydyimme lampaiden ja taiteen ihailuun lyhyellä lenkin verran.

Unstad

UnstadUnstad

Unstad on surffiranta, mutta vaikkei surffata haluaisikaan, niin toki se myös rannasta ja tyypillisestä maisemasta Lofooteilla käy. Unstadin lisäksi kävimme myös Hauklandin rannalla, mutta emme jatkaneet Uttakleiviin asti. Ehkä olisi pitänyt, jotkut väittävät sitä Lofoottien kauneimmaksi rannaksi, mutta kaunis Hauklandin rantakin oli!

Ballstad

Ballstad IMG_6071

Ballstadtiin innostuimme ajamaan, kun kävimme ensin katsomassa pienen Fiskekona -patsaan Gravdalissa Hagstuassa asuessamme: tienvarren kyltti väitti kylän olevan Lofoottien kaunein kalastajakylä, joten päätimme lähteä etsimään illallista sieltä. Illallinen löytyi Krämmervikan hotellin ravintolasta ja kylä OLI kaunis.
Suosittelemme, niin kylää kuin Krämmervikaa.

Napp

Napp

Nappkin on kalastajakylä, tai ehkä vain kalastajasatama. Mutta matkaa E10:ltä on vain sen verran, että ajaa alas rantaan ja näkymät ovat kauniit!

Nusfjord

Nusfjord Lofootit Nusfjord

Nusfjord mainostaa itseään mm. vanhalla kaupalla. Nusfjord oli ensimmäinen kohdallemme osunut kylä, jossa oli pieni pääsymaksu koko kylään. Ensin ajatus tuntui vähän vieraalta, siis jos vaikka vaan haluaisimme poiketa kaupassa tai ravintolassa, niin siitä pitäisi maksaa pääsymaksu, mutta maksu oli pieni ja sillä pääsi sitten myös kylän museoihin. Pieni lintukallio, jossa asuu satoja lokkeja, oli sekin mielenkiintoisen näköinen, kuten kymmenet talojen seinustoilla pesivät lokit.

Kylän parkkipaikka on korkealla ja melko pieni. Kohdallemme osui tilanne, jossa kaksi asuntovaunua vetävää autoa kumpikin tulivat paikoitusalueelle huomatakseen, että aika täyttä on. Aikamoinen manööveri heillä sitten oli vaunujen ja autojen kääntämisessä! Itse en ehkä ainakaan isolla autolla ajaisi ylös tutkimatta ensin, että mahtuuko sinne.

Sund

Sund Sund kyläseppä Nusfjjord museo

Sundin pieneen kylään päästessämme olimme jo tottuneet pääsymaksuihin. Täällä se kattoi kyläsepän työnäytöksen ja pienen museon ja kahvilan. Kyläseppä väkersi erityisesti merimetsoja, taisi olla juuri niistä kuuluisa, mutta jotenkin lintu ei kuulu suosikkeihimme, joten vaikka muuten lintuaiheisia matkamuistoja joskus sorrumme ostamaankin, niin merimetso jäi ostamatta.
Pienessä museossa taas bongasin pienen talon – jos se olisi ollut myytävä matkamuisto, olisin saattanut sortua siihen! (Talon kuvaa en malttanut säästää tähän juttuun asti, vaan julkaisin sen jo Lofoottien matkastamme tekemässämme kustannusyhteenvedossa, joten jos todella haluat nähdä sen, niin katso täältä.)

Reine

ReineReine Reine

Tätä jotkut lähteet väittävät Lofoottien kauneimmaksi kyläksi. Meistä se oli kauneimmillaan heti kylään vievän tien risteyksessä olevalta näköalapaikalta – ja samaa mieltä tuntuivat olevan monet muutkin, jotka rinta rinnan kuvasivat täältä kylää. Alhaalla kylässä emme olleet lainkaan niin vaikuttuneita kuin vaikka Henningsvaerissa tai Ballstadissa, mutta osansa saattoi tietysti olla sillä, että kylä oli jo pitkäksi venyneen päivän viimeisiä käyntikohteita. Ravintoloita, pieniä kauppoja ja ainakin yksi taidegalleria täälläkin näytti olevan. Pizza oli ihan syötävä.

Å

Å Lofoten Å Lofoten

E10-tie päättyy etelässä kylään nimeltä Å, vain yksi kirjain!
Vähän jäin ihmettelemään miksi juuri ennen tien päättymistä on vielä yksi tunneli ja sen jälkeen vain kääntöpaikka ja parkkipaikka: eikö niitä saanut mahtumaan tänne ilman, että rakennettiin vielä yksi tunneli? Vai onkohan tietä vielä joskus tarkoitus sittenkin jatkaa vielä etelämmäs, saartahan riittää vielä hiukan vaikka tie nyt päättyykin.

Å on kaunis kylä, jossa on hyvä hotelli, Smaken av Lofoten, ja sen mukaiset ravintolapalvelut. Museoitakin olisi tarjolla täälläkin, mutta museokiintiömme päivältä oli jo täynnä. Maisemat rannalla ovat kuvankauniit – mutta niin ne ovat monessa muussakin kylässä Lofooteilla!

Viimeisen yömme Lofooteilla vietimme läheisessä Sörvågenin kylässä. Lautta mantereelle lähti aamulla ja halusimme olla valmiiksi lähellä Moskenesiä ja Sörvågen Inn oli lähin majoitus, jossa oli tilaa. Yhdeksi yöksi ihan ok majoitus: oma huone ja pieni kylpyhuone ja yhteiskäytössä oleva keittiö, jossa olisi voinut tehdä illalla ruokaa tai aamulla aamiaisen. Avaimen saa läheisestä ravintolasta, joka ei kuitenkaan aamulla ole auki, joten me jätimme pääosin aamiaisen syömisen lautalle, olihan siihen siellä neljä tuntia aikaa!

Sörvågen
Maisema Sörvågen Innin ”takapihalla”
Tags from the story
,
Join the Conversation

26 Comments

 1. says: Satu

  Hienolta näyttää! Edelleen vahvistui se käsitys, että pidän Lofootit listallani paikoissa, joissa haluan käydä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Satu! Siellähän se on, eli siitä vaan suunnittelmaan reissua vaikka ensi kesälle!

 2. says: Marjo

  Lofootit tulee jokaisen postauksen jälkeen yhä kiinnostavammaksi kohteeksi. Kauniita maisemia ja merta sekä upeita rantoja. Tänne on kyllä päästävä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annika! Suosittu kohde tuo taitaa valokuvaajienkin keskuudessa ollut. Lasse juuri tänään kirjastossa ihan sattumalta löysi taas yhdestä lehdestä reportaasin saarilta.

 3. Norjassa on kaunista, ja erityisesti on pistänyt silmään miten siistiä kaikkialla on. Toistaiseksi lomamatkalle lähdön esteenä on ollut se, että mä haluan kesäreissulta takuuvarmaa aurinkoa ja lämpöä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Hanneli! Me taas yritämme melkein varmistaa, että jos kohteessa ei ole ympäri vuoden lämmintä, niin menemme sinne sellaiseen ajankohtaan, ettei ole liian lämmintä ja siksi suuntaammekin usein Euroopan pohjoisiin kohteisiin kesällä. Jokunen reissu on osunut aikatauluvaihtoehtojen puutteessa Etelä-Eurooppaan elokuussa ja kyllä ne 35 asteen lämpötilat ovat jo turhan tukalia meille!

 4. says: Stacy

  Minua vaivaa se, että missä kulkee Lofoottien ja Vesterålenin raja. Wikipedia ei sitä kerro, eikä mitään selkeää hallinnollista rajaa ole. Olen nimittäin käynyt Hadselöyassa, josta oli aivan fantastiset näkymät, mutta kumpaa se sitten on. Oli miten oli, ruokahalu vain lisääntyy. Valitettavasti välimatkat täällä kuitenkin ovat pitkiä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Me saimme tuolla liikkuessamme melko kelvollisen, veikkaisin, esitteen saarista ja siinä raja näytti olevan tuossa Fiskebolin ja Melbun välillä, jos siis Hadselöyaa ajattelee. Mutta tokihan rannikko on hienoa varmasti Vesterålenin puolellakin, eihän se mitenkään siinä hetkessä toiseksi muutu!

  1. says: Pirkko

   Kiitos salaine! Väittivät kun sitä mekin vähän ihmettelimme, että pääsymaksuilla saadaan kylä pidettyä ”ennallaan”.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Eipähän nuo maksut kuitenkaan kovin suuria olleet, mutta vähän uusi juttu kyllä meillekin.

 5. Ihana lukia Lofootti-juttuja. Meillä on suunnitelmissa syys-lokakuun vaihteessa lähteä pitkäksi viikonlopuksi Norjaan, mutta kinastelemme vielä lähtisimmekö Tromssaan ja Senjan saarelle vaiko Lofooteille. Kerran tuolla on jo käyty, mutta kaksi päivää kaatosateessa ei antaneet maailman imartelevinta kuvaa saarista.
  Maisemien katsomiseen tuo on kyllä varmasti maailman hienoimpia paikkoja. Ainakin hienoimpia mitä läheltä löytyy!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maarit! Norjassa on niin paljon kauniita maisemia, että valinta on vaikea. Epävakaisen säiden takia pidimme tärkeänä, että aikaa Lofooteilla on reilusti: toivoimme, että viikkoon mahtuu ainakin muutama hienokin päivä, ja meitä sitten onnisti niin, että lähes kaikki päivät olivat hienoja!

 6. Kaverin kanssa on viime aikoina ollut puhetta, että josko ensi kesänä lähdettäisiin jonnekin, jossa voisi vähän nauttia maisemista ja vaellella. Yksi mahdollisista kohteista on Färsaaret, toinen juurikin Lofootit. Kyllä noiden kuvien perusteella sinne voisi mennä nauttimaan luonnosta ja pittoreskeista kylistä. Reine taisi nousta kuvien perusteella suosikiksi, mutta ei mikään huonolta vaikuttanut.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Noora! Färsaaretkin on hieno kohde, sellainen enemmän ”pehmeänvihreä” ehkä kuin Lofootit, omanlaisensa.

 7. Niin ihania maisemia! Hauska idea tavallaan ”purkaa” matka tällaisessa aakkosellisessa jutussa :) En olisi ihan heti arvannut että Norjassa voi surffata, mutta toisaalta miksipä ei? Löytyyhän niitä surffirantoja myös vaikka Irlannista.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Jokin idea piti löytää näitä pienempiä kyliäkin esitellä :-)

 8. Nyt on oma Suomen Lapin, Pohjois-Norjan ja Lofoottien prätkäreissu tehty :) Meille onneksi sattui ihan rantakelit koko matkan ajalle -Hauklandissa pistäydyimme jopa uimassa vaikka ranta kuhisi meduusoita. Svolvaerin Scandicissa vietetyn yön jälkeen Reinen kylä oli oikein viihtyisä, yövyimme siellä yhden yön, sillä Å:sta emme onnistuneet saamaan huonetta (meidän metodimmehan majoitusten suhteen kävellä respaan ja kysellä yösijaa).

  Kauniiden kuviesi kautta on kiva palata muistelemaan omaa matkaa :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pauliina! Samoilla seuduilla, jopa siis samoissa hotelleissa on liikuttu. Me emme Reinestä saaneet majoitusta, mutta Ä:n kupeesta taas onnistui :-)

 9. says: Kristiina

  Kiitos Pirkko blogistasi! Olen ollut jo pitkään lukijana, koska täältä löytyy aina hyvät vinkit jopa eksoottisimpiin kohteisiin :) Loofooteille on päästävä kesällä!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *