Tehdasvierailu virtuaalilaseilla

Fazer Vierailukeskus

Ennen oli ennen ja nyt on nyt. Vuosikymmeniä sitten lapsiryhmiä kierrätettiin makeistehtailla tuotantolinjoja myöten, vaikka vierailuiden odotetuin kohta taisi sittenkin olla mahdollisuus syödä pikkuviallisia makeisia ja lahjapussin saaminen.

Tehdaslinjoille lapsia ei ole enää aikoihin kehittyneiden hygenia- ja turvallisuusvaatimusten myötä voitu päästää, mutta koululuokat (ja muutkin ryhmät) ovat silti käyneet innokkaasti tutustumassa Fazeriin. Niin mekin, ihan aikuiset, vielä viime vuonna. Tutustumiskäynnit olivat kuitenkin mahdollisia vaan ryhmille ja kun kerroin tuolloin käyneeni Fazerilla niin muutama aikuinen ystäväni tuntui oikeasti harmittelevan sitä, ettei ole vielä koskaan päässyt sinne.

Fazer Vierailukeskus

No nyt pääsee! Fazerin uusi vierailukeskus avasi ovensa lokakuun alussa ja ”tehtaaseen”, raaka-aineisiin, tuotantoprosessiin ja tietysti niihin tuotteisiin, pääsee tutustumaan minä päivänä tahansa, yksin, perheen kanssa tai isommalla porukallakin.
Koululaisryhmät pääsevät edelleen kierrokselle maksutta, muilta veloitetaan vierailusta 12 euroa aikuisilta, 8 euroa lapsilta.

Ja minkälaiselle kierrokselle! Uudessa vierailukeskuksessa on paljon.

Tuotteiden, niin suklaan, kuin makeisten ja viljatuotteiden raaka-aineita esitellään jo ulkona pienen kasvimaan muodossa. Täällä kasvaa kaikkia kotimaisia viljoja ja suosikkiani, auringonkukkaa!

Fazer Vierailukeskus

Sisällä on iso kasvihuone, jossa kasvavat kaakaopuut, vanilja, kaneli, kardemumma, sitruuna – joko tulee vesi kielelle?

Kaakaontuotantoa esitellään näyttelyssä laajemminkin osana Fazerin tavoitetta käyttää vain jäljitettävää ja vastuullisesti tuotettua kaakaota. Maailmanmatkaajana olin jo edellisellä Fazerin vierailullani kateellinen Majlen Fazerille, joka kiertää maailmaa tutustumassa kaakaoviljelmiin (videolinkki) mm. Ecuadorissa ja Länsi-Afrikassa.

Raaka-aineita on esillä myös näyttelytilassa isoissa sammioissa ja viljan osalta pienellä ”myllyllä” pääsee näkemään miten jyvistä syntyy jauhoa.

Fazer Vierailukeskus

Suklaatehtaan pienoismallin äärellä saa luultavasti kokonaisvaltaisemman käsityksen suklaan tuotannosta kuin yhden suklaatuotteen linjan äärellä hetken seisomalla.

Fazer Vierailukeskus

Ja toki tehtaaseenkin pääsee edelleen, virtuaalilaseilla! Meille vierailu Fazer Vierailukeskuksessa sattui olemaan ensimmäinen kerta kun katsoimme maailmaa tällaisten lasien kautta ja yllättävän todelliselta se tehdas virtuaalilasien kautta koettuna vaikutti. Ensikertalainen tosin ei uskaltanut ottaa askeltakaan lasit päässä, ettei putoaisi alas virtuaaliselta katseluterassilta!

Fazer Vierailukeskus

Uusinta tekniikkaa on esillä myös 3D-tulostimen muodossa vaikka suklaan tulostaminen minkä muotoisena tahansa ei ihan vielä ulotu jokapäiväiseen kuluttajatuotantoon.

Fazer Vierailukeskus Fazer Vierailukeskus

Vielä hetki, inhottavasti, ruokavaliotasi arvioivan robotin kanssa ”keskustellen” ja sitten voikin jo keskittyä (jos vielä haluaa) makeisten maistelemiseen!

Fazer Vierailukeskus

Makeisia pääsee maistelemaan näyttelytilassa ja lisäksi niitä voi ostaa tehtaanmyymälästä mukaansa, niitä pikkuviallisia hyvinkin edullisesti ja ihan priimaakin markettihintoihin tai vähän niiden allekin. Vierailukeskuksessa on myös kahvila, johon pääsee pääsymaksuttakin, kuten myymäläänkin.

Fazer Vierailukeskus
Fazer Vierailukeskus

Vaihtoehtona karkkiövereille voi tietysti sivistyneesti paneutua vierailun lopuksi vaikka isoon Fazerin ja sen tuotteiden historiaa esittelevään näyttelytilaan tai arvuutella montako Mignon-munaa on käytetty aulan jättimäiseen pääsiäispupuun ja munaan – jokaiselle jotakin!

IMG_7208

Yhteistyössä Fazerin kanssa: Fazer kutsui lehdistön edustajat ja myös joukon bloggaajia tutustumaan vierailukeskukseen avajaisia edeltävänä iltana 30.9.2016

Tags from the story
Join the Conversation

32 Comments

 1. says: Sateenmuru

  Ooo, todella mielenkiintoista! Tämä menee Suomen matkakohteisiin. Meillä on kotona nuo VR-lasit, ja tosiaan, voihan niitä käyttää tällaisiinkin tutustumisretkiin, hieno idea. Minua kiinnostaisivat erityisesti ne kasvit, raaka-aineet ja 3D-suklaatulostin…
  nimim. entinen jälkiruokakokki ja suklaiden väsääjä

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sateenmuru! Monipuoliselta tuo kohde vaikutti, joten ainakin sinunlaisellesi varmasti muutaman tunnin poikkeamisen arvoinen.

 2. Nyt nostivat päätään nostalgiset muistot :)
  Pikkutyttönä sitä on päässyt Hellaksen myöhemmin Leafin tehtaan tuotantolinjoja katsomaan. Ja namupussit sieltä sai kotiintuomisina.
  Fazerin vierasnäyttelytila kuulostaa houkuttelevalta. Sinne pitää joskus mennä katsomaan.
  Ja nuo virtuaalilasit! Katselin Turun Kirjamessuilla Turun Linnan sisään niillä Turku Game Lab – osastolla, jossa kehitetään Linnaan applikaatiota.
  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta ja mukavaa sunnuntaita!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuula! Hellas taisi minullakin ensimmäinen kohde tällä saralla olla Turussa. Mukavaa jos pidit jutusta :-)

 3. Hienoa, että Fazerille pääsee tutustumaan nyt myös muutoinkin kuin ryhmässä, tämä menee ilman muuta perheen kanssa to do -kohteisiin, vaikkapa reissulla, jolloin tulee *pakollinen’ yöpyminen Vantaalla ennen / jälkeen lennon.

  Mignon-munat ovat meillä se kaikkein rakastetuin Fazer-herkku, ja eipä ole pitkä siitä, kun lapset kyselivät, miten pitkä on pääsiäiseen ja Mingoneihin… :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mia! Muista sitten olla ajoissa liikkeellä ja varata liput tuolle kierrokselle, jos kauempaa tulette – ainakin nyt alkuun on ilmeisesti lähtenyt hyvin liikkeelle ja kävijöitä on paljon.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiia! Niin tuolta ostettuinahan ne ovat vähän niinkuin matkamuistoja …

 4. Kehtaanko myöntää, että minulle (ja muistaakseni myös luokkakavereilleni) karkkitehdasvierailujen kohokohtia olivat juurikin ne karkkiöverit.. ;) Kiva, että maistelu onnistuu myös Vierailukeskuksessa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Liza! Aika tiukkis saa olla, että tuolta selviää vaan muutamalla suklaakarkilla :-)

 5. Radiosta kuulin, että vierailukeskukseen pääsee nyt kuka vaan pienellä pääsymaksulla. Luokkaretkellä on tullut käytyä, mutta kiinnostaisi kyllä mennä uudestaan. Jyväskylässä käydessä pysähdytään aina Vaajakoskella Pandan tehtaanmyymälässä. Kaikki suklaajutut kiinnostaa :)

  1. Kiitos Merja! Fazerin retkien lisäksi me tapaamme Porvoossa aina käydä Brunbergin myymälässä, eli suklaajutut kiinnostavat kyllä meitäkin, laajemminkin :-)

  1. Kiitos Hanneli! 3D-tulostus on jonkinlainen yhteiskehityshanke Tampereen teknillisen korkeakoulun kanssa eikä taida ihan olla ”tuotantovalmiudessa”, eli ei siitä ihan voi tilata mitä tahansa vaan taitaa tehdä mitä kulloinkin määritellään.

 6. VR-lasit on kyllä mahtava keksintö! Kiva että yritykset hyödyntää näitä suht paljon jo :) Pitääkin laittaa tämä vierailukohteeksi, näyttää kotoa olevan hurjat 7 km paikalle – ei pitäisi olla mitään tekosyytä jättää vierailematta :D

 7. 3D-suklaatulostus kuulostaa mahtavalta! Minunkin piti tulla tuonne tutustumiskäynnille, mutta avecin ikäraja vei hieman pohjaa vierailulta. Ilmeisesti siis aikuisillekin tutustumisen arvoinen paikka!

 8. Mun isä teki pitkän uran Fasulla ja Fatserila oli hyvinkin tuttu paikka. Pääsin sokeroimaan juuri uunista tulleita munkkeja itselleni, uimaan lakuja täynnä olevassa laarissa ja tietty joka joulu tuli käsittämättömän kokoinen laatikollinen karkkia ja keksiä. Edelleen ostan mielummin jotain muuta karkkia kuin Fazerin. Sen verran överit tuli lapsuudessa : D

  1. Kiitos Anna! Itseasiassa meilläkin on suvussa fazerilaisia, vanhimman kummipojan isä teki siellä aika pitkän työrupeaman ja tuo Fazeria kahvipöydässä ja muutenkin on sen kautta jossain määrin tuttu ilmiö meillekin! Mutta ei niin paljon, että olisimme kyllästymään ehtineet.

 9. says: Lotta | Watia.fi

  Tällä kierroksella mä olisin halunnut olla mukana! Tämä on varmasti tosi kiva uusi lisä Helsingin matkailuvalikoimaan. Fazer on kuitenkin melko tunnettua ja muualla maailmalla on jos minkälaista tehdaskierrosta tarjolla. Hyvä hyvä!

 10. Tämä oli mukava katsaus, kun en viitsinyt itse Tampereelta lähteä ajelemaan tämän takia bloggaajavierailulle. Tavallaan kiinnosti kyllä, mutta meni perheen kanssa touhuaminen tällä kerralla etusijalle. Välillä näissä bloggaajahommissa harmittaa tämä Tampereella asuminen, kun kaikki tapahtumat on pääkaupunkiseudulla. No se on kyllä ymmärrettävää ja täytyy miettiä, kävisikä tuolla Fazerilla joskus toiste vaikka muksujen kanssa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *