Saarihyppelyä Seychelleillä

La Digue Seychellit

Risteilymme pysähtyi kahden meripäivän jälkeen kahdeksi ja puoleksi päiväksi Seychelleille, Mahelle, saarelle, jolla pääkaupunki Victoria sijaitsee.

Lyhyestä ajasta huolimatta halusimme nähdä Mahen lisäksi edes muutaman Seychellien lukuisista saarista ja Costa tarjosikin retkeä Praslinin ja La Diguen saarille.
(Tarjolla olisi ollut, myös laivayhtiön järjestämänä, mahdollisuus yöpyäkin Praslinilla, mutta päädyimme nyt kuitenkin tähän pitkään yhden päivän retkeen.)

Retkemme lähti aikaisin aamulla, kokoontuminen ryhmätarrojen jakoa varten klo 8:15 ja siirtyminen Costa neoRomantican vieressä odottavaan pienempään laivaan, joka suuntasi kohta Praslinille. Venematka Praslinille kesti kaikkien lähtöön liittyvine odotuksineen lähes kaksi tuntia, mutta onneksi maisemat olivat hienot ja sää mukavan aurinkoinen ja merellä vain lämmin, ei kuuma.

Praslinilla meitä odotti jo laiturilla joukko söpön pieniä ja värikkäitä turistibusseja, joihin sitten ahtauduimme parinkymmenen hengen ryhmissä. Oikeastaan ihan kiva, että saarilla ei ole isoja busseja!

Praslin, Seychellit

Praslinin saaren kohteet olivat Vallée de Main palmumetsä, jossa näimme Seychellien tunnetuimpia Coco de Mer -palmuja luonnossa ja saaren kauneimmaksi rannaksi väitetty Anse Lazio.

Vallée de Main palmumetsässä kierreltiin suurten palmujen varjostamassa metsässä pieni kierros. Varsinaisesta vaelluksesta ei kyllä voi puhua, vaikka retkikuvaus termiä hiking käyttikin. Ehkä nyt hiukan rantasandaaleja tukevammat kengät ovat metsässä paikallaan vaikka se tarkoittaakin, että retkelle pitää ottaa mukaan kahdet kengät, rantasandaalit rantoja varten ja sitten jonkinlaiset kävelykengät palmumetsään.

Praslin, Seychellit
Ruuhkaa palmumetsässä pahimmillaan, mutta ei se koko ajan tällaista ollut!

Praslinilla on useita endeemisiä palmulajeja, joita meille kierroksen aikana esiteltiin, nimillä, jotka päätin kuitenkin ohittaa Coco de Meriä lukuunottamatta. Tuo palmujen kuninkaaksi kutsuttu Coco de Mer oli kyllä ihan mielenkiintoinen, jättikokoisine pähkinöineen. Palmua ei kasva luonnossa kuin Praslinilla ja läheisellä Curieusen saarella, mutta Mahella niitä voi nähdä myös kasvitieteellisessä puutarhassa. Erityiseksi palmun tekee paitsi jättikokoinen kaksiosainen pähkinä, myös se, että palmut ovat joko koiras- tai naaraspuolisia ja molempia siis tarvitaan samassa metsässä, jotta pähkinä syntyisi!

Praslin, SeychellitPraslin, Seychellit

Wikipedian mukaan kasvi pitää hallussaan viittä kasvimaailman ennätystä:

 • sen hedelmä on maailman suurin, se voi painaa jopa 42 kiloa (viljellyt kurpitsat ja vesimelonit voivat olla tätäkin painavampia, mutta tämä siis luonnossa)
 • sen siemenet ovat maailman painavimpia, ennätys kasvin osalta on 17,6 kiloa
 • hedelmöitetystä siemenestä kasvaa maailman pisin sirkkalehti, jopa 4 metriä pitkä
 • naaraspuolisen palmun kukat ovat maailman suurimmat palmun kukat ja
 • lisäksi kasvi ottaa talteen tehokkaimmin maailmassa kuolemassa olevien lehtien ravintoaineet.

Praslin, Seychellit

Ei ihme, että Google-haku hakusanalla Coco de Mer -tuottaa kovin paljon kaikkea muutakin kuin palmuun liittyvää: nimi kelpaa niin kauneudenhoitotuotteille, kuin kylpylöille ja hotelleille, joitakin mainitakseni!

Palmumetsässä näimme myös polut ruuhkattuneista risteilylaivaretkeilijöistä huolimatta muutamia liskojakin, pienen piikkisian tapaisen otuksen ja joitakin lintuja, myös mustan papukaijan, joka sekin on endeeminen laji Praslinille ja juuri tälle palmumetsälle – ei ihme, että Vallée de Mer on myös Unescon maailmanperintökohde.

Praslin La Digue
Teleobjektiivi jäi valitettavasti matkasta tällä retkellä!

Palmumetsästä suuntasimme Anse Lazion rannalle, siis sille Praslinin kauneimmalle ja kenties yhdelle maailman kauneimmista rannoista. Olihan se kaunis ja meillä oli hetki aikaa rannalla vaikka käydä uimassa, mutta ei se nyt ihan ihmeellinen ollut! Ja kuten kaikkialla Seychelleillä, edullista täälläkään ei ollut:
pieni cokis rantaravintolassa maksoi 5 euroa.

Anse Lazio Anse Lazio

Söimme myös lounaan Praslinilla, ihan kivan näköisessä hotellissa nimeltä La Reserva. Ehkei se nyt ihan 5 tähden paikka ollut, mutta näytti sieltä löytyvän kylpylää, uima-allasta ja muutama jättiläiskilpikonnakin ihmeteltäväksi. Yllättävän kelvollisesti ravintolakin selvisi ison joukon ruokkimisesta.

La Digue, Seychellit

Lounaan jälkeen palasimme lauttarantaan ja matkasimme vartin merimatkan La Diguen saarelle. Täällä meitä oli vastassa pieni jono tuk tuk -autoja, mistä olin melkein pettynyt, sillä etukäteen saarta oli mainostettu autottomana. Mutta autottomuus tarkoittaa siis, että isompia ajoneuvoja, kuten bussin tapaisia tuk tukeja ja kuljetuksiin tarvittavia paketti- ja kuorma-autoja saarella on, henkilöautoja ei sitten ilmeisesti kuitenkaan. Turisteille tarjolla on polkupyöriä, mitkä ovatkin pienellä kuumalla saarella varmasti ihan toimiva vaihtoehto!

La Digue Seychellit La Digue, Seychellit

La Diguella kävimme katsomassa kookosöljynvalmistusta – tämä taisi olla se jokaisen kunnon ryhmäretken ”osta jotain pientä” -kohde, sillä itse asiassa ihan opettavainen kierros päättyi mahdollisuuteen ostaa kookosöljytuotteita (ja jotain pieniä matkamuistoja). Opettavainen sikäli, että en nyt oikeastaan ennen ollut tiennyt miten kookospähkinästä kookosöljyyn päädytään.

La Digue, Seychellit

Kookosöljyn lisäksi La Diguen kierroksemme käsitti kuriositeettina myös talon, jossa Emmanuelle -elokuvien kolmas on kuulemma kuvattu. Tätä tietoa emme olleet ennen matkaamme tulleet bonganneeksi Seychelleihin liittyen – jos olisimme, niin toki olisimme kerranneet koko Emmanuelle -elokuvien sarjan ennen matkaamme! Pitäisiköhän, vielä, näin matkan jälkeen, varata näitä kirjastosta …

La Digue Seychellit

Mutta se varsinainen juttu La Diguella on ranta, ihan omanlaisensa. Hienoa hiekkaa ja pyöreämuotoisia kiviä ja kallioita, joiden lomasta löytyy monen monta pientä lähes yksityistä paikkaa vaikka rannalla olisi paljonkin ihmisiä. Pääsimme jopa todistamaan yhdessä kohdassa meneillään olevaa pientä vihkitoimitusta, paikassa, jonne pääsi vaan hiukan kahlaamalla!

La Digue, Seychellit La Digue, Seychellit

Seychellit taitaakin olla yksi häämatkakohteiden ykkösiä, joten ilmeisesti myös näitä vihkitoimituksia (tai jonkinlaisia siunaustilaisuuksia) tapahtuu näillä rannoilla yhtenään!

La Diguen rannalla meillä oli reilusti aikaa myös rantaelämään – tosin meidän makuumme rannalla oli kyllä melkein heti liiankin kuuma – mutta jos rantaelämästä pitää, niin La Digue taitaa kyllä olla aika lähellä paratiisia!

La Digue, Seychellit La Digue, Seychellit La Digue, SeychellitLa Digue Seychellit

Paluumatka La Diguelta Praslinille ja vaihto siellä toiseen lauttaan välille Praslin – Mahe alkoi jo koetella kestävyyttä – etenkin kun lounaan jälkeen tarjolla ei ollut mitään syötävää. Jos harkitset samaa retkeä, niin kannattanee pakata mukaan myös jotain pientä välipalaa paluumatkaa varten. Vettä oli busseissa tarjolla, mutta syötävää ei.

Mutta tarjosi paluumatka sentään upeita auringonlaskunäkymiä!

Seychellit auringonlasku

Tätä kahden saaren saarikierrosta tarjotaan Mahella muutenkin, eli retki ei ole erityisesti Costan retki, mutta tietysti niinä päivinä kuin risteilyalus on Victoriassa, lauttojen koko kapasiteetti taitaa mennä risteilyvieraille, joten suosittelen varaamaan retken hyvissä ajoin varustamolta, sillä ainakin meistä nämä muutkin Seychellien pääsaaret, Praslin ja La Digue, kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa, vaikka aikaa olisikin vain päivä.

Join the Conversation

11 Comments

 1. says: Sari

  Tuo La Digue näyttää kauniilta paikalta. Nyt kun näitä risteilyjuttujanne luen, olen pohdiskellut, että olisiko sittenkään järkevää risteillen tutustua noihin kohteisiin. Ennemmin haulaisin viettää enemmän aikaa noissa paikoissa. Aika näyttää kuinka käy. Mitä mieltä itse olette risteilystä, näin matkan jälkeen?

 2. says: Pirkko

  Kiitos Sari! Meille risteily sopi näiden saarten tutustumiseen oikein hyvin, sillä kiinnostuksemme oli enemmänkin saada käsitys näistäkin saarista, niiden erityispiirteistä ja muutamista nähtävyyksistä.
  Rantaelämästä ja kuumankosteasta ilmastosta emme oikeastaan välitä, joten juuri meille viikko vaikka La Diguella ei välttämättä olisi ollut ”loma paratiisisaarella”, meille sopi oikein hyvin käydä katsomassa nämä jossain määrin kait ihan kuuluisat rannat ja jatkaa sitten matkaa.
  Mutta, jos mielellään viettää päiviä tai vaikka viikkoja lämmöstä, auringosta, valkoisista hiekkarannoista ja merestä nauttien, eikä Seychellien korkea hintataso haittaa, niin sitten 2½ päivää saarilla tuntuu varmaan huonolta valinnalta.

 3. says: Ansku BCN

  Ihastuttavia maisemia, joita jo Instagrammissa olen ihaillut! Mitenhän nuo kivet ovat muokkautuneet tuon näköisiksi, hmm… Kyllä täälläkin mielelläni kävisin, vaikka en helteistä tai rantaelämästä välitä minäkään!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ansku! Risteilylle sitten vaan – pääsee edullisesti näkemään nämä melko korkean hintatason saaret eikä rantaelämälle jää juuri aikaa :-)

 4. Kaunista! Meidän täytyy lähteä tuonne joskus ja vähintään viikoksi, veikkaan että viihdyttäisiin. Mielenkiintoinen tuo Coco de mer! Kookosöljyn valmistusta olisi päässyt katsomaan myös Uudessa-Kaledoniassa, siitä olisi ollut mielenkiintoista oppia, mutta jäi välistä ajanpuutteen takia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Vaikkakin tuo kookosöljyjuttu oli vähän sellainen ”pakollinen pysäkki” ryhmäretkellä, niin itse asiassa oli ihan kiva tutustua siihen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teppo! Vaikkakin meillä yhtenä vaikuttavana tekijänä oli näiden saarten bongaus maabongausmielessä, niin toki olimme myös uteliaita näkemään ja kokemaan niitä ja havainnoimaan myös niiden erilaisuutta/samanlaisuutta. Melkein kyllä jo entuudestaan tiesimme, että nämä eivät ole meille varsinaisia ”lomakohteita”, ne ovat liian aurinko- ja rantapainotteisia, mutta kiva ne silti oli nähdä ja tietää nyt siis vähän, että minkälaisia paikkoja ne ovat.

 5. says: Hellevi

  Hei Pirkko!
  Mitä olenkaan menettänyt, kun en aiemmin ole blogiasi löytänyt! Nyt juutuin lukemaan risteilystä ja katsomaan tuttuja Seychellien maisemia, lomailimme siellä syksyllä 2016. Minulle jäi päälimmäisenä ”juttuna” La Digue ja Anse Source d’Argent, no me olemmekin näitä ranta- ja aurinkoihmisiä. La Diguella olimme 5 yötä ja pidin paikan tunnelmasta, polkupyöräilystä ja paratiisirannoista. Praslinista en niinkään välittänyt paitsi Vallee de Mai tietysti peppupähkinöineen oli must-nähdä. Toiset 5 yötä olimme Mahella ja hotellimme oli Beau Vallonin piiitkällä hiekkarannalla. Se oli ihan loistovalinta, itse pidin Victoriaa vähän turhan kaoottisena pidempään oleiluun. Ja vinkki vielä sinne matkaa suunnitteleville: ostimme koko päivän ajelun pienellä henkilöautolla paikallisen oppaan kanssa, kiersimme koko saaren ja saimme nähdä monet rannat, teeplantaasin ja kilpikonnatarhan. Niin ja toinen vinkki: retki katamaraanilla merikansallispuistoon ja Ile Moyennelle oli myös mahtava, aurinkoa, snorklailua ja saarella vapaana elävien jättiläiskilpikonnien silittelyä. Kerran elämässä kannattaa käydä kyllä:)

 6. says: Pirkko

  Kiitos Hellevi kehuistasi ja pitkästä kommentistasi, joka täydentää mukavasti juttuani ja on varmasti hyödyllinen niille, jotka aikovat olla Seychelleillä pitempään kuin muutaman päivän! Ja La Digue oli kyllä oikeasti erilainen saari.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *