Merellinen Essaouira

Essaouira feature

Essaouiran pieni kaupunki Atlantin rannikolla oli tärkeä satama jo tuhansia vuosia sitten: tänne päättyivät tiet Timbuktusta ja muualtakin Länsi-Afrikasta. Nyttemmin satama on lähinnä kalastussatama, yksi Marokon tärkemmistä sardiinisatamista.

Meitä Essaouiraan veti kuitenkin sardiineja enemmän seudulla kasvavat argan-puut ja niissä majailevat vuohet, kaupungin merellisyys ja ehkä vähän hippikulttuurivuodetkin.

Matkaa Marrakeshista kertyy päiväretkelle edestakaisin reippaat 400 kilometriä, mutta muutama pysähdys matkan varrella ja etenkin paluumatkalle katsottavaa iPadille niin mukavasti tuo matka sujui turistibussin kyydissä.

Vuohet puussa

Puussa majailevat vuohet näemme jo ennen Essaouiraa.
Jos tarkkoja ollaan, niin pääosin argan-puiden alueella vuohia estetään pääsemästä puihin, ainakin ennen kuin puiden hedelmät kypsyvät, mutta turistit odottavat täällä näkevänsä vuohia puissa, joten muutamassa puussa tien varrella niitä on, jopa niin, että vuohien pysymistä puussa on hiukan autettu lisäämällä puuhun muutamia laudanpätkiä. Paikalla on myös muutama paikallinen, jotka haluavat vähän rahaa vuohien kuvaamisesta ja jotka tarjoavat muutamaa karitsaa turistien syliin kuvattavaksi.
Turistibussissa matkaaminen on tässä kohtaa hyvä idea sikäli, että kun ”asiakkaita” saapuu kerralla paljon, niin rahastaminen ei ole kovin tehokasta ja kuvia vuohista saakin ottaa suhteellisen rauhassa.

Vuohet Argan-puussa Essaouira
Vuohet Argan-puussa Essaouira
Vuohet Argan-puussa Essaouira
Vuohet Argan-puussa Essaouira
Vuohet Argan-puussa Essaouira

Argan-öljy

Matkan varrella pysähdyimme myös argan-öljyä ravinnoksi ja kosmetiikaksi jalostavaan naisten osuuskuntaan. Hedelmien poimiminen, isojen siementen erottaminen hedelmistä, niiden paahtaminen (jos niistä valmistetaan ruokaöljyä), murskaaminen ja öljyn puristaminen niistä on käsityötä ja osuuskunta tarjoaa täällä (ja monessa muussakin paikassa ympäri Marokkoa) työtä maaseudun naisille. Ilmeisesti myös argan-öljytuotteiden ostaminen näistä osuuskuntien myymälöistä olisi sikäli turvallinen vaihtoehto, että ostaja todella saa argan-öljyä. Marrakeshin soukeissa 10 dirhamilla myytävä argan-öljy lienee useimmiten ruokaöljyä. Jos sillä sitten on väliä …

Argan öljy Essaouira Argan öljy Essaouira Argan öljy Essaouira

Ensin emme ajatelleet ostaa yhtään arganöljytuotettakaan (ostamme matkoillamme harvoin enää mitään), mutta Marrakeshissa ostimme kuitenkin lopulta ihan tarpeeseen käsivoiteen. Voiteena ihan kelvollinen, mutta purkki olisi kaivannut hiukan lisää designia tyyliin Body Shop tai Victoria’s Secret, ei vaan ulkonäön vaan myös toimivuuden takia.

Mogador

Ennen Essaouiraa pysähdymme myös näköalapaikalle, josta näkyy paitsi Essaouiran kaupunki myös sen edustalla siintävä Mogadorin saari. Aikoinaan kaupunki tunnettiinkin nimellä Mogador. Täällä turistien rahoista olisivat kiinnostuneita muutamat kamelin- ja hevosenomistajat, mutta onneksi myynti ei ollut erityisen aggressiivista.

Essaouira näköala Mogador Essaouira näköala Mogador

Leonard Cohen ja Unesco

Itse Essaouiran kaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Kaupunki omaa afrikkalaiseksi kaupungiksi eurooppalaisia piirteitä ja se ja sitä ympäröivät muurit ovat säilyneet suhteellisen hyvin.

Rannalla tuulee lujaa ja luultavasti aina. Marrakeshin helteeseen riittävät vaatteet kaipaavat täällä suojakseen ainakin tuulitakin. Siniset kalastajaveneet täyttävät sataman, lokit kirkuvat ja kala tuoksuu. Ihanan merellistä!

Essaouira Marokko Essaouira MarokkoEssaouira Marokko Essaouira Marokko

Jos tuulessa tulee kuitenkin vilu, niin kaupungin muurien sisäpuolella on jo taas lämmin. Keskusaukion laidalla on kahvila, jossa kuulemma Leonard Cohen tapasi täällä käydessään viihtyä.

Essaouira keskusaukio

appelsiineja ja kaneliaMekin viihdymme ja juomien lisäksi nautimme Orange Cannelle -nimisen jälkiruuan: appelsiinia viipaloituna lautaselle maustettuna kanelilla. Jostain syystä appelsiinilautanen taisi hävitä suihimme joka kerta sitä tilatessamme niin nopeasti, ettei siitä tullut edes kuvaa napattua, joten täytyy turvautua ruokabloggaajan kuvaan (ja samalla linkkiin tämän herkun reseptiin, ranskaksi tietysti, sillä arabian ohella ranskaahan Marokossa puhutaan).

Ruutukaavasoukki

Aukiolta on helppo jatkaa Essaouiran soukkiin – ja toisin kuin Fèzissä tai Marrakeshissa, tässä soukissa on myös helppo suunnistaa. Ranskalaisen arkkitehdin Théodore Cornut suunnitteli alueen ruutukaavaan, joten iltapäivällä suunnistamalla aluetta halkovaa muutamaa pääkatua pitkin kohtia aurinkoa päätyy aina keskusaukiolle.

Leonard Cohenin lisäksi näillä kujilla, aukiolla ja rannoilla ovat viihtyneet hippikaudella myös Jimi Hendrix, Cat Stevens, Frank Zappa ja Rolling Stones. Pittoreskin ympäristön ja valon lisäksi hassiksen hyvä saatavuus saattoi vaikuttaa niin viihtymiseen kuin luovuuteen.
Riad al Madina mainitaan heidän tukikohdakseen kaupungissa, mutta onnistuimme sen ohittamaan siellä käydessämme. Riad on kuitenkin edelleen olemassa ja äskettäin kunnostettukin, joten jos päädyt Essaouiraan yöksikin, niin ehkä tuo voisi olla hyvä valinta riadiksi.

Kaupungin valo on houkutellut näihin maisemiin myös muutamien elokuvien tekijöitä, Orson Wellesin Othelloa ainakin kuvattiin Essaouiran linnoituksilla.

Essaouira soukki Essaouira soukki
Essaouira soukki Essaouira soukki

Rantakohde Marokossa

Hiekkarantaakin kaupungista toki löytyy, mutta päiväretkellä ja rantaelämää vähemmän arvostavina emme sitä testanneet, mutta totesimme kyllä toisillemme, että jos Marokkoon palaisimme, haluaisimme asettua johonkin merenrantakaupunkiin ja Essaouira olisi kyllä silloin vahvoilla ainakin osaksi lomaa, Casablancan rinnalla.

Agadirissa emme käyneet – sinnekin on Marrakeshista matkaa yli 200 km suuntaansa ja kaikki, joiden kanssa siitä kevyesti juttelimme, olivat sitä mieltä, ettei siellä ole mitään, paitsi rantaa ja hotelleja. Kaupunkihan tuhoutui maanjäristyksessä vuonna 1960, joten historiaa ei siellä enää ole.

Essaouira Marokko
essaouira map

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Pirkko

    Kiitos Jane! Taitavat nuo vuohet puussa olla tosiaan vain Essaouiran nähtävyys. Vaikka toki tuossa kaupungissa paljon muutakin on – eivätkä ne vuohet ihan kaupungissa olekaan.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *