Marrakeshin puutarhoja ja palatseja

Marrakesh puutarhat feature

Marrakesh on kaoottinen Jemaa el-Fna -aukio ja Marokon suurin souk-alue, mutta myös puistoja ja palatseja. Myös isojen hotellien uima-altaat ovat usein puistoja.

Me vierailimme näissä:

Jardin Majorelle

1920-luvulla perustettu puutarha tunnetaan perustajaansa Jacques Majorellea paremmin muotisuunnittelija Yves Saint Laurentin puistona. Yves Saint Laurent osti puutarhan vuonna 1980. Marokossa vuosittain viihtyneen taiteilijan tuhkatkin ripoteltiin puutarhan alueelle hänen kuoltuaan vuonna 2008 ja nyttemmin puutarhan laidassa on myös YSL:n muistomerkki. Toki koko puutarhakin on tavallaan hänen muistomerkkinsä, monelta osin hänen sinisensä.

Puutarhan keskellä on myös pieni berberien kulttuuria esittelevä museo. Etenkin heidän asunsa ja korunsa olivat hyvin esillä, ehkä Yves Saint Laurentin kiinnostuksen kohteina. Samoin alueella on pieni taidenäyttely ja YSL:n tuotteita myyvä kauppa.

Jardin Majorelle Marrakesh Jardin Majorelle Marrakesh Jardin Majorelle Marrakesh Jardin Majorelle Marrakesh Jardin Majorelle Marrakesh Jardin Majorelle Marrakesh Jardin Majorelle Marrakesh Jardin Majorelle Marrakesh Jardin Majorelle Marrakesh

Le Jardin Secret

Tiivisohjelmaisella kiertomatkaviikolla en vielä ehtinyt juuri paneutua Marrakeshiin, joten kun sain yhteen ensimmäisistä Instagram-kuvistani kysymyksen, että joko olen käynyt souk-alueen keskellä olevassa salaisessa puutarhassa, niin en vielä edes tiennyt siitä. Marrakeshissa viettämiemme 3 vuorokauden aikana toki löysimme sitten senkin – eikä se nyt niin salainen ole, vaikka vähän yllättävä keskellä sokkeloista souk-aluetta onkin. Yllättävä paitsi sijainniltaan myös suuruudeltaan, sillä jotenkin noissa sokkeloissa liikkuessaan kaikki korttelit tuntuvat jotenkin pieniltä.

Le Jardin Secret Marrakesh Le Jardin Secret Marrakesh Le Jardin Secret Marrakesh Le Jardin Secret Marrakesh Le Jardin Secret MarrakeshLe Jardin Secret Marrakesh

Bahia Palace

Bahia Palace ei ole vain puutarha, vaan 1800-luvun lopulla rakennettu palatsi, johon liittyy kaunis puutarha-alue. Toki itse palatsikin on kaunis. Samaan tapaan kuin pienessä riadissa, jossa asuimme Marrakeshissa ollessamme täälläkin nämä isot rakennukset avautuvat sisäpihoille ja palatsin sisäpihat ovatkin sitten isoja ja mahtipontisia. Bahia Palace ei ole ihan kävelyetäisyydellä, helteessä ainakaan, mutta taksit Marrakeshin keskustassa ja sen liepeillä ovat edullisia, alle eurolla pääsee tänne Jemaa el-Fna -aukion liepeiltä.

Bahia Palace Marrakesh
Bahia Palace Marrakesh Bahia Palace Marrakesh Bahia Palace Marrakesh

Saadian tombs

Bahia Palacen välittömässä läheisyydessä sijaitsevat myös Saadi-dynastian haudat yli 500 vuoden takaa. Haudat löydettiin uudelleen vasta 1900-luvun alussa ja ne on sittemmin kunnostettu. Hautoja on useammassa huoneessa, joista kuuluisin on 12 pylvään huone, jonka nähdäkseen joutuu jopa jonottamaan helteessä, sillä sen pääsee näkemään vaan muutaman metrin levyisestä aukosta, jonne ei siis kerralla mahdu kuin muutama ihminen. Mutta kyllä huoneen ylenpalttiset koristelut melkein olivatkin lyhyen jonottamisen arvoisia!

Saadien dynastiasta, täytyy tunnustaa, emme paljoa ennen Marokon vierailuamme tienneet, mutta sen verran nyt aiheesta opimme, että tuolloin 1500- ja 1600-luvuilla he hallitsivat Afrikan luoteiskulmaa aina Timbuktuun asti.
Puutarhaosuus on täällä pienempi, mutta toki täältäkin ruusuja löytyy.

Jos päädyt vierailemaan Bahian palatsissa ja Saadien haudoilla, niin samaa retkeen kannattaa ehkä yhdistää juutalaisten souk-alue, mellah. Meiltä se jäi Marrakeshissa näkemättä, kun emme tulleet sitä tuohon vähän ex tempore toteutettuun retkeen tuolla suunnalla yhdistäneeksi.

Saadian Tombs Marrakesh Saadian Tombs Marrakesh Saadian Tombs Marrakesh Saadian Tombs Marrakesh

La Mamounia

Viimeinen mahtava puistoalue, jolla kaupungissa vierailimme, oli La Mamounia -hotellin puutarhat. Marrakeshin parhaimpiin lukeutuvalla luksushotellilla on ihan Marrakeshin keskustassa 8 hehtaarin puistoalue: ei ihme, jos monet hotellin vieraista eivät välttämättä poistu hotellista lainkaan. La Mamounia tuo Marokon vierailleen hotellin alueelle: täällä on puutarha, uima-altaita, kylpylä, kuntosali, tenniskentät, ravintoloita, putiikkeja, marokkolaista taidetta.

Meiltä La Mamounian puutarha jäi melkein näkemättä, sillä olimme Marrakeshissa vaan käsimatkatavaroilla pääosan tavaroistamme majaillessa Ryads Parc & Spa -hotellissa Marrakeshin ulkopuolella eikä Lassella ollut muita jalkineita kuin sandaalit matkassa. Ensimmäinen yritys vierailla hotellin puistossa kaatui vaatimukseen pitkistä housuista ja umpinaisista jalkineista. Onneksi teimme yrityksen jo ensimmäisenä päivänä, joten ehdin laittamaan hotellille viestiä ja esittelemään itsemme vakavastiotettavina matkabloggaajina ja saimmekin sitten kutsun vierailulle seuraavaksi päiväksi, asusta riippumatta. Mutta siis tämänkin puiston pääsee katsomaan, kunhan menee hotellille iltapäivällä ja on pukeutunut riittävän asiallisesti.

La Mamounia Marrakesh La Mamounia Marrakesh La Mamounia Marrakesh La Mamounia Marrakesh La Mamounia Marrakesh La Mamounia Marrakesh

Cyberpark

Pistäydyimme myös iltakävelyn verran Cyberpark -puistossa, lähinnä siksi, että olimme saaneet vihjeen puistossa olevasta ympäristöaiheisesta valokuvanäyttelystä.
Näyttely taisi olla viimeistä kuukautta auki, joten juuri tuota näyttelyä ei Marrakeshista johonkin toiseeen aikaan kaupungissa vieraillessaan löydä, mutta kivan vihreä iso puistoalue tuokin oli, jos vaikka haluaa pitää tauon vähän raikkaammassa ympäristössä.
Puiston nykyinen nimi, Cyberpark, tulee siitä, että kun se lahjoitettiin kaupungille vuonna 2005, niin Maroc Telecom otti vastuulleen puiston kunnostamisen ja ylläpidon ja saa vastineeksi käyttää sitä markkinoinnissaan haluamallaan tavalla.

Cyberpark Marrakesh Cyberpark Marrakesh Cyberpark Marrakesh

 

Tags from the story
,
Join the Conversation

7 Comments

 1. Johan on puisto poikineen! Varmasti tärkeitä keitaita kaupunkilaisille (ja turisteille) kuumuuden keskellä. Paljonkohan puistojen vehreyden ylläpitoon käytetään vesivarantoja kuumilla ja kuivilla alueilla?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pia! Jos oikein käsitin, niin Marokon vesitilanne ei ainakaan näin keväisin ole kovin hankala johtuen läheisiltä, lumihuippuisilta, Atlas-vuorilta tulevasta vedestä.

 2. says: Hannele Vahtera

  Hei, Norwegian lentää marraskuusta kerran viikossa suoraan Marrakeshiin ja meillä voisi olla viikko aikaa siellä marraskuun alussa. Tuntuiko kolme päivää Marrakeshissä sopivalta ajalta? Mitä muuta kohdetta suosittelisit? Essaouira ainakin näyttää kivalta ja Ait ben Haddou, vaikka ajomatka pitkä. Fez ja Volubilis kiinnostaisi, mutta ne taitavat olla liian kaukana viikon reissulla. En oikein välittäisi yhtä nopeatempoisesta matkasta kuin mitä tämä teidän oli… :)

 3. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi! Mehän olimme Marrakeshissä juuri tuon 3 yötä ja käytimme niistä yhden soukkikierrokseen ja toisen museokierrokseen, noin karkeasti ottaen. Ait Ben Haddouhun menee yksi pitkä päivä ja Essaouirassakin voi käydä päiväseltään, mutta jos aikaa on viikko, niin ehkä sielläkin voisi olla yön tai parikin. Casablancakin on tietysti kiinnostava, mutta jos ei koko viikkoa halua olla liikkeellä, niin kuten sanoit, sitten pitää jo tehdä valintoja.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *