Hampurin matkan kustannukset

Hampuri kustannukset feature

Idea lähteä Hampuriin juuri nyt helatorstaiviikonloppuna syntyi vain viikkoa ennen lähtöä, vaikka Hampuri sinänsä oli ollut matkakohteena ”listoilla” jo jonkun aikaa.

Lennot

Olimme varanneet Finnairin pistelennot juhannusviikolla Edinburgiin, mutta suunnitelmamme muuttuivat hiukan juhannuksen osalta. Selvittäessäni Finnairin kanssa pistelentojen muutos- ja peruutusehtoja, opin, että jos pisteillä varatut lennot peruuttaa, niin niistä maksettuja veroja ei palauteta, mutta jos lennot ”vaan” muuttaa, niin verotkin palautetaan.  (Tarkkaan ottaen peruutukset ilmeisesti menevät niin, että peruutuskulut ovat 50 euroa per lippu, tai maksetut verot, jos ne ovat alle 50 euroa, mutta lippujen muuttamisesta ei tule kuluja.)

Eli lennot Hampuriin maksoimme pisteillä ja verot näistä lennoista olivat kahdelta 75,86 euroa.

Finnair Lounge aamupala
Finnairin loungen aamupala Helsingissä – suomalaiselle ei mitään kovin erikoista

Hampurin kentän lounge

Hampurin kentän lounge
Hampurin päässä tarjolla oli mm. nakkeja ja perunasalaattia – ja karkkeja!

Hotelli

Helatorstaiviikonlopun hotellivaraustilanne Hampurissa ei ollut ihan optimaalinen viime hetken varaukselle, mutta lopulta päädyimme kriteereillä: keskusta, noin neljä tähteä ja näistä joku edullisimmasta päästä, Arcotel Rubin -hotelliin, jota lähin metroasema oli Lohmühlenstrasse.

Lohmühlenstrasse

Hotelli sinänsä oli melko kelvollinen: huone oli riittävän kokoinen, wifi toimi hyvin ja aamiaisella löytyi hyvin syötävää.
Huone aurinkoisella puolella oli toukokuun lopun helteisinä päivinä hiukan kuuma, etenkin, jos mieluiten olisi nukkunut laittamatta ilmastointia päälle.
Ikkunaakaan ei oikein voinut alkuyöstä ainakaan pitää metelin takia auki.

Arcotel Rubin hotelli - Hampurin matkan kustannukset Arcotel Rubin hotelli - Hampurin matkan kustannuksetArcotel Rubin hotelli HampuriArcotel Rubin hotelli Hampuri

Arcotel Rubin hotelli Hampuri
Yksi erikoisimmista näkemistäni hotelliaamiaisen elementeistä oli tämä hunaja kennossa Arcotel Rubin -hotellissa

Hotellin sijainti Steindamm -kadun varrella ei kuitenkaan ollut ehkä viehättävin mahdollinen: sanotaan vaikka, että näillä kulmilla tuntisit olosi kotoisammaksi, jos olisit etniseltä alkuperältäsi turkkilainen tai intialainen. Pieniä kauppoja kadun varrella oli paljon, mutta parin oluttölkin ostaminen illalla vaati tarkkuutta, sillä muslimeiden pitämistä kaupoista sai vaan hedelmäolutta. Onneksi hotellin lähellä oli kuitenkin myös kotoinen Lidl-myymälä!

Steindamm Hampuri

Steindammin tarjontaa Hampurissa
Sormihyrriä oli Steindammilla tarjolla 5 eurolla joka kaupassa

Jälkeenpäin totesimme muutenkin, että useimmat kohteemme olivat päärautatieaseman toisella puolella, eli hotelli kaupungin länsipuolella olisi voinut olla hyvä vaihtoehto ainakin meille.

4 yöstä maksoimme aamiaisineen 729,27 euroa.

Metromatkoja, enimmäkseen

Hampurissa matka lentokentältä hotellille taittui S1-junalla helposti ja nopeasti (Berliner Tor -asemalle) ja junaliput maksoivat 3.20 euroa per suunta ja henkilö, eli 12,80 euroa lentokenttäkuljetuksiin Hampurin päässä.

Helsingin päässä jätimme auton parkkiin vajaaksi 4 vuorokaudeksi hintaa 63 euroa.

Kahtena päivänä ostimme ”ryhmämetrolipun” hintaan 11.80 per päivä (kahdelta tai vaikka viideltä) ja lisäksi ajoimme metrolla pari kertaa yksittäisillä lipuilla, eli 1.60 euroa per matka. Metrolippuihin meni siis yhteensä 30 euroa.
Hampuri-kortti olisi irronnut ilmeisesti hintaan 9,90 per päivä, mutta emme uskoneet käyvämme kovin monessa museossa tai muuten hyödyntävämme siihen liittyviä muita tarjouksia, joten meille riitti tuo ”ryhmämetrolippu”.

Askeleita HampuriAskeleitakin kertyi useimpina päivinä reippaasti, eli mitä me metrolipuilla …

 

Nähtävyydet ja retket

Stadtrundfahrt

Nähtävyyksiin ja retkiin käytimme rahaa seuraavasti:

 • Kaupunkikiertoajelu 30 euroa
 • Iltaristeily 40 euroa
 • Miniatur Wunderland 24 euroa
 • Junalippu Hampuri – Schwerin 27 euroa

eli yhteensä 121 euroa.

Ihan ilmaiseksi kiertelimme mm. Planten und Blumen -puistossa, Blankenesen kaupunginosassa  Elben rannalla ja Feldstrassen alueella.

Kaupunkikiertoajelulle päädyimme hotellihuonetta odotellessamme heti saapumispäivänä. Niitä oli sopivasti tyrkyllä päärautatieaseman edustalla ja antoihan se jonkinlaisen johdatuksen kaupunkiin.
Meille sattunut opas tuntui erityisesti rakastavan Alsterin rannan kalliiden kaupunginosien neliöhintojen luettelemista ja faktaa, että Hampurissa on viidenneksi eniten miljönäärejä Euroopassa Brysselin, Luxemburgin, Lontoon ja Moskovan jälkeen.
(Tätä faktaa en ole mistään tarkistanut ja noiden muiden kaupunkien keskinäinen järjestys ei välttämättä ole juuri tämä, jos vaikka väittämä muuten pitäisikin paikkansa. )

Schwerin

Junalippua Schweriniin netistä ostaessamme opimme, että junalippujen hinnat vaihtelevat paljon päivän sisällä ja valitsemalla sopivat lähdöt matkan saattoi tehdä Mecklenburg-Vorpommern -lipulla, joka tosiaan maksoi yhteensä kahdelta edestakaisin vain tuon 27 euroa. Samaan retkeen olisi voinut käyttää helposti yli 100 euroakin.

Yhteensä

Kokonaisuutena käytimme matkaan 1032 euroa, eli 516 euroa per nuppi, josta isoin menoerä oli hotellilasku.

Ja näinhän se usein nykyisin on, lentotarjouksia on niin paljon, että lähes minne tahansa saa vähän tarjouksia seuraamalla halvat lennot, mutta hyvän hotellin löytäminen halvalla onkin jo harvinaisempaa. Oikeastaan kai edullisen matkan suunnittelu kannattaisi nykyisin aloittaa hotellihintoja tarkastelemalla sen sijaan, että ensin ostaa ”halvat lennot”. Näin ainakin, jos arvostaa helppoa ja mukavaa asumista.

Lennot Hampuriin olisi luultavasti saanut, ainakin jos olisi ollut ajoissa liikkeellä, lähes samaan hintaan jostain lentotarjouksesta kuin pisteillä lentäen, mutta meitä pisteiden käyttöön houkutti kesällä vanheneva voucher, jolla saimme kahden hengen lennot yksillä pisteillä.

Kunhan tästä taas oikeasti kotiudumme, niin palataan kokemuksiimme niin Hampurissa kuin Schwerinissä – ja muutama juttu Madridistakin on vielä kokoamatta, mukaanlukien kustannusyhteenveto!

Kaksi 4-5 päivän kaupunkilomaa kolmeen viikkoon näyttäisi olevan vähän liian kova tahti blogin pysyä perässä – mutta nyt olemme kotiutuneet ja pysymmekin kotimaassa ainakin koko kesäkuun.

Auringonlasku hotellimme kattoterassilta kuvattuna
Auringonlasku hotellimme kattoterassilta kuvattuna

 

Tags from the story
,
Join the Conversation

17 Comments

 1. Olisikohan tuo alueen etninen jakauma kenties ollut syynä hunajan tarjoilutapaan aamiaisella? Olen itse nähnyt vastaavaa vain Istanbulissa. Harvoin hunajaa hotelliaamiaisella kaipaan, mutta tuossa muodossa siitä kyllä tykkäsin kovasti. Tai ehkä se vain sopi sen paksun jogurtin kanssa niin hyvin.

  Hyvän hotellin löytäminen on kyllä välillä hankalaa. Me emme edes ole kovin ronkeleita. Vaadimme hotellilta vain yleistä siisteyttä ja rauhalliset unet. Kun lisäksi ei halua hotellia kaukana kaikesta, joutuu nämä saadakseen joskus maksamaan kaikenlaisesta ylimääräisestä luksuksesta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Aron! Se on kyllä totta, että kreikkalaiseen tai turkkilaiseen jogurttiin tuo hunaja sopii kuin piste iin päälle. Ja samaa mieltä tuosta hotellin sijainnista – paitsi, että matkustaminen kauempaa maksaa hiukan rahaa ehkä, niin vähintään se maksaa ajassa ja lyhyellä matkalla ei halua kovin montaa kertaa katsella saman metroradan kahtakymmentä asemaa. Lisäksi keskeisellä paikalla oleva hotelli mahdollistaa aamu- ja iltaretket ja ainakin joinakin päivinä tauon hotellilla siinä välillä. Jaksaa sitten taas kävellä :-)

 2. Minullekin on ihan uusi tieto, että pisteillä ostetut Finnairin lennot saa muuttaa veloituksetta. Täytyypä pitää mielessä.

  Edullisten hotellien löytäminen on tosiaan kiven takana – jos ei mihin tahansa tyydy. Sitä tulee niin helposti ostettua superhalvat lennot ja sitten saakin todeta, ettei matkasta hotellin takia tule kovinkaan edullinen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Ainoat edulliset (?) lennot, joita saa vaihdettua pienillä kuluilla taitavat nykyisin olla nuo pistelennot ja olisikohan vielä niin, että jos vaikka Aurinkomatkoilta ostaa vaan lennot, niin niissäkin on se pakettimatkojen normaali mahdollisuus vaihtaa toiseen ajankohtaan tai jopa kohteeseen kohtuukuluilla. En ole tätä kyllä ihan äskettäin tarkastanut.

 3. Olen myös nähnyt hunajaa tarjoiltavan jossain noin. Olisikos ollut Hiltonissa Tallinnassa…Se varatako lenno vaiko hotelli onkin ongelma. Itse käyn katsomassa hotellin hintoja jossain kohteessa, sitten lentojen ja jos näyttää kummatkin kohtuuhintaisilta alan tehdä varauksia. Kesän matkaa varten odottelin Finnairin tarjouksia tammikuussa mutta ei osunut reitillemme. Olen vain kerran varannut matkan lentoalesta. Sieltä kun ei ole ikinä löytynyt meille sopivaa ajankohtaa. Harmi sinänsä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Yhden matkan (Wien) olemme lentodiileistä onnistuneet varaamaan nopeasti ja edullisesti. Se oli vielä lento + hotellimatka ja hotellikin oli hyvällä sijainnilla oleva 4 tähden paikka, joten diili oli mielestämme hyvä.

 4. Saadakseen edulliset lennot pitäisi varailla niitä suht aikaisin, mikä meillä harvoin onnistuu. Nytkin otin lennot Finskiltä Budapestiin noin 2 vk ennen lähtöä ja kyllä ne maksoi reilut 230 e yhdeltä plus paikkavaraukset, yhteensä noin 525 e. Mutta majoitus sen sijaan otettiin taas Airbnb:ltä ja saatiin nätti kaksio hyvillä kulkuyhteyksillä tasan 200 e / 4 yötä. Eli kulut just toisinpäin kuin teillä :-)

  1. Kiitos Jane! Lyhyillä reissuilla emme huoneistojen vuokraamisesta oikein perusta, ne kun kuitenkin ovat keskustan ulkopuolella ja aamiaistarvikkeiden hankinta vaatii sekin vähän askartelua, joten hotelleilla mennään.
   Jotenkin myös ne kerrat kun olemme kalustetussa huoneistoissa asuneet, niin mieluummin sitten vaan sitä varten vuokrattavassa, neutraalissa, kuin jonkun toisen kotona – vaikka se sitten taas sotiikin sitä vastaan, että ei ehkä pitäisi suosia sitä, että asuntojen lyhytaikainen vuokraus nostaa hintoja niin, ettei paikallisilla ole enää varaa asua hyvillä paikoilla/yhteyksillä.

 5. Halvat lennot löytäessäni tsekkaan aina ennen varauksen tekoa, että kuinka kentältä pääsee keskustaan julkisilla (paljonko maksaa ja onko mahdollista siihen aikaan kun lento saapuu ja lähtee), ja kuinka paljon majoitus maksaa. Joskus on kohde muuttunut, kun jonnekin muualle lennot on olleet hieman kalliimmat mutta kaikki muu edullisempaa ja kätevämpää.
  Kertaakaan en ole hankkinut tuollaista kaupunkikorttia, jolla pääsee museoihin ja matkustamaan julkisilla. Ehkä siksi, että käyn niin harvoin museoissa ja yleensä kävelen paljon, joten minullekaan diili ei ole kovinkaan hyvä :)

  1. Kiitos Terhi! Tuo yhtälö halvat lennot ja kaikki muu pakollinen on kyllä välillä työläs ”ratkaistava”. Esimerkiksi halpojen lentojen lentoajat voivat olla sellaisia, että tulee ylimääräinen yöpyminen – ja silloin taas vähän kalliimpi lento voi oikeastaan olla halvempi.

 6. Me käytiin Hampurissa autonhakumatkalla kahdesti, ensin ostamassa auto ja sitten uudestaan, kun Audi hajosi ja sitä piti vähän fixata. Taisi meillä Hampuriin mennä vähän enemmän rahaa kuin teillä. Tai miten sen nyt sitten laskee :)

  Kiva kaupunki, mutta en enhäpä enää uudestaan menisi.

  Nyt ollaan Audilla taas tienpäällä. Ajettiin Oulusta Tallinnan kautta Riikaan ja lähdetän tästä aamiasien jälkeen kohti Puolaa. Jännä miten kaikki on jotenkin helpompaa, kun on oma auto, eikä vuokta-auto alla. Omansa tuntee hyvin.

  1. Kiitos Anna! Ehkei autonostoa ja sen fixaamista kuitenkaan voi ihan matkakuluksi väittää. Juuri jollekin kommentoin, joka oli tehnyt muistaakseni NYCistä kustannusjuttua, että aika mielenkiintoinen osio tuo ostokset. Joku voi ostaa auton, toinen vaikka timanttikorun ja kolmas ei mitään, niin mitä tekemistä niillä ostoksilla sitten kohteen kanssa on.

  2. Joo, ei tosiaankaan koruja tai kallista käsilaukkua (tai sitä autoa) voi kuluiksi laskea. Joku magneetti tai konserttilippu ehkä on OK. Itse laitan kuluihin myös ruokailut, vaikka totta on, että syödä pitää myös Suomessakin.

   Mun kululaskelmat laahaa niin jäljessä, että taidan unohtaa ne ainakin muutaman matkan osalta kokonaan. Ajattelin tehdä kuitenkin jonkinlaisen haarukoinnin, mitä maksaa omalla autolla reissaaminen Euroopassa. Siihen kun tulee kuluja tiemaksuista, parkkihalleista ym. ja ne voi kiinnostaa joitakin lukijoita.

 7. says: Ne Tammelat

  Helposti se tonni sujahtaa menemään :) Erittäin hyvä vinkki tuo, että tsekkaa ensin hotellien hinnat ennen lentojen varaamista. Tässä juuri itsekin aprikoin muutaman kaupunkiloman toteuttamista, niin täytyy katsella kohteita myös tuosta vinkkelistä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Hotelleista, pahimmillaan meillä on käynyt (Kööpenhaminassa), että kaupungissa oli joku iso urheilutapahtuma ja hotellin löytyminen edes oli haastavaa – edullisuudesta silloin puhumattakaan. Booking.com ehdotteli kovasti, että voitko valita jotkut toiset päivät, mutta vaikea valita, kun lennot on jo ostettuna :-)

 8. Useat omat kaupunkilomat (pitkä viikonloppu) asettuvat juuri tuon 500 euron molemmin puolin. Tammikuussa käytiin edullisesti Wienissä. Se oli lentodiilin kautta alle 300 euroa (lento ja hotelli) ja oli kiva hotelli hyvällä paikalla. Taisi olla muuten sama diili kuin teillä. Itse suosin lento + hotelli matkoja. Ne tulevat useimmiten edullisemmaksi kuin että ottaisi lennot ja hotellin erikseen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Lento + hotelli on hyvä vaihtoehto, jos tarjolla olevat hotellit jotenkin natsaavat. Usein kyllä meilläkin järjestys on, että lennot ensin ja sitten ajattelemme, että ehtii sen hotellin vähän myöhemminkin – jotenkin kaksi päätöstä kerralla tuntuu liian rasittavalta :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *