Hangon rannoilla

Hanko

Olemme kevään mittaan kerranneet Euroopan kaupunkeja. Mielikuvamme Madridista ja Hampurista ovat taas tuoreita.

Hanko ei ole näiden Euroopan pääkaupunkien ja suurimpien kaupunkien listalla, mutta mielellämme kertaamme tämän Suomen eteläisimmän kaupungin vaikka joka vuosi.

Tänä kesänä kävimme Hangossa, kesän ensimmäisen kerran, jo hiukan ennen juhannusta. Pienenä kimmokkeena matkallemme oli Evasion -blogin juttu Tellinasta, mutta ei meitä paljoa tarvitse innostaa ja olemme jo matkalla Hankoon.

Tellina vai Villa Maija

Villa Tellina Hanko

Kauan, kauan, sitten vietimme Hangossa kesäisen viikon osallistuen tenniskurssille ja silloin asuimme Villa Maijassa. Tuolloin Villa Maija ja Tellina olivat vielä samaa kokonaisuutta ja aamiaiset tarjoiltiin Tellinassa. Muistan myös rapujuhlat Tellinnan ruokasalissa kurssin päätteeksi. Nykyisin Villa Maija on näistä kahdesta Hangon huvilasta se hienompi ja kukoistavampi ja hiljaisempina aikoina Tellinnankin vieraat tulevat aamiaiselle Villa Maijaan.

Villa Maijan pieteetillä remontoiduissa huoneissa on myös kaikissa oma kylpyhuone ja wc, toisin kuin Tellinassa ja toisin kuin Villa Maijassakaan vielä 80-luvulla.

Villa Maija Hanko

Halusimme viettää Hangossa myös yön, sillä vaikka matka ei olekaan pitkä, niin päivävierailulla on kuitenkin hienolle kaupungille vähän turhan vähän aikaa, joten selasimme Villa Maijan huoneita ja toisen kerroksen merelle päin aukeava huone alkoi kutsua puoleensa: olisiko se ollut juuri tuo huone, nykyiseltä nimeltään M5, jossa asuimme silloin kauan sitten … joten, sinne!

Tammisaaren kautta

Matkalla Hankoon pidimme ensimmäisen tauon jo Tammisaaressa, olihan välipalan aika. Halusimme kuitenkin syödä vain vähän, sillä suunnitelmissa oli jo seuraavan tauon paikka Hangossa, joten Albatrosissa tilasimme taideteokseksi osoittautuneen tomaattimozzarellasalaatin ja toast Skagenin. Tomaattimozzarellasalaatti oli varmasti kaunein toteutus tästä salaatista missään koskaan!

Tammisaari Albatros tomaattimozzarella

Hiukan viileänä kesäkuisena sunnuntaina, ennen juhannusta, Tammisaaren satamassa oli vielä hyvin tilaa. Muistelimme syödessämme jotain kesäistä veneretkeä, jolloin Tammisaaressa oli niin kuuma, että matkalla mäen päälle S-markettiin tuntui oikeasti siltä, että tossut painuivat pehmenneeseen asvalttiin – tämä kesä ei ole ihan vielä siinä vaiheessa.

Neljän tuulen tupa

Hangossa ensimmäinen pysähdyksemme oli Neljän Tuulen Tupa, joka harmittavasti edellisenä kesänä oli ollut kiinni jo siinä vaiheessa kun sinne asti ehdimme. Sen verran tässäkin kahvilassa on historian havinaa, että käynti siellä juuri tänä vuonna kun Suomi täyttää 100 vuotta tuntui olevan ihan paikallaan!

Neljän tuulen tuvasta ja sen historiasta voit halutessasi lukea lisää sopivasti juuri äskettäin ilmestyneestä Helsingin Sanomien jutusta ”Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on”.

Neljän tuulen tupa Hanko
Neljän tuulen tupa Hanko Neljän tuulen tupa Hanko Neljän tuulen tupa Hanko

Villa Maija

Villa Maijaan ehdimme juuri sopivasti iltapäivällä, jolloin vastaanotto aukeaa iltapäivän tunneiksi (15-18). Saimme paitsi avaimet myös kevyen opastuksen taloon ja huoneeseen: ei ollut näissä huoneissa ilmastointilaitteita 80-luvulla!
Autollemme löytyi vaivatta parkkipaikka Vartiovuorentieltä hotellin pihalta.
M5-huoneessa on myös kiva pieni parveke – mutta viileä kesäpäivä ei valitettavasti tällä kertaa houkutellut viipymään siellä.

Villa Maija Hanko Villa Maija Hanko Villa Maija HankoVilla Maija Hanko

Saimme myös kivoja vinkkejä Hankoon ja päätimmekin tällä kertaa käydä katsomassa kaupunkia myös vähän muualla kuin vierassatamassa ja Casinon rannassa – entisinä purjehtijoina löydämme itsemme ehkä vähän turhankin usein vierassataman ravintolasta, Itämeren Portista tai Origosta. Molemmat ihan hyviä valintoja, mutta voihan sitä joskus kokeilla jotain muutakin.

Regatta SPA

Itälahden näkymää kaupungissa hallitsee nykyisin Hangon uusi kylpylä, Regatta SPA. Uutena, outona rakennuksena se ei ihan tuntunut kuuluvan maisemaan, mutta ehkä siihenkin vuosien mittaan tottuu. Kävimme myös kylpylässä sisällä ja näköalat uima-altaasta merelle näyttivät kyllä paremmilta kuin näköala Tellinnan mäeltä kylpylärakennukseen. Kesäkuukausina uima-allasosasto on varattu hotelli Regatan vieraille ja osakkaille, eli emme tällä kertaa päässeet pulahtamaan altaaseen.

Hanko Regatta Spa Hanko Regatta Spa

Bravas

Pieni kävely vierasvenesatamassa ja olikin jo päivällisaika. Päädyimme kuin päädyimmekin taas kerran Origoon asti, mutta lopulta valoisa kesäilta houkutteli sittenkin palaamaan rannan alkupään Bravas-ravintolaan, jonka isoista ikkunoista vielä hiukan kolean kesäillan valo tuli sisällekin.
Tässä vaiheessa iltaa tapas-lajitelma vitriinistä ei enää tuntunut riittävältä ja tilasimme Serrano-kinkkusalaatin ja Burger á la Tommenin. Ei jäänyt nälkä – ja palvelukin oli mukavan ystävällistä.


Hanko vierasvenesatama Hanko vierasvenesatama Hanko vierasvenesatama

Tulliniemi

Tulliniemi HankoIllallisen jälkeen lähdimme autoretkelle Hangon rannoille.

Kävely Suomen (melkein) eteläisimpään kärkeen houkutteli, mutta yli 6 kilometria suuntaansa tässä vaiheessa iltaa oli liian paljon.

Onpahan taas yksi syy palata Hankoon, vaikka ihan vaan tätä vaellusta varten. Pääsy tuonne Tulliniemen kärkeen ei ole ollut aikaisemmin mahdollista, mutta nyt siis on, mutta vaan kävellen.

Korjaus 3.7.2017 Stacyn kommentista:
Matka Tulliniemen kärkeen onkin kuulemme kuutisen kilometriä edestakaisin, ei suuntaansa. Jos olisimme tämän tienneet, niin olisimme sen jo tällä kertaakin voineet kävellä – pöh!

Varisniemi ja muut hankolaisten venesatamat

Autolla saatoimme kuitenkin kierrellä Hangonkylän rantoja. Kävimme Varisniemessä ja sen viereisessä Kappelisatamassa, jossa paikalliset pitävät veneitään. Kuten myös Hangonkylän satamassa.  Ihan Hopeahietikolle, Silverstrandiin, emme tälläkään kertaa päätyneet. Rauhallinen kesäkuun ilta oli näillä rannoilla toisella tapaa kesäinen kuin vierasvenesatamassa – jotenkin enemmän saaristoa ja kesämökkielämää, vaikka kaupungissa ollaankin.

Varisniemi Hanko
Varisniemi Hanko

Myöhemmin illalla palasimme vielä toisen kerran Varisniemeen katsomaan auringonlaskua, olihan Maailman äärellä -blogin Heidi väittänyt sitä Hangon parhaaksi auringonlaskupaikaksi.

Auringonlasku Varisniemi Auringonlasku VarisniemiAuringonlasku Varisniemi

Villa Maijan aamiainen

Villa Maijassa nukuimme hyvät yöunet. Erityinen plussa loistavalle patjalle – tämä veti melkein vertoja omalle patjalleni! Ikkunasta näkyvät männyt ja hienoinen metsän havina tuntuivat kesältä.

Aamiainen tarjoiltiin huvilan alakerrassa ja tällä kertaa päädyimme nauttimaan sen ruokasalissa, vaikka tarjolla olisi ollut monta kivaa pöytäryhmää terassillakin. Suomen kesä ei vaan vielä tuossa vaiheessa ihan venynyt niin kesäiseksi.

Aamiaisvaihtoehtoja oli riittävästi – meillä ei ole erityisruokavalioita eikä allergioita, mutta gluteenittomiakin vaihtoehtoja näytti olevan. Meille kelpasivat ihan tavalliset herkut, kuten pannukakku hillolla!

Villa Maija Hanko Villa Maija Hanko Villa Maija Hanko

Villa Maijassa yöpyi äskettäin myös ainakin Kaukaa haettua -blogin Anna.
Annan jutun naapurihuoneesta voit halutessasi lukea täältä.

Rantaelämää

Aamupäivällä ennen paluumatkaa kiertelimme vielä hiukan niitä Hangon kuuluisia rantoja, mutta ihan vielä en malttanut edes villatakista luopua auringon enimmäkseen vielä loistaessa poissaolollaan. Mutta voin kuvitella, että kunhan kesän helteet koittavat, on näillä rannoilla elämää!

Rantaelämää Hanko Rantaelämää Hanko Rantaelämää Hanko Rantaelämää Hanko

Tarkemmin Hangon rannoistakin voit halutessasi lukea jo mainitsemastani Maailman äärellä -blogin jutusta – näin ennen juhannusta ja hiukan pilvisenä päivänä emme niihin tätä tarkemmin tällä kertaa paneutuneet.

Cafe Lauri Lohjalla

Paluumatkalla poikkesimme lounaalla Lohjan Cafe Laurissa, joka on saanut useammassakin blogissa mainintoja tänäkin keväänä. En ole ihan varma olisinko kahvilasta innostunut ihan vaan sen kadulta nähdessäni, mutta nyt menimme sisään ja vakuutuimme kyllä niin tarjolla olevista vaihtoehdoista kuin palvelustakin. Pääkaupunkiseudun liikenteeseen jossain määrin tottuneelle tuntui vielä hassulta sekin, että auton sai parkkiin ihan kahvilan eteen! Emme me nyt kovin usein Lohjalla poikkea, mutta jos poikkeaisimme, niin saattaisimme hyvin päätyä tänne toistekin.

Cafe Lauri Lohja Cafe Lauri LohjaCafe Lauri Lohja

(Villa Maija tarjosi meille yön M5-huoneessa, jonka normaali kesähinta on 170 euroa.
Hotellin päärakennuksessa on 6 huonetta, lisäksi pihapiirin Villa Jannessa ja Ankessa on 10 huonetta/huoneistoa.)

Tags from the story
Join the Conversation

22 Comments

 1. says: Katariina

  Kiitos tästä kurkistuksesta alkukesäiseen Hankoon! Itse piipahdin siellä helmikuun lopussa, ja hauskasti Hangon maisemat näyttävät teidän postauksessa toisaalta ihan tutuilta ja toisaalta totaalisen erilaisilta. Talvisia kuvia ja muutaman sanasen tuosta teiltä tällä kertaa väliin jääneestä Tulliniemen luontopolusta löytädätte blogistani http://www.maisemajahdissa.fi/2017/03/10/hiljaisuutta-helmikuisessa-hangossa/), jos tykkäätte käydä kurkkimassa.

  1. Kiitos Katariina! Mekin mietimme taas kerran, että joskus täällä ehkä kannattaisi käydä talvellakin. Ainakin juttusi aurinkoisen päivän maisemat rannoilla olivat kauniita. Näimme myös tuon Bulevardi-hotellin siitä pari kertaa ohi ajaessamme ja mietinkin, että minkälainen se on – tiedä jos vaikka sekin ”pitäisi” joskus vielä testata!

 2. says: Kati Laituri

  Kiva lukea ”uutena” Hankolaisena postauksesi ja vierailukohteistanne. Meillä Hangon aika mennyt pääosin vielä remontin pyörteissä, mutta seuraavalla kerralla ollaan vaan ja nautitaan. Mieheni isä on Hangosta kotoisin ja olemme vuosien saatossa vierailleet kaupungissa. Pala sydäntä on jäänyt pikkuhiljaa ja tänä keväänä hankimme pienen citykesäkodin rentoutumista varten. Aurinkoista kesää :)

  1. Kiitos Kati! Meilläkin oli joskus mielessä hankkia citykesäkoti Hangosta tai Tammisaaresta, mutta lopulta päädyimme Turkuun, josta olen kotoisin ja jossa asunnon voi talveksi vuokrata vaikka kalustettuna opiskelijoille. Sittemmin kyllä senkin kodin olemme jo tyhjentäneet ja nyt se on ihan tavallisena asuntoja vuokramarkkinoilla.

 3. says: sari

  Olipa kiva ja mielenkiintoa herättävä blogiteksti Hangosta, taidanpa houkutella miehen ja kaverit mukaan ja lähteä itse kokemaan tuon kaupungin fiiliksen. Ihania kuvia ja hyvää ruokaa sivuillasi. Mukavaa kesän jatkoa :)

  1. Kiitos Sari! Lyhytkin kaupunkiloma on siitä kiva, etenkin hotellissa asuttaessa, että ”on pakko” käydä ulkona syömässä ja kahvilla ja drinkillä ja …

 4. Kiva juttu Hangosta, kiitos ? Meillä tulee vierailtua siellä monta kerran vuodessa ja sitä jotenkin sokeutuu tiettyjen paikkojen kauneudelle, kun käy liian usein. Viime kerralla piipahdettiin Regatta Span kahvila/ravintolassa. Sieltä oli hienot näkymät, joten ensi kerralla pitää päästä sinne myös testaamaan ruokalistaa.

  1. Kiitos Satu! Regatta Span kahvila/ravintolassa poikkesimme, mutta juuri silloin ei ollut nälkä eikä jano, joten testaaminen jäi toiseen kertaan :-)

 5. Minäpä en ole koskaan Hangossa käynyt, mutta varsin sympaattiselta kesäretkikohteelta se kyllä vaikuttaa. Yhdelle blogiretkelle Hankoon yritin ilmoittautua, mutta oli mokoma jo ehtinyt mennä täyteen, joten täytynee tehdä reissu omilla roposilla. Eipä tuo kaukana ole, pitäisi vain ”tulla lähteneeksi”. Kiitos vinkeistä jo etukäteen!

  1. Kiitos sarrrri! Siitä vaan Hankoon käymään. Ja eiköhän sieltä tunnustetulle bloggaajalle tarvittaessa löydy yhteistyön merkeissä yösijakin (kuten meille), niin ei niitä omia roposia mene paitsi matkaan ja ruokaan (siihen saakin niitä sitten menemään, jos oikein innostuu!)

 6. says: Emma

  Me vietettiin juhannus Tammisaaressa – oikeastaan sen takia kun Hangosta ei enää löytynyt tilaa, mutta myös Tammisaari osoittautui nappivalinnaksi! Ensi kerralla sitten paremmalla valmistautumisella Hankoon, tässä jutussa olikin hyvät vinkit!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Tammisaaressakin on kyllä paljon kivoja paikkoja, kodikkaita kahviloita vanhassa kaupungissa ja mukavia rantoja – ja tietysti tuo satama-alue.

 7. says: Stacy

  Se on kolme kilometriä per sivu, ei kuusi. Metsähallitus on ulkoistanut sen lintuaseman talkooporukoille, mistä ehkä johtuu se, ettei sinne olla rakennettu samanlaista näppärää lankkutietä kuin mitä Pyhätunturilla on.
  Jos en olisi laihiksella, kävisin syömässä Roxxissa. Roxx on muutenkin hankolaisten tapaamispaikka ja sen puolesta on osoitettu mieltäkin useita kertoja.
  Minä en ole koskaan nähnyt Neljän tuulen tupaa auki. Se on ihan OK, sillä en tykkää Mannerheimista muutenkaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Höh … jos olisimme tienneet, että käveltävää on noin vähän, niin olisimme kävelleet. Saimme siis hotellilta väärää infoa. Tai tietysti kaipa tuon olisi kartastakin voinut mitata.
   Neljän tuulen tupa lienee auki päivittäin, mutta vaan 11-16 tms. joka erityisesti iltapäivällä on sen verran vähän, että olemme siitä parikin kertaa myöhästyneet.

 8. Voi harmi, että jäi Tulliniemeen kävely tekemättä! Mutta onpahan syy mennä taas uudestaan Hankoon :) Minuakin on alkanut kiinnostaa Hangossa käyminen ja pitsihuviloissa yöpyminen Stacyn ja nyt sinun juttusi myötä. Alkaa olla Suomessa jo niin paljon kohteita missä haluaisin käydä, että pitäisi lähteä kiertämään Suomea useaksi viikoksi… :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Hangossa on kyllä sitä jotain, ainakin kesäisin ja ainakin ”turistina”.

 9. says: Rouva Sana

  Hankoon liittyy osaltani niin paljon nostalgisia hetkiä, että oli ihana palata sinne vaikka vain päiväksi alkukesästä ja todeta: kyllä se sama kaupunki edelleen on. Myös sinun juttusi vahvistaa vain sen :).

  Hangon rantaraittia astellessa tuli mieleen, että taidanpa laittaa kaupungin myös syksyn bucket listalleni. Moni paikallinen kertoo kaupungin olevan upea myös muina vuodenaikoina kuin kesäisin, ja uskon sen. Nyt se pitäisi vielä kokea vain omin tuntosarvin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rouva! Mekin olemme miettineet tuota syksyistä tai talvista Hankoa. Yhtenä syksynä olimmekin siellä viikonlopun verran Hangon elokuvajuhlien aikaan, mutta se ei ole ihan sama, sillä silloin kaupungissa oli kuhinaa kuin suuremmassakin kaupungissa :-)

 10. Toivottavasti vinkkaamani auringonlaskupaikka miellytti teitäkin! :)Monia samoja kohteita oli teidän ohjelmassa kuin meidän viimekesäisessä. Villa Maijassa teidän majoitus oli kyllä selvästi komeampi kuin meidän piharakennus Jannessa (olin liian myöhään liikkeellä eikä muutakaan ollut enää tarjolla). Neljän tuulen tupa oli miedänkin mieleen – niin kuin koko Hanko. Joskus olisi kiva käydä siellä talvella katsomassa, onko se talvisiakaan yhtä uinuva kuin Suomen toinen ihana kesäkaupunki Savonlinna (sainhan sen kotikapunkini mainoksen tähän kommenttiin tungettua :)).

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Villa Maija taitaa kesäisin olla aika tiukkaan varattu, eli ehkä meillä oli onnea – toisaalta aikataulumme oli melko vapaa, eli emme yrittäneetkään sinne viikonloppuna. Savonlinnassa emme olekaan käyneet aikoihin ja nytkin olemme lähdössä länsirannikolle, eli ei taida tulla sitä kerrattua tänäkään kesänä.

 11. Ah! Hankoon kuuluu niin monta ihanaa muistoa. Villa Maijan aamiaista olen minäkin maistanut. Mutta mikä on tuo spa-hirvitys?! Apua, en voi uskoa että tuommoisen härvelin on saanut sinne rakentaa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *