Ovatko kaikki tänä kesänä menossa Lofooteille?

GA feature

Kevään matkailutahdin myötä aikaisemmin kirjoittamani juttusarjat Kuukauden suosituimmat ja Kuukauden kuva ovat jääneet muiden aiheiden jalkoihin.

Nytkin työn alla olisi muitakin aiheita kuten vaikka viime viikkoinen matkamme Utöhön ja Nauvoon tai ensi viikolla alkavan kesän roadtripin reitti ja kohteet, mutta jos nyt edes kerran puolessa vuodessa kertoisin vähän näistä blogimme suosikeistakin.

Vuoden suosituin aihe

Koko alkuvuoden luetuin juttumme on Lofooteille!, joka itse asiassa ei vielä ole juttu Lofooteilta vaan kuvaus siitä miten keväällä 2016 hahmottelimme heinäkuussa toteuttamamme matkan saarille.
Lofooteille Alkuvuoden 2017 luetuimmat jutut

Toki lukijamme ovat tämän jutun kautta löytäneet sitten muutkin juttumme Lofooteilta ja kuten yleensäkin, niin erityisesti matkan kustannustiedot ovat kiinnostaneet monia.

Samainen juttu on ollut myös suosituin juttu huhti-kesäkuussa ja kesäkuussa. Alunperin ajattelin listata vuoden, viimeisen neljänneksen ja viimeisen kuukauden suosituimmat jutut, mutta tässä ne kaikki nyt sitten olivat, kerralla.

Lofootit onkin yksi niistä kohteista maailmalla, joiden suosio on viime vuonna kasvanut sellaisiin mittoihin, että saarilla mietitään turistien määrän rajoittamista.
Myös Cinque Terren alueella Italiassa on harkittu tätä, mutta rajoituksia ei ole toteutettu ainakaan vielä tänä vuonna.

Venetsia ja Barcelona ovat myös kaupunkeja, jotka eivät enää tahdo oikein kestää sinne tulevien turistien määrää.

Mondo Saako kaikkialle matkustaaMondo-lehti kirjoittikin aiheesta maaliskuussa otsikolla Saako kaikkialle matkustaa? ja Helsingin Sanomat uutisoi äskettäin, että viidesosa barcelonalaisista pitää turismia kotikaupunkinsa suurimpana ongelmana.

Niin Venetsiassa kuin Barcelonassakin iso osa ongelmaa on kaupungin asuntojen siirtyminen Airbnb:n tukemana turistien käyttöön – saahan asunnosta lyhytaikaisella vuokrauksella paljon normaalia kuukausivuokraa paremman hinnan.

Vaikeita kysymyksiä – itsekin aikoinaan, tosin jo vuosia sitten, niin Venetsiassa kuin useammankin kerran Barcelonassa käyneenä, en koe, että olisi oikein kieltää muilta näissäkään kaupungeissa vierailemasta, mutta toisaalta ehkä omalta osaltamme saatamme joskus onnistua innostamaan ihmisiä matkustamaan vähemmänkin tunnettuihin (ja vähemmän ruuhkaisiin) kohteisiin maailmalla!

Uusien juttujen suosituimmat

Uusista jutuistamme, siis tänä vuonna kirjoitetuista, alkuvuoden luetuin juttu oli 12 maata, joihin emme matkusta, jossa kerromme matkustustiedotteesta ja muutenkin Ulkoministeriön työstä matkustusturvallisuuden alueella ja vaikka maabongareiksi tunnustaudumme, listaamme maat, joihin emme matkoja lähivuosina suunnittele, vaikka jotkut maabongarit käyvät kyllä viimeiset pisteet hakemassa vaikka sitten Jemenistä (tästä myös kerromme tuossa jutussa).

12 maata Alkuvuoden 2017 luetuimmat jutut

Viimeisen vuosineljänneksi suosituin uusi juttu oli TSS Travel Services Scandinavia – Marokko Marokon matkaltamme, jonne osittain ihan harkitusti lähimme tätä juttua hakemaan, eli testaamaan käytännössä minkälaisia nämä paljon keskustelua herättäneet todella edulliset matkat ovat. Ja toki TSS:n Marokko oli erilainen kuin vaikka Olympian Marokko olisi ollut, mutta ei kokemus nyt ihan kauhea ollut!

TSS Marokko Alkuvuoden 2017 luetuimmat jutut

Kesäkuun suosituin uusi juttumme oli taas matkasuunnitelmiamme esittelevä juttu Loppuvuoden reissut. Juttu on kirjoitettu pari viikkoa sitten ja suunnitelmiin sen jälkeen sen verran päivityksiä, että Saudi-Arabian matka näyttäisi toteutuvan, mutta Libanonin matkan osalta odotamme vielä vahvistusta siitä, että saadaanko ryhmä kasaan.
Jos viikko marraskuun alussa Saudi-Arabiassa tai viikko marraskuun lopussa Libanonissa kiinnostaa, niin ota yhteyttä, kerron mielelläni lisää, sillä kummallekin matkalle tätä kirjoitettaessa mahtuu vielä mukaan.

Loppuvuoden reissut Alkuvuoden 2017 luetuimmat jutut

Lukijamääriä näiden juttujen osalta en ajatellut julkaista, mutta olen tänään, kuten aina vuosineljänneksittäin, päivittänyt blogimme esittelysivuston, ja siellä erityisesti kohdan Somekanavamme ja seuraajamäärämme, joten jos lukija- ja seuraajamäärät kiinnostavat, niin käy lukemassa sieltä :-)

 

Tags from the story
Join the Conversation

25 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jaakko! Täytyyhän sitä nyt aina joskus tarkastella statistiikkaa ja ihmetellä mikä ihmisiä milloinkin sitten lopulta on kiinnostanut :-)

 1. Tämä on mielenkiintoinen postausaihe. Itse en ole pitkään aikaan tehnyt mitän lukuihin perustuvaa postausta ja huomasin, ttä suosituimmat jutukin ovat olleet päivittämättä pitkään. Pitänee skarpata ja laitaa edes luetuimmat jutut ajantasalle.

  Olen jotenkin passivoitunut Instagramin suhteen. Mielessä on jopa, että lopettaisin tilin kokonaan. Se vie paljon aikaa ja ei oikeastaan hyödytä mitään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Kyllähän IG-tilin hoitaminen vaatii hiukan aikaa, mutta toisaalta se on kiva kanava julkaista jotain nopeasti, kun blogijutun kasaaminen hetimmiten ei aina onnistu.

 2. says: Sandra

  Ainakin itseäni kiinnostaisi juuri tuollaisten minulle enemmän tuntemattomien kohteiden, kuten Lofoottien, matkajutut. Erityisesti kustannuksista suomeksi kiinnostaisi lukea, vaikkei juuri sillä hetkellä olisikaan suunnitelmia sinne.

  Täytyy sanoa, etten tiedä ketään, joka olisi matkustanut yhtä paljon kuin sinä! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Taitaa Lofootit kohta olla vähemmän tuntematon kohde, jos ihmiset enenevässä määrin sinne hakeutuvat.

   Meitä muita paljon matkustaneita – ja paljon vielä meitäkin enemmän matkustaneita, löytyy Maailmanmatkaajat -klubista. Muutamaan jäseniin voi halutessaan ”tutustua” tästä esittelystä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Marokko on haastava maa sikäli, että nähtävää on niin monella suunnalla. Mutta toisaalta ei mikään estä paneutumasta kerralla vaikka vaan yhteen kaupunkiin. Marrakesh, Casablanca tai Essaouira ovat kaikki esimerkiksi hyviä valintoja.

 3. Hyvä nostaa esille tuo tiettyjen paikkojen rajoittaminen turistien suhteen. Me olimme viime vuonna Cinque Terressä ja aika täynnä oli alue. Ja myönnän että tulee kyllä käytyjä paikkoja hehkutettua. On se sitten väärin tai ei.

  1. says: Pirkko

   Kiitos sari! Vaikea kysymys tuo on, itse olemme ajatelleet, että Cinque Terressä pitäisi yrittää sitten joskus käydä ainakin pääsesongin ulkopuolella, niin itsemme kuin paikallisten vuoksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pia! Eihän tähän blogivuosia tarvita, minäkin tarkastelin tässä vaan alkuvuoden 2017 lukuja :-) eli tämän idean kopioimiseen ½ vuottakin riittää!

 4. En tiedä ovatko kaikki menossa Lofooteille mutta muistan lukeneeni mielenkiinnolla juuri kyseisen jutun, sillä en juurikaan tiennyt paljoa Lofooteista. Oli kiva lukea siitä ja haaveilla, että joskus vielä menen tuonne.
  Islanti on muuten yksi niistä kohteista joka on tällä hetkellä ihan helisemässä turismin kanssa, ja siellä kuumeisesti mietitään mitä asialle voitaisiin tehdä. Tosi kaksi piippuinen juttu, se kun tuo paljon rahaa maahan mutta sitten kuluttaa paljon luontoa.

 5. says: Pirkko

  Kiitos Paula! Totta, Islantikin kuuluisi varmasti tuolle listalle, mutta ei sattunut, vielä, olemaan mukana kummassakaan noista käyttämistäni lehtijutuista.

 6. Minua on jo vuosia lähes suututtanut Cinque Terren ja Amalfirannikon hehkutus, vaikka tiedän sen olevan tekopyhää: olenhan käynyt siellä itsekin ja voisin hiljaisena aikana mennä uudestaankin. Mutta totuus on, että turismi on pilannut näiden kylien ”aitouden”, mitä se ikinä onkaan. Tiedät, että paikalliset muuttavat nykyään esim. Positanosta pois kesäksi, koska siitä tulee kesällä ylihintainen turistilandia. Pyrin itsekin tarjoamaan blogissa vaihtoehtoja näille paikoille: Italiassa riittää muitakin ihania paikkoja!
  Tosin viime viikolla luin artikkelin siitä, miten ns. matkailijat – siis sellaiset, jotka hakeutuvat syömään sinne, missä paikalliset käyvät ja etsivät kätkettyjä helmiä – ärsyttävät paikallisia oikeastaan enemmän kuin perusturistit. Etenkin noilla turistien täyttämissä paikoissa kuten Venetsiassa, Barcelonassa tai Roomassa paikalliset pelkäävät, etteivät saa pitää mitään paikkaa itsellään. On tämä vaikeaa tämä matkailu :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heli! Itsekin olen viime aikoina sattunut lukemaan useamman jutun siitä miten ”travellerit” vs. ”turistit” ärsyttävät paikallisia vielä enemmän tullessaan monella tapaa heidän reviirilleen häiritsevämmin, niin asuntomarkkinoille kuin ravintoloihin. Me tapaamme matkustaa melko nopealla tahdilla – ja meille ”kelpaavat” hyvin hotellit ja keskustojen ”ylihintaiset” perusravintolat, kun emme ehdi/jaksa niitä sen kummemmin sitten ei-foodieina etsiä.

 7. Hyviä ja mielenkiintoisia pointteja! Ensinnäkin menisin mielelläni käymään Lofooteilla, koska en ole sinne vielä päässyt vaikka se on ollut toivelistallani jo vuosia. Ensin meillä oli niin arveluttava auto ettei mies halunnut sillä lähteä noin kauas, sitten oli muita automatkoja ja muutamana viime kesänä on ollut niin kylmää, ettei kumpikaan ole halunnut reissata vielä pohjoisemmas. Samasta syystä Islanti antaa odottaa itseään.

  Katsoimme juuri tänään dokkarin Airbnb:stä ja meinasi iskeä huono omatunto kyseisen palvelun käytöstä. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että hankin omantunnon sitten kun mulla on siihen varaa. Tarkoittaa suomeksi sitä, etten jätä reissua tekemättä siksi ettei katetta löydy hotelleihin joka kerta tai joka kohteessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jane! Lofooteilla voi myös ajella vuokra-autolla, kuten me teimme – jää enemmän aikaa ja energiaa juuri Lofooteille, kun ei tarvitse ajaa satoja kilometrejä Suomen ja Ruotsin läpi. Tosin maksaahan sekin sitten, se vuokra-auto.
   Kuten hotellitkit. Meillä kyllä Airbnb:t ovat jääneet väliin myös siksi, että jos olemme samassa paikassa lähes aina alle 4 yötä, niin ei viitsi ruveta kauheasti askartelemaan ruokaostosten ym. kanssa vaan nautitaan hotellien buffet-aamiaisista. Keväällä Portugalissa asuimme kyllä apartementos-tyyppisissä hotelleissa kun olimme pitempään siellä.

  2. Me ollaan noissa airbnb-majoituksissa ostettu kämpille vain aamiaistarvikkeita, muuten ollaan syöty ulkona vaikka niissä keittiöt löytyykin. Tykätään käydä ruokaostoksilla ja maistella paikallisia leipomuksia yms. Viime kevään reissulla rakastuin pähkinätuorejuustoihin joita en ole meiltä löytänyt mistään, nyt tulikin mieleen voiskohan Stockan herkussa olla?

   Eniten arvostan kuitenkin sitä tilaa, kun on makkarit ja olkkarit erikseen. Mies herää aina ennen mua ja saa rauhassa katsella telkkaria sohvalla ilman että tarvitsee ihan varpaillaan kulkea :-)

 8. Hehhe, Lofootit kyllä kiinnostaisi, mutta taidan jättää sen myöhemmäksi toteutettavaksi. :) Mutta Saudi-Arabiaan kyllä houkuttelisi lähteä mukaan, en vain tällä hetkellä vielä pysty mihinkään uusiin matkoihin sitoutumaan ennen kuin olen täältä maailmanympärimatkalta palannut takaisin kotiin…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna-Katri! Jos olit lokakuussa palaamassa, niin voihan olla, että matka marraskuun ensimmäisellä viikolla tulee vähän liian nopeasti :-)

 9. Mielenkiintoisia juttuja! :) Meillä oli ensin tarkoituksena lähteä tänä kesänä Lofooteille. Mieli muuttui kuitenkin sen jälkeen, kun päätimme lähteä ystäväperheen kanssa Inariin kalastelemaan. Olisi ollut hulluutta ajaa sieltä Lofooteille, joten päätimme että ajellaan Varangin niemimaalle. Sinne siis suunnataan tulevana sunnuntaina. :) Ei harmita kyllä yhtään, vaikka Lofootit jää välistä (jälleen kerran). Pääseepähän sinne ei niin tunnetulle alueelle Norjassa. Cinque Terre on ollu haaveissa myös pitkään. Ehkä sinne pitää matkustaa sesongin ulkopuolella..

  1. Kiitos Heidi! Lofooteillekin voisi olla hyvä käydä huippusesongin ulkopuolella – tosin siellä sitten kyllä säätkin ovat epävakaisempia sen ulkopuolella. Vaikea yhtälö!

 10. Minultakin juuri yksi työkaveri lähti Lofooteille. Omassa mielessä se on pyörinyt jo pari vuotta, mutta jäänee vielä toistaiseksi. Viime vuonna tuli innostuttua ihan kunnolla Aasiasta, ja nyt tuntuu että siellä suunnalla olisi niin kivasti kaikkea koluttavaa, ettei näille lähialueille oikein tunnu riittävän niin paljon paukkuja – eikä aikaakaan.

  Tuo ”12 maata joihin emme matkusta” oli myös oikein mielenkiintoinen juttu.

  1. Kiitos Sari! Me olemme kyllä kiertäneet Aasiaakin, mutta emme ole tainneet oikein siitä innostua, kun seuraavaksikin suuntaamme taas kauemmas Pohjois-Amerikkaan ja sen jälkeen toivottavasti Lähi-itään. Lähialueet ovat meillä tällainen ”kesäharrastus”.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *