Icy Strait Point – luontoretkellä sateessa

Icy Strait Point

Anchoragesta matkasimme bussilla Sewardiin, jossa nousimme Norwegian Sun -laivaan matkataksemme sillä seuraavan viikon aikana Kanadan Vancouveriin.
Risteily alkoi sopivasti meripäivällä, eli ehdimme mukavasti asettumaan hyttiimme ja opimme löytämään tiemme ravintoloihin ja baareihin. Ensimmäisen päivän ohjelmassa oli myös Alaska- eli retkiesittely ja shoppailuesittely. Alaska-esittely hienoinen kuvine ja videoineen oli hyvä, mutta shoppailuesittely oli lähinnä vitsikäs kertoessaan miten hyviä timanttikauppoja voisit täällä tehdä. Just joo.

Icy Strait Point

Meripäivä ei kuitenkaan ollut vain merta – iltapäivällä laiva kierteli Hubbardin jäätikön edustalla matkustajien ihastellessa jäätikköä lähietäisyydeltä, mutta palataan näihin Alaskan jäätiköihin: Hubbardiin, Mendenhalliin ja Sawyeriin, ainakin näihin, vähän myöhemmin.

Icy Strait Pointin satamakylä

Pohjoisesta etelään etenevän risteilymme ensimmäinen kohde oli Icy Strait Point.
Sataman välittömässä läheisyydessä on pieni turisteille rakennettu kylä: isoja myymälöitä ja muutamia ravintoloita ja kahviloita, joista lähin tarjoaa tunnin ilmaista nettiaikaa!

Icy Strait PointIcy Strait Point

Aamu on hetken aikaa sateeton ja kävelemme rantatien päästä päähän. Jos emme olisi varanneet iltapäiväksi retkeä olisimme voineet vuokrata pyörät ja ajaa lähimpään paikallisten kylään, jonne matkaa taisi olla 3 kilometriä. Jotkut näyttivät myös kävelevän sinne rantaa pitkin. Jonkinlainen luontopolku olisi lähtenyt myös ihan satamasta, mutta emme lähteneet sitä testaamaan, sillä olimme varanneet iltapäiväksi Wilderness Hike -nimellä luontoretken.

Icy Strait Point Icy Strait Point

Icy Strait Pointin satama on ollut käytössä vasta pari vuotta ja sen omistavat Alaskan intiaanit, joten ehkä ainakin tältä osin risteilymatkustajatkin jättävät rahaa myös paikallisille. Aikaisemmin laivat jäivät ankkuriin lahdelle, jolloin vain arviolta 40 % matkustajista kävi pelastusveneillä rannassa, kun nyt kuulemma yli 80 % tulee rantaan. Tänä kesänä Icy Strait Pointissa käy kuulemma n. 90 laivaa ja ensi vuoden arvio on jo luokkaa 120.

Icy Strait Point

Luontoretkellä Icy Strait Pointissa

Laivalla nautitun lounaan jälkeen sonnustauduimme sadevarusteisiin, sillä aamun poutainen sää oli vaihtunut melkein kaatosateeseen. Ilman varattua retkeä kävelyretki sateessa oli saattanut jäädä tekemättä, mutta nyt pakkauduimme, me reippaat 10 henkeä, pieneen bussiin ja lähdimme ajamaan Hoonahin kylän ja lentokentän ohi läheisille rinteilla. Oppaamme varustautui kävelyretkeen aseella – tällä Chichagofin onkin karhuja enemmän kuin ihmisiä (ehkei kuitenkaan silloin kun satamassa on pari risteilyalusta). Muutaman kerran kesässä asetta onkin kuulemma varoituslaukauksen verran tarvittu.
Kiipesimme oppaan perässä polkuja ylös ja alas muutamalle näköalapaikalle, vaikka näköaloja ei sateisena ja sumuisena päivänä ollutkaan. Karhujakaan ei tällä kertaa osunut reitillemme, mutta pari peuraa näimme bussiosuudella ja laivarannassa näimme komean kotkan. Kuviin asti mikään näistä eläimistä ei kuitenkaan tällä kertaa päätynyt.

Icy Strait Point Icy Strait PointIcy Strait Point Icy Strait Point

Polun varrella oli monessa kohdin pensasmustikoilta, joita söimmekin sopivissa kohdissa. Samoja marjoja karhutkin näyttivät syöneen, ainakin polulla säännöllisin välein olevista karhujen jätöksistä päätellen!

Icy Strait PointIcy Strait Point

Kohti Juneauta

Märkinä, mutta muuten kokemukseemme tyytyväisinä palasimme muutaman tunnin päästä laivalle. Vaihdoimme märät retkivaatteet kuiviin ja muunnuimme luontoretkeilijöistä melkein hienosti pukeutuneiksi illallisvieraiksi laivan ravintolaan. Laivan lähtiessä kohti Alaskan pääkaupunkia Juneauta, me nautimme kolmen ruokalajin illallisen.

Sewardista Vancouveriin

Join the Conversation

6 Comments

  1. Kiitos Suunnaton! Toki joka satamassa Alaskassakin on ne tyhmät timanttimyymälätkin, mutta ainakin täällö meille kerrottiin koko satamaoperaation olevan paikallisten omistama.

 1. Olen kiinnostuneena seurannut tätä teidän reissua, haaveissa olisi itsekin joku vuosi suunnata tuonnepäin ja risteily olisi varmastikin helpoin nähdä mahdollisimman paljon. Ja heh, tuossa yhdessä kuvassa on kyllä aikamoinen metsien mies! :)

  1. Kiitos Anna-Katri! Aika myöhään ”matkailu-uralla” meilläkin tämä suunta jäi, eli hyvinhän Sinä vielä ehdit tällekin suunnalle tulevina vuosina.

 2. Mun Juneaun luokkakokous nyt viime heinäkuun alussa järjestettiin juurikin katamaraanikyydillä tuonne Icy Strait Pointille ja vielä ziprider-laskun kera… aika huikea kokemus. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kea! Zipridereita olikin Alaskassa (ja Havaijilla) tarjolla monessa paikassa, mutta seniori-ikäisinä emme ihan jaksaneet niistä innostua :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.