Kauai – The Director’s Cut

Kauai feature

Kauai oli viimeinen saari Havaijilla, jonne Pride of Americalla poikkesimme.
Ja mielestämme se hienoin kaikista kokemistamme saarista: Oahu, Maui, Big Island.
Saari on Havaijin isoista asutuista saarista pienin kooltaan ja asukasmäärältään, mutta suosittu ja rakastettu.

Kauai tunnetaan myös nimellä Garden Island ja saaren yleisilme onkin paljon vihreämpi ja vehreämpi kuin muilla saarilla.

Kauai Havaiji Kauai The Director's Cut

Blogin kautta saimme samaisella Pride of America -laivan risteilyllä olleilta maailmanmatkaajaystäviltämme vinkin retkestä Kauai – The Director’s Cut, joka esitteli saarta siellä kuvattujen elokuvien kautta.

Elokuvalista olikin mahtavan pituinen, jo otsikon ’Best Known Movies Made on Kauai’ listalla oli yli 50 elokuvaa, eikä siinä siis suinkaan ollut kaikkia viimeisen lähes 100 vuoden aikana saarella ainakin osittain kuvattuja elokuvia.

Suomalaisille tunnetuimpia näistä lienevät seuraavat:

 • Jurassic Park 1-3 (1993,1997,2001)
 • The Descendants (2010, mm. George Clooney)
 • Pirates of the Caribbean 4 (2010)
 • Avatar (2007)
 • Lilo and Stitch & Stitch The Movie (2002,2003)
 • Seven Days Seven Nights (1998, mm. Harrison Ford)
 • Outbreak (1995, mm. Dustin Hoffman)
 • Raiders of the Lost Ark (1981, mm. Harrison Ford)
 • King Kong (1976)
 • Man With the Golden Gun (1974, mm. Roger Moore)
 • Elvis-elokuvat Blue Hawaii (1961) ja Girls! Girls! Girls (1962)

Retki kiersi saaren itärantaa Nawiliwilin satamasta (hiukan vielä Lihuesta etelään) aina Hanaleihin asti, josta pitikin sitten tulla takaisin samaa tietä, sillä Kauain pyöreää saarta ei voi autolla kiertää ympäri, sillä Na Palin rannikolla ei mene teitä. Toki meno- ja paluumatkalla voi pysähtyä eri kohdissa reittiä, eli ei se saman tien ajaminen suuntaan ja toiseen sikäli haitannut.

The Director’s Cut -retkellä pienissä busseissa oli myös edessä iso televisioruutu ja näimme paitsi elokuvien kuvauspaikkoja myös samaiset paikat pätkinä näitä elokuvia. Toteutus oli oikein onnistunut – mitä nyt tekniikka aina välillä on vähän vaikeaa ja päädyimme joko pysähtymään opas/kuljettajan etsiessä oikeaa elokuvan pätkää tai katselemaan kolmannen kerran samaa Elviksen kappaletta. Tosin jälkimmäinen ei ketään tuntunut haittaavan.

Lihuen lentokenttä ja George Clooney

The Descendants -elokuvan satuin katsomaan uudelleen juuri ennen Havaijin matkaamme, joten se oli minulla melko tarkkaan muistissa, jopa yksittäisiä kohtauksia myöten, joten kun pysähdyimme Lihuen lentokentälle ja opas näytti pätkän, jossa George Clooney ja elokuvassa hänen tyttärensä ja vanhemman tyttären poikaystävä tulevat Kauaille, kaikki tuntui niin tutulta. Niin elokuvana kuin lentoasemakin!

Totta tai ei, niin oppaamme kehui myös Clooneytä, että hänen kanssaan oli niin mukava tehdä töitä, hän oli niin ”tavallinen”. Ehkä oppaamme ihan oikeasti oli kuljettanut myös filmiporukkaa saarella.

Ahukinin ranta ja Harrison Ford

Tällä satamamielessä nyt jo hylätyllä rannalla sekottuvat havaijilaisten arkitodellisuus ja elokuva Seven Days Seven Nights, jossa Harrison Ford ja Anne Heche yrittävät haaksirikkouduttuaan saarelle erinäisten vaiheiden jälkeen saada käyttämänsä pienlentokoneen korjattua ja paettua merirosvoja: vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja tietysti rakkaustarina, joka lopussa saa onnellisen loppunsa.

Ahukini Kauai Havaiji

Ahukini Kauai Havaiji Kauai The Director's Cut
Filmitähtihän se siinä, Ahukinin rannalla. Vain Harrison Ford puuttuu.

Opaekaa Falls ja Blue Hawaii

Opaekaan vesiputous ja läheinen Waimean joki ovat nähtävyyksiä jo itsessään, mutta pätkä jos toinen Elviksen tähdittämään vanhaa elokuvaa Blue Hawaii (linkki pätkään elokuvasta Kauain rannoilla) liitti ne toki hyvin retken teemaan.

Opaekaa FallsWaimea River Kauai

Jurassic Park

Jurassic Park -elokuvien  kuvauspaikkoja on kymmeniä eri puolella Kauaita, mutta monet niistä eivät ole autolla saavutettavissa. Kapaan lähellä pysähdyimme kuitenkin hetkeksi ihailemaan yhtä elokuvan alkukohtauksia: vihreää niittyä ja lampea, jonka äärellä Sam Neill ja Laura Dern ensimmäisen kerran ihastelivat ”eläviä” dinosauruksia. Itse elokuvan avauskohtaus on kuvattu Na Palin rannikolla, mutta siitä toisessa Kauain jutussamme vähän myöhemmin.

Jurassic Park Kauai HavaijiJurassic Park Kauai Havaiji

Jurassic Park -elokuvan alkupäätä, jossa täälläkin kuvattuja kohtia

Kalalea Mountain ja King Kong

Kalalean vuoristo, erityisesti sen King Kongin profiilin omaava vuori, on sekin päätynyt useampaankin elokuvaan. Gorillan ja virtahevon havaitseminen vaati hiukan mielikuvitusta ja opastamista, mutta kyllä niiden ääriviivat sieltä piirtyivät!

Kalalea Mountains Kauai Havaiji
King Konghan se siinä keskellä :-)
Kalalea Mountains Kauai Havaiji
Aika iso virtahepo :-)

Hanalei, Princeville ja The Descendants

Princevillessä poikkeamme hotellikompleksiin (St Regis Princeville), joka on myös päätynyt jo mainittuun George Clooneyn tähdittämään elokuvaan.

Hanalein rannalla oppaamme osoittaa talon, jota käytettiin kuvauksissa ja vähän myöhemmin, kun meillä on vapaata aikaa Hanaleissa mietin oikeasti, että pitäisikö meidänkin yrittää kuvakulmaa, jossa toinen meistä kurkistaisi vähän rantatörmän takaa ”vakoillen” mitä rannan taloissa tapahtuu, mutta lopulta kumpikaan meistä ei ollut halukas ryömimään hiekassa!

(Linkki The Descendants -elokuvan traileriin, jossa maisemia niin Waikikilta kuin Kauailta, myös edellä mainittu kohtaus Hanalein rannalla.)

Hanalein laituri on päätynyt jo 1950-luvulta alkaen moneen muuhunkin elokuvaan.

Hanalei Kauai Havaiji Hanalei Pier Kauai Havaiji

Rita Hayworth kenties :-)

Retkeen kuuluneen lounaan nautimme Hanalein kylässä ravintolassa, joka sijaitsee aivan Tahiti Nui -ravintolan naapurissa: täälläkin olemme siis The Descendants -elokuvan maisemissa.

Tahiti Nui Kauai Havaiji

Läheisen ostoskeskuksen pihalla voi myös lounaan jälkeen nauttia hetken ilmaisesta wifistä :-)

Kilauean majakka

Kilauea majakkaa katsoo toki mielellään ilman elokuvatarinoitakin, mutta kuten moni muukin paikka Kauailla, toki se on päätynyt myös elokuviin. Lilo and Stitch -elokuvat ovat piirrettyjä, mutta esikuvia niiden ympäristöön on kuitenkin haettu Kauailta, niin Kilauean majakalta kuin pienestä Hanapepen kylästä, jossa kävimme saaren länsiosiin tutustuessamme.

Kilauea lighthouse majakka Kauai Havaiji Kilauea lighthouse majakka Kauai Havaiji

Lilo and Stitch
Majakka elokuvassa Lilo ja Stitch (kuva elokuvan markkinointimateriaalista)

Facebook Mark Zuckerberg Kilauean rannalla

Elokuvatarinoiden lomassa oppaamme ei malta olla mainitsematta miten Kauailla asuvat havaijilaiset ovat riitautuneet saarelta ison alueen ostaneen Marc Zuckerbergin kanssa. Meneillään on ilmeisesti useampia oikeusjuttuja, mutta yhtenä merkittävimpänä asiana on periaate siitä, että Kauailla rannat ovat aina olleet kaikkien, mutta Zuckerberg on aidannut alueensa siten, että muut eivät pääse enää rannalle.

Lydgate Beach

Paluumatkalla pysähdymme hetkeksi myös Hilton Gardenin läheiselle rannalle, jossa kivillä rajatussa altaassa myös lapset voivat turvallisesti harjoitella snorklausta.

Lydgate Beach Kauai Havaiji

Lydgate Beach Kauai Havaiji
Kenny Ortega (The Descendants elokuvan ohjaaja) työssään :-)

Rannalla on myös vanha havaijilainen hauta-alue, joka innostaa oppaamme kertomaan siitä, miten tällaisilta alueilta ei pidä vielä yhtään kiveä matkamuistona mennessään, sillä se toisi Sinulle vaan huonoa onnea. Kuulemma tällaisia turistien saarelta mukanaan viemiä kiviä lähetetään jatkuvasti takaisin saarelle, koska niistä on seurannut huonoa onnea ja kiven palauttaminen Kauaille saattaa auttaa!

Lydgate Beach Kauai Havaiji

Poikkeaminen Walmartiin!

Retkeltä palattuamme päätimme vielä hyödyntää lopulta kahtakin satama-alueelta lähtevää ilmaista ostosbussia. Ensimmäisen retken teimm Walmartiin, joka olikin yllättävän kaukana, mutta tarvitsimme lisää säilytystilaa, eli ison USB-tikun ja pari muistikorttia kameroihimme, ja näitä ei turistikaupoista oikein tuntunut löytyvän ainakaan aikaisemmilla saarilla, joten uskoimme Walmartiin (emmekä turhaan). Paluubussia hetken odotellessamme nopeasti toteutettujen ostosten jälkeen nautimmekin sitten loppuajan Walmartin ilmaisesta wifistä.

Yhteenveto risteilystämme Pride of America -laivalla kustannustietoineen on vielä juttujonossa, mutta Alaskaan verrattuna Havaijilla ilmaisia wifejä oli kyllä tarjolla paljon enemmän, joten ilman laivan wifiäkin voisi kuvitella tulevansa toimeen, jos sähköpostien lukeminen harvakseltaan riittää.

Walmartin jälkeen päätimme vielä käydä läheisessä rannan ostoskeskuksessa lähinnä katsomassa rannan maisemia, mutta putiikkien tarjonta oli täälläkin niin houkuttelevaa, että yksi palmukuvioinen kevyt toppi lähti tältäkin saarelta mukaan!

Kauai Havaiji
Kauai Marriotin 12-kerroksinen rakennus Nawiliwilin rannalla jäi Kauain korkeimmaksi rakennukseksi, sillä sen nähtyään saarelaiset päättivät, että he eivät halua saarestaan Waikiki Beachiä ja rakennusten korkeus ei saa ylittää kookospalmujen korkeutta (käytännössä 4 kerrosta on maksimikorkeus).

Kauai Havaiji

 

 

 

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

8 Comments

 1. Kiva kuulla, että Kauai jäi teidän mieleen hienoimpana, meillä meni sitten Havaijin reissulla saarivalinta nappiin. Kyllä siihen pieneen saareen mahtuu paljon upeita maisemia! Me ihastuttiin Kauaihin niin kovasti, että on jatkuvasti kauhea kuume lähteä takaisin, ensi kerralla tietysti tutustuttaisiin niihin muihinkin saariin. Toivottavasti ensi vuonna.

 2. Kiitos Anna! Mukavaa ”löytää” kommenttisi kautta lisääkin meitä suomalaisia, jotka ovat ihastuneet Kauaihin. Meillä Havaijin kierros taisi kyllä jäädä ensimmäiseksi ja viimeiseksi vierailuksi saarilla, mutta vain siksi, että ’bucket listallamme’ on vielä niin paljon muitakin kohteita, Havaiji on Suomesta katsottuna AIKA kaukana ja seniori-ikäisiltä loppuu jossain vaiheessa sitten jo aikakin kesken :-)

 3. says: Tanja

  Lilo ja Stitch lienee syy miksi meilläkin Havaiji kiinnostaa. Mielenkiintoinen juttu, ja yhdistää kivasti kaksi mahtavaa asiaa: elokuvat ja mielenkiintoiset maisemat ja matkat. Tykkäsin jutusta kovasti.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Mekin tykkäsimme, retkestä. Osan elokuvista olimme nähneet, osaa ei, mutta kiinnostavaa oli silti ymmärtää miten suosittu tuo saari on ollut elokuvantekijöiden parissa.

 4. Olen kuullut monelta samaa, että Kauai on saarista se kaunein. Ja jostakin olen kuullut myös tästä retkestä. Havaijilla olemme yleensä seikkailleet itse vuokra-autolla mutta nyt luettuani kuvauksen tästä retkestä, se voisi kyllä olla mielenkiintoinen. Täytyy laittaa muistiin tällainenkin vaihtoehto.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Me emme viipyessämme kullakin saarella vain pari päivää, lähteneet auton vuokraamiseen, sillä kaiken tuon tiedon hankkiminen, että minne milläkin saarella kannattaisi suunnistaa, olisi vaatinut aika paljon. Jos olisimme viipyneet jollain saarella viikon, niin sitten tietysti. Mutta tämä The Director’s Cut -retki on kyllä harkinnan arvoinen, vaikka muuten Kauaita omatoimisesti kiertäisikin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kati! Elokuvat olivat tietysti vielä enemmän se juttu amerikkalaisille, mutta kyllä esimerkiksi Jurassic Park oli meillekin hyvin tuttu :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *