Saudi-Arabian matkamme

Saudi plans feature

Tämä on matka, jonka toteutumisesta olen ajatellut, että vasta sitten kun olemme maassa, niin on varmaa, että matka toteutuu.

Kirjoittelin tätä juttua Suomessa ennen lähtöämme, mutta julkaisen sen vasta Riadissa, edellyttäen, että nettiyhteydet sen sallivat.

Viisumi Saudi-Arabiaan

Saudi-Arabian viisumit haimme Havaijilta palattuamme. Matkan järjestäjä, Tres Hombres -matkatoimisto, oli vihdoin matkamme aikana saanut tarvittavat kutsukirjeet ja itse viisumien hakeminen sen jälkeen oli helppoa (tai ainakin mahdollista, jos ei nyt ihan liioitella) täyttämällä hakemukset nettisivulla, maksamalla tarvittavat neljä erillistä pientä maksua, yhteensä vähän yli tai ali 100 euroa riippuen pakollisen vakuutuksen hinnasta, joka taas näytti jotenkin riippuvan iästä tai sukupuolesta.

Retkiä lähetystöön Stenbäckinkadulle tarvittiin kolme, sillä ensimmäinen yritys epäonnistui lähetystön yllättävän kiinniolon takia. Seuraavana päivänä onnistuimme kuitenkin jättämään hakemukset liitteineen ja kahden päivän päästä haimme passit viisumeineen lähetystöstä.
Tai tarkkaan ottaen Lasse haki, sillä minä vietin tuon perjantaiaamupäivän vielä Jorvissa keuhkoveritulppaa potien.

Viisumi Saudi-Arabia

Riadiin ja takaisin Jeddasta

Matkasuunnitelmamme mukaan lennämme Lufthansalla Frankfurtin kautta Riadiin keskiviikkona 1. marraskuuta. Riad on ihan kohtuullisen matkan päässä Frankfurtista, lentoaikaa lähes 6 tuntia. Riadissa viivymme vaan torstain – jo perjantaina lennämme rannikolle Jeddaan, jossa vietämme kolme päivää lauantaista maanantaihin. Tiistaina palaamme reittiä Jedda – Frankfurt – Helsinki.

Riad ja Jedda ovat kuulemma kovin erilaisia kaupunkeja. Jeddassa on jo vapaampaa, kahviloissa sukupuolet voivat istua sekaisin ja pukeutuminenkin on jo vapaampaa. Riadissa on (vielä?) tiukkaa. Ehkä siksikin käytämme enemmän aikaa Jeddassa ja sen ympäristössä kuin Riadissa.

Riad, Saudi-Arabian pääkaupunki

Riadissa majoitumme Plaza Inn Al Olaya -hotelliin. Booking.comin asiakasarviopisteitä näyttäisi olevan 7.5 ja ilmainen wifikin pitäisi löytyä. Booking.comin sivuilla huoneet vaikuttavat tilavilta, mutta usein ne tavallisimmat huoneet eivät päädy kuvagalleriaan. Uskallan myös epäillä, että kylpyamme, jos sellainen huoneessa on, olisi täynnä kukkia!

Plaza Inn Al Olaya Plaza Inn Al Olaya

Riadissa kierrämme yhden pitkän päivän verran kaupungin nähtävyyksiä:

 • Diryahin Unescon maailmanperintökohde
 • Masmakin linnoitus
 • Murabban palatsi
 • Kansallismuseo
 • Deiran kultasoukki

Matkalla lentokentälle ohjelmassa on vielä vierailu Riadin suurimmilla kamelimarkkinoilla, jossa olisi mahdollisuus juoda kamelinmaitoakin. MERS-CoV -riskin takia kannattanee kuitenkin jättää kokemus väliin – eipä silti, en minä muutenkaan ole maidon ystävä, Kirgiisiassakin jätin tamman maidon juomatta.

Jeddaan Punaisen meren rannalle

Jeddan hotellimme on todennäköisesti Crown Town Hotel. Todennäköisesti, sillä matkapakettimme yksityiskohdat saattavat asettua kohdalleen ihan viime hetkillä. Mutta ehkä tälla matkalla ei voi valittaa sellaisista pienistä asioista kuin hotelli – ja ainakin tästä hotellista asiakkaat ovat Booking.comin arvioiden mukaan pitäneet. Hotelli on rannalla ja sen alueella on uima-allas ja kuntosali, mutta melko suurella todennäköisyydellä naisilla ei ole kumpaankaan asiaa.

Crown Town Hotel Jedda Crown Town Hotel Jedda

Jeddan kolmen päivän ohjelmamme sisältää ainakin:

 • Jeddan kaupunkikierroksen (vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde)
 • Aavikkosafarin ja illallisen aavikolla
 • Vierailun Taifin kaupungissa, Sarawat-vuorten rinteellä
 • Veneretken Obhur Creekiin ja (miehille) mahdollisuuden uimiseen
 • Madinat AlTayebatin museo
 • Illallisen meren rannalla palmuravintolassa

Suunnittelemme, ryhmämme 3 naista, ottavamme varmuuden vuoksi uimapuvutkin mukaan, mutta täällä jos missään mentäneen kuitenkin maan tavoilla, joten en suhtaudu kovin luottavaisesti siihen, että se, uimapukuni, tällä matkalla kastuisi.

Retki Taifin kaupunkiin kuullostaa sikäli mielenkiintoiselta, että se kulkee läheltä Mekkaa, jonne emme kuitenkaan ei-muslimeina varmaan kehätietä lähemmäs pääse.

Museot, ravintolat ja ostoskeskukset suljetaan rukoushetkien ajaksi, joten ehkä puhelimeen kannattaisi jopa ladata joku sovellus, joka osaa kertoa nämä päivittäin vaihtuvat ajat. Toisaalta matkassamme kulkee koko ajan paikallisopas, joten eiköhän hän nuo ajankohdat tiedä ja osaa tarvittaessa ennakoidakin.

Abaya, joka päätyi Helsingin Sanomiinkin

Kuva jutusta ”Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?” (Kalle Koponen, HS)

Abaya, joka päätyi Helsingin Sanomien matkakuumettä käsittelevään juttuunkin (linkki, tilaajille) taitaa sen sijaan melkein kulua käytössä, jos sen ennen Riadiin saapumista puen päälleni ja hotellihuonetta lukuunottamatta riisun vasta Jeddasta Frankfurtiin lähtevässä koneessa.

Lähellä jo aikaisemmin

Olemme vuosien mittaan käyneet useimmissa Saudi-Arabian naapurimaista, paitsi tietysti Irakissa ja Jemenissä, sillä emme ole niin extreme maabongareita, että menisimme vaaralliseksi luokiteltuihin maihin. Qatarissa ja Bahrainissa kävimme jopa ihailemassa Saudi-Arabiaa, Qatarissa maat erottavan salmen Qatarin puoleisella rannalla ja Bahrainissa saaren Saudi-Arabiaan yhdistävällä sillalla niin pitkällä kuin ilman viisumia pääsimme.

Punaisessa meressä tuli uitua ja jopa introsukelluksen verran sukellettua aikoinaan Eilatissa käydessä.

Saudi-Arabia

Matka kesään

Riad sää marraskuuSaudi-Arabiaan ei parane mennä kesällä, sillä toukokuusta syyskuuhun päivälämpötilat huitelevat 40 asteen tuntumassa. Marraskuun alkuun mennessä keskilämpötila on laskenut runsaaseen 20 asteeseen ja tulevan viikon sää näyttää tältä. Ruskettumisesta ei kuitenkaan ole vaaraa, naisilla ainakaan, sillä abaya peittää kyllä tehokkaasti.

(Hotellikuvat Booking.comin sivuilta.)

 

 

 

 

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
Join the Conversation

10 Comments

 1. says: Marjo

  Odotan mielenkiinnolla postauksianne Saudi-Arabian maailmanperintökohteista. Ihan varmasti tulossa paljon hienoja kuvia. Valokuvaaminen lienee sallittua kunhan vain pidät tuon abayan tiukasti päällä.
  Hyvää reissua!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Maailmanperintökohteita näimme lopulta ihan oikeasti vain Jeddan vanhan kaupungin. Diriyahin linnoitus itsessään on kiinni kunnostustöiden takia, mutta näimme kyllä sen ulkopuolelta.

 2. Saudi-Arabia on kyllä maa, josta harvemmin kuulee matkakokemuksia. Itseäni nuo seudut eivät ole hirveästi kiinnostaneet, mutta on kiva lukea teidän kaltaistenne kokeneiden matkailijan kokemuksia. Ainakin pakkaaminen on ollut helppoa, kun abayan lisäksi ei paljon muuta tarvitse!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Turistina siellä onkin tänä syksynä (vasta) käynyt pari ensimmäistä pientä suomalaisryhmää. Transit-viisumilla tai businessviisumilla miehet ovat kyllä päässeet maahan aikaisemminkin, ainakin lyhyille vierailuille, joten meidän viikkomme siellä on kyllä vielä varmaan harvinaisemmasta päästä.

  1. Kiitos! Vähän rajoilla tuo ehkä oli, siis järkevyyden osalta, tuon keuhkoveritulpan jälkeen, sillä lennot suuntaansa olivat kuitenkin 3 + 6 tuntia. Mutta hengissä ollaan edelleen …

 3. Ensimmäinen blogipostaus, jonka luen Saudi-Arabiasta. Mielenkiinnolla odotan tulevia postauksia. Vaikka naisen asema tuolla on surkea, voisin hyvin harkita joskus matkaa Saudeihin. Tiedätkö onko Tres Hombres järjestämässä uutta matkaa tuonne?

  1. Kiitos Merja! En osaa sanoa sen enempää Tres Hombresin kuin Starlightinkaan tulevista suunnitelmista, mutta jos maa kiinnostaa, niin näillä molemmilla on ainakin kokemusta. Naisten aseman surkeuttakin voi tietysti tarkastella vähän eri suunnilta – vapauksia puuttuu, mutta köyhää elämä ei ole.

 4. says: Ali

  Riyadh, perjantai keskipäivän rukouksien jälkeen tavataan torilla, chop chop ja kaula katkesi. Paikka tunnetaan clock tower sq… …eli kello tori.
  Yleensä perjantaina kaulat katkotaan, pyhäpäivä, poikkeuksena kun haluttiin oikein rangaista ns Mekan valtaajat ripoteltiin varoituksena eli puolelle maata eri kapunkeihin jaa kaulat poikki arkena. Ps asunut maassa 8 vuotta.

 5. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi! Me satuimme paikalle sattumalta, kun olimme läheiseen palatsiin menossa. Monen vuoden kokemuksella maasta asia on varmasti jo tutumpikin – halusi tai ei.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.