Naisten pukeutuminen Saudi-Arabiassa

Naiset pukeutuvat Saudi-Arabiassa abayaan, mustaan kaapuun.
Myös maassa vierailevat naisturistit, poikkeuksetta.

Saudi-Arabia pukeutuminen
Maailmanmatkaajat-ryhmämme komeat naiset.
Mukana matkassa olivat myös puolisomme ja 2 muuta miespuolista jäsentä.

Voisin lopettaa jutun tähän, sillä näin yksinkertaista se on, naisten osalta.
Miesten osalta sääntöjä ei juuri ole, mutta eipähän nyt suurkaupungeissa, Riadissa ja Jeddassa kenellekään taidakaan tulla mieleen kulkea lyhyissä shortseissa tai ilman paitaa.

Mutta joitakin poikkeuksiakin on.

Uimassa Punaisessameressä

Matkamme viimeisen päivän vietimme Punaisenmeren rannalla.
Etukäteen
pohdimme, etenkin pienen seurueemme naiset, että noinkohan pääsemme Saudi-Arabiassa uimaan vaikka matkaohjelmassamme niin lukikin, sillä muuten valmistaudumme kulkemaan koko abayassa.
Olimme myös kuulleet (ja parissa hotellissa todenneet), että hotellien uima-altaat ja kuntosalit ovat vain miehille.
Mutta niin vaan pääsimme nauttimaan Punaisenmeren lämpimästä vedestä ihan tavallisissa länsimaisissa uimapuvuissa!

Uimassa Punaisessameressä Jeddassa

Uimaranta on yksityisen klubin alueella. Avainsana on yksityinen, private, ja abayan saa unohtaa hetkeksi.

Obhurin lahden ranta-asunnot

Ennen uintiretkeä olemme tutustuneet hulppeisiin ranta-asuntoihin Obhurin lahden rannoilla. Asunnoilla on omat hiekkarantansa ja veneet eivät saa ajaa kovin lähellä rantaa, joten näilläkin rannoilla saa oleilla ilman abayaa. Kuten yksityisellä veneellämmekin.

Obhur Creek Saudi-ArabiaVeneellä Obhurin lahdella

Aavikolla

Yhtenä iltana matkasimme Jeddasta aavikolle, ajelimme hiekkadyyneillä ja nautimme perinteisen arabialaisen illallisen kuunvalossa. Aterian jälkeen leiristä sammutettiin hetkeksi kaikki valot ja istuimme lämpimässä yössä tähtitaivaan alla.
Täälläkin, yksityisessä leirissä, abayat olisi saanut riisua, mutta emme olleet varautuneet tähän ja muun vaatetuksen puutteessa pitäydyimme kaavuissamme. 

Jedda aavikolla

Jedda aavikkoleiri
Illallisravintolamme aavikolla. Kuvassa näkyvä paikallisoppaamme vaimo on valinnut huivikseen vain silmät näkyviin jättävän niqabin.

Perheet piknikillä puistossa Diriyahissa

Toisena Riadin iltanamme kävimme katsomassa Diriyahin vanhaa linnoitusta.
Lämpimässä illassa puistossa oli paljon perheitä piknikillä. Täällä abayat eivät olleet vapaaehtoisia, ei meillä eikä paikallisilla, mutta huivit olivat. Nykyisin Saudi-Arabiassa näkee naisilla kaikkia versioita huiveista: huivi voi peittää kaiken, silmätkin, se voi jättää silmät näkyviin, kasvot näkyviin tai se voi puuttua kokonaan. Huivin käyttöä ei enää ohjaa laki vaan perinne ja uskonto ja näin ollen mekin kuljimme viikon huiveitta.

Riadin illassa Saudi-Arabiassa Riadin illassa Saudi-Arabiassa

Family section – tai naiset jäävät ilman ruokaa

Laki ohjaa kuitenkin edelleen naisten ja miesten oleskelua samassa tilassa. Paikallisoppaamme oli kehunut paikallista Albaik-pikaruokaketjua ja yhtenä iltana päätimme vaihtaa illallisemme pistäytymisellä hampurilaisella, mutta se ei ollutkaan ihan helppoa. Ensimmäisessä, isossa ja valoisassa Albaik-ketjun ravintolassa ei ollutkaan perheosastoa, joten siinä missä miehet olisivat siellä voineet syödä, olisi naisille jäänyt vain mahdollisuus ostaa ruoka erillisestä takeaway-luukusta ja syödä se vaikka autossa.
Lopulta löysimme kuitenkin myös sellaisen Albaik-ravintolan, jossa oli yläkerrassa lukuisia yleensä neljän hengen pieniä kabinetteja, perheille, ja pääsimme testaamaan paikan kana-  tai kala-aterioita ihan pöydän ääressä. Hyviä olivat, kanahampurilaiset ainakin!

Hampurilaisella Saudi-Arabiassa Hampurilaisella Saudi-Arabiassa

Järjestetyt lounaamme ja illallisemme olivat lähes aina perhekäyttöön soveltuvissa kabineteissa, jotka useimmiten sijaitsivat ravintolan toisessa kerroksessa: katutaso oli varattu vain miehille. Muutamassa ravintolassa pöytiä ei oltu sijoitettu erillisiin kabinetteihin vaan perheosaston asiakkaat näkivät myös muut siellä ruokailevat perheet.

Viikonloppuja ja viikonloppuja

Ostoskeskuksista paikallisoppaamme muuten mainitsi, että ne ovat nykyisin avoinna molemmille sukupuolille kaikkina päivinä, mutta nuorten miesten pääsyä niihin rajoitetaan viikonloppuisin, siis perjantaina ja lauantaina.

Niin, viikonloppu aloitetaan Saudi-Arabiassa perjantaina ”sunnuntailla” ja ”lauantaita” vietetään sitten sen jälkeen lauantaina. Aikaisemmin käytössä ollut torstai – perjantai -viikonloppu jätti yhteistä työaikaa länsimaiden kanssa vain kolme päivää, mutta nyt päiviä on sentään neljä.

Juttuja Saudi-Arabiasta

Aloitin Saudi-Arabia -jutut naisten pukeutumisesta, sillä ainakin meidän pienen ryhmämme kolmea naista asia kiinnosti lähes yhtä paljon kuin viisumin saantiin liityvät asiat. Mutta nyt, tätä lentokoneessa paluumatkalla kirjoittaessani, abayat ovat jo käsimatkatavaroissa joten unohdetaan ne ja siirrytään muihin aiheisiin kuten esimerkiksi:

 • Riad: teloituspaikalta prinssin puheille
 • Maailman (melkein) suurimmilla kamelimarkkinoilla
 • Jedda, kaupunki Punaisenmeren rannalla
 • Taif, kesäpääkaupunki vuorilla
 • Miten Tres Hombres onnistui matkamme järjestelyissä

Vielä yksi asia kuitenkin abayoista: Saudi-Arabiaan suuntautuvilla lennoilla naiset sujauttavat ne päälleen koneen vessassa hiukan ennen laskeutumista ja vastaavasti lähtevillä lennoilla koneeseen noustaan vielä abaya päällä, mutta jo paikalleen asettautuessaan sen voi ottaa pois. 

Me olimme ostaneet abayamme Suomesta Arabian Import -verkkokaupasta, mutta kuulemma olisi ollut mahdollista myös saapua maahan ilman sitä ja hankkia se sitten heti maahan saapumisen jälkeen.

Pakkaamista ajatellen abaya ei kyllä oikeastaan ole huono vaihtoehto: sen lisäksi minulla oli viikon reissussa matkalla käyttämieni vaatteisin lisäksi mukana vain muutamat (mustat) legginsit ja joitakin hihattomia toppeja abayan käytettäväksi abayan alla. Kerrankin Lassen vaatteet veivät yhteisessä matkalaukussamme enemmän tilaa kuin minun!

Meriharakat Saudi-Arabiassa

Nyt marraskuussa lämpötilat niin Riadissa kuin Jeddassa olivat jo siedettäviä, tyypillinen päivälämpötila luokkaa 32 astetta. Kosteassa merenrantakaupungissa lämpötila ei paljoa laskenut yöksikään, mutta Riadissa iltaisin saattoi olla vain 18 astetta.
Kesällä Saudi-Arabiaan ei turistiksi oikein kannata lähteäkään: 40-50 asteen lämpötiloissa ei ulkona juuri voi oleilla.

Olisikohan tässä jo kaikki oleellinen naisten pukeutumisesta Saudi-Arabiassa?
Jos jokin asia jäi vielä mietityttämään, niin kysy toki lisää kommenteissa!

Ja jos sattuisit tarvitsemaan abayaa (ja olet noin 180 cm pitkä, abayoiden koot menevät pituuden mukaan), niin ota yhteyttä, voisin hyvinkin myydä tai lainata omaani.

Tags from the story
,
Join the Conversation

24 Comments

 1. says: Nimetön

  Hyvä postaus! Naisten arki kiinnostaa:). Mietin vielä miten saudinaiset uivat meressä/ uivatko muualla kuin yksityisrannoilla? Entä miten saudinaiset itse suhtautuvat pukeutumissääntöihin ja heihin kohdistuviin rajoituksiin julkisilla paikoilla?
  Entä Suomi? Olisiko islaminuskoisten maahanmuuttajamiesten asenteet muokattavissa naisia arvostavimmiksi, jos tukisimme voimallisesti Suomessa asuvien muslimimaisten oikeuksia?

  1. Kiitos! Maahanmuuttajien tilannetta en ole pohtinut, mutta saudinaisten elämään liittyen olen työstämässä juttua Saudi-Arabiassa asuvan nuoren naisen näkökulmasta. Tapasin hänet sattumalta Taifissa, vaihdoimme yhteystietoja ja hän on jo lupautunut vastaamaan kysymyksiini, eli saatan liittää pohdintojasi osaksi haastattelua. Pysy siis kuulolla Saudi-sarjamme suhteen!

 2. says: Kirsi

  Hyvä juttu! Aika rajoitetulta elämä naisen osalta saudeissa vaikuttaa, jos mm. syöminenkin pitää julkisissa paikoissa hoitaa erityisissä kabineteissa….
  Minkä verran tuo muotikaapu maksoi?
  Hauska kommentti, että kerrankin miehen vaatteet painoivat enemmän kuin naisen, mutta kyllä tuo kieltämättä pakkausta helpottaa. Ja sitä jatkuvaa pohtimista, että mitä laittaisi päälle.. :)

  1. Kiitos Kirsi! Syömisjärjestelyt tuntuivat meistä välillä lähes hilpeiltä, mutta paikalliset ovat tietysti niihin tottuneet. Abaya maksoi Suomesta ostettuna vajaa 50 euroa – Jeddassa ehdimme hiukan kiertelemään kaupoissakin ja vastaavat olisivat vähän tinkien maksaneet alle 20 euroa. Näimme kyllä myös muutamien naisten päällä todellisia design-abayoita by Louis Vuitton tai Dolce & Gabbana, joten varmaan niihin enemmänkin rahaa voisi sijoittaa.
   Ja toden totta, pukeutumiseen ei aamulla mennyt montaa minuuttia, kun ”alusasun” osalta piti vaan tarkistaa, että ovatko osat edelleen käyttökelpoisen puhtaita vai pitääkö ne vaihtaa.

 3. says: Suunnaton

  On tuo pukeutuminen kyllä hurjan säänneltyä, vaikka huivipakkoa ei olekaan. Tämä oli varsin hyödyllinen postaus Saudi-Arabian matkaa suunnitteleville!

  1. Kiitos! Hyödyllinen, ehkä, pukeutumisen osalta, mutta sen verran säädeltyä tuo Saudi-Arabiaan suuntautuva matkailu edelleen on, että kannattaa kyllä aloittaa viisumikuvioista – abaya tai ei on sitten jo paljon pienempi asia :-)

 4. Paljon muslimimaissa matkaileena, olen nähnyt varmaan kaikki mahdolliset burkat, chadorit, abayat, jilb?blit ja päähuiveista kaikki versiot hijabeista khimareihin.

  Osa on kuin taideteoksia kultakoruineen ja kirjailuineen. Ja päähuvit ovat upeita, etenkin ne, joihin on liitetty kultaiset koristeet kulkemaan otsalta alas peittäen samalla naisen nenän. Olen nähnyt aivan mielettömiä huiveja, jotka sijaitsevat korkealle takaraivolle valkilla kohotettujen kampauksen päällä, laskeutuen ohuesta musliinikankaasta valmistettuna kuin viitat naisten selkään.

  En saisi nauraa, mutta ehkäpä yksi maailman huvittavimmista näkymistä on joukko kasvohuntuihin sonnustautuneita rouvia/neitejä syömässä spagettia/pitkiä nuudeleita. Siinä on pokassa pitelemistä :D

  Itse en tuollaisia jätesäkkejä pääleni laittaisi vapaaehtoisesti, mutta jos tuonne nyt ei muuten pääse, niin pakko kai se olisi…

  Hiuksiani/kasvojani olen peittänyt useinkin huiveilla ihan käytännön syistä. Hirveä tuuli, aurinko, silmille tulevat hiukset tai Intiassa älykääpiö hampaattomat ukot, joilla oli pituuttaa mua leukaan. Harmi vaan, että idiootit kuvittelivat olevansa jumalan lahja naisukupuolelle. Kun heitti huivin päähän ja aurinkolasit naamalle, niin loppui se tuijotelu ja kähmintä yritykset.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Harvempi länsimaalainen nainen ehkä vapaaehtoisesti valitsisi abayan, mutta itse asiassa koimme sen helppona ja mukavana matkavaatteena! Saudi-Arabiassa ei naisia kyllä kukaan ahdistele – jos vaikka naisilla ei ole länsimaisia vapauksia, niin monesta asiasta ymmärsin, että heitä kyllä kunnioitetaan.

 5. Nyt oli kyllä mielenkiintoinen juttu, tätä oli kiinnostava lukea. On vaan niin vaikea käsittää, miten naisilla on niin erilaiset oltavat toisella puolen maailmaa.

  Paljon tuo abaya maksoi, ihan mielenkiinnosta kysyn?

  Pitääpäs linkata tää postaus lukioikäiselle veljentyttärelleni, joka on lähdössä ekaa kertaa muslimimaahan lomalle eikä meinannut uskoa mua, kun kerroin miten paikallista kulttuuria tulee ja pitää kunnioittaa. Meinasi aluksi pakata pelkkiä toppeja ja shortseja mukaan, mutta tätinä oli vähän ohjeistetteva.

  Pakko yhtyä yläpuolella Annaan, mäkin oon vähän hymähdellyt ravintolassa kun perheen naiset söivät narapastaa – kovin näytti vaivalloiselta ja mietittiin silloin, että eikö olisi helpompaa tilata vaikka pennepastalla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Veerapirita. Abaya maksoi Suomesta ostettuna vajaa 50 euroa, paikan päältä olisi saanut vastaavan n. 20 eurolla. Kieltämättä kasvot kokonaan peitettynä syöminen näyttää aika vaikealta.

 6. Helppoa lomapukeutumista eikä vie matkalaukussa paljon tilaa :) Todella mielenkiintoinen postaus ja ei voi kun ihmetellä miten 2010-luvulla voi jossain päin maailmaa naisten asema olla vielä noin alhaisella tasolla. Toki jos naiset eivät muusta tiedä, niin heille se on normaalia ja kummastelevat länsimaalaisten naisten tapoja.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Itse asiassa naiset kyllä tietävät muusta, sillä Saudi-Arabia ei rajoita televisio-ohjelmia tai somea mitenkään. Vapauksia puuttuu, mutta muuten pulaa ei ole, eli tarve kapinoida olemassaolevaa tilannetta kohtaan ei ole niin valtava kuin tilanteissa, joissa ei ole ruokaa eikä asuntoa eikä turvaa.

 7. Mielenkiintoista lukea näin erilaisesta kulttuurista. Tuntuu kyllä tavat ja perinteet aika lailla hankalaoittavan perheiden (naisten) elämää, kun ei voi edes haluamassaan paikassa syödä. Olen tutustunut islaminuskoisiin täällä Saksassa, heitä kuuluu lasten kaveripiiriinkin. Täällä olen oppinut etenkin sen, että yleistäminen on vaikeaa. Islaminuskoisiakin on moneen lähtöön, osa tiukempia, osa hyvinkin maallistuneita ”tapauskovaisia”. Esimerkiksi osaa lapsista saa syödä gelatiinia sisältäviä karkkeja synttäreillä tai ylipäätään sianlihaa kylässä ja osallistuvat myös esim katolisiin karnevaaleihin. Mutta joo, tämä nyt ei sinänsä postausaiheeseesi mitenkään liity, onpahan tullut asiaa viime aikoina paljonkin mietittyä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jonna! Paikallisia säädökset eivät tietysti sillä lailla hankaloita elämää kuin satunnaisilla turisteilla, sillä hehän tietysti tietävät miten eri tilanteissa pitää toimia. Tiukat säädöksetkin ovat vähän eri tasoilla käytännössä ja virallisesti, esimerkiksi pari nuorta saudinaista, joiden kanssa juttelin, kertoivat kyllä ajavansa autoa kotikylässään, mutta sen laittomuuden takia eivät voi tulla kaupunkiin autolla.

 8. Tämä oli kiinnostava postaus ja varmasti hyödyllinen kaikille Saudi-Arabiaan matkustaville. Vaikka sitä lukee lähes päivittäin Lähi-Idän uutisia, ei tuota kultuurieroa varmasti pysty ihan täysin käsittämään kuin vasta paikan päällä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emilia! Kulttuurieron käytännön toteutukset aukeavat vasta käytännössä – ja tietysti lyhyellä matkalla vain jossain määrin.

 9. says: Stacy

  Sinkkuna minulla on hyvin hankala päästä Saudeihin, mutta abayaa hankalampi asia on juuri esimerkiksi tuollaisten ruokapaikkojen jakaminen eri sukupuolille. Muuten kuulostaa paikalta, jossa viihtyisin ilmaston puolesta.
  Toisaalta, eipä heikäläisetkään pääse tänne palloilemaan, jos vaikka pimeys ja räntä edustaisi heille eksotiikkaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Tuohon viimeiseen kommenttiisi liittyen jäin kyllä siihen käsitykseen, että saudiarabialaiset niin halutessaan pääsevät kyllä helposti Suomeen lomalle, vaikka taitavat Euroopan isot kaupungit kuten Pariisi, Rooma tai Lontoo olla enemmän heidän suosiossaan. Tai Alpit :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Ei ole tainnut värejä tuolla oikein ollut tapana käyttää vuosien mittaan, ehkä siksi tuo musta. Miehillähän on valkoiset asut.

 10. Kyllä hiukan kauhistuttaa länsimaalaista tuollainen kivikautinen elämänsäätely. Toisaalta, jos tuota pukeutumista miettii, niin yhtälailla täälläpäin kauhistuttaa välillä se, kun pakarat vilkkuu shortsien lahkeista ja paitana käytetään ennemminkin tasseleista kuin paidasta meneviä yläosia. Meillä toki on vapaus valita toisin kuin Saudi-Arabiassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Outi! Yllättäen kyllä pienen seurueemme naiset hyvin viihtyivät viikon abayassa – oli helppo asu turistille eikä aamulla kulunut aikaa asuvalintaan!

 11. says: Jenni

  Vieläköhän siulla olisi tuo abaya myynnissä tai lainaksi? Parin viikon päästä olisi reissu, joka tuli vähän lyhyellä varoitusajalla.

  1. says: Pirkko

   Meni jo eteenpäin joitakin vuosia sitten – toki kohteessa perilläkin saa ja jos on vaikka joku paikallinen kontakti, vaikka paikallisopas sovittuna, niin hänen kanssaan voisi varmaan sopia, että tuo sellaisen jo lentokentälle.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *