Meet Maria, a young Saudi woman from Taif

Taif Awaliv

(For Finnish text, see further down. I wrote this in both languages as a courtesy to Maria, who was kind enough to share a part of her life with us.)

One day of our trip to Saudi-Arabia we visited the summer capital of Saudi-Arabia, Taif. After souks and  Shobra Palace we went up to the tower in Awaliv Hotel to see the whole city from there, but for me, it turned out, the café with the view, offered something much more interesting than the view. I got a chance to meet Maria and talk with her.
(Actually Maria is not her real name, but as privacy is very important for young Saudi women, we agreed to use this name. For the same reason the pictures of her are partly masked.)

At the end of our visit to Awaliv tower I gave her my card and said that if she felt like it, she could drop me an email. And she did! After a couple of more emails we agreed that I would do a short interview with her and publish it in my blog, so you could also have the possibility to meet her.

Taif3

Interview with Maria

Maria is a 25 year old graduate from Taif university. She is now studying computer technology and hopes to work as a teacher for students with special needs after graduation.

She was born in Riyadh, the capital, but moved at the age of two to United States with her family for a year. After that the family settled in Damman for 11 years, but now they live in Taif. Her father works in the air base and her mother takes care of the family.

Maria, how would you describe the house you live in?

“I live is orange two story house with four rooms and a women’s lounge and a men’s area.”

You wear an abaya and a scarf. Tell me more about women and clothes in your country.

“I wear abaya and scarf in public, but behind closed doors, including university, we take it off. Under abaya we like to wear fashionably clothes and we wear  makeup.
I love to look good!”

”When I was 8 years old I really wanted to wear abaya but my mother said I can’t wear it until I’m 10 and big enough to wear it. For us this is so normal as we have seen it since we were young kids. The babies in Saudi Arabia know when their mothers are going out from her abaya and they start to cry as they would not want her to leave.
So it’s not bad to us: it’s loyalty to God and we believe that it makes us special and different and it would be great from you to understand it and respect it, like we understand your life style even if some of it is not normal to us.”

”We should understand one another – at the end we’re all human and seeking the same things.”

Maria is a beautiful woman and she doesn’t cover her face in real life. However for photos she covered her face apart from the eyes and in the end we agreed that for the photos to be published, I would cover her face even more.

Cafées and Travel

We met at a cafe – is that a typical place for you to meet your friends?

“Yes, we meet there as we love the view and the food.”

Have you been abroad? Where would you like to travel in future?

“I lived in the United States when I was little. I’d like to go Dubai.
Also Paris and Finland would be nice!”

Cappuccino Taif Interview with young Saudi woman

Getting married

How do young Saudi women meet young men? Are you free to marry someone you like or how does this work in Saudi-Arabia?

“If a man loves a woman he comes to her father’s house and ask him if he agrees him to marry his daughter. After that the father asks his daughter if she wants to marry this man. If the daughter agrees the wedding preparations start. The man pays for the wedding and gives about 15 000 USD to the bride, to show he is serious about her and capable of taking care of her.”

”If the man is serious about me, he would ask my father – if not, I, as a smart girl, would not give him any chance.”

Things are changing in Saudi-Arabia

How do you feel about living as a woman in Saudi-Arabia today?

“I was very happy when they announced that women could start driving here. We felt like it was a dream. We were happy and at the same time we could not believe it! It’s not just about driving but but the fact that we are noticed and we have choice and we are waiting for more changes to come. ”

Taif university Taif drivers

Above a couple of pictures from the university. In the last picture the drivers are waiting for the women at the end of the day – in 8 months the women will not need the drivers any more!

The true essence of travelling

At the end of our emails leading to this story Maria tells me that she was really happy to meet me and to see people (our whole group of 8) coming from a different country.

“When you meet someone from far away, only then you understand that we are not that different after all.”

Or the same in her language, even if her English was also just perfect:

Taif in arab

Taif

Tutustu Mariaan, nuoreen saudinaiseen

Vierailimme Saudi-Arabiassa myös Taifissa, maan kesäpääkaupungissa. Kierreltyämme aikamme soukeissa ja käytyämme Shobran palatsissa nousimme Awaliv-hotellin torniin nähdäksemme koko kaupungin sieltä, mutta näköalan lisäksi hotellin kahvila tarjosikin minulle jotain paljon mielenkiintoisempaa. Sain tilaisuuden jutella Marian kanssa.
(Itse asiassa Maria ei ole hänen oikea nimensä, mutta koska yksityisyys on tärkeä asia nuorille naisille Saudi-Arabiassa, sovimme käyttävämme tätä nimeä. Samasta syystä Marian kuvat ovat osittain peitettyjä.)

Lähtiessämme Awalivin tornin huipulta annoin hänelle käyntikorttini ja sanoin, että jos hän haluaa, niin hän voisi lähettää minulle mailin ja voisimme ehkä vielä jatkaa keskustelua. Sainkin mailin häneltä ja muutaman mailin jälkeen sovimme, että haastattelisin häntä hiukan ja kokoaisin vastauksista jutun blogiimme.

Marian haastattelu

Maria on 25-vuotias opiskelija. Hän opiskelee tietokonetekniikkaa Taifin yliopistossa ja toivoo voivansa tulevaisuudessa työskennellä erityistarpeita omaavien lasten ja nuorten opettajana.

Maria syntyi Riadissa, pääkapungissa, mutta muutti kaksivuotiaana perheensä kanssa Yhdysvaltoihin vuodeksi. Sen jälkeen perhe asettui Dammaniin 11 vuodeksi, mutta nyt Taif on heidän kotinsa. Hänen isänsä työskentelee lentotukikohdassa ja hänen äitinsä pitää huolta perheestä.

Minkälaisessa talossa asut?

“Oranssissa kaksikerroksisessa talossamme on neljä huonetta ja naisten olohuone ja miesten tila.”

Pukeudut abayaan ja käytät huivia. Kerro lisää naisten pukeutumisesta maassasi.

“Pidän abayaa ja huivia julkisilla paikoilla, mutta suljettujen ovien takana, myös yliopistossa, en käytä niitä. Abayan alla pidän muodikkaita vaatteita ja käytän meikkiä. Haluan näyttää hyvältä!”

”Ollessani 8-vuotias olisin niin halunnut jo pitää abayaa, mutta äitini sanoi, etten voi pitää sitä ennen kuin täytän 10 ja olisin tarpeeksi iso käyttämään sitä. Meille abayan käyttö on niin normaalia, sillä olemme nähneet niitä lapsesta asti. Pienet lapset Saudi-Arabiassa tietävät, että heidän äitinsä on lähdössä ulos, kun äiti pukeutuu abayaan, ja alkavat itkeä, sillä he eivät haluaisi hänen lähtevän. Abayan käyttö ei tunnu meistä pahalta: se on osoitus lojaalisuudestamme Jumalaa kohtaan ja uskomme, että se tekee meistä erityisiä ja erilaisia ja toivomme, että voitte ymmärtää sen ja kunnioittaa sitä, kuten me kunnioitamme teidän elämäntapaanne, vaikka se ei joltain osin meistä tunnukaan normaalilta.”

”Meidän pitäisi ymmärtää toisiamme – loppujen lopuksi olemme kaikki ihmisiä, jotka haluavat samoja asioita.”

Maria on kaunis nainen ja tavatessaan ryhmämme hän ei peittänyt kasvojaan.
Valokuvia otettaessa hän kuitenkin nosti huivin kasvojensa eteen siten, että vaan silmät jäivät näkyviin ja lopulta tätä haastattelua koostaessamme sovimme, että peitän hänen kasvojaan vielä enemmän julkaistavissa kuvissa.

Kahviloita ja matkoja

Tapasimme kahvilassa – tapaatko yleensä ystäviäsi tällaisessa paikassa?

“Kyllä, tapaamme täällä, sillä rakastamme näköalaa ja ruokaa täällä.”

Oletko käynyt ulkomailla? Minne haluaisit matkustaa tulevaisuudessa?

“Asuin Yhdysvalloissa lapsena. Haluaisin matkustaa Dubaihin. Ja Pariisiin ja Suomeen!”

Naimisiin?

Miten nuoret naiset Saudi-Arabiassa tapaavat nuoria miehiä? Saatko mennä naimisiin haluamasi miehen kanssa vai miten tämä toimii maassasi?

“Jos mies rakastaa naista hän pyytää naisen isältä luvan avioliittoon. Isä kysyy sen jälkeen tyttäreltä haluaako hän naida tämän miehen. Jos tytär suostuu, aloitetaan häävalmistelut. Sulhanen maksaa häät ja morsiamelle n. 15 000 USD:n suuruisen summan osoittaakseen, että hän on tosissaan ja että hän pystyy huolehtimaan vaimostaan.”

”Jos mies on tosissaan suhteeni, hän kysyisi asiaa isältäni – ellei, en, fiksuna tyttönä, antaisi hänelle mitään mahdollisuuksia.”

Muuttuva Saudi-Arabia

Mitä ajattelet naisena elämästäsi Saudi-Arabiasta tänään?

“Olin hyvin iloinen kun ilmoitus siitä, että naisetkin saavat jatkossa ajaa, tuli. Meistä se oli kuin unelmaa. Olimme onnellisia ja samalla emme voineet uskoa sitä! Kyse ei ole vaan ajamisesta vaan myös siitä, että meidät on huomattu, että me voimme tehdä valintoja ja odotamme että lisää muutoksia on tulossa.”

Yllä (katso englanninkielinen osuus jutun alussa) muutama kuva yliopistolta. Alemmassa kuvassa kuljettajat odottavat naisia päivän päätteeksi – 8 kuukauden kuluttua naiset voivat ajaa itse eikä kuljettajille ole enää tarvetta!

Matkailun ydin

Haastatteluun liittyvien mailien lopuksi Maria kertoo olevansa todella onnellinen siitä, että hän tapasi minut (ja koko 8 hengen ryhmämme) toisesta maasta.

“Kun tapaat kaukaa muualta tulevia ihmisiä, ymmärrät, että me emme sittenkään ole kovin erilaisia.”

Tai sama hänen kielellään, vaikka hänen englanninkielen taitonsa olikin erinomainen:

” ????? ????? ???? ?? ???? ???? ? ????? ???? ???? ???? ???????? ?? ????? ????? ??????? ??? ”

Tags from the story
,
Join the Conversation

27 Comments

 1. says: Marjo

  Olipa mielenkiintoista, että sait jutella ja myös haastatella Mariaa.
  Hän vaikuttaa myös rohkealta nuorelta naiselta kun lähti mukaan tähän.

  Minusta suomalaisena tuntuu jotenkin hassulta, että tuolla abayan alla voi olla merkkivaatteissa ja meikattunakin mutta toki ymmärrän Marian tottuneen siihen jo lapsesta lähtien. Itse ajattelen mitä väliä sillä on mitä abayan alla on kun julkisesti kaikki naiset ovat mustiin verhottuja.

  Hesarissa oli mielenkiintoinen juttu nyt syyskuussa Saudi-Arabian naisten asemasta. Se, että naiset saavat ajaa autoa on toki hyvä juttu mutta miesholhoojasta siellä tuskin tullaan luopumaan. Myös miesten ja naisten kulkeminen eri ovista tällaiselle skandinaaviselle tasa-arvoa kannattavalle naiselle särähtää korvaan. Upea tietysti, että naiset voivat opiskella ja istua kahviloissa koska elämä on muuten melko säänneltyä.

  Hyvä kirjoitus Pirkko!

  1. Kiitos kommentista ja kiitoksista Marjo!
   Ryhmämme länsituristit ottivat ilon irti tuosta, että abayan alla voi koko viikon kulkea peruslegginseissä ja hihattomassa topissa, mutta toisaalta ymmärsin Mariasta, että esimerkiksi yliopistolla (erikseen naisille ja miehille) abayaa ei pidetä, joten siellä on sitten ihan väliä mitä sen alla on.

 2. says: Kirsi

  Hieno juttu! Olipa mahtavaa, että pääsit haastattelemaan paikallista naista ja kuulemaan hänen omasta suustaan naisen asemasta ko. maasta, unelmista jne.!

 3. Kiinnostavaa juttu! Oli varmasti mahtava päästä jututtamaan paikallista naista ja kuulla suoraan hänen suustaan miten he elävät ja kokevat elämänsä Saudeissa. Veikkaanpa että Saudi-Arabia on yksi niistä maista, joka tulee muuttumaan paljon seuraavien vuosien aikana.

 4. says: Katariina

  Hieno ja erilainen matkablogipostaus, joten kiitos tästä! Olitpa saanut mahtavan tilaisuuden haastatella paikallista naista. Paikallisten kanssa keskusteleminen antaa aina erilailla syvyyttä kohteen ymmärtämiselle, ja etenkin se korostuu maissa, joiden kulttuuri ja normit ovat vahvasti erilaiset kuin meillä Suomessa.

  1. Kiitos Katariina! Tänä vuonna olemme vierailleet nyt jo kahdessa maassa (Bhutan, Saudi-Arabia), jotka ovat tosiaan olleet todella erilaisia kuin kaikki muut maat. Mariankin kanssa haastattalukysymyksiä ja -vastauksia hioessani välillä oli pakko kysyä uudelleen varmistaakseen, että olen asian ymmärtänyt oikein, sillä oikein mitään ei voi olettaa ymmärtävänsä.

 5. Mahtia, kun sait paikallisen haastattelun blogiin! Saa lukijana ihan erilaista kuvakulmaa matkakokemuksiin. Tuli kyllä ihan yllätyksenä tuo, että sulhasen pitää maksaa tulevalle vaimolleen noin iso summa rahaa. Eri kulttuurit on niin kiinnostavia, täynnä kaikkia omia kulttuuriin liittyviä juttuja.

  Mielenkiinnolla jään odottamaan, mihin Saudi-Arabian tilanne kehittyy tässä vuosien aikana.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Veerapirita! Nämä ”naimakauppojen” toteutukset vaihtelevat kyllä, nekin, ympäri maailmaa. Jossain maksetaan miehelle, täällä taas naiselle.

 6. Todella mielenkiintoinen juttu! Se olisi meidän aina muistettava, että toisen kulttuurin ”sisään pääseminen” ei ole aina niin yksinkertainen juttu. Vaikka itsestä tuntuisi hullulta abayan käyttö, niin paikallisille se on taas ”tuttua ja turvallista”. No tässä oli yhden paikallisen nuoren naisen mielipide asiaan, isompaa tutkimusta länsimaisen olisikin vaikeampi alkaa turistireissulla tekemään :-) Oli varmasti mieleenpainuva hetki ja monessa maassa vieraileelle harvinainenkin tutkimusmatka paikalliseen kulttuuriin!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami!
   Vähän samanlainen, vaikka sekin tietysti vaan yksittäinen havainto ja mielipide, oli jo kauan sitten ensimmäisellä Dubain matkallamme saamamme kommentti siitä, että on tuo ankeaa tuo länsimaisten naisten elämä, kun pitää stressata niin urasta kuin perheestä. Täällä (UAE:ssä) naisten on hyvä, kun saavat olla kotona.
   Tämä tapaaminen – ja sen jälkeiset keskustelut – oli kyllä erityisen mielenkiintoinen tuon huivin osalta. Ensin sitä ei ollut, kun tuli miehiä tai kameroita paikalle, niin sitten sitä nostettiin hiukan ja kuvien julkaisusta juteltaessa, niin päädyimme vielä lisäämään ”suojaustasoa” (ja vaihtamaan nimi toiseksi).

 7. Todella mielenkiintoista, tätä olisi lukenut vaikka kuinka pitkään! En ollut tullut ajatelleeksi, että yliopistolla voi kulkea ilman huntua, mutta tosiaan, yliopistothan ovat tietysti erikseen miehille ja naisille joten miksi ei.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Saudi-Arabiassa on lähes kaikki eroteltu miesten ja naisten alueisiin, yliopistot, sairaalat, ravintolat … tai ravintoloissa on erikseen miesten ja perheiden alueet, mutta sinkkunaisten ravintoloita ei taida olla olemassakaan tuossa maassa.

 8. says: Sofia

  Olipa todella mukavaa lukea välillä myös tällaisia kertomuksia paikallisten kohtaamisesta! Kiitos mielenkiintoisesta ja ajatuksia herättävästä haastattelusta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sofia! Aika hyvä sattuma meillä, että pääsin juttuihin paikallisten nuorten naisten kanssa ja että yksi heistä vielä halusi jatkaa mailitse keskustelua kanssani.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! ”Korjauksena” tuohon olettamaan, etteikö hänellä olisi muusta tietoa, niin maa ei rajoita televisio-ohjelmia tai somea mitenkään, eli kyllä he tietävät, että elämä Saudi-Arabiassa on erilaista kuin muualla. Lisäksi on melko tavallistakin, että perheet käyvät lomilla Euroopassa tai Yhdysvalloissa.
   Ehkä maan varakkuus on osittain vaikuttanut siihen, että vaikka länsimaisittain vapauksia puuttuu, etenkin naisilta, niin elämä sittenkin siellä on ihan tyydyttävää.

 9. says: Terhi

  Mielenkiintoista ettei tämä Maria mitenkään protestoinut oloja vastaan vaan oli ihan tyytyväisen oloinen. Oloja ei tietenkään tule miettineeksi jollei ole vertailupohjaa.
  Tuosta miesten ja naisten yliopistosta muistuttaisin mieliin ettei se aika Suomessakaan niin kaukana ole kun koulutkin olivat poika- ja tyttökouluja.
  Oli hyvä idea tehdä tällainen harvinainen haastattelu.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Kuten tuossa jo jollekin totesin, niin Marialla on sen verran vertailupohjaa, että hän pystyy kyllä vapaasti seuraamaan elämää muuallakin maailmassa, eli hän tietää hyvin, että Saudi-Arabia on erilainen yhteiskunta, mutta on tietysti nuoresta alkaen tottunut siihen, että täällä asiat ovat näin ja ymmärtää tavallaan ainakin sen, että vaikka tuokin yhteiskunta on ehkä nyt muuttumassa, niin kaikki ei voi muuttua hetkessä.
   Itse ainakin sain sen käsityksen keskustellessamme, että hän on hyvinkin tiedostava ja älykäs nuori nainen, mutta ehkä en saanut sitä ihan oikealla tavalla välittymään tässä jutussa :-(

 10. Hurjan mielenkiintoista! Tällaisia syvempiä matkapostauksia luen todella mielelläni, paikallisten pään sisään pääsee harvoin, jos koskaan. En sitten tiedä, kuinka paljon vastauksissa on ajateltu sitä, millaisen kuvan haluaa maastaan antaa vs. todellisuus, mutta aika autenttinen mielikuva tästä haastattelusta joka tapauksessa jäi. Kiitos!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pia! Toki, eihän sitä lyhyessä keskustelussa ja muutamassa mailissä kovin syvälle pääse, mutta onhan toki niinkin, että jos Maria halusi antaa hyvän kuvan maastaan, niin hän on sitten ainakin jossain määrin maastaan ylpeä.

 11. Tämä oli ihan loistoidea blogipostaukseen, ja oli mielenkiintoista lukea paikallisen mietteitä maasta, josta ei tiedä mitään. Mekin ollaan haaveiltu vastaavien haastattelujen tekemisestä, mutta ei olla saatu vielä laitettua toteutukseen. Maria vaikutti tosiaan ihan tyytyväiseltä asemaansa, mikä tuntuu näin länsimaalaisen näkökulmasta vähän yllättävältäkin. Positiivista on ainakin se, että naiset ylipäätään saavat opiskella ja suunnitella omaa uraansa. Ja kuulostaa siltä, että tuo maa tulee tosiaankin muuttumaan tulevaisuudessa aika paljon enemmän.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Tämä tilaisuus tuli ihan yllättäen, kun päädyin kahden nuoren opiskelijan kanssa juttusille ja heistä toinen otti sitten vielä yhteyttä minuun matkamme jälkeen. Mutta hyvä näin :-)

 12. I loved reading about Maria and her life as a local. This gives us a little insight what the life is like there. I was also happy to read the news some weeks ago about women able to drive there in the future. Great post! Thanks for sharing!

  Oho, kirjoitin ajattelematta enkuksi. Ei varmaan haittaa toivottavasti.

  1. says: Pirkko

   Thanks Paula! No problem with English comments as I wrote this in two languages. Maria also seemed to be glad about driving finally getting legal in the country also for her.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.