Sidi Bou Said loistaa kilpaa auringon kanssa

Sidi Bou Said feature

Saavumme Sidi Bou Saidin pieneen kylään aamukymmeneltä – kuten kymmenet muutkin turistit. Tie ylös näköalapaikalle on melkein ruuhkainen – mutta hyvä niin ehkä, onhan Tunisian turismi kärsinyt pahasti vuoden 2015 tapahtumista, joten turismin hienoista elpymistä ja pientä ruuhkaa voitaneen pitää positiivisena asiana.

Kaikki aloittavat näköalapaikalta

Näköalapaikka ei edes ole mielestäni kylässä hienointa, mutta Deturin oppaamme, kuten muutkin oppaat, vievät ryhmänsä sinne, jotta ihmiset saavat jonkinlaisen käsityksen paikasta ja voivat sen jälkeen jatkaa kierrosta kukin oman halunsa mukaan.

Sidi Bou Said Tunisia
Sidi Bou Saidissa on taas turisteja
Sidi Bou Said

Pieniä kujia ja sinisiä ovia Sidi Bou Saidissa riittääkin kaikille – alun jälkeen näimme vaan vilaukselta muita matkailijoita etsiessämme sitä kauneinta ovea.

Sinivalkoinen taiteilijakylä

Sidi Bou Said on taiteilijakylänä tunnettu pieni yhteisö parikymmentä kilometriä pääkaupunki Tunisista pohjoiseen.  Ranskalainen taiteilija Rodolphe d’Erlanger valitsi taloonsa sinivalkoisen teeman 1920-luvulla ja vähitellen koko kylä omaksui samaisen sinivalkoisen värityksen – muutamaa keltaista ovea ja muutamia mustavalkoisia kaaria lukuunottamatta.

Täällä on asunut useampiakin nimekkäitä taiteilijoita, tunnetuimpana heistä ehkä Paul Klee. Myös monet tunisialaiset taiteilijat ovat asuneet täällä. Nyttemmin kylästä on tullut hyvin toimeentulevien ihmisten lähiö – ja turistinähtävyys.

Sidi Bou Saidin ovet

Sidi Bou Saidin ovet ovat täkäläisten matkamuistomyymälöiden ehkä yleisin aihe, mutta emme halunneet kotiimme A4:n kokoista rihkamaovea, emmekä edes astetta tyylikkäämpiä ovia kuvaavia akvarelleja, lähdimme kiertelemään kylää ajatuksena kuvata kauneimmat ovat. Tällaisia löysimme.

Sidi Bou Said ovet Sidi Bou Said ovet Sidi Bou Said ovet
Sidi Bou Said ovet Sidi Bou Said ovet Sidi Bou Said ovet Sidi Bou Said ovet Sidi Bou Said ovet Sidi Bou Said ovet

Siniset ruumisvaunut

Kiipesimme myös yhä ylemmäs, vielä näköalapaikkaakin ylemmäs ja huomasimme päätyneemme hautausmaalle. Hetken ihmettelin kauniita sinisiä vaunuja läheisen talon seinustalla, mutta kohta ymmärsin, että nämä ovat ruumisvaunut, siniset siis nekin.

Sidi Bou Said hautausmaa Sidi Bou Said hautausmaa

Löysimme myös Sidi Bou Saidin majakalle, jotain muutakin täällä siis kuin sinistä ja söpöä.

Sidi Bou Said majakka

Cats of Sidi Bou Said

Kissatkin ovat ilmeisesti tämän(kin) kylän juttu. Painottamalla valokuvausretkeä hiukan toisin olisimme voineet Sidi Bou Saidin ovien sijaan julkaista jutun Sidi Bou Saidin kissoista, mutta toisaalta kissoja on kaikkialla, näitä ovia vain täällä. Tai no ei, on näitä oviakin muuallakin Tunisiassa, esimerkiksi Soussen medinassa, mutta täällä niitä on enemmän!

Sidi Bou Said kissat Sidi Bou Said kissat Sidi Bou Said kissat

Käy peremmälle!

Paluumatkalla matkamuistokojut ovat jo avanneet ovensa ja osa myyjistä on hiukan turhankin innokkaita. Innokkaampia kuin uneliaammassa Soussen medinassa, jossa voit katsella tai olla katsomatta, ryhtyä juttusille tai olla ryhtymättä – mutta onnistumme kuitenkin ohittamaan useimmat kujat, ostamaan yhden keltaista ovea esittävän jääkaappimagneetin ja palaamaan bussille ajoissa. Matkamme jatkui Karthagoon ja Tunisin kaaottiseen medinaan, mutta niistä enemmän vähän myöhemmin.

Sidi Bou Said kissat

Tags from the story
,
Join the Conversation

11 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Meidän viikkomme sattui maassa olemaan rauhallinen, mutta tällä viikolla siellä on taas osoitettu mieltä nousevia hintoja kohtaan. Saa nähdä miten tilanne tuosta kehittyy.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Kaupunki (tai kylä) oli tosiaan kaunis, mutta vähän ”kuollut”, eli kauniita kulisseja turisteille, mutta eipä sitten paljon muuta.

 1. Kauniita kuvia. Itsekin tykkään kuvata ovia, melkein jokaisessa pikkukaupungissa tulee otettua pari ovikuvaa.

  Meillä on sininen ulko-ovi. Kun tehtiin remonttia huonokuntoisena ostamaamme taloon, sovin mieheni kanssa että hän saa valita keittiökalusteet oman makunsa mukaan – jos minä saan maalata oven siniseksi. Sellainen siitä sitten tuli, komealla hopeanvärisellä kolkuttimella. Englannin aika on jättänyt jälkensä :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Mielenkiintoista, että Suomessakin siis on sinisiä ovia. Meillä on lasinen ovi. joten värin vaihtaminen ei oikein käy :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Me ostimme matkan ainoa magneetin juuri täältä, keraamisen, epäillen jo ostohetkellä vähän sitä, että kantaako magneetti sitä, ja eihän se kunnolla sitten kantanut. Mutta onneksi on tullut hankittua vähän tyhjiä magneetteja kotiin tällaisia varten, niin täytyy liimailla sellainen siihen ”avuksi”, kunhan tässä ehtii.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *