Cesky Krumlov – miten sinne pääsee?

Cesky Krumlov bussilla feature

Helmikuun matkamme kohteeksi valikoitui pieni Cesky Krumlovin kaupunki, joka sijaitsee vajaan 200 kilometrin päässä Prahasta.

Cesky Krumlovista kirjoitan toki lisää ihan kohta, mutta aloitetaan pienellä käytännön jutulla: miten tähän yhteen maailman suloisimmista kaupungeista pääsee?

Cesky Krumlov
Miten voi talvinen kaupunki olla näin kaunis!

Päiväretkellä Prahasta?

Kaupunkiin pääsisi toki Prahasta päiväretkilläkin, mutta halusimme kääntää kuvion toisin päin ja viettää pääosan lyhyestä matkastamme Cesky Krumlovissa. Prahalle, jossa olimme käyneet jo aikaisemminkin, riitti tällä kertaa runsas vuorokausi.

Cesky Krumloviin jo kotiuduttuamme olimme erinomaisen tyytyväisiä siihen, että olimme päätyneet viettämään kaupungissa pari päivää ja siis myös aikaisia aamuja ja myöhäisiä iltoja, jolloin päiväretkeläiset olivat jo poistuneet. Jos isot ryhmät ruuhkauttivat kaupunkia jopa helmikuussa, niin kesällä kaupunki on taitaa päivisin olla ääriään myöten täynnä!

Mutta toki, jos vaihtoehtona on käydä Cesky Krumlovissa päiväretkellä tai jättää käymättä, niin valitse toki päiväretki!

Vuokra-autolla?

Helpon tuntuinen vaihtoehto päästä Cesky Krumloviin olisi tietysti vuokrata auto, mutta koska autoa olisi todellakin tarvittu vain siirtymiin: sen enempää Cesky Krumlovissa kuin Prahassakaan sillä ei tee mitään, joten hylkäsimme tämän vaihtoehdon.
Muita syitä hylätä vuokra-auto -vaihtoehto oli talvi ja jo varattu iltalento Prahaan.
Olisimme joutuneet ajamaan mahdollisesti talvikelissä ja pimeässä tuon lähes kolmen tunnin matkan.

Cesky Krumlovin keskusta on autoton: jos päädyt tulemaan kaupunkiin omalla tai vuokra-autolla voit käydä viemässä matkalaukut hotellille tai lähelle sitä, mutta sen jälkeen auto on vietävä parkkiin keskustan liepeillä oleville paikoitusalueille.

Bussi suoraan Prahan lentokentältä?

Helpoin tapa olisi ollut käyttää lentokentältä suoraan Cesky Krumloviin meneviä busseja, mutta kas, niitä meneekin vaan muutama päivässä, eikä yhtään enää illalla klo 18 jälkeen (lentomme laskeutui Prahaan klo 17:20).

Näiden bussien aikataulut onnistuin löytämään netistä jossain vaiheessa, mutta tätä kirjoittaessani en niitä taas löytänyt. Varaussivustolta voi kuitenkin helposti tehdä kyselyn tästä mahdollisuudesta ja ainakin minulle siihen vastattiin muutaman tunnin kuluessa.

Tämän vaihtoehdon hinta (helmikuussa 2018) näytti olevan suuruusluokkaa 36 euroa per nuppi per suunta.

Regiojetin keltaiset bussit

Cesky Krumlov bussilla

Jatkoimme tutkimuksia ja löysimme Prahasta Cesky Krumloviin menevän Regiojetin bussin, joita lähtisi Na Knížecín bussiasemalta tunnin välein, myös illalla.

Enää piti päästä lentokentältä Na Knížecín bussiasemalle.
Hylkäsimme bussi 119 + metro + raitiovaunuvaihtoehdon useamman vaihdon ja illan takia ja varasimme Taxilosta edullisen taksikyydin lentokentältä Na Knížecíin.

praha na knizeci

Taxilota en kyllä tämän kokemuksen perusteella suosittelisi, sillä toisin kuin varauspalvelu väitti, niin kuljetta ei juurikaan osannut englantia, eikä selvästikään myös Prahaa. Lopulta hän jätti meidät And?lin metroasemalle opastaen meitä menemään alas keltaisia portaita. Kuljettajan puhelin sekosi jossain vaiheessa matkalla ja sitä kautta ilmeisesti myös tilaukseemme liittyvä navigointi ja metroasema oli ilmeisesti parasta mitä hän enää siinä vaiheessa keksi meille tarjota.

Omat puhelimemme kertoivat, että matkaa bussiasemalle on vielä vajaa kilometri ja päätimme luovuttaa kuljettajan suhteen. Kävelimme siis viimeisen kilometrin puolijuoksua ehtiäksemme klo 19 lähtevään bussiin. Ja ehdimmekin, juuri ja juuri!

Cesky Krumlov bussillaRegiojetin keltaiset bussit ovat mukava tapa matkustaa: siisteissä busseissa on numeroidut paikat, wifi, mahdollisuus ladata puhelinta/tablettia ja katsoa omalta ruudulta vaikka televisiolähetystä Pyeongchangista. Lipun hintaan kuuluvat myös kuumat juomat, esimerkiksi kahvi ja kaakao, joita bussiemäntä tarjoilee matkan aikana pariinkin otteeseen. Busseissa on myös vessa.

Cesky Krumlovissa otimme kaupunkiin saapuessamme viimeiselle runsaan kilometrin matkalle taksin myöhäisen ajankohdan takia. Hotellin etsiminen pimeässä ei houkutellut, mutta paluumatkalla, kaupungin jo tultua tutuksi, kävelimme matkan hotelliltamme kaupungin keskustasta bussipysäkille vartissa.

Cesky Krumlov bussilla
Viime viimeinen silmäys kaupunkiin linja-autoaseman näköalapaikalta

Bussiliput maksoivat menomatkalla, kun ostimme ne bussista, 2×195 CZK, eli n. 16 euroa. Paluumatkalle ostimme liput etukäteen, sillä sunnuntaina bussit netissä olevan varaussivuston mukaan alkoivat jo lauantaina olla osittain täynnä. Paluulipuista päädyimme maksamaan 2 hengeltä 26 euroa. Lippujen hinnat näyttivät vaihtelevan aika paljon viikonpäivästä ja kellonajasta riippuen.

Prahassa julkinen liikenne toimii – myös lentokentälle

Prahaan palatessamme, sunnuntaina alkuiltapäivästä, pärjäsimme jo raitiovaunulla. Ajoimme pummilla hotelliimme Hyberská -kadulla, sillä emme hetimmiten keksineet mistä olisimme tarvittavat liput ostaneet. (Ilmeisesti lähin paikka ostaa kertalippuja olisi ollut lähin metroasema.)

Praha päivälippu

Seuraavana päivänä ostimmekin sitten jo lähimmästä kioskista 110 CZK:n (n. 4,50 euroa) per nuppi hintaiset päiväliput, jolla kiertelimme pakkaspäivänä Prahaa hypäten välillä lyhyilläkin matkoilla raitiovaunuun ja joilla matkustimme sitten lähtiessämme myös lentokentälle: A-metrolla Nádraží Veleslavín asemalle ja sieltä loppumatka bussilla 119 lentokentälle.

Muita vaihtoehtoja välille Praha – Prahan lentokenttä suuntaan tai toiseen on rautatieasemalta lähtevä suora bussi (Airport Express) tai taksi, joka maksaa 15 – 22 euroa yhtiöstä riippuen. Käytimme, Prahaan tullessamme, etukäteen tilattavaa Taxilo-vaihtoehtoa, joka maksoi tuon 15 euroa, mutta kuten alussa kerroin, niin ehkä toisella kertaa valitsisin sittenkin hiukan kalliimman ja mahdollisesti paremmin toimivan vaihtoehdon.

 

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

10 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Hanna! Pitääkin yrittää paneutua niihin … ihan lähipäivinä …

  1. says: Pirkko

   Kiitos Karoliina! Ainakin paria juttua olen luonnostellut, joten lisää on tosiaan tulossa.

 1. says: Reissu-Jani

  Olen käyttänyt neljästi Prahassa Prague Airport Transfer nimistä yhtiötä, ja käytän jatkossakin. Hinta 2-4 hengelle 23€/suunta. Autot järjestäen todella hyviä – viimeksi menossa oli iso uusi Passat ja paluussa Mersun S500 luksuslimo. Isommalla joukolla olemme ottaneet samasta yhtiöstä pikkubussin (max 9 henkilöä), ja tällöin hintaa oli muistaakseni noin 50€, eli 5.5€/hlö. Kuljettajat puhuvat sujuvaa englantia ja vievät sinne minne pitää ja tulevat hakemaan sieltä mistä pitää – ja ajallaan.

  Cesky Krumlovissa kävin vuokra-autolla. Pysäköinti ei onnistu keskustassa, vaan ulkopuoliselle parkkipaikalla tai niin kuin meillä – suoraan pensionaatin edessä. Olin elokuussa, jotenka väkeä riittää aamusta iltaan. Iltaisin kaupunki on upea kun turrelaumat ovat kadonneet… ja aamulla ennen klo 9:aan. Suosittelen että vuokraa kanootin tai uimarenkaat ja laskee Vltava joka pitkin alas, joka kiertää upeasti kaupungin S-mutkan tavoin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Noita taisikin kentällä olla eniten ihmisiä vastassa. Me emme usko ihan heti taas Tsekkiin päätyvämme, joten tällä kertaa kokemuksemme jäi nyt tuohon ei niin suositeltavaan Taxiloon.
   Kävimme kaupungissa ilmaisella kävelykierroksella ja jotenkin oli vähän ikävä kuunnella hänen kertomustaan siitä miten he olivat kokeilleet vanhassa kaupungissa asumista, mutta muuttaneet pois, koska se ei vaan ollut lapsiperheelle mahdollista, turistien takia.
   Talvikeleillä aamuisin jäässä ollut Vltava ei houkutellut, mutta löysimme toki muuta mukavaa tekemistä kivasti pariksi päiväksi kaupungissa.

 2. says: Minnea

  Praha on tuttu kaupunki, ja Tsekkeihin olisi mukava päästä laajemmallekin reissulle! Näyttää kauniilta paikalta :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Minnea! Praha on ihan kiva kaupunki, mutta oikeastaan jo hirvittää kaupungin ruuhkaisuus, jopa helmikuussa. Enpä oikeastaan sen perusteella haluaisikaan sinne kesäkuukausien todennäköisesti vielä pahempiin ruuhkiin. Meitä turisteja alkaa vaan joissakin kohteissa maailmalla olla liikaa :-(

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *