Cesky Krumlov
ja mennyt aika

Fotoatelier Seidel Cesky Kumlov

Pari Cesky Krumlovissa viettämäämme päivää olivat talvisia, kylmiä mutta aurinkoisia. Lähes kymmenessä pakkasasteessa museot ovat houkutteleva vaihtoehto ja erityisesti valokuvamuseot ovat kaupungissa kuin kaupungissa poikkeamisen arvoisia.

Cesky Krumlovissa Valokuva-ateljee Seidelin museo vie kävijän hienolla tavalla kaupungin menneisyyteen – mutta myös valokuvaamisen menneisyyteen.

Fotoatelier SeidelFotoatelier Seidel

Ateljee, laboratorio – ja koti

Josef Seidelin talo on alunperin rakennettu valokuva-ateljeeksi. Yläkerran ateljeeseen tulvii luonnon valoa isoista ikkunoista ja valon määrää voidaan säädellä verhoilla. Ateljeen yhteydessä on kaunis odotustila ja huone, jossa kuvattavaksi asettautuvat henkilöt saattoivat vielä vaihtaa vaatteita tai lisätä asusteita kuvassa käytettäväksi.

Fotoatelier Seidel Cesky Kumlov Fotoatelier Seidel Cesky Kumlov Fotoatelier Seidel Cesky Kumlov

Alakerrassa on laboratoriotiloja. Iso pimiössä on useita suurennuskoneita ja pesualtaita. Valokuvaajat saivat toimeentulonsa paitsi muotokuvista myös postikorteista, joita valmistettiin sen ajan mittapuun mukaan näissä tiloissa suurina, satojen korttien, sarjoina.

Asiakkaat vastaanotettiin toimistossa ja tiedot kaikista asiakkaista ja heille tehdyistä töistä on kirjattu huolellisesti ylös. Kirjanpitäjän työpiste on vastaanoton nurkassa.
Tilaus- ja tilikirjojen keskellä mieleen hiipii ehkä hiukan kerettiläinen ajatus siitä, että nämä ovat säilyneet viime vuosisadalta, mutta jääkö mitään tällaista jäljelle tästä vuosisadasta?

Fotoatelier Seidel Cesky Kumlov
Albumissa vasemmalla kuva Josef Seidelista

Fotoatelier Seidel Cesky Kumlov Fotoatelier Seidel Cesky Kumlov

Josef Seidel perheineen myös asui samassa talossa ja työhuoneiden lisäksi pääsemme kurkistamaan myös perheen makuuhuoneeseen,  joka on – valokuvien perusteella, tietysti – pystytty restauroimaan alkuperäiseen asuunsa.

Fotoatelier Seidel Cesky Kumlov

160 000 valokuvaa

Mutta museon hienoin osa löytyy oven numero 13 takaa! Ullakolle vievät portaat ovat betonisen harmaat ja talvella viileät, mutta seinien vierustojen hyllyillä on sen aikaisen valokuvamaailman muistikortit, lasilevyt.
Ylhäällä ullakon seiniä kiertävät arkistohyllyt, joissa on talletettu valmiita lasilevyjä tarkkaan järjestetyissä numeroidussa laatikoissa. Lightroom-arkisto ajalta ennen digikuvausta, tietokoneita ja Lightroomia! Tyhjille lasilevyille voisi vielä tallettaa satoja muotokuvia.

Arkistolaatikot ovat kuitenkin tyhjiä, sillä arkisto on siirretty parempaan talteen, pois uteliaiden turistien käsien ulottuvilta. Valokuvakokoelma, 160 000 kuvaa, on digitoidussa muodossa katsottavissa, sormenjälkiä jättämättä, museon nettisivuilla (arkistohaut valitettavasti vain tsekiksi tai saksaksi).

Fotoatelier Seidel Cesky KumlovFotoatelier Seidel Cesky KumlovFotoatelier Seidel Cesky Kumlov

Josef Seidel ja myöhemmin hänen poikansa, pyörittivät Cesky Krumlovissa sijaitsevaa valokuva-ateljeeta vuodesta 1888 vuoteen 1949. Tähän kauteen mahtuu Tsekin ja Cesky Krumlovin historiaa niin osana Itävalta-Unkaria kuin Saksaa. Kommunistien noustessa valtaan 1948 ja silloisen  Tšekkoslovakian tullessa käytännössä osaksi Neuvostoliittoa valokuva-ateljeen toiminta päättyi – mutta rakennus jäi onneksi sen verran unohduksiin, että se säilyi kaikkine aarteineen.

Fotoatelier Seidel Cesky Kumlov

Museoon ja kahvilaan

Museo sijaitsee osoitteessa Linecká 54 ja siihen voi tutustua joko tasatunnein alkavilla opastetuilla kierroksilla tai esittelyelokuvan ja audio-oppaiden yhdistelmällä. Päädyimme, sattumalta vaan, jälkimmäiseen, mutta pidimme siitä, että saimme kierrellä museossa ihan omaan tahtiimme.

Jos valokuvaaminen on Sinua lähellä ja päädyt Cesky Krumloviin, niin skippaa muutama matkamuistomyymälä tai jopa kahvila, ja käy tutustumassa tähän aarteeseen!
Alla olevat kuvat ovat Cafe Zapasta, joka on ihan toisella puolella kaupunkia kuin tämä museo, mutta pienessä kaupungissa välimatkat ovat lyhyitä.

Cesky Krumlov Cafe Zapa Cesky Krumlov Cafe Zapa

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

10 Comments

 1. says: Teresa S

  Huikea museo! Juuri sellainen paikka johon olisi ihan vahingossa osua ja ihastua. Ajatella miten tuolla on ikuistettu hetkiä tuleville polville ja ne ovat kaikki tallella.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teresa! Tuo oli tosiaan hieno kokonaisuus: ateljee, toimistot, työtilat ja vielä arkistotkin.

 2. Kauniita kuvia, ihan kuin olisi itsekin päässyt paikalle! Josef Seidelin valokuva-ateljee vaikuttaa todella upealta ja mielenkiintoiselta kohteelta. Ihania nuo vanhat valokuvaus setit, hatut ym. Pistän paikan nimen muistiin, kiitos vinkistä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Karoliina! Tripadvisor listaa museon #2:ksi Cesky Krumlovissa, joten kannattaa tosiaan pitää paikka mielessä, jos tuolle suunnalle osuu (tai hakeutuu).

 3. Ihana museo! Menneen maailman tunnelmaa. Hienoa, että tällainen on säästynyt toisen maailmansodan ajoilta. Ja vielä tähän on lisättävä, ihanat nuo ikkunat. Cesky Krumlov!
  Paikan nimi tallennettu. Kiitos hienosta vinkistä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuula! Minulle ei ihan selvinnyt miten talo selvisi kommunismin ajasta, ehkä se vaan jäi unohduksiin ja selvisi siksi nykyajan hienoksi museoksi asti.

 4. says: Mari

  Vaikuttaa todella kiinnostavalta museolta! Tsekeissä on tullut käytyä pari kertaa, mutta tuo on kyllä vieras paikka. Täytyy pitää mielessä :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Oikein hyvä kohde, koko Cesky Krumlov, viimeistään toiselle Tsekin matkalle :-)

 5. says: Pirkko

  Kiitos Anne! Mukavaa jos onnistuimme myös välittämään hiukan paikan tunnelmaa – se nimittäin oli tuolla kyllä aivan omanlaisensa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.