Cesky Krumlov

Cesky Krumlov feature

Cesky Krumlov on yksi niistä harvoista kohteista, joka päätyi ToTravel -listalleni muutaman kaupungista näkemäni kauniin kuvan perusteella. Kaupunki on myös Unescon maailmanperintökohde, mikä sekin tietysti takaa jotain kohteesta.

Cesky KrumlovCesky Krumlov

Vanhan kaupungin keskusta

Mutta, näistä melko korkeista odotuksista huolimatta, Cesky Krumlov onnistui jopa ylittämään odotukseni. Jopa talvipakkasilla, helmikuussa. Tai ehkä juuri talvipakkasilla ja helmikuussa: en muista näin kaunista talvimaisemaa nähneeni tätä ennen koskaan missään!

Helmikuu oli myös hyvä aika vierailla kaupungissa, joka kesäkuukausina on niin ruuhkainen, ettei pienen kaupungin kaduille taida mahtua. Ainakaan päiväsaikaan, kun päiväretkellä olevat turistit valtaavat kaupungin.

Osallistuimme ensimmäisenä Cesky Krumlovin päivänämme vajaan kahden tunnin mittaiselle ilmaiselle kävelykierrokselle ja oppaamme kertoi, että hän asui perheensä kanssa ensimmäisen vuoden vanhan kaupungin keskustassa, mutta joutuivat sitten muuttamaan pois, kaupungin ulkopuolelle, sillä kaupungissa oli mahdoton liikkua lastenvaunujen kanssa. Mahdotonta, sillä kaduille ei mahtunut.
Cesky Krumlov on siis vähän kuin Venetsia, vanha kaupunki on meidän, turistien, takia muuttumassa ulkoilmamuseoksi.

Kävelykierros lähtee keskusaukion laidan turisti-infon edestä, joka päivä, klo 10:30. Kierroksen alkua odotellessa voi ihailla (?) keskusaukiolla sijaitsevaa ruttopylvästä. Tämäkin Keski-Euroopan kaupunki selvisi siis aikoinaan, jotenkin, ruton vitsauksesta.

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov SchwarzenbergKeskusaukiolla kannattaa myös pysähtyä hetkeksi kaupungintalon edustalle ja katsoa tarkemmin sen seinässä olevia vaakunoita. Etenkin oikeanpuoleisin, Schwarzenberg- suvun vaakuna, jossa korppi nokkii kuollutta turkkilaista on mielenkiintoinen!

Vasemmalla oleva vaakuna kaupungintalon seinässä on Eggenberg-suvun, keskellä on Tsekin ja sen alla Cesky Krumlovin kaupungin vaakuna.

 

Cesky Krumlov Schwarzenberg

Kaupunki on pieni ja vanhan kaupungin keskusta sijaitsee pienellä niemellä, jota Vltava-joki kiertää. Vltava-joen toisella puolella on Cesky Krumlovin linna ja Latranin kaupunginosa. Vanhan kaupungin puolella nähtävyyksiä itse kaupungin lisäksi on St. Vituksen kirkko ja Seidelin valokuva-ateljeemuseo, josta jo kerroinkin.

Kävelykierros esitteli meille St Vituksen kirkon, vanhan kaupungin katuja ja näköalapaikkoja ja päättyi linnalle.

Cesky Krumlov
Näköalapaikalla St Vituksen kirkon edustalla – taustaa Cesky Krumlovin linna

Cesky Krumlovin linna

Linna on vaikuttavan suuri, mutta helmikuussa sen voi kokea vaan ulkopuolelta, Linnan museota lukuunottamatta. Edes vallihaudan karhut eivät näyttäytyneet niinä parina kertana, joina linnalla kävimme: ehkä ne olivat vielä talviunilla.

Cesky Krumlov castle
Vallihaudan karhut taisivat olla talviunilla

Linnan rakensivat 1200-luvulla tuolloin (ja aina 1600-luvulle asti) Cesky Krumlovin aluetta hallinnut Rosenbergin suku. 1600-luvulla Schwarzenbergin suku kunnosti linnan ja siinä missä Schwarzenbergien korppivaakuna on edelleen esillä kaupungintalon seinällä, niin myös Rosenbergin suvun vaakunassa olleen viisiterälehtisen ruusun voi edelleen löytää Cesky Krumlovin rakennusten seiniltä monessa paikassa.

Rosenberg Cesky Krumlov

Vaikka talvella ei linnan lukuisia huoneita päässytkään tutkimaan, tarjosi linnan sisäpiha runsaasti nähtävää mm. leikillisen arkkitehtuurin muodossa. Täällä kaikki ei ole miltä näyttää, sillä seinän laatat paljastuvatkin ovelasti toteutetuksi perspektiivimaalaukseksi ja symmetrisesti seinään asettuvista ikkunoista yksi jos toinenkin onkin vaan maalaus!

Cesky Krumlov linna
Kaikki ei aina ole sitä miltä näyttää:
”seinälaatat” eivät ole laattoja eivätkä kaikki ”ikkunat” ikkunoita

Ensimmäisenä päivänä tyydyimme vaan ihailemaan maisemia linnan muurilta vanhaan kaupunkiin – olihan meillä aikaa, sillä olimme kaupungissa kaksi päivää.

Cesky Krumlov castle

Toisena päivänä palasimme linnalle aikaisin aamulla, ennen päiväturisteja, ja nousemme torniin, jota kävelykierroksen oppaamme kuvasi ”maailman tornimaisimmaksi torniksi”. Kiersimme myös linnan museon, sillä samainen oppaamme opasti meitä, että näin talvella saisimme siellä kuitenkin jonkinlaisen mielikuvan linnan sisätiloistakin.

Cesky Krumlov castle
Vasemmalla rahapaja, oikealla linnan museo ja tietysti torni

Cesky Krumlov castle

Kesäkuukausina (huhtikuusta lokakuuhun) myös linnaan ja sen puutarhaan pääsee tutustumaan. Barokkiteatterista kiinnostuneiden kannattaa suunnata Cesky Krumloviin syyskuun lopulla (tänä vuonna 21-23.9.), mutta liput pitänee ostaa kuukausia sitä ennen. Kesä tarjoaa myös mahdollisuuden kesäteatteriin, joka toteutetaan ison pyörivän katsomon ympärillä.

Kesäisestä Cesky Krumlovista voit lukea vaikka Meanwhile in Longfield -blogista. Linnalla käydessään he olivat myös onnistuneet näkemään karhut ja saamaan niistä hyviä kuviakin. Vltava-jokeen he olivat myös tutustuneet lähemminkin, kumikanootilla.
(Linkki blogiin poistettu sen lakattua olemasta).

Cesky Krumlov Meanwhile in Longfield

Ravintoloita ja kahviloita

Saavuimme kaupunkiin myöhään illalla ja olisimme halunneet syödä vielä jotain pientä. Kysyimme hotellin vastaanotosta, että löytyisikö kaupungista vielä auki olevaa ravintolaa tai edes pientä kauppaa ja saimme vinkin ravintola Krcmasta. Valitettavasti ohjeet olivat sen verran epämääräiset, ettemme hiljaisessa kaupungissa tunnistaneet ravintolaa, vaikka myöhemmin ymmärsimmekin kävelleemme sen ohi jo tuolloin ensimmäisenä iltana.

Krcma Cesky Krumlov
Krcma-ravintolalle keskusaukiolta vievä kuja:
olisihan se tuosta oikean reunan halkopinosta pitänyt tunnistaa jo kerrasta!

Krcma Cesky Krumlov

Krcma v Satlavske Ulici on luultavasti yksi kaupungin parhaista ravintoloista ja etenkin talvikaudella sen keskellä lämpöä hohkaava uuni kerää ruokailijat luokseen. Ulkoapäin ravintola on vain vaatimaton ovi ja seinustalla oleva pino halkoja. Jos ehdottomasti haluat tämän miljöön kokea, niin varaa pöytä etukäteen! Me olisimme ehkä mahtuneet sisään ensimmäisenä iltana, myöhään, jos olisimme ravintolan oven silloin keksineet. Toisena iltana kun ravintolan löysimme, olimme jo syöneet Na louzissa, jota meille myös suositeltiin ja ajattelimme palata sinne kolmantena iltana. Emme kuitenkaan tuolloin tajunneet tehdä pöytävarausta, joten ei onnistunut tuolloinkaan ja päädyimme Svejkiin, jota emme suosittelisi, vaikka nyt edelleenkin hengissä olemme – ruoka oli meidän makuumme liian … tsekkiläistä?

Na louzi Cesky Krumlov
Na Louzin wieninleike – pysyi sitä tälläkin hengissä

Kahviloista testasimme Omnes Caffe Arletan ja Zapa Cafen, joita molempia turisti-info meille vinkkejä kysyessämme suositteli. Lisäksi söimme maittavan vohvelilounaan MLS Creperiessä, jonka löysimme ihan itse :-)
Kaikkia näitä voimme lämpimästi suositella.

Cesky Krumlov Caffe Arleta
Arletan konvehteja latten/kaakaon kaveriksi

Niin, ja se vanhan kaupungin ehkä ainoa minimarket, on Merlin-hostellin lähellä.

Cesky Krumlov
Minimarket on oikealla olevan vaaleanpunaisen talon alakerrassa

Vltava ja kaupungin kadut

Vltavan mutkassa sijaitsevassa pienessä kaupungissa joki on läsnä joka puolella. Kesäisin on ilmeisesti suosittua katsoa kaupunkia myös joelta käsin, meloen tai muulla vesikulkuneuvolla. Me tyydyimme kävelemään joen rantoja puolin ja toisin, mikä on sekin helppoa, sillä etenkin kävelysiltoja on taajassa.

Helmikuussa joki oli parina aamuna vielä jäässä tai ainakin riitteessä, mutta iltapäivään mennessä aurinko jo sulatti jään.

Cesky Krumlov VltavaCesky Krumlov VltavaCesky Krumlov

Kaupungin kaduista keskeisimmät ovat kaupungin levein katu Siroka, jonka varrella on paitsi matkamuistomyymälöitä myös Egon Schielen taidekeskus, ja Dlouha-katu, joka on kaupungin pisin. Keskusaukion jokaisesta kulmasta pääsee johonkin suuntaa, myös siitä kulmasta, josta ei näytä lähtevän yhtään katua, lähtee kuitenkin pienen pieni kuja!

Cesky Krumlov
Näkymä Siroka-kadulta linnan suuntaan

Cesky Krumlov

Hotelli Dvorak

Hotelleista (tai ravintoloista) ei turistien valtaamassa vanhassa kaupungissa ole pulaa. Me päädyimme Vltavan rannalla sijaitsevaan Dvorak-hotelliin, sillä se sattui olemaan eBookersin valikoimassa, jota jouduimme käyttämään, kun halusimme maksaa pääosin hotellin eBookersin bonuksilla. Mutta ihan hyvä hotelli tämä Dvorak oli. Sijainti oli upea, huoneemme oli joen puolella ja siitä oli näkymät linnalle ja aamiainen oli riittävän hyvä – ei sykähdyttävä, mutta kyllä sillä kolme aamua pärjäsi.

Hotel Dvorak Cesky Krumlov
Hotelli Dvorak sijaitsi vanhassa kaupungissa, ihan linnaa vastapäätä
Hote Dvorak Cesky Krumlov
Melko hulppea kylpyhuone
Hotel Dvorak Cesky Krumlov
Iltanäkymä huoneestamme
Join the Conversation

42 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Kuten totesin, kauniiden kuvien takia se meidänkin listallemme päätyi – eikä pettänyt odotuksia.

 1. says: Espanjaan

  Olemme käyneet tuolla kerran, tosin viivyimme vain yhden iltapäivän ja yön yli ja olimme liikkeellä omalla autolla. Jaan kokemuksesi turistilaumoista. Cesky Krumlov on nimenomaan päiväretkien kohde. Kun turistibussit ovat lähteneet, kyllä sinne mahtuu vaikka lastenvaunuja työntämään, ainakin siinä kesäkuussa mahtui. Tututumisen arvoinen paikka.

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Päiväretkilaumat olivat kyllä helmikuussakin aika suuria paikoitellen, aasialaisia lähinnä. Paikallisten kannalta ruuhkat päiväsaikaan voivat kyllä olla harmittavia, sillä voisihan sitä haluat niiden lastenvaunujen kanssa ulos aamupäivälläkin ja jo klo 10-11 välillä bussit Prahasta saavuttavat kaupungin.

 2. Harmittaa, kun en vielä tiennyt tästä paikasta Prahassa käydessäni! Näyttää niin kauniilta, ihana talvimaisema tosiaan. Tuonne täytyy kyllä päästä joskus, aivan upean näköinen paikka.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Janni! Mekään emme ensimmäisellä Prahan vierailullamme tätä huomioineet, mutta toisaalta kyllä Prahassakin riittää näkemistä, joten ehkä tämä onkin parhaillaan siinä vaiheessa kun Praha on jo jossain määrin nähty.

 3. Kauniilta tosiaan näyttää! Toki kauneus on aina katsojan silmässä. Mielelläni kävisin tuolla joskus! Itse viehätyn eniten ristikkotaloista ja niitähän löytyy erityisesti Saksasta. Oletko käynyt Hannoversch Mündenissä tai Cellessä? Ne ovat myös erittäin vaikuttavan näköisiä paikkoja.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Hyvä muistutus tuo Celle, siellä on tullut joskus poikettua ja kyllä sekin tosiaan on todella kaunis. Joku muistutti Facebookissa myös San Franciscosta, joka paikoitellen myös on hyvin kaunis.

 4. Enpä ollut tällaisestä kaupungista ennen kuullutkaan. Kaunista näyttää olevan. Turistimääristä tulee mieleen Belgian pienet kaupungit; Brygge ja Gent. Molemmat päiväkohteita ja kun turistilaumat häviää kaupungista, iltaisin kaduilla on tilaa. Tuli mieleen miten tuonne pääsee, mutta olitkin tehnyt siitä oman postauksen. Käynkin lukemassa sen saman tien :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Juuri kävinkin lukemassa Gent -juttusi. Pitääkin miettiä, että saisimmeko niin Bryggen kuin Gentin mahtumaan huhtikuiselle Brysselin matkallemme …

 5. says: Emma

  Mulla oli tää mielessä viime Prahan reissulla, mutta ei ehditty. Nyt on tän jutun jälkeen kyllä pakko ehtiä seuraavalla kerralla, ihanalta näyttää! Paitsi noita karhuja säälin :,( Tuli mieleen sama kuin Merjalle, nimittäin vertaus Bruggeen. Minä onnistuin tammikuussa näkemään Bruggen lähes autiona, mutta kevättä kohti vilkastuu niin ettei kuulemma sekaan mahdu.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Meanwhile in Longfield -blogin jutun kommenteissakin oli keskusteltu noista karhuista, mutta ainakin ne nähnyt bloggaaja oli sitä mieltä, ettei niiden olot nyt ihan kamalia ole. Ainakin vallihauta on alueena suuri, sillä se jatkuu tuon sillan molemmille puolille.

 6. says: satu

  Ompa kaunista kyllä !:) itselläni yksi euroopan lemppareista on Itävallassa sijaitseva Hallstatt.in vuoristokylä joka oli todellakin päiväreissun arvoinen , siellä kannattaa käydä jos ei vielä ole käynyt. Itsellä kyseinen kohde asteli listalle juurikin parin kuvan näkemisen jälkeen ja se oli paikanpäällä vielä hienompi :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos satu! Hallstat onkin minulle tuntematon, paikannimenäkin. Pitääpä tutustua!

 7. Näyttääpä tosiaan kauniilta! Nuo suositut päiväkohteet ovat minusta parhaimmillaan juuri talvella, kun ei tarvitse kulkea virran mukana kaduilla, jonotella ja etsiä parkkipaikkaa. Kävin itse viime viikolla (melkein) tyhjässä Siennassa, eikä siellä ollut mitään niitä ongelmia, joista luin kesäaikaan vierailleiden blogeista.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heli! Tavoittelemamme rytmi matkailussa olisi: kaukomatkat keskitalvella, Eurooppa keväällä ja syksyllä, kesällä Suomi ja Pohjoismaat, mutta joskus tulee poikkeuksia, kuten tämäkin. Helmikuu on näinkin pohjoisessa Euroopassa vähän viileää aikaa, mutta toisaalta tosiaan sitten ovat ruuhkatkin vähäisempiä.

 8. says: Liisa

  Tämä päätyi kyllä saman tien myös omalle listalleni. Todella kauniin ja mielenkiintoisen näköinen paikka! Talvimaisema oli kyllä upea, mutta ehkä reissu vähän lämpimämmällä kelillä houkuttelisi enemmän, jos silloin on helpompi bongata otsoja. Tai ehkä molempi parempi?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Liisa! Kesällä on ruuhkia, mutta myös esimerkiksi linnan puutarha ja kesäteatteri. Ehkä kevät tai syksy ja jos kaupungissa yöpyykin, niin sen saa ainakin jossain määrin itselleen aamuisin ja iltaisin, sillä päiväretkeläiset eivät tule kovin aikaisin ja lähtevät jossain vaiheessa pois.

 9. says: Janina

  W A U ! Olen aivan häkeltynyt ja kuten monet ennen minua ovatkin kommentoineet, tästä tuli ehdottomasti itselleni must go -paikka. Minkälainen budjetti kolmen päivän reissullanne oli? :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Janina! Malta hetki, julkaisen kustannusyhteenvedon lähipäivinä.

 10. Viehättävän näköinen paikka kyllä!
  Luulin ensi että karhut vallihaudassa oli vitsi, mutta ei, siellä on siis ihan oikeasti eläviä karhuja vallihaudassa. :O Enpä ole moiseen ennen törmännyt!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anni! Onneksi löysimme edes netistä kuvia noista karhuista, kun emme niitä nähneet, mutta toisaalta kävelyretkemme opas kyllä katsoi optimistisen näköisenä vallihautaan, jossa kyllä näkyi jotain jälkiäkin, eli eiköhän ne oikeasti siellä ole.

 11. Onpa ihastuttavan näköinen kaupunki! Ja hienoja kuvia! Pidän Tsekistä maana muutenkin hurjasti. Tuonne menisin mieluusti tämän perusteella käymään, kun juuri tuollainen keskiaikainen tunnelma viehättää suuresti.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Siitä sitten vaan päiväretkelle tai pariksi päiväksi seuraavalla reissulla kaupunkiin :-)

 12. says: Christa

  Onpa kaunis kaupunki! Täytyy myöntää, ettei ennen tätä juttua ollut koko kaupungista edes kuullut, mutta kuvat herättivät kyllä kiinnostukseni. Pitäisikin enemmän matkailla Euroopassa talviaikaan, niin näkisi kaupungeista paljon aidomman puolen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Christa! Tietysti Euroopassa on paljon kauniita kaupunkeja ja niiden päätyminen itse kunkin ”listalle” on melko satunnaista. Mutta me pidimme tästä – ja pitäisikö sanoa, että erityisesti nyt talvella, kun talvesta huolimatta sattui kuitenkin kirkkaat ja kuivat kelit.

 13. Onpa kyllä uskomattoman kaunis kaupunki, upea tuo kukkulalta otettu kuva! Mullakin käy usein niin, että näen jonkun kuvan ja ihan sen perusteella on pakko päästä käymään jossain tietyssä paikassa. Monesti todellisuus on hieman laimea, mutta mukavaa kuulla, että te ette paikan päällä joutuneet pettymään :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenna! Tästä olikin äskettäin juttua jossain, että kuvien kanssa on kyllä nykyisin syytä olla varovainen, tai ainakin katsoa useita kuvia, sillä kuva voi myös valehdella enemmän kuin tuhat sanaa … mutta tämä oli kyllä oikeasti onnistunut valinta.

 14. says: Marja

  Oli niin vetävä otsikko, että pitihän se tulla katsomaan, ja onhan tuo todella kaunis! Taitaa olla niitä paikkoja, joissa on käytävä sesongin ulkopuolella, kuulostaa kesätungos sen verran pahalta. Toisaalta taas ajatus melomisesta joella kuulostaa kivalta:)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marja! Ehkä se kesäkin toimii jos kaupunkiin jää yöksi tai pariksi ja pystyy käyttämään aamut ja illat, jolloin päiväturisteja ei vielä/enää ole.

 15. says: Stacy

  Minun sairasta Mieleäni huvittaa groteskit vaakunat, etenkin Pohjois-Irlannin vereen tahrittu käsi on tosi julma. Tuosta vaakunasta saisi hyvän ja edustavan jääkaappimagneetin tai hihamerkin. Serbialaiset varmasti tykkäävät, kun niillä on se kuuluisa kansanmurhalaulu ”Serbia strong, remove kebab!”.
  Onhan tuo söpö kun vakuuttaa noinkin marinoidun matkaajan. Rupeaa taas matkajalkaa vipattamaan, vaikka Mielessä on käynyt taas vaihteeksi käydä jossain etelämpänä. Viime vuosien kohdevalintani ovat osuneet Euroopan pohjoisosiin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Ihan kaikkiin vaakunoihin ei aina tule kiinnittäneeksi huomiota, mutta tuo oli kyllä tarkemman tarkastelun arvoinen. Schildt-suvun vaakuna on aika kesyä kamaa tuohon verrattuna.

 16. Ihan kivalta näyttää kylä. Ja lumi tekee siitä jollain tavoin vielä idyllisemmän. Mutta silti mietin, miltä kylä näyttää kesällä. Harmi ettette päässeet linnaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Linnan museossa sai kyllä kohtuullisen annoksen vanhoja ja hiukan pölyisiä huoneita :-) näin talvellakin.

 17. Tämä kaupunki on aiemminkin tullut joissakin yhteyksissä vastaan ja joka kerta ihastelen kuvia sieltä. Niin kauniin näköinen paikka! Tosin itse ehkä haluaisin matkata sinne vaikkapa juuri nyt kevätkaudella, kun talvi alkaa kääntymään kesään. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna-Katri! Meillä ajankohta määräytyi jotenkin siten, että halusimme tehdä jonkun reissun tuona viikonloppuna ja sitten päädyimme tänne, vaikka vähän talvista olikin. Toisaalta luminen talvimaisema(kin) täällä oli tosi hieno, mielestämme.

 18. Tätä ovat kaikki kehuneet, jotka ovat siellä käyneet. Laitoin sen itselleni jo bucket-listalle reilut kymmenen vuotta sitten, kun yksi paljon maailmaa nähnyt vuolaasti sitä minulle kehui. No ehkäpä sinutkin voi paljon maailmaa nähneeksi laskea :-D

  Itselle Dubrovnik on tullut esiin omalla tavallaan kauneimpana kaupunkina, mutta vaikeahan näitä on verrata varsinkin eri kokoluokkien välillä. Mutta kyllä Euroopasta nämä pienet kaupungit linnoineen ja muureineen yleisesti ottaen kauneimpia ovat, varsinkin sisämaakaupungit.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Totta, Dubrovnikin on kaunis – jotenkin minulla sen hienoutta on vähän vähentänyt muistot siitä miten sairaan kuumaa siellä sattui sillä viikolla olemaan kuin sinne päädyimme :-)

 19. Kiitos postauksesta. Sain siitä ennakkotuntuman, sillä menemme sinne sunnuntaina opastetulle matkalle. Saas nähdä mitä opas jaarittelee ?. Perästä kuuluu.

  1. Kiitos Asko! Liitytte sitten siihen mahtavaan päiväturistien joukkoon, jotka täyttävät kaupungin ilmeisesti päivästä toiseen ääriään myöten – toukokuussa nyt varmasti, jos jo helmikuun pakkasillakin :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.