Portree, Isle of Skyen pääkaupunki

Portree feature

Tema-matkat, kuten monella muullakin matkatoimistot, tarjoavat erilaisia matkoja. Valikoimista löytyy tyypillisesti kulttuurimatkoja ja vaellusmatkoja, mutta syystä tai toisesta kulttuurimatkalla ei voi vaeltaa eikä vaellusmatkalla tehdä juuri muuta kuin vaeltaa. Näin ehkä pitkällisen markkinatutkimuksen jäljiltä: ”sekamatkoille” ei olisi lähtijöitä?

Sligachanin laakson 18 kilometrin jälkeen meitä kuitenkin houkutti välipäivä ja toisaalta meitä houkutti myös Isle of Skyen pääkaupunki, Portree, joka ei vaellusmatkamme ohjelmaan sisältynyt. Hetki kartan ääressä ja lintsaussuunnitelmamme oli valmis!

Sligachan Isle of Skye
Näistä maisemista Sligachanissa maltoimme hetkeksi lähteä kaupunkiin

Ryhmämme innokkaat vaeltajat aloittivat toisenkin päivän vaelluksensa Isle of Skyella Sligachanin hotellilta, josta matkaa Portreehen on vain n. 10 kilometriä. Muiden lähtiessä maastoon me hyppäsimme taksiin ja ajoimme tähän pieneen ja viehättävään pääkaupunkiin. Bussejakin olisi mennyt, mutta harvakseen, joten emme halunneet hukata tuntia odottamalla seuraavaa  bussia Sligachan – Portree -välillä, etenkään kun taksimatkakin maksoi vaan 20 puntaa.

Portreehen orientoitumisen aloitimme keskusaukiolta, mutta kun vielä ei ollut edes kahvitauon aika, niin ohitimme aukion viehättävän näköisen leipomon/kahvilan ja lähdimme lähimmälle rannalle vehreitä maisemia ihailemaan.

Portree Isle of Skye

Portree Isle of Skye
Portreen hostellin ainakin löytää helposti!

Portree Isle of Skye

Ensimmäinen ranta johti toiseen ja päädyimme satamaan: kalastusaluksia, värikkäitä taloja ja mukavan näköisiä kalaravintoloita. Ja turisteja, eli taitavat useimmat Isle of Skyen kävijät sittenkin käydä myös Portreessä.

Portree Isle of Skye Portree Isle of Skye Portree Isle of SkyeSligachan Isle of Skye

Vaellus Portreessa

Rantojen väliin jää The Lump -niminen niemi, jonka ympäri kiertää lyhyt polku ja jonka päällä on vanha torni. Lähdimme, tietysti, vaeltamaan niemen ympäri – olimmehan vaellusmatkalla – ja kävimme lopuksi katsastamassa vanhan torninkin. Niin rantapolku kuin tornikin tarjosi kivasti näkymiä merelle Portreen edustalla.

Portree Isle of Skye Portree Isle of Skye Portree Isle of SkyePortree Isle of Skye

Fish & Chips & Art

Vaeltamisesta tulee tietysti nälkä, joten laskeuduimme vielä kerran satamaan valitsemaan sopivaa fish & chips -paikkaa lounaalle ja löytyihän sellainen. Jopa sellainen, johon mahduimme sisään, jonottamatta.

Portree Isle of Skye
Meitä hiukan epäonnisemmat päätyivät jonoon The Lower Deckin edustalla.

Lounaan jälkeen palasimme kulttuurin pariin: sataman terassilla oli tarjolla säkkipillin soittoa ja lähikaduilla useita mielenkiintoisia käsityöliikkeitä.

Kankaisen ohdakkeen, Skotlannin kansalliskukan, kohdalla harkitsin jo vakavasti sellaisen ostamista, mutta onneksi olimme taas kerran sen verran niukalla laukkumäärällä liikkeellä, että epäilin kukan mahtumista ainoaan matkalaukkuumme, joten säästyivät nekin rahat. Eikä kauppiaalla ollut mitään kuvan ottamista vastaan, joten säilyyhän muisto kukasta näinkin!

Portree Isle of Skye

Portree Isle of Skye art

Portree Isle of Skye art
Ylämaan karja koristetyynyyn kesytettynä
Portree Isle of Skye art
Taiteeksi kelpaava tuolirivistö paikallisen kampaamon edessä

Olimme varautuneet palaamaankin Sligachanin hotellille iltapäivällä taksilla, mutta katsastimme kuitenkin myös sille suunnalle lähtevät bussit ja kun Invernessiin sopivasti menossa oleva bussi näytti pysähtyvän myös Sligachanissa, niin valitsimme bussin. Bussiliput (kahdelta) maksoivat 4,80 – eli halpaa tämä matkustaminen Skotlannissa, vaikka Espooseen verrattuna!

Portree Isle of Skye
Vielä silmäys Portreen keskusaukioon ennen paluuta Sligachaniin
Portree Isle of Skye
Keskustahotellissa olisi jopa ollut tilaa – lähes kaikkien pienempien B&B -paikkojen kylteissä koko alueella, jolla liikuimme, luki ”No Vacancies”
Portree Isle of Skye
Tällä kaverilla taisi olla kiire jonnekin muualle kuin bussiin

Palasimme Sligachanin hotellille samoihin aikoihin kuin vaeltajat ja pienen tauon jälkeen on taas aika jatkaa matkaa, yli Skyen sillan takaisin Kyleen ja edelleen Gairlochiin, jossa vietimme tämän kesämatkamme vaellusosuuden viimeiset päivät.

Skye Bridge
Loch Alshin ylittävä Skyen silta Kyle of Lochalshin ja Kyleakin välillä.
Kuvassa myös Kyleakinin majakka.

Illan mittaan kerroimme Portreen retkestämme vaeltajille ja heistä useampikin tuntui hiukan harmittelevan sitä, että matkan perusversiossa Portree jäi tällä kertaa näkemättä.

Join the Conversation

15 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Niemen kiertoon ei kuitenkaan mene kuin ½ tuntia, joten ehkei se himovaeltajille riitä päivämatkaksi :-) Enemmänkin ajattelimme kuitenkin, että vaellusmatkat eivät taida olla ihan meidän juttumme ainakaan tällaisina, joten jos näihin maisemiin palaamme niin teemme sen omatoimisesti, jolloin voimme vaeltaa vaikka joka toinen päivä ja leikkiä muuten vaan turistia välipäivinä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anu! Glasgow onkin meiltä vielä näkemättä vaikka pari kertaa on Skotlannissa tullut piipahdettua.

 1. says: Tiia/ReiseReise

  Uhkaavalta näyttää taivas, mutta tekee kuvista perin brittiläisiä. Hienoa, että menitte omia polkujanne ja että se sopi matkanjärjestäjälle. Itse olen käynyt ”vain” Glasgowssa ja Edinburghissa, niin on kiva nähdä pienempiä kyliä.

  1. Kiitos Tiia! Onneksi tuona päivänä taivas vaan uhkaili, eli selvisimme kaupunkiretkestä sateetta – etenkin kun tuolloin mukana oli vaan sateenvarjot, ei varsinaisia vaellussadevarusteita :-)

 2. says: Laura

  Skotlannissa ei ole tullut koskaan käytyä, mutta kun näitä kuvia katselee niin tekisi kyllä mieli lisätä tämäkin niihin ”maissa joissa haluan joskus käydä” :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Jos Suomessa nämä ylettömät helteet yleistyvät niin Skotlanti (ja Irlanti) taitavat jatkossa nousta hyvinkin suosikkimatkakohteiksi: lämpötilat ovat kuin Suomen kesissä ennen ja maisemat ovat vihreitä, ei kuivaksi palaneen keltaisia.

 3. says: Lasse / Jetlaggies

  Viehättävältä vaikuttaa tuo Portree ja ympäröivät maisemat. Skotlanti on keikkunut ees taas matkalistoillamme, mutta jostain syystä jokin muu kohde on aina kiilannut edelle. Pidimme kovasti Irlannista, jota kiersimme autolla hieman yli vuosi sitten, joten lienee aiheellista palauttaa Skotlantikin mukaan suunnitelmiin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lasse! Niin Skotlanti kuin Irlanti ovat kyllä kivan viileitä ja vihreitä kohteita. Joskus voi kyllä sataa turhankin paljon, mutta vaikka tälläkin reissulla satoi melkein joka päivä, niin ei se lopulta haitannut, etenkään niinä päivinä, kun vettä tuli vaan kuuron verran.

 4. Ilmeisesti yhden aiheen matkat ovat helpommin myytävissä kuin yhdistelmät. Minuakin kyllä enemmän kiinnostaisi erilaisten aiheiden yhdistely.

  Nuo Skotlannin maisemat ovat kyllä hienoja. Varmasti tuonnekin pitää joskus päästä. Tosin ei ihan heti. Meidän viimeisimmät matkamme ovat suuntautuneet sään puolesta niin viileisiin kohteisiin, että seuraavaksi pitää päästä lämmittelemään. Mielikuva Skotlannin sääoloista ei ole kovin ruusuinen. Aika synkältä näytti taivas sinunkin kuvissasi. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Aron! Taivas oli usein synkkä, ja monena päivänä satoikin, hetken – harvana päivänä kuitenkaan pitempään. Me emme niinkään lämpimistä välitä, mutta toisaalta maabongareina pakko helteitäkin on joskus sietää, sillä kaikkialla ei ole lähes koskaan alle 25 asteen lämpötiloja :-)

 5. Ihanan idyllinen paikka! Ja vihreä, ainakin näin kalifornialaisesta näkökulmasta jossa ruoho muuttuu hetkessä keltaiseksi. Skotlanti kiinnostaisi kovasti ja siksi onkin mukava päästää haaveilemaan näiden kuvien myötä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Skotlannissa ei ole koskaan tainnut olla sitä ongelmaa, että vihreys kuivuisi pois – sen verran hyvin pilvet Atlantilta taitavat tuoda sadetta ympäri vuoden.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *