Esitystalous 3 – kuuntelet Radio Stagea

Esitystalous3 feature

Juha Jokelan kolmas Esitystalous-sarjan näytelmä sijoittuu radioasemalle.
Katsoja tulee teatteriin ja päätyy teatterin lomassa kuuntelemaan radiota. Teatteri ja radio limittyvätkin monessa kohdin hienosti toisiinsa: heti aluksi radiossa keskustellaan siitä miten puhelimien äänet teatterissa tai konsertissa saattavat rikkoa esitykseen suunnitellut äänimaailman ja katsomossa istuvat ymmärtävät vinkin ja laittavat puhelimensa äänettömälle.

Espoolainen katsoja tuntee heti olevansa kotona Kino Tapiolan ”mainoksen” rävähtäessä päälle.

Vihattu vai kaivattu muutos?

Mutta studion leppoisa tunnelma rikkoutuu mediayhtiön edustajan (Vera Kiiskinen) saapuessa studioon ja niin radion työntekijät kuin katsojatkin ymmärtävät, että tämä ei olekaan komediaa vaan tämäkin työyhteisö joutuu selviämään muutoksesta ja kasvavan kaupallisuuden haasteista. Radio Stage on ohjelmapäällikkö Jamin (Martti Suosalo) luomus ja kauan sitten valittu linja on pitänyt – ehkä siis turhankin tarkkaan ja turhankin pitkään.

Esitystalous 3
Jami (Martti Suosalo) ja Marika (Vera Kiiskinen) (Kuva: Stefan Bremer)

Räväkkä aamujuontaja Karoliina (Ria Kataja) edustaa nuorta minä, minä, minä -sukupolvea, joka ei halua kuulla ikävistä asioista ja jolle vauhti on luontevampaa kuin syvyys – mutta ehkä näin on monelle kuulijallekin, tai ainakin niille kuulijoille, joita mediayhtiö tavoittelee.

Marika, mediayhtiön edustaja, heittää haasteen työyhteisölle: tehkää ehdotuksia, miten te haluatte uudistaa kanavanne ilmettä, mutta kuten niin usein oikeassakin elämässä, uhka työyhteisön hajoamisesta ja oman työpaikan menettämisestä ei tuota uusia ideoita vaan toiminta lamaantuu. Karoliina, jolle on jo annettu lupaus jatkosta ja nousevasta urakehityksestä haluaisikin mennä eteenpäin, mutta tunne yhteisön pettämisestä hajottaa.

Ria Kataja on ollut mukana kaikissa Esitystalous-sarjan näytelmissä ja paikallislehdissä ilmestyneen uusimman näytelmän arvostelun yhteydessä on myös haastateltu Riaa espoolaisuuden näkökulmasta.

Esitystalous 3
Karoliina (Ria Kataja) (Kuva: Stefan Bremer)

Hahmot ovat ihanan moninaisia, omanlaisiaan ja omilla vahvuuksillaan. Eero, senioritoimittaja, joka kirjoittaa juontonsa etukäteen. Nuori Mysli, jonka juontojen vauhdikkuus saa katsojan ja kuulijan ihailemaan Ylermi Rajamaan taidokkuutta vaikkei ihan perässä pysyisikään. Tintti, joka ymmärtää heti, että journalismin – ja yli 50-vuotiaiden toimittajien – aika, on muutoksen myötä ohi.

Mediayhtiöllä on tarve uudistaa, mutta katsoja, hiukan vanhempi ainakin, kapinoi yhdessä toimituksen kanssa: onkohan uusi sittenkään parempi kuin vanha. Sivulauseessa mainitaan myös toisen kanavan epäonnistunut linjan vaihto.

”Et voi soittaa jazzia päivällä!” ”Et ole tekemässä radio-ohjelmaa vanhainkodille!”
Toimittajan valitseman aiheeseen ja tunnelmaan sopivan musiikin sijaan soittolistan pitää koostua kuuntelijaraadilla testatusta musiikista: vain harvoja kiinnostavien kappaleiden sijaan on soitettava musiikkia, joka saa mahdollisimman harvan harkitsemaan kanavan vaihtoa.

Esitystalous 3
Eero (Raimo Grönberg) (Kuva: Stefan Bremer)

Miesten ja naisten maailmakin tulee osaksi keskustelua: olisiko itäinen Espoo, Otaniemi ja Keilaniemi otollista aluetta erityisesti nuorille miehille profiloidulle kanavalle? Mutta miehet eivät ole nyt vahvoilla, sillä keskustelu vaikka kolonoskopiasta voikin olla seksuaalista häirintää: #metoo! Yhteiskunnan ajankohtaiset aiheet ovat muutenkin läsnä, työttömien aktiivimallikin pääsee mukaan, sivulauseen verran.

Myslin upea intro toiseen näytökseen

Väliajan jälkeen Mysli toivottaa katsojat takaisin muistuttamalla riimittelynsä lomassa puhelimien aeroplane modesta. Taidokkaan ja vauhdikkaan avauksen lopuksi Ylermi Rajamaa toteaa, että ei tämä nyt ihan ole freestyle, kun samat linethän hän vetää joka esityksessä :-) Radio ja teatteri limittyvät taas hienosti.

Esitystalous 3
Mysli (Ylermi Rajamaa) vauhdissa (Kuva: Stefan Bremer)

Nopeaan juontotahtiin liittyvä radio-ohjelman tuntikello voi olla journalistille kauhistus, mutta nouseva aamujuontaja Karoliina kasaa omaa showtaan, johon ohjelmapäällikkö Jami päätyy kaikupohjaksi tahtomattaan. Karoliina on tähti, mutta Jami ei halua olla jonkun toisen muusa.

Tuntikello muuttuukin Kelloseppäkoulun kelloksi ja tarinassa siirrytään työyhteisön ymmärrettävän todellisuuden tuolle puolen. Osa katsojistakin saattaa hukkua nanokokoiseen maailmaan, siinä missä tarinakin.

Onneksi Eero Rimpeläinen ja Leonard Cohenin Travelling Light tuovat tarinan takaisin ainakin näyttämölle.

Espoon teatterin näyttämö keskellä puoliympyränmuotoista katsomoa toimii hyvin. Liikkuville laatoille toteutetut toimittajien työpisteet ja neuvotteluhuoneet liukuvat eteen ja taakse ja valaistus ohjaa katsojat kulloinkin oikeaan keskusteluun. Asioita avoimeksi jättävässä lopussa toimitus, vai ihmiskunta, yrittää selvitä jäälautoiksi muuttuneilla lautoilla.

Tarina saattaa olla kuollut, mutta tarinan pätkät jäävät katsojan mieleen – ei tästä näytelmästä ilman päähän jääviä ajatuksia selviä.

Esitystalous 3, Esitystalous 2, Esitystalous

Viisi vuotta sitten Esitystalous 2:ssa viehätyin Ria Katajan ja Ylermi Rajamaan suorituksiin. Tällä kertaa pisteet saa: Raimo Grönberg ja … Ylermi Rajamaa!

Esitystalous 2 -näytelmästä kirjoitin aikanaan esimerkiksi näin:
”Se miten joku, joka ei ole asunut ja työskennellyt Espoossa yli 30 vuotta, tähän pääsee sisälle onkin sitten toinen juttu – sitä ei espoolainen osaa arvioida.”

Ensimmäisestä Esitystalous -näytelmästä onkin jo kahdeksan vuotta ja eikä se ilmeisesti meitä vielä ihan vakuuttanut:
”Esitystalous oli kokeellisempi ja liittymät puoluepolitiikkaan vieraampia, mutta kyllä tämänkin kärsimättä katsoi (toisin kuin Espoon Kaupunginteatterissa joskus aikaisemmin katsomamme Myöhästynyt hääyö, joka tuntui jo tosi pölyttyneeltä.”

Esitystalous 3 – näytelmän kävimme katsomassa Espoon kaupunginteatterin tarjoamilla Lehdistö-lipuilla. Näytelmä sai ensi-iltansa 19.9.2018 ja näytöksiä on aina helmikuulle 2019 asti, eli ehdit vielä hyvin mukaan tämän radiokanavan muutokseen.

Jutun kuvat ovat Espoon kaupunginteatterin lehdistökuvia.

Tags from the story
,
Join the Conversation

8 Comments

  1. says: Mari

    Vaikuttaapa mielenkiintoiselta, kivasti esitelty :) Sain hyvän kuvan näytöksestä, vaikka en itse pääsekään sitä näkemään.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Henna! Ehkä eksyit vähän erilaiseen blogiin (tai blogityyppiin). Matkablogeissa on harvemmin asukuvia tai kosmetiikka-arviointeja – matkoihin panostavat kun harvemmin panostavat sitten muihin asioihin. Mutta onneksi blogimaailmaan mahtuvat kaikki, kiinnostuskohteista riippumatta, eikös joo :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *