TUT-matka alkaa!

Samarkand feature

Saimme Albinalta mailin otsikolla TUT-matkan ohjeet. Vaikkakin TUT on kätevä lyhenne matkareitille Tadžikistan – Uzbekistan – Turkmenistan se naurattaa ja kuulostaa nuorison TET-harjoittelulta. Arial Travelin kanssa kävimme muutama vuosi sitten myös Kirgiisiassa ja Kazakstanissa, eli tämän matkan myötä olemme kiertäneet Albinan kanssa koko Keski-Aasian.

Keski-Aasia Arial Travel
Matkaohjelma  on luettavissa Arialin Travelin sivuilla

Keski-Aasian matkamme on siis toteutumassa Arial Travelin kanssa.
Aloitamme Dushanbesta, Tadžikistanin pääkaupungista, jonne lennämme Turkish Airlinesin siivin Istanbulin kautta ja palaamme sitten aikanaan Ashgabatista, Turkmenistanin pääkaupungista, takaisin, Istanbulin kautta silloinkin.
Vaihtoajat Istanbulissa ovat melko reiluja, kolmesta neljään tuntiin, mutta onneksi Diners-kortti toimii vielä, eli Primeclass CIP Lounge on käytettävissämme.
Toukokuun lopun jälkeen onkin sitten seuraavaa sellaista reissua ajatellen, jossa välilaskut saattaisivat vaatia loungeen pääsyä, hommattava Amex ja/tai Priority Pass, suomalaiset Diners-kortithan lakkaavat toimimasta 31.5.2019.

tadzikistan evisa

Tadžikistanin nettiviisumit on haettu etukäteen, Uzbekistanin ja Turkmenistanin viisumit pitäisi järjestyä rajoilla.

Tällä matkalla onkin tiedossa näitä meille hiukan harvinaisempia maarajan ylityksiä, niin Tadžikistanista Uzbekistaniin kuin Uzbekistanista Turkmenistaniin. Guineanlahden kierroksella rajojen ylitykset niin Beninistä Togoon kuin Togosta Ghanaan sujuivat yllättävän kohtuullisella jonottamisella ja vain kohtuullisella määrällä tarkastuspisteitä per raja. Toivottavasti Keski-Aasiakin yllättää positiivisesti, vaikka kuulemma kannattaakin varautua pitkiin odotuksiin.

Tavanomaisten matkavalmistelujen lisäksi olemme tälle matkalle valmistautuneet laatimalla listan mukaanotettavista kameroista (2 kpl), kännyköistä (3 kpl), läppäristä ja tabletista – ne kuulemma on hyvä listata Uzbekistanin ja Turkmenistanin rajoilla sen varmistamiseksi, että ne saa myös viedä maasta pois.

Matkareittimme on karkeasti ottaen tällainen:

Keski-Aasia Arial Travel

Matkan päätepisteiden väliin mahtuu bussitaipaleiden lisäksi junamatka Tashkentista Samarkandiin ja yksi Turkmenistanin sisäinen lento. Ei Boeing 737 Max -lentokoneella, mutta lentoyhtiöllä, joka on nykyisin EU:n mustalla listalla.

Hotelleja matkalle näyttäisi kertyvän 7 kappaletta, eli normaaliin kiertomatkatahtiin olemme keskimäärin 2 yötä samassa hotellissa: eipä tarvitse tälläkään matkalla juuri matkalaukkuja purkaa!

Kohteiden säätiedot näyttävät karkeasti ottaen tältä, eli ihan helteisiin emme vielä joudu ja iltaisin/öisin voi olla vielä kylmäkin. Villasukat, öitä varten, on jo pakattu!

Keski-Aasia sää

Muita kevään ja alkukesän matkoja

Riikaan suuntautuvasta risteilystä yhteistyössä Tallink Siljan kanssa kerroinkin jo aikaisemmin.

Toukokuussa suuntaamme vihdoinkin Italiaan Cinque Terren alueelle. Innostuimme Albatrosin valmiista viikon matkasta, jossa joka toinen päivä oli jätetty vapaaksi, eli parhaimmillaan onnistumme yhdistämään valmismatkan ja omatoimimatkan parhaat puolet. Ehkä toukokuussa ruuhkat tässä suositussa kohteessa eivät vielä ole pahimmillaan …

cinque terre

Olemme myös viritelleet pienimuotoista yhteistyötä Primehotelsien kanssa ja sen tiimoilta testaamme kevään ja kesän mittaan joukon heidän hotellejaan alkaen Helsingin Katajanokasta ja jatkaen pienellä Itä-Suomen kierroksella, joka ulottuu aina Savonlinnaan asti. Paluumatkalla käymme vielä uusitussa Hyvinkään Sveitsissä. Myöhemmin kesällä käymme tutustumassa hotelli Rantapuistoon Vuosaaressa. Hotellina Rantapuisto on uusi tuttavuus, mutta Unitas-opistona se tuli kyllä aikoinaan kokoustilana tutuksi.

Samaiseen kierrokseen on myös tarkoitus liittää päiväristeily Lappeenrannasta Viipuriin, mutta palataan näihin kaikkiin sitten tarkemmin huhti-toukokuussa!

viipuri

(Otsikkokuva Samarkandista Flickristä: Mr Hicks46)

 

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

4 Comments

  1. Mua siis niin ärsyttää tuo DC:n loppuminen. Ja samalla ärsyttää Finskin ja DC:n yhteistyön loppuminen, koska oli niin helppo keskittää kaikki lentoliput sille (mulla oli Finnairin kanstiskortti ja DC yhdistettynä ja selvyyden vuoksi kuittailin kaikki matkat sinne. Oli tosi helppo jyvittää sitten kuka mitäkin oli maksanut. Me kun maksetaan Tepon kanssa kaikki reissut aina 50/50). Nyt tulee varmaan osteltua sitten millä vaan kortilla liput äkkiä kaikki kirjanpito menee sekaisin, ja pojotkin jää saamatta. Toki voisi hakea Nordean Finnairin MC, korttia, mutta hippasen on tehty hankalaksi… plääh…

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anna! Me otimme Finnairin SEBin kanssa yhteistyössä tarjoamat MC:t, niin saa sitä kautta Finskin pisteitä. Tosin se on sikäli vähän hankala ratkaisu, että kun meillä ei ole mitään muuta SEBissä, niin niiden korttien saldot pitää erikseen käydä netistä tsekkaamassa ja toistaiseksi ainakin laskun saa vaan paperisena! Matkakulut, kuten muutkin yhteiset kulut, mekin jaamme tasan, mutta meille on vuosien mittaan hioutunut toimiva systeemi, jossa kumpikin maksaa mitä maksaa, mutta sitten lasketaan summat yhteen ja tasataan kuukausittain suuntaan tai toiseen.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *