Kolme kevättalven reissua

Mauritania feature

Alunperin oli ajatuksena olla helmikuu kotona Afrikassa vietetyn tammikuun jälkeen.
Mutta niin siinä sitten vaan kävi, että palaamme jo helmikuussa Afrikkaan!

Nouakchott, Mauritania

Idea lähteä Mauritaniaan lähti itämään jo yli vuosi sitten. Nimimerkki Daniel kommentoi juttuamme Vihdoinkin Tunisiaan, jossa arvelin, että tuskin lähtisimme Mauritaniaan, että lähtekää nyt ihmeessä sinne, ainakin pääkaupunki Nouakchottissa on ihan turvallista ja sinne pääsee suoralla lennolla Kanarialta.
Ajatus jäi itämään.

Viime syksynä Daniel palasi asiaan juttumme Suomen passi ja viisumit tiimoilta ja palasi asiaan vielä tammikuun alussa kertoen Nouakchottiin tekemästä uudesta vierailustaan.

No niin, terveiset nyt sitten pölyisestä Nouakchottista! Olihan se kaupunki jonkin verran muuttunut, olivat saaneet oikein korkean kerrostalonkin keskustaansa, mutta hiekkaa oli yhtä paljon kuin ennenkin.

Lento Las Palmasista kesti 1 h 40 min. Viisumin sai sujuvasti lentokentältä, kun oli 55 euroa käteisenä mukana, ja tasarahana. Turvallisuuden kanssa ei mitään ongelmia, ihan yhtä rauhallista ja ystävällistä kuin ennenkin. Kukaan ei häiritse turistia, rauhassa sai kulkea ja ihmetellä.

Jos tuonne päädytte, niin pari päivää riittää vallan mainiosti. Keskustan markkinat, kalasatama ja muutama moskeija (ulkoa päin). AzalaÏ Marhaba Hotel on kaupungin paras, maksaa alle satasen yö ja hintaan sisältyy lentokenttäkyytikin.

Tässä välissä myös yhdet Maailmanmatkaaja-ystävämme olivat suunnittelemassa matkaa Marokkoon, Länsi-Saharaan ja Mauritaniaan ja toisetkin innostuivat mahdollisuudesta käydä Kanarialta käsin Nouakchottissa.

Mauritania
Mauritanian turvallisuustilanne ranskalaisen matkailutiedotteen mukaan. Nouakchottissa pitää toki käyttäytyä järkevän varovasti, mutta matkustaminen sinne on sinänsä ok.

Ideasta toteutukseen

Viikko Länsi-Afrikasta paluumme jälkeen saimme ystäväpariskunnalta viestin koskien Mauritaniaa ja hienoisen säätämisen jälkeen varasimme maanantai-aamuna lennot!
Tiistai-aamuna parin viikon päästä Las Palmasiin, keskiviikko-aamuna lento Nouakchottiin, jossa vietämme torstain ja perjantain. Paluulento Las Palmasiin lauantaina ja paluulento Suomeen sunnuntai-iltana.
Helsinki – Las Palmas -välin lentoihin saimme onnistuneesti käytettyä kaikki kertyneet Norwegianin Cash Pointitkin, joten jos kyseisen lentoyhtiön käy tässä vielä huonosti, niin eivätpä jääneet käyttämättä.

Alunperin ajatuksena oli viettää samassa yhteydessä pitempäänkin aikaa Kanarialla, mutta lopulta päätös toteuttaa matka jo ennen Keski-Aasian kierrostamme, joka alkaa maaliskuun lopulla, pakotti tähän lyhyehköön versioon: passimme ovat taas tämän matkan jälkeen lähdössä viisumikierrokselle.

Nouakchott
Nouakchottin markkinoilla (kuva Flickr: Valerian Guillot)
Myös jutun otsikkokuva on samalta kuvaajalta.
Tässä vielä linkki hänen koko Mauritania-albumiinsa, jossa on paljon todella upeita kuvia!

Hilpeää muuten, että tuossa aikaisemmin mainittu toinenkin ystäväpariskuntamme on Nouakchottissa sattumalta saman viikon keskiviikkona ja torstaina, joten voimme pitää siellä kuuden hengen voimin Maailmanmatkaajien ”varjokokouksen”. Tai ehkä se ei ole ihan sattumaa: helmikuu lienee lämpötilojen kannalta parhaita aikoja käydä Mauritaniassa.

Ainakin tällä hetkellä olemme varanneet huoneet Hotel Mauricenteristä, pitkälti siksi, että meitä jo aikaisemmin Nouakchottiin saapuvat ystävämme olivat jo valinneet sen, mutta tarkistin kyllä saamamme suosituksen perusteella hotelli AzalaÏ Marhabankin Booking.comissa, mutten vakuuttunut sen paremmuudesta.

Hotel Mauricenter
Mauricenter-hotellin uima-altaalla on taas mahdollisuus rentoutumiseenkin, johon välillä Länsi-Afrikan kierroksellamme tuntui olevan liikaakin aikaa!

Keski-Aasia

Kerroin jo edellisessä matkasuunnitelmiamme avaavassa jutussa tulevasta matkastamme Keski-Aasiaan.
Tämän matkan tiimoilta ainoa uutinen viime viikoilta on ollut Turkmenistanin lentoyhtiön saama kielto lentää EU:n alueella. Turkmenistanin lentoyhtiöllä oli tarkoitus lentää sisäinen lento Turkmenistanissa, johon EU:n lentokielto ei sisänsä vaikuta, mutta katsotaan nyt mihin matkanjärjestäjämme asian tiimoilta päätyy. Ehkä pitkään bussimatkaan?
Joka tapauksessa reitti Dushanbe – Tashkent – Samarkand – Buhara -Mary – Ashgabat – Darvaza odottaa vielä näiltä näkymin maalis-huhtikuun vaihteessa.

Turkmenistan

Riika

Kolmas tuleva matkamme (muistathan ”kolmen matkan sääntömme”) on Tallink Siljan vappuristeily Riikaan. Tämä erikoisristeily toteutetaan tulevana kesänä kolmesti, joista 30.4. lähtö on ensimmäinen toteutus. Kiinnostuimme tästä yhteistyömahdollisuudesta Tallink Siljan kanssa erityisesti siksi, että edellisestä käynnistämme Riikassa on jo keväällä 12 vuotta ja olemme pyrkineet pitämään Euroopan keskeiset kaupungit korkeintaan 10 vuotta vanhoina. Vilnan kertasimme keväisissä sukuhäissä vain 5 vuotta sitten ja Tallinnassahan kävimme juuri jouluna.

Edellisellä vierailullamme Riikassa kävimme myös Jurmalassa – pidimme!
Join the Conversation

23 Comments

 1. says: Voi hyvää päivää

  Siis kahdeksi päiväksi johonkin täysin yhdentekevään ja mielenkiinnottomaan kaupunkiin/maahan, jotta saa jonkun maapisteen? Voi luoja kun on järkevää..

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tuosta mielenkiinnottomuudesta voidaan tietysti olla montaa mieltä. Kuten järkevyydestäkin. Omasta puolestani taas lentäminen kymmenettä kertaa jollekin Thaimaan tai Balin hiekkarannalle olisi ihan järjetöntä :-) – mutta kukin tavallaan, sovitaanko niin?

  2. says: Daniel

   Yhdentekevään maahan? Aikamoinen loukkaus mauritanialaisia kohtaan. Nouakchott ei ole mikään huippumatkailukohde, mutta ei se nyt mielenkiinnotonkaan ole, päinvastoin. Eikö ole mielenkiintoista nähdä pääkaupunki, josta juuri kukaan ei ole kuullut mitään? Tuntea sen tuoksu, kuulla sen äänet, nähdä, miten loppumattoman hiekkaerämaan keskelle on noussut rakennuksia ja hiekan peittämiä katuja. Katsella, miten vuohet tepsuttelevat katujen reunoilla. Nähdä valtava vuori käytettyjä sukkia ja todeta että kas, tänne ne UFFin laatikkoon pudotetut ovat löytäneet tiensä. Huomata, että Afrikassa on sellaisiakin maita, joissa eurooppalaiselle ei yritetä pakkomyydä mitään. Minusta tuntuu, että Nouakchott voisi olla sinullekin aikamoinen kokemus.

  3. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Maapisteen lisäksi meitä(kin) todellakin monessa kohteessa viehättää se, että kyseessä on oikea, elävä kaupunki – ei turistien kansoittama hotellikylä hiekkarannan kupeessa. Monet ”itkevät” netissä jossain ryhmissä miten Balilla tai vaikka Malesian Georgetownissa on ruuhkaista – ehkä siis kannattaisi suunnata jonnekin ihan muualle kuin Kaakkois-Aasiaan!

 2. says: Anssi

  No nyt olette tehneet reissu-uranne parhaan päätöksen! Mauritaniaa en voi kyllin suitsuttaa, sen verran upea maa ja vielä upeampi kansa! Jopa pääkaupungissa tullaan toivottamaan kädestä pitäen tervetulleeksi ja pyytämään teelle. Mauritania onkin ainoa vierailemani maa, mihin oikeasti haluttaisi takaisin. Olin siellä toukokuussa 2014 pari viikkoa ja olisin ollut pidempäänkin, elleivät lämpötilat olisi olleet järjettömiä (Nouakchottissa oli tosin suht järkevät lämmöt). Helmikuu lienee siis oikein hyvä aika vierailulle!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anssi! Katseltiinkin tätä reissua hahmottaessamme (kuten aina) noita lämpötiloja ja helmikuu näyttäisi tosiaan teoriassa olevan inhimillisin aika vierailla tuolla. Katsotaan miten käy! Ja kiitos positiivisesta luonnehdinnasta maasta – kiva, että Sinäkin osaltasi vahvistat mielikuvaamme siitä, että kyllä Nouakchottkin on vierailun arvoinen.

 3. says: Daniel

  Hyvää matkaa! Haluaisin kyllä olla näkemässä passintarkastajien ilmeet, kun sinne upouudelle lentoasemalle pelmahtaa aina vaan lisää suomalaisia. He jo ihmettelivät, mitä ihmettä minä siellä teen, ja nyt sinne on sitten tulossa suomalaisia oikein urakalla…

  Mauricenter näyttää kyllä ihan Azalaïn tasoiselta ellei paremmaltakin. Taitaa olla ihan uusi. Sijainti vähän arveluttaa, se näkyy olevan noin 1,5 km ydinkeskustasta. Azalaïsta voi helposti kävellä kansallismuseolle, markkinoille ja moskeijoille. Mutta pääseehän tuoltakin autolla. Sellaisella 80-luvun mersulla, josta on turhat tilpehöörit kuten sivupeilit, ovenkahvat ja puskurit kadonneet matkan varrelle… Heilutatte vaan kättä kadunvarressa, niin joku ottaa kyytiin muutamalla kolikolla!

  1. says: Pirkko

   Kiitos (taas) Daniel! Mietimme vielä tuota hotellia, varauksemme on peruttavissa vielä monen päivän ajan. Monet hotellit näyttivät olevan tuolla alueella kuin Mauricenter, mutta kieltämättä Booking.comkin väitti tuon Azalaïn olevan lähempänä keskustaa.
   Meitä on tosiaan nyt menossa 4 suomalaista Kanarialta ja tuo yksi pariskunta tulee omia teitään Länsi-Afrikan suunnalta.

 4. Teilläpä on mukavia reissuja tiedossa keväälle! Ja näköjään jännitettävääkin, ainakin tuon Turkmenistanin lentoyhtiön kanssa…

  Voi kun itsekin pääsisi taas lähtemään jonnekin. Gradustressin keskellä ajatus matkailusta tuntuu tällä hetkellä todella kaukaiselta… Mutta eiköhän sitä vielä ehdi kuitenkin.

  Ps. Riika on ihana! Vaikken mikään risteilyjen ystävä olekaan :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eve! Tsemppiä gradun kanssa. Riikan osalta ensivierailumme kaupungissa ei jättänyt ihan kuvaa ”ihanasta kaupungista”, joten mahdollisuus vierailla siellä uudestaan vaan lyhyellä kaavalla, eli risteilyllä, tuntui hyvältä ajatukselta. Jos kaupunki nyt nostaisi mielikuvaansa todella paljon, niin ainahan sinne pääsisi sitten vielä vaikka kolmannenkin kerran :-)

 5. says: Ne Tammelat

  Seuraan innolla teidän Afrikan reissuja, sillä se maanosa on meiltä vielä kokonaan käymättä ja tuo Mauritaniakin vaikuttaa kohtalaisen helpolta saavuttaa. Toisaalta safari siintää haaveissa myös. Ihanaa, että on vaihtoehtoja tarjolla.

  Keski-Aasia kuulostaa myös jännittävältä! Suurin osa noista paikoista oli ihan vieraita, joten luen mielenkiinnolla nekin jutut sitten aikanaan )

  Mukavia reissuja!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Mauritanian jälkeen taidamme kyllä laittaa Afrikan hetkeksi tauolle, mutta toki sinne ”pitää” vielä palata, sillä monta kolkkaa tuosta mantereesta on vielä meiltäkin tutkimatta.

 6. says: Tanja

  Ihan loistavilta kuullostaa taas teidän matkasuunnitelmat. Ja kolmen reissun sääntö on kyllä kiva idea, mulla vaan suunnitelmissa käydä Vantaalla muutaman kerran tänä keväänä ?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Toki joinain viikkoina meilläkin matkailu rajoittuu pariin retkeen Helsingin keskustaan :-)

 7. Mauritaniaan, siis wau. En tiedä paikasta mitään muuta kuin sijainnin, mutta tuo värikäs katukuva sai heti mielenkiinnon nousemaan. Jään mielenkiinnolla odottelemaan fiiliksiänne paikasta:)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eve! Kohtahan niistä fiiliksistäkin sitten päästään kertomaan. Tämä on kyllä sikäli ”jännä” reissu, että jos matkabloggaajat joskus saattavat inspiroida jonkun matkaamaan johonkin kohteeseen, niin tämän matkan toteutumiseen idea tuli tosiaan ensin blogiamme kommentoineelta Danielilta!

 8. says: Sini

  Marrakechissä törmäsin useampaan mauritanialaiseen, jotka olivat siellä töiden takia. Värikäs reissukevät tiedossa teillä :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Toivotaan, että Mauritaniassa näemme myös värejä, ei pelkästään hiekkaa – jota sitäkin siellä ilmeisesti riittää!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jaakko! Näiltä näkymin näyttäisi siltä, että eiköhän tuolla Turkmenistanin lentoyhtiöllä kuitenkin yksi sen maan sisäinen lento lennetään. EU:n musta listahan ei mitenkään estä noita lentoja ja kun muu ryhmämme (8 henkeä) ei kuulemma tästä ollut huolissaan, niin emme mekään nyt sitten … (ne kuuluisat viimeiset sanatko?)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta-Maaria! Arviot vaihtelevat eri maiden matkustustiedotteissa, mutta eiköhän pääkaupunki Nouakchott ole ok kunhan on järkevä ja varovainen.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.