Juhannus tanskalaiseen tapaan

Sankt Hans aften Bornholm

Etelä-Suomessa juhannuskokot jäivät tänä vuonna pääosin polttamatta – tosin täällä Tanskassakin asti luimme uutisia siitä, että ihan kaikille kielto ei Suomessa ollut kelvannut!
Me vietimme suomalaisen juhannusaaton ja päivän Kööpenhaminassa – ja siis ilman vilaustakaan juhannuksesta, mutta sunnuntai-iltana, siirryttyämme jo Bornholmin saarella, pääsimme tämän kesän juhannustunnelmaan Sankt Hansin tapaan.

Tanskassa keskikesän juhlaa, Sankthansia, vietetään kesäkuun 23. päivän iltana. St. Johnia, tanskalaisittain Sankt Hansia, juhlitaan 24. kesäkuuta, mutta tanskalaiset juhlivat siis aattoiltana – kuten suomalaisetkin. Ja juhlinnan keskipisteenä on Tanskassakin kokko.

Kokot kootaan rannalle tai Rönnen tapauksessa Kanondalenin isolle ruohokentälle sataman läheisyyteen. Aattoiltana ihmiset kokoontuvat sen äärelle piknikille ja puheiden siivittämänä kokko sytytetään palamaan.

Nykyisin traditioon kuuluu myös Midsommervisenin, juhannuslaulun, laulaminen kokon äärellä.

Vi elsker vor land,
når den signede jul
tænder stjernen i træet med glans i hvert øje.

Rönnessä ihmiset alkoivat kokoontua kokon ympärille illalla seitsemän maissa nauttimaan oluesta ja musiikista. Hiukan ennen yhdeksää pidettiin pari puhetta ja sen jälkeen korkea kokko sytytettiin selvästikin ammattilaisten voimin.

Sankt Hans aften Bornholm Tanskalainen juhannus Sankt Hans aften Bornholm Sankt Hans aften Bornholm

Lähetetään noita Kyöpelivuorelle!

Suomalaisesta kokosta tanskalainen kokko eroaa noidan osalta. Kokon päällä on noita luutansa kanssa. Kokon polttamisen myötä noita lähetetään Kyöpelivuorelle, jossa noidat kokoontuvat tänä iltana.
Kokon sytyttämisen jälkeen tämäkin noita lähti nopeasti ”matkaan” – sen verran herkästi palavaa materiaalia se oli.

Noidan polttamisesta tuli osa tanskalaista keskikesän traditiota 1920-luvulla. Osa traditiota oli muistella noitavainoja 1500- ja 1600-luvulla. Nyttemmin osa pitää noidan polttamista kokon päällä ”noidan auttamisena” – pitäähän noidan päästä tapaamiseensa, mutta osa jättää noidan kokonaan pois kokon päältä, ajatellen ehkä enemmän noitavainoja, eikä halua polttaa enää yhtään noitaa.

Sankt Hans aften Bornholm Tanskalainen juhannus Sankt Hans aften Bornholm Sankt Hans aften Bornholm

Noidan ”lähdön” jälkeen ihmiset alkoivat jo vähitellen tehdä lähtöä juhlapaikalta. Ruuat ja juomat oli ehkä pääosin nautittu jo ennen kokon sytyttämistä, ilta-auringon vielä lämmittäessä ja illan pimetessä juhlat siirtyivät omille pihoille tai sisätiloihin. Meidän tapauksessamme rantahotelliin, jonka parvekkeelta saatoimme vielä ihailla laskevan auringon punaamaan taivasta hetken.

Sankt Hans aften Bornholm Tanskalainen juhannus Sankt Hans aften Bornholm

Bornholm juhlisti siis näyttävästi ensimmäistä iltaamme saarella – toivottavasti juhlan tuntua riittää vielä tuleviinkin kolmeen päivään täällä!

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

8 Comments

 1. Enpä ole tiennytkään, että Tanskassakin on juhannuskokkoperinnettä. Täällä Pohjanmaalla kokkoja poltetaan pääsiäisenä, mutta ei tältä alueelta niin hirmuisen kauas tarvitse mennä, kun pääsiäiskokot vaihtuu juhannuskokoiksi.

  1. Kiitos Virpi! Yhteinen taustahan näillä monen maan perinteille on, toisaalta vanhempaa perua oleva kesäpäivän tasaus, toisaalta uudempaa perua tuo Saint John, millä nimellä pyhimystä nyt sitten eri maissa nimitetäänkään. Tanskan perinne taitaa liittyä enemmän läntisen Euroopan perinteisiin tällä alueella kuin suomalaiseen, mutta eivät ne kauas toisistaan ole erkaantuneet.

 2. Mielenkiintoinen perinne siellä Tanskassa, en tiennytkään, että sielläkin vietetään ”juhannusta” . Mekin pallottelimme kovasti ideaa lähteä juhannuksen viettoon ulkomaille, mutta päädyimme viettämään oikein perinteisen suomalaisen juhannuksen – ilman kokkoa tosin. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Inka! Me olemme suhteellisen useinkin viettäneet juhannuksen maailmalla – etenkin siksi, että maailmalla sitä ei vietetä, eli pyhät eivät haittaa matkailua :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Eiköhän ainakin pohjoismaiset perinteet esimerkiksi rannikkoseudulla yhdisty usein muodossa tai toisessa suomalaisiin – juhannussalkojakin löytyy paitsi Ahvenanmaalta myös ainakin läntisen Suomen saaristosta.

 3. Kylläpä on mielenkiintoinen juhannusperinne. Tänä juhannuksena tosiaan oli harmillista, että kokon polttaminen kiellettiin. Harmillista on myös se, että kotiseudulla me vielä kymmenkunta vuotta sitten kokkoa poltettiin mutta sen meni jossain vaiheessa joku polttamaan aina päivää ennen. Turvallisuussyistä sitten lopetettiin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Heh, tuo poltettiin aina päivää ennen :-) – kuulostaa Gävlen olkipukkitraditiolta.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.