Hiukan ennen kesää

Kasnäs feature

Kaupallinen yhteistyö  Hotel Kasnäs

Kasnäs on merellinen keskus Kemiönsaaren eteläkärjessä. Täältä lähtevät laivat suositulle Örön saarelle ja Suomen ehkä suosituimmalle majakalle, Bengtskäriin. Hyvän vierasvenesataman palveluja ainakin silloin tällöin kaipaavat veneilijät pysähtyvät Kasnäsiin. Saariston kesä houkuttelee maakravutkin tänne: vaihtoehtoina hotellin ylelliset rivitaloasunnot tai Caravan-alue rannan ja kylpylän läheisyydessä.

Meille Kasnäs on ensin ollut vierasvenesatama, johon poikkesimme useimpina kesinä ainakin kerran. Sen jälkeen olemme lähteneet sieltä kesäretkelle Örön saarelle ja jo muutama vuosi sitten matkamessuilla Saaristo-osastolla syntyi idea juhannuksesta Kasnäsissä, ihan maakrapuna. Idean toteutus osoittautui kuitenkin mahdottomaksi, sillä Kasnäsin juhannus varataan loppuun usein jo melkein vuotta aikaisemmin, eli me olimme auttamattomasti myöhässä tammikuussa.

Kasnäs
Kasnäsin kesätorilla ei vielä viikko ennen juhannusta ollut kuhinaa – mutta nyt jo varmaan on!

Tänä vuonna idea lopulta toteutui, melkein. Ihan juhannukseksi emme Kasnäsiin päätyneet, mutta jokseenkin tasan viikkoa ennen juhannusta. Juuri Bengskärin retkellä useampi vuosi sitten muistan jutelleeni paluumatkalla laivan kipparin kanssa Suomen kesän lyhyydestä, sillä matkailupalveluiden osalta se kestää vain juhannuksesta koulujen alkuun, tai vielä tiukemmin rajaten vain heinäkuun. Näin Kasnäsissäkin: viikko ennen juhannusta oli vielä väljää ja kylpylässä tehtiin viimeisiä valmisteluja kohta alkavaa kesää ajatellen.

Rivitaloasunto rannalla

Kasnäsin hotelli koostuu kahdeksasta rivitalosta, joissa on yhteensä nelisenkymmentä huonetta ja kaksi sviittiä. Kesäkuun vielä alkupuolella saimme käyttöömme lähellä rantaa olevan sviitin, jolla valoisan makuuhuoneen lisäksi oli olohuone, minikeittiö, parvi, oma sauna ja iso kylpyhuone porealtaalla! Tänne ei olisi pitänyt tulla vaan yhdeksi yöksi vaan todellakin olemaan! Nörtit meissä taisivat kuitenkin huomata ennen poreallasta hyvin toimivan wifin, vaikkei sillä suomalaiselle Suomessa niin väliä olekaan ja autolla liikkuessa auton sai kätevästi oven eteen. Tosin sen olisi voinut jättää vähän kauemmaskin, niin illuusio yöstä rantahiekalla olisi ollut täydellisempi.

Valoisa makuuhuone voisi olla ongelma lapsiperheille tai muuten herkästi öiseen valoisuuteen suhtautuville ja rullaverhoilla huoneen luultavasti saisi halutessaan aika pimeäksikin, mutta meille kesäyön valoisuus ja ympärillä oleva saaristoluonto oli positiivinen asia.

Hotel KasnäsHotel KasnäsHotel Kasnäs Hotel Kasnäs Hotel Kasnäs

Ruokaa!

Ajettuamme iltapäivän mittaan Turusta Kasnäsiin (n. 100 km) olimme jo nälkäisiä ja veneilyvuosien muistoja verestäen päädyimme Kasnäsin Paviljongiin syömään pizzat. Muutakin ruokaa olisi ollut listalla ja jos olisimme tulleet vähän aikaisemmin, niin vaihtoehtona olisi ollut myös saaristolaispöytä. Mutta tällä kertaa meille se oikea vaihtoehto oli pizza.

Ison ravintolan lisäksi ruokaa voi tietysti ostaa hyvin varustetusta kyläkaupasta tai keskikesällä saaristolaistorilta. Kyläkaupassakin oli ihan pakko piipahtaa, vaikkemme tällä kertaa mitään tarvinneetkaan.

Lähin muu ravintolavaihtoehto lienee Farmors Cafe Högsåran saarella, joka sekin on upea vaihtoehto, mutta matkaa sinne kertyy muutama kilometri + lossimatka.

Proseccoa
Prosecco on kivan kesäinen alkuruoka!
Pizzaa
Henrikas special pizza

Vierasvenesatama

Entisinä purjehtijoina vietimme illan pitkälti satamassa ja rannalla. Lapsiperheet olisivat ehkä viettäneet ajan kylpylässä tai minigolfia pelaten, mutta meille riitti merinäkymä. Rantanurmella tepasteli iloksemme jopa meriharakka! Välillä piti käydä katsomassa uutiset, tekemässä vähän muistiinpanoja päivän reissun jäljiltä ja siirtämässä valokuvia kovalevylle, mutta auringonlaskun aikaan palasimme rannalle. Kesäilta ja kesäyö meren äärellä ovat kyllä parhaita asioita Suomen kesässä.

Kemiönsaaren iltaa MeriharakkaKasnäsin satama Kasnäs Auringonlasku Kasnäs

Aamu Kasnäsissä

Hyvinnukutun yön jälkeen – ainakin näin viikkoa ennen juhannusta saariston rauha oli rikkumaton – hipsimme ravintolaan aamupalalle. Kierreltyämme hiukan Suomea viime viikkojen aikana Kasnäsin aamupala oli ehkä eniten ajan hermolla: tarjolla oli myös vegaanisia kaurajogurtteja ja munkit ja pullat oli hinnoiltu erikseen, mikä juuri sopivasti ohjaa terveellisiin valintoihin ainakin näin aamusta. Etenkin meille tämä sopi todella hyvin, sillä seuraava pysäkki olikin Farmors Cafe, jossa on vaan pakko syödä kakkua!

Kasnäs Paviljong
Merellistä tunnelmaa Kasnäs Paviljongin katossa

Kasnäs Paviljong Kasnäs Paviljong

Uima-altaita, myös ulkona

Yksi Kasnäsin alueen vetonauloja on kylpylä, jossa on altaita niin kuntouimareille kuin lapsille. Kylpylään myydään myös päivälippuja, eli se on myös veneilijöiden, Caravan-alueella yöpyvien ja ihan vaan päiväkävijöiden käytössä. Tänä kesänä kylpylän yhteyteen on tätä kirjoitettaessa jo avattu myös uusi ulkouima-allas. Pääsimme näkemään uuden altaan juuri käynnissä olevia viimeistelytöitä ja keskustelemaan siitä hetken hotellipäällikkö Tanja Liljeqvistin kanssa. Ulkouima-allas on osaltaan ratkaisu näitäkin rantoja jo monena kesänä vaivanneeseen sinileväongelmaan: hienohiekkainen hiekkaranta ei houkuttele, jos veteen ei voi mennä. Kurja juttu, sinilevä, mutta Kasnäsin kävijöille ulkouima-allas tarjoaa nyt levättömän vaihtoehdon – tai muuten vaan upean vaihtoehdon hiekkarannalle. Aamupäivä rannalla ja iltapäivä altaalla tai toisin päin?

Kasnäs kylpyläKasnäs kylpylä

Kasnäs ulkouima-allas
Kasnäsin uusi ulkouima-allas (Kuva: Hotel Kasnäs)
Tags from the story
,
Join the Conversation

10 Comments

 1. Mekin olisimme varmasti nautiskelleet kaikkein mieluiten merituulesta ulkosalla kierrellen ja istuskellen (vaikka lapsiperhe olemmekin). Saaristossa on itsessään tarpeeksi ihailtavaa ja nautiskeltavaa, en itse kokisi tarpeeksi höystää elämystä kylpylöillä tai vastaavilla aktiviteeteilla. Niin paljon tulee roikuttua ravintoloissa ja kuppiloissa myös maailmalla, että ruuatkin varmaan laittaisimme itse. Paikalliset saaristolaisleivät, mehut ja muut tuotteet kuuluisivat tietenkin silloinkin pöytään:)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eve! Veneilyvuosina lounaat oli vähän pakko yleensä väsätä veneessä, joten palvelusatamaan tultaessa oli kiva lähteä ihan vaan vaikka pizzalle, joten meillä Kasnäs ja pizza olivat myös osa nostalgiaa. Kasnäsin kaupasta olisi toki löytynyt mm. saaristolaisleipää.

  2. says: Teresa

   Juhannus saaristossa kuulostaa ihanalle! Tämä vinkki pitää ottaa korvan taakse ja pakata perhe saaristoseikkailulle. Kaunista!

 2. says: Minna M

  Kauniita kuvia! Saaristo on itselleni vierasta, mutta joskus olisi ihana päästä tutustumaan. Seilin saarella vierailu kuuluu Bucket listaani.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Minna! Seilin saari on kyllä vierailun arvoinen – on sillä saarella sen verran mahtavasti (synkkääkin) historiaa.

 3. says: tuulanneli

  Todella kauniita kuvia. Olen itse käynyt ihan ohikulkumatkakka Kasnäsissä. Olimme tietenkin matkalla Bengskärin majakalle, joka oli upea elämys.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Bengtskärillekin mekin joskus tuolta lähdimme – mutta siitä on jo useampi vuosi. Purjevene jäi kyllä sillä kertaa Kasnäsin laituriin, kun Bengtskäriin rantautuminen omalla veneellä ei ole ihan kesy juttu.

 4. says: Diiskuneiti

  Oi näyttää ihanalta paikalta ja en ollut tästä ennen kuullut. Olin juuri Teersalossa Wanhan salakujettajan vuokramökeissä, mutta nyt kyllä alkoi tämä kiinnostamaan kovasti :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Teersalossakin on tullut joskus, kauan sitten, käytyä. Vähän kuitenkin kivalla tavalla erilaista saaristoa kuin tuolla etelämmässä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *