Pienten matkamuistojen koti

Talvipakolaiseksi Teneriffalle -matkablogissa on sivujuonena kirjoittajan nukkekotiharrastus.
Blogin hyvän joulun toivotus nukkekotikuvan myötä toi mieleeni matkailijaystäväni, jonka kotona olin myös nähnyt ison nukkekodin ja laitoinkin kuvan eteenpäin hänelle. Vastasi siihen, että ”Harmi, että sitä juuri kukaan ei näe.”

Jäin miettimään Pirjon nukkekotia, jolla on nimikin, Preston Manor, ja mietin, että ehkäpä se tosiaan ansaitsisi hieman näkyvyyttä, sekin.

Preston Manor hankittiin aikuisiällä, vaikka se tietynlainen lapsuudenhaave olikin. Talopaketti saapui kasana muovisia levyjä ja sen rakentamiseen ja sisustamiseen meni puhdetöinä vuosi. Ihan kuin oikeankin talon rakentamisessa, pintamateriaalien suunnitteluun ja hankintaan kului aikaa ja sen jälkeen maalaamiseen, tapetointiin ja lattioiden päällystämiseen. Miniatyyrikokoisista sähkötöistä puhumattakaan – täytyyhän talossa, Suomen talvessa, olla valot joka huoneessa.
Rakennusprojektin rinnalla mietittiin sisustusta ja tehtiin ensimmäiset huonekaluhankinnat.

Tarkkaan ottaen ensimmäinen hankinta oli tehty jo Barcelonassa. Hieno pöytäkello – ja kokoisekseen arvokaskin – hankinta käynnisti koko projektin.

Pöytäkello ja viskiä
Preston Manorin hienostuneita pieniä aarteita: pöytäkello ja Faberge-muna

Preston Manor welcome

Preston Manor

Nukkekoti on ehkä vähän harhaanjohtava kuvaus Preston Manorista – nimensä mukaisesti kyse on kartanosta, jossa on huoneita neljässä kerroksessa: juhlasali, ruokasali, kirjasto, herrainhuone, rouvainhuone, lastenhuone – ja tietysti keittiö, apukeittiö ja tarvittavat varastotilat.

Pieniä esineitä maailmalta

Talon valmistuttua ja sisustuksenkin asetuttua paikalleen siitä tuli koti pienen pienille matkamuistoille.
Uudessa kaupungissa on kiva kävellä ja piipahtaa välillä matkamuistomyymälöissäkin, mutta paljon matkustavan kotiin ei kovin montaa Eiffelin tornia, mukia, juomalasia tai astiapyyhettä mahdu.

Jotkut päätyvät ostamaan jääkaappimagneetteja – toiset pienen pieniä esineitä nukkekotiin.

Pöytäkello sai seuraa miniatyyrikokoisista viskipulloista, jotka on täytetty oikealla viskillä. Viinipulloja, myös miniatyyrikokoisia on maailmalla paljon viskiä enemmän, yksittäisinä pulloina tai kokonaisina koreina.

Tuoppeja ja viskipullo
Hofbräuhausin tuoppi ja pullollinen Single Malt -viskiä
Preston Manor
Huoneen nurkassa on viskipullo, mutta löytyy sieltä muutakin, joulun alla myös joulukuusi
Preston Manor Juhlasali
Juhlasalin esineistö on kerätty ympäri maailmaa

Juhlasalin, jossa pöytäkellonkin paikka on, esineistö on kerätty niin Aasiasta kuin Euroopastakin. Kultainen norsupatsas on Thaimaasta ja seinällä olevat miekat Kiinasta.  Huoneen takaseinällä olevan vitriinin kätköissä on pienen pieniä esineitä Ranskasta, Saksasta, Sveitsist, Kreikasta, Intiasta ja Malediiveilta – ainakin.

Vierailin ystäväni luona – ja siis Preston Manorissa – joulun alla. Ruokasalin nurkassa kimalteli joulukuusi ja muutama pakettikin oli kuusen alla. Eteisessä vielä muutama lisää, postissa tulleita. Keittiössä näkyi pellillinen joulutorttuja.
Pääsiäisenä varmasti pääsiäistiput lennähtävät taloon!

Joulua Preston Manorissa

Mutta juhlista talon ylelliseen arkeen: Makuuhuoneen nurkassa komeilee kaunis Kiinasta hankittu pandakuvioinen rasia ja lastenhuoneessa on, tietysti, Preston Manor pienoiskoossa, siis nukketalo! Kylpyhuoneen hyllyillä pastellinväristen kylpypyyhkeiden värit ovat tarkkaan harkittuja. Katutason palvelijanhuoneen sisustus on maanläheisempää, mutta mukavasti palvelijatkin tässä talossa asuvat.

Preston Manor Preston Manor Preston Manor Preston Manor

Preston Manor
Kodikas palvelijanhuone kartanon pohjakerroksessa

Talon pienen pienet esineet, joista ihan kaikki eivät ole peräisin matkoilta, osa on myös hankittu nukkekotiesineitä myyvistä liikkeistä ja nettikaupoista, ihastuttavat, kuten vaikka kirjoituskone ja sen puoliksi kirjoitettu arkki tai ompelukori kaikkine pienine tarvikkeineen. Tämä on ihan oma maailmansa!

Pieniä yksityiskohtia
Lisää yksityiskohtia. Huomaa kirjoituskone arkkeineen ja Xianista tuotu leili.
Pieniä yksityiskohtia
Ihana maapallo ja kokonainen kokoelma lehti. Ompelurasia ja minikokoisia lankakeriä!

Preston Manorissa ”asuvat” ihmiset

Asukkaita Preston Manorissa ei näy – tämän talon asukkaat ”asuvat” Preston Manoria ympäröivää omakotitaloa, silloin kun eivät ole jossain päin maailmaa keräämässä uusia kokemuksia ja tekemässä uusia hankintoja kartanoon.
Tila alkaa kuitenkin loppua kesken ja haaveissa olisikin pieni laajennus: saisi tilaa vaikka kahvilalle, kaikkia kartanoa ihailemassa käyviä turisteja varten, lelukaupalle ja autokorjaamolle. Yläkertaan vaatimaton asunto vaikka kahvilanpitäjälle ja mekaanikolle.

Ihan tyhjäksi talo ei omistajien matkojenkaan ajaksi jää, miniatyyrikokoiset koirat ja kissa jäävät talonvahdeiksi. Perheen oikea koira muuttaa matkojen ajaksi kakkoskotiinsa, perheen tyttären luo.

Erilainen valokuvauskohde

Muutama sana nukkekodin kuvaamisesta. Pääosa tämän jutun kuvista on otettu vuoden pimeimpään aikaan huoneessa, jossa päivänvaloa ei liiemmälti ollut. Isokokoista kartanoa ei luonnollisesti niin vaan siirrellä. Käytin kuvaamiseen 25 mm / 1.7 -objektiivia ja pientä rengasvaloa. Käytin isoa aukkoa ajatellen, että valo varmasti riittäisi, mutta vasta jo kuvaussession jälkeen totesin, että olisi kannattanut tarvittaessa nostaa ISO-lukua ja käyttää pienempää aukkoa, sillä monen kuvan syväterävyys meni näillä asetuksilla liian lyhyeksi sillä suhteessa pienten esineiden kokoon nukketalon huoneet olivat kuitenkin syviä. Oman osansa kuvaussessiossa näytteli tietysti myös se, että kuvaamisen lomassa juttelin, tietysti, koko ajan ystäväni kanssa niin nukkekodista kuin kaikesta muustakin, eli en keskittynyt asiaan siinä määrin kuin näin erilaiseen kuvauskohteeseen olisi pitänyt keskittyä!

Preston Manor yksityiskohtia
Haasteellinen syvyysterävyys: Liettuasta hankitut meripihkaruusut ja kiinalainen rasia ja roskakorin virkaa kartanossa toimittava sormustin
Join the Conversation

18 Comments

 1. Wau mikä kokonaisuus! Aivan mahdottoman upea, tuossahan riittää katsomista pitkäksi aikaa kun kaikki yksityiskohdat tarkkoo.
  Lelumuseoiden ystävänä innostuin tästä heti. Valtavasti työtunteja uppoaa kyllä tuohon harrastukseen ja pölyjen pyyhintä voi olla melkoinen operaatio.
  Tuollaiselle hienoudelle kyllä kannattaisi järjestää ”avoimien ovien päivä” tms, kelpaa esitellä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Päivi! Talon rakentamisvaihe taisikin olla melkein yhtä työläs iltapuhteina toteutettuna kuin oikean talon rakentaminen, kun jokaisen huoneen kaikki pinnat suunniteltiin ja toteutettiin erikseen. Ja tietynlaista siivoamistakin talossa taitaa löytyä – ja sisustuksen tuunaamista uusien hankintojen tai sesonkien myötä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Juu, ei taida tämä sopia niille ”alle 3-vuotiaille”, jotka taitaisivat jo tukehtua ensimmäiseen miniatyyriesineeseen tunnustellessaan sitä suullaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Vähänkin isompien esineiden osalta tuo ”kuluvuus” on kyllä kriteeri sekin. Itse olen ostanut esimerkiki astiapyyhkeitä, mutta nyt niitä on vajaa kymmenen, ja yhtään enempää ei kahden hengen talous todellakaan tarvitse. Mukien osalta ihastuin jo vuosikymmeniä sitten läpikuultavan oheisiin ”bone china” -tyyppisiin mukeihin ja niitä (onneksi) harvemmin on matkamuistoina tarjolla, ei ainakaan laadultaan vastustamattomia …

 2. says: Hanna

  Jestas miten upea! Meikän pieni prinsesslinna ei pärjää tälle kyllä millään :D Monesti Pienikamarissa käydessä katselen mitä kaikkea heillä on nukkekoteja varten, kaikki on niin ihanan pieniä ja söpöjä!

  hanna

  1. says: Pirkko

   Kiitos Hanna! Kieltämättä jotkut nukkekodin kalusteista ja muista tavaroista ovat houkuttelevan ihania – niin, että niitä voisi harkita, vaikkei nukkekotia olekaan!

 3. says: Marjo

  Aivan ihana nukkekoti tai siis kartano! Tämän tutkimiseen minulta menisi tunteja kun tuolla näyttää olevan ihan hurjan ihania yksityiskohtia. Olen itse reissulla nähnyt monissa paikoissa nukkekotien kalusteita ja esineistöä myynnissä joten helppo matkamuisto ostaa kun vie vähän tilaa matkalaukussa.

  Pari vuotta sitten oli Turun Aboe Vetus & Ars Novassa nukkekotinäyttely, josta kirjoitin blogiin. Siellä myös aikaa vierähti ihan kiitettävästi.

  Olen lapsena tehnyt oman nukkekodin puulaatikoista ja tapetoinnut niiden seinät oikeilla kotiremontista jäänneillä tapeteilla. Kattokruunun tein äidin rikkimenneistä helmistä. Onkohan tämä muuten vielä isällän kellarissa….täytyypä tarkistaa :)

 4. says: Reissu-Jani

  Onpas hienon näköistä, vaikka en nyt mikään keräilijä olekaan. Meillä on kerätty ja rakennettu keskiaikaista kaupunkia pienistä keraamisista taloista, joita esim. Itä-Euroopan maista saa ostettua. Suurinosa on Tallinnasta ostettua, jotenka vanha kaupunki alkaa olemaan aika iso. Myös Prahasta ollaan ostettu paljon taloja. Yhteensä näitä taloja on jo kertynyt 39 kappaletta. Pitäisi varmaankin tehdä omaan blogiin kuvajuttu meidän kaupungista.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Teepä juttu tuollaisesta kaupungista! Ainakin vaikka Pirjoa, tämän nukkekodin omistajaa, varmasti kiinnostaisi!

 5. says: tuulanneli

  Aivan ihastuttava nukkekoti. Tuon kuvaaminen ei ole mitään helppoa, koska kohteet ovat niin pieniä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuula! Taidan kyllä vielä joskus yrittää uudelleenkin, ihan vaan haasteen ilosta :-)

 6. Minäkin ostan jääkaappimagneetteja. Lisäksi tulee joistain harvoista paikoista ostettua jotain muuta pientä muistoa, jotka menee kirjahyllyyn lasin taakse. Mulla on siis kaksi matkailulle omistettua hyllyä, joissa on kirjoja, replika -pääkallo Kutna Horasta, puinen komodon varaani Indonesiasta, maatuska Venäjältä, palanen hiiltä Huippuvuorilta jne… ??

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Meillä ei, enää, taida olla oikein mitään muuta tallessa kuin magneetit. Jossain vaiheessa luovuin viimeisistäkin tyyliin minikokoinen Eiffel-torni esineistä :-)

 7. Ihailen aina näitä miniatyyriesineitä kaupoissa. Monissa kaupungeissa on erikoiskauppoja, jotka ovat pelkästään erikoistuneet tällaisten pikkuruisten esineiden myyntiin. Ne hyvin tehdyt eivät ole mitenkään halpoja. Eli tuohonkin lienee palanut rahaa ihan kivasti : )

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Totta, että monetkin nukkekotiharrastajat taitavat olla ”ihan aikuisia”, sillä useimmat näistä esineistä eivät kovin pieniin käsiin sovelutuisikaan.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *