Nukkekoteja Turussa

Aboa Vetus & Ars Nova

Idea tähän maaliskuiseen viikonloppuun Turussa lähti nukkekodeista.
Toki olisimme ennemmin tai myöhemmin viettäneet taas kerran viikonlopun entisessä kotikaupungissamme, mutta tämä Aboa Vetus & Ars Nova -museon Nukkekoteja -näyttely piti nähdä (avoinna – 10.4.2016), joten matkaan ja museoon!

Näyttely onnistui yllättämään minut: olin lukenut siitä, mutta muodostanut sittenkin ennakkokäsitykseni omasta kokemuspiiristäni, lapsuuden nukkekodistani ja äskettäin näkemästäni ystävän upeasta, mutta sittenkin tavanomaisesta nukkekodista, näihin verrattuna.

Aboa Vetus & Ars Nova Nukkekoteja Kaleidoscope House
Kaleidoscope House. Kuva Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova

Aboa Vetus & Ars Nova Nukkekoteja Kaleidoscope House Aboa Vetus & Ars Nova Nukkekoteja Kaleidoscope House

Ylläolevat kuvat ovat Kaleidoscope House -nimisestä nukketalosta vuodelta 2001. Ja se, kuten muutkin näyttelyn yläkerran nukketalot ovat Lontoon Victoria and Albert Museum of Childhoodin kokoelmasta. Eli nämä eivät olekaan mitään ihan tavallisia nukkekoteja!

Värikäs, moderni nukkekoti ilahdutti kuitenkin vaikkei ollutkaan ihan sitä, mitä luulin näkeväni.

En myöskään ollut valmistautunut näyttelyssä saamaani kommenttiin: ”Anteeksi, oletteko te Meriharakka?” En ollut ajatellut, että olisimme niin kuuluisia, että lukijamme tunnistavat meidät! Mutta niin vaan tämä rouva teki ja kertoi lisäksi tulleensa näyttelyyn tyttärensä kanssa, hekin pääkaupunkiseudulta, edellisenä päivänä julkaisemamme ennakkojutun innoittamana. Aika hurjaa …

Moderni linja jatkui näyttelyssä tälla valkoisella talolla vuodelta 1935.
Huoletonta elämää sotien välissä: auringonottoa, tennistä, uimista ja pilkottaa siellä jossain nurkassa shamppanjapullokin kylmässä.

Aboa Vetus & Ars Nova Nukkekoteja Whiteladies
Whiteladies House, Moray Thomas, Englanti, 1935. © Victoria and Albert Museum

Vaikuttava oli myös Peggy Lane’in talo. Alla talon hieno julkisivu, jonka toisella puolella oli sitten tietysti näkymä talon kaikkiin huoneisiin ja asukkaisiin, eli ihan oikea nukkekoti tämäkin on, vaikkei ensi näkymältä ehkä siltä tunnu.

Aboa Vetus & Ars Nova Nukkekoteja Peggy Line

Amy Milesin vanhempi nukkekoti (vuodelta 1895) ei minua innostanut ulkonäöllään – taidan tässäkin maailmassa pitää modernista ja skandinaavisen vaaleasta, mutta päädyin kuitenkin kuuntelemaan tähän taloon liittyvää tarinaa siitä, miten Amy Miles oli rakennuttanut talon isänsä kuoltua, ehkä kunnianosoituksena isälleen ja ehkä kuvastaen myös lapsettomaksi jääneen Amyn kaipausta omaan perheeseen.
Kaunis tarina houkutteli etsimään Amy-nukkea näistä pienistä huoneista.

Aboa Vetus & Ars Nova Nukkekoteja Amy Miles
Amy Miles’ House -nukkekoti, Englanti, 1890. © Victoria and Albert Museum, London.

Museon alakerrassa on paitsi museon perusnäyttely vanhasta Turusta (jonka olemme vuosien varrella jo muutamaan kertaan nähneet), myös useita miniatyyri- ja nukketaloja Aurajoen rannalta vuosien takaa.

Ihastuinkin näihin melkein enemmän kuin yläkerran hienoihin taloihin – ehkä siksi, että ne vastasivat paremmin ennakkokäsitystäni otsikolla ”Nukkekoteja”.
Tämän jutun otsikkokuvana on kuva Auran kylpylaitoksesta, joka toimi museon alueella vuosina 1874-1907. Tuolloinhan ei kodeissa yleensä ollut peseytymistiloja, joten yleiset saunat ja kylpylät olivat ahkerassa käytössä.

Eli kannattaa ehdottomasti käydä myös alakerrassa!

Aboa Vetus & Ars Nova Nukkekoteja

Jos näyttely alkoi hiukan hienostelevasti ylhäisön nukkekodeista ja jatkui sitten suomalaisempaan mielenmaisemaan alakerrassa, niin hilpeäksi näyttely muuttui museokaupan vieressä olevassa tilassa, jossa oli esillä lasten kenkälaatikoihin toteuttamia ”nukkekoteja”.  Jokainen alla olevista kuvista kannattaa klikata auki ja tarkastella toteutusten monia yksityiskohtia: näitä ei ole hutaistu kasaan vartissa, vaan suunniteltu ja rakennettu pieteetillä.

Aboa Vetus & Ars Nova lasten nukkekoteja Aboa Vetus & Ars Nova lasten nukkekoteja Aboa Vetus & Ars Nova lasten nukkekoteja Aboa Vetus & Ars Nova lasten nukkekoteja

Museon myymälä kun tuli mainittua, niin toki sielläkin oli näyttelyn henkeen tarjolla nukkekotirekvisiittaa, niin materiaaleja kuin valmiita esineitä. Tapetoisinko seinän vai ostaisinko uudet tuolit?
Myös postikortit, joista saattoi koota Turun vanhoja taloja, olivat kivan tuntuisia. Aboa Vetus & Ars Nova -museohan mm. on syntynyt tähän vanhaan Rettigin palatsiin.

Aboa Vetus & Ars Nova museokauppa
Aboa Vetus & Ars Nova museokauppa

Kiinnostuitko? Innostuitko? Vielä ehdit – näyttely on avoinna 10.4.2016 asti.

Aboa Vetus & Ars Nova Nukkekoteja

Vierailimme Aboa Vetus & Ars Nova -museossa TURKUCardia käyttäen.
Yhden vuorokauden kortti maksaa 28 euroa ja käy mm. useimpiin Turun alueen museoihin. TURKUCardin voit ostaa Turun matkailuneuvonnasta, museoista ja useimmista hotelleista. Meidän TURKUCardimme tarjosi Visit Turku.
Aboa Vetus & Ars Nova -museon pääsylippu maksaa 9 euroa.

Valokuvat ovat omiamme tai Aboa Vetus & Ars Nova -museon kuvagalleriasta (mainittu erikseen ao. kuvien kohdalla).

Tags from the story
Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Virpi /Täynnä tie on tarinoita

  Itse vierailin tuolla Aboa Vetuksessa viime toukokuussa ja kirjoitinkin silloiseen blogiini vierailustani.
  Hienoja on nukkekodit! Näyttely kiinnostaisi kyllä sillä nukkekoti oli yksi mieluisimpia leikkejäni lapsena. Voi olla ettei kuitenkaan nyt tule Turkuun päin lähdettyä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Aboa Vetus & Ars Novassa tulee meidänkin parin vuoden välein ehkä käytyä – aina siellä on jotain uutta, vaikka perusnäyttelytilat olisikin nähnyt ennenkin.

 2. says: Marjo

  Kävin itse Turussa samassa näyttelyssä toissa viikonloppuna ja pidin kovasti. Itse olen aikoinaan rakentanut omia nukkekotihuoneita laatikoista ja väsännyt sinne jopa kattokruunut helmistä. Tämä näyttely oli sellainen hyvän mielen -näyttely kaikenkaikkiaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Minulla on (aikuinen) ystävä, jolla on iso nukkekoti, jossa yksityiskohtia riittää. Tuollainen askartelu ei ole ihan minun juttuni, vaikka ihastuneena niitä katselenkin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.