Aruba – onnellinen saari

Aruba flamingo

Kiertomatkamme viimeinen aamu. Yöllä tuli tieto, että Aruballakin on todettu pari koronatapausta ja jatkossa maahan pääsevät vain maan omat kansalaiset. Risteilyturisteja ei siis enää ole ja mekin jännitämme hiukan, että pääsemmekö nyt kuitenkin illalla lentämään Suomeen Amsterdamin kautta. Aruba on reittimme Surinam – Ranskan Guyana – Guyana – Trinidad ja Tobago – Curacao – Aruba ensimmäinen pysähdys, jossa kohteessa ollessamme siellä on todettu koronatapauksia. Muissa kohteissakin niitä on todettu muutamia, tätä kirjoitettaessa vielä Surinamia lukuunottamatta, mutta ainakin tieto on tullut vasta sen jälkeen kun olemme jo siirtyneet seuraavaan kohteeseen.

Joutuvatkohan arubalaisetkin vielä peruuttamaan sloganistaan Aruba – One Happy Island? Onnellisuus kuulemma juontaa siitä, että ABC-saaret eivät ole hurrikaanialuetta, tällä ei ole maanjäristyksiä, ei tulivuoria, ei sadekautta, vaan kesää ja aurinkoa ympäri vuoden.

Renaissance Aruba

Aruballakin asetuimme, kuten Curacaolla, Renaissance -ketjun resorttiin. Vaikka harvemmin hotelleista innostummekaan, niin täällä etenkin resortin yksityinen saari Renaissance Island sai meidätkin viettämään yhden iltapäivän käytännössä ihan vaan hotellilla. Aruban kaikki rannat ovat yleisiä, eli hotelleilla ei ole omia rantoja. Mutta Renaissance-hotellillapa onkin, saaren ainoa yksityinen ranta, eli oma saari.

Saarelle pääsee venekuljetuksella hotellin alakerrasta, siis kirjaimellisesti hotellin sisätiloista. Marina-hotellilta vie merelle kapea ja matala kanava, jota pitkin vähintään vartin välein kulkevat veneet kulkevat. Matka saarelle kestää ehkä 10 minuuttia. Itse saarella on paitsi rantoja ja uimalaguuneja myös flamingoja, iguaaneja ja pelikaaneja, näitä nyt ainakin. Flamingot ovat sen verran kesyjä, että ne syövät jopa kädestä ja niille sopivaa ruokaa saa pienestä automaatista.

Saaren lisäksi hotelli on muutenkin levittäytynyt melko laajalle alueelle. Me asuimme satamassa sijaitsevassa Marina-hotellissa, hiukan ulompana nimellä on Oceanside-rakennus, jonka Marina-hotellin isommat uima-altaat olisivat myös olleet käytettävissämme, mutta tyydyimme täällä saaren laguuneissa uimiseen.

Saarikierros risteilyturistien vanavedessä

Eilen teimme saarikierroksen pienellä kolmen hengen ryhmällä: me, yksi muu turisti ja autonkuljettaja/opas. Monet ovat kuulemma peruuttaneet – ehkä siis koko Aruballe tulonsa, mutta me nyt joka tapauksessa olimme täällä ja halusimme nähdä saarta myös Oranjestadin ulkopuolelta. Reitiltään retki oli ihan kelvollinen, mutta ilmeisesti noin ainoa saarikierrosreitti Aruballa, mikä vielä eilen tarkoitti, että meidän muutaman retkeläisen lisäksi useimmissa paikoissa oli monta bussilastillista risteilyturisteja. Onneksi sentään alun jälkeen pääsimme hiukan isompien ryhmien edelle!

Saarikierroksen lounaan nautimme Baby Beachin Kiviset ja Soraset -teeman Big Mama -ravintolassa. Ei nyt ihan gourmet-ruokaa, mutta pitihän sitä jotain syödä. Baby Beachin rannalla tapasimme myös suomalaisen perheen, joka oli jo ollut saarella viikon ja tarkoitus oli ainakin vielä eilen olla toinenkin viikko. Olimme kuulemma ensimmäiset muut suomalaiset, jotka olivat tavanneet.

Matkabloggaajakolleegoistamme Vaihda vapaalle -blogin Elina on kirjoittanut muutaman jutun Arubalta, esimerkiksi juuri mm. Baby Beachiltä. Jos luonto ja eläimet Aruballa kiinnostavat, niin kannattaa vilkaista Elinan muutkin jutut saarelta, vaikka ne ovatkin jo muutaman vuoden takaa.

Me käymme vielä ennen lähtöämme lounaalla Bucuti & Tara Beach Resortin Elements -ravintolassa, jonka omistajaan tutustuimme Matkamessuilla tammikuussa ja sen jälkeen onkin, toivottavasti, vuorossa paluumatka!

Tags from the story
,
Join the Conversation

14 Comments

 1. says: Sandra

  Kiinnostava kohde jälleen kerran. Toivottavasti paikka pysyy hyvän mielen ja onnen paikkana, eikä korona pääse tekemään tuhojaan. Itselläkin oli vähän jännäpaikat, että pääsenkö normaalisti Singaporesta Helsinkiin (kun siellä tuli koronatapauksia ilmi), mutta huoli oli turha.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Vähän noiden lentojen muutokset ovat kyllä stressaavia – vaikka Aruballa olikin mukavaa, niin ajatus ”toistaiseksi” sinne jäämisestä ei sittenkään houkutellut.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Vertailu on aina vaikeaa, sillä kaikilla paikoilla on puolensa. Bonairelta meillä on kivoja muistoja melontaretkeltä mangrove-alueella ja muutenkin saaren pienuus muihin verrattuina luo kodikasta tunnelmaa. Curacao tarjoaa ehkä eniten. Aruballa en paljoa laskisi Orangestadin varaan, mutta hotellit, joissa asuimme/vierailimme, niin Renaissance kuin Bucuti & Tara vaikuttivat molemmat paikoilta, joissa voisi olla pitempäänkin, jos olisi löhöloman tarpeessa.

 2. Kyselisin vähän samaa kuin Mikko tuossa edellä: jos valita pitäisi, minkä valitsisit ABC-saarista? Jos vaikka jossain pitäisi tai saisi käydä uudestaankin? Jä tämä kiinnostamaan.

  1. says: Pirkko

   Mikolle tuossa jo vähän luonnehdinkin kaikki ABC-saaria mielikuviini perustuen. Ehkä jos pitemmäksi aikaa lähtisin ja haluaisin aktiivisesti kierrellä niin Curacao. Jos vaan oleilla, niin Aruba ja joku kiva hotelli. Jos olisin kiinnostunut sukeltamisesta, snorklaamisesta tai melomisesta, niin Bonaire – eli ota tuosta nyt sitten selvää :-)

 3. says: Mari

  Kiinnostava kohde ja itselleni aika vieras. Maailmalla nyt joka puolella poikkeusolot, mutta toivottavasti tilanne taas normalisoituu ajan kuluessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Nyt maailma on tosiaan ihan toisessa asennossa – vielä viikko sitten maailmalla olimme ihanan tietämättömiä Euroopan tilanteesta, mutta pakkohan tänne oli palata ja olihan se tilanne tuollakin suunnalla jo muuttumassa.

 4. Minä kun luulin että onnellisten saari on Lauttasaari! Kiva tietää että noille saarille hurrikaanit eivät juuri tule, hurrikaanien vuoksi olen kaihtanut Karibiaa. Kerran olimme niiden jälkimaastoissa ja jouduimme muuttamaan reittiä ja muutamilla saarilla jäljet näkyivät sekä rajoittivat retkiä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! Mekin pyrimme yleensä valitsemaan hyvän yhdistelmän säästä ja kohteista ja tietysti nyt keväällä ei millään suunnalla tuolla ole vielä hurrikaaneja, mutta tosiaan ABC-saaret käyvät silloinkin. Tosin sadetta nämäkin saaret voivat saada, mutta eivät myrskyjä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Niinhän tuo on, että Aruban flamingot eivät ole vapaita, kuin näennäisesti.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *