Yli 100 maata kuvina – maat 65 – 80

1-80

Yli 100 maata kuvina sarjamme on edennyt jo viidenteen osaansa, eli vuorossa ovat maat 65-80. Nämä matkat sijoittuvat vuosille 2011 – 2014 ja näille yhteisenä nimittäjänä on, että yhdessäkään näistä maista emme käyneet matkalla, joka olisi suuntautunut vaan kyseiseen maahan, vaan ne kaikki olivat osa vähän pitempää kiertomatkaa, jotka suuntautuivat Afrikkaan, Karibialle, Balkanille ja Lähi-Itään. Näihin vuosiin, tarkemmin syksyyn 2013, ajoittui myös ainakin toistaiseksi ainoa maailmanympärysmatkamme.

Kartalla lisää väriä ei näiden maiden osalta tullut kovin näkyvästi, sillä monet maista olivat kooltaan pieniä tai todella pieniä. Karibialla muutama kohta värjäytyi keltaiseksi, eteläiseen Afrikkaan tuli hiukan lisää keltaista ja Australian vieressä Uusi-Seelanti tuli väritettyä ja Aasiassa Japani.

Tässä maat 65-80:

 

Instagramin puolella on myös lyhyt kuvaus kunkin maan kohdalla (maan nimestä voit halutessasi katsoa koko kuvauksen Instagramin puolelta) – vähän erilainen kuin tässä alla.

Afrikkaa

65 Zimbabwe
Kiertomatkamme eteläiseen Afrikkaan (ei kuitenkaan tällä kertaa Etelä-Afrikkaan, Johannesburgin lentokenttää lukuunottamatta) alkoi Victorian putouksilta Zimbabwessa, jatkui Botswanaan Choben luonnonpuistoon ja Namibian raja-joelle Zambesi Queen -alukselle ja sieltä vielä Sambian Livingstoneen ja Victorian putouksille Sambian puolella. Zimbabwea emme tällä matkalla nähneet sen laajemmin. Victorian putouksissa oli ihan reippaasti vettä, meidän mielestämme, vaikka ne kuulemma sadekauden jälkeen saattavat olla paljon vuolaampiakin.

66 Botswana
Zimbabwesta Botswanaan siirryimme bussilla ja loppumatkan Chobeen jo safariautoilla. Koronasta ei syksyllä 2011 vielä ollut tietoa, mutta mieleeni on jäänyt, että kengät piti olla pakattuna erikseen Botswanan rajaa ylitettäessä, sillä ne desinfioitiin suu- ja sorkkatautivaaran takia. Choben luonnonpuisto oli hieno paikka, etenkin joella veneellä tehdyt safarit. Botswanaan palasimme vielä omatoimiosuudella matkan lopuksi, sillä halusimme nähdä myös maan pääkaupungin, Gaboronen.

67 Namibia
Jos Zimbabwesta näimme vain putoukset ja kylän sen vierellä, niin Namibiassakin kävimme maissa vain päiväretkellä Caprivin alueella. Joella kelluskellut hotellimme, Zambesi Queen -laiva, oli rekisteröity Namibiaan, joten sinne siirryttäessä kävimme kyllä ihan kunnolla Namibian passintarkistuksessa ja siis Namibiassa. Namibiaan tosin olisi mukava vielä palata ja kierrellä maata laajemminkin.

68 Sambia
Sambiassakaan ohjelmassamme ei tällä Olympian järjestämällä matkalla ollut kuin Victorian putousten näkeminen myös Sambian puolelta – eipä silti, että olisin myöhemminkään keksinyt erityisiä syitä käydä uudelleen maassa. Olympian opas yritti vakuuttaa meille, ettei Devil’s Pooliin putousten päällä pääse/voi mennä, mutta emme antaneet periksi ja Royal Livingstone hotellin conciergre järjesti meille epäröimättä ihan huippuretken sinne parin belgialaisen ja muutaman angolalaisen kanssa.

Karibian risteily

69 Bahama
Jouluna 2012 risteilimme Costa Mediterranealla Karibialla. Miamista lähteneen risteilyn ensimmäinen kohde oli Bahama, jossa kiertelimme Nassauta omatoimisesti. Paradise Islandilla kävimme fiilistelemässä pienvenesatamassa, mutta päädyimme pian lähinnä pitämään puutarhassa sadetta!

70 Jamaika
Bahaman jälkeen vuorossa oli Jamaika, jossa olimme valinneet laivayhtiön retken Ocho Rioksen satamasta Dunns Fallsin putouksille. Siellä me sitten kiipeilimme monen muun kanssa kallioista putousta ylöspäin. Putousten jälkeen retkiohjelmassa oli vielä delfiinit Dolphin Covessa. Tiedä näin jälkikäteen ajatellen noiden delfiinien oloista tuolla, mutta ainakin ne olivat isossa merivesialtaassa ulkona, joten ehkei niiden olot nyt pahimmasta päästä olleet.

71 Honduras
Jamaikan ja Hondurasin Roatanin väliin jäi Cayman-saaretkin, mutta koska ne kuuluvat Britannialla, eli eivät ole itsenäinen maa, niin ohitetaan ne tältä erää. Roatanin saarestakin joku voisi olla sitä mieltä, että eivät ne edusta oikeaa Hondurasia, mutta kelpuutimme sen nyt tässä vaiheessa. Myöhemmin kävimme kyllä Copanin raunioillakin, eli oikeassa Hondurasissa. Kiertelimme taksilla saarta ja kävimme katsomassa pientä perhos- ja kolibripuistoa.

72 Belize
Risteilyn viimeinen uusi maamme oli Belize. Belizen jälkeen risteily kävi vielä Cozumelissa Meksikossa, mutta Meksiko ei enää tässä vaiheessa ollut meille uusi maa. Belizessä kävimme sademetsäkävelyllä – ja sieltä palattuamme sataman pienessä suklaatehtaassa maistelemassa suklaita. Maistiaiset olivat kelvollisia, mutta mukaan ostamamme suklaa ei!

Balkan – 4. ja viimeinen erä

73 Serbia
Elokuussa 2013 teimme vielä kerran pienen kierroksen Balkanilla ”kerätäksemme” meille sieltä vielä puuttuvat maat. Aloitimme Serbian Belgradista, johon voisi melkein sanoa ihastuimme. Kiertelimme kesäistä kaupunkia niin jalan, ratikalla, pyörillä kuin jokilaivallakin ja pidimme näkemästämme: Skadarlijan alueesta, Kalemegdanin linnoituksesta ja Sava-joesta. Serbiasta jatkoimme Makedonian Skopjeen ja teimme sieltä päiväretken Kosovon Pristinaan, mutta ohitetaan sekin, sillä tällä kierroksella listaan vasta vain YK:n jäsenvaltioita. (Palaan ehkä myöhemmin vielä Traveler’s Century Clubin alueisiin.)

74 Bulgaria
Siinä missä lensimme Belgradista Skopjeen, niin Skopjesta olimme päättäneet matkustaa Bulgarian Sofiaan maata pitkin bussilla. Aikataulujen selvittämisen – ja lipunostonkin – kanssa oli kyllä vähän haasteita maassa, jossa kaikki on kyriirisillä kirjaimilla!
5 tunnin bussimatka sujui lopulta kuitenkin hyvin – vasta Sofiassa tuli huijaritaksin kanssa haasteita. Sofiaa kiersimme kävelykierroksella ja lisäksi kävimme Sosialistisen taiteen museossa.

Maailman ympäri

RTW great 2nd

75 Kuuba
Lokakuun 2013 lopussa aloitimme ensimmäisen ja ehkä viimeisenkin maailmanympärimatkamme. 5 viikon matka alkoi Meksikosta, mutta ensimmäinen meille uusi maa oli Kuuba, jossa vietimme aikaa niin Havannassa kuin kauniissa Trinidadin kaupungissa. Havannassa oli tuolloin vielä haasteita löytää ravintoloita ja kahviloita – tai toimivaa nettiä tai lightkokista. Hemingway ja Kuuba tuntuivat liittyvän yhteen, sen verran monessa Hemingway-kohteessa kävimme Kuubassa ollessamme.

76 Peru
Kuubasta lensimme Peruun, ensin Limaan ja siellä vietetyn vuorokauden jälkeen Cuscoon. Cuscon 3500 metrin korkeudessa kärsin päänsärystä – eikä hotellilla tarjolla oleva mieto, olettaisin, kokatee todellakaan auttanut. Machu Picchulle matkasimme maisemajunalla ja kun matka oli alaspäin, niin vuoristotautikin hävisi nopeasti. Aika uskomaton paikka, tuo Machu Picchu kyllä, ehdottomasti matkan arvoinen!

77 Uusi-Seelanti
Perusta matkamme jatkui Chilen, Pääsiäissaaren ja Ranskan Polynesian kautta Uuteen-Seelantiin, jossa poikkesimme kummallakin saarella. Queensland tarjosi ehkä matkan kaikkein kauneimmat maisemat ja onnistuimmepa me näkemään kiivejäkin, siis sekä lintuja, että hedelmiä. Edellisiä tosin vain lintutarhassa. Milford Soundissa näimme sitten pingviinejäkin – ja hylkeitä.

78 Japani
Uuden-Seelannin jälkeen poikkesimme, osaltamme toista kertaa, Australian Sydneyssä, josta jatkoimme vielä Japanin Osakaan. Osakasta näimme vähemmän, sillä käytimme päivän siellä viettämästämme ajasta junalla omatoimisesti tekemäämme Hiroshiman retkeen, mutta Kiotoa näimme kyllä enemmänkin. Aventuran toteuttamalle 5 viikon maailmanympärimatkalle lähdimme osittain ystäväpariskunnan suosituksesta ja meidän jälkeemme myös ystäväpariskuntiamme on osallistunut samalle matkalle.

Lähi-Itää

79 Jordania
Jo seuraavana keväänä vuorossa oli seuraava kiertomatkamme: Jordania, Qatar, Bahrain ja Kuwait. Idean matkasta näihin maihin, Jordaniaa lukuunottamatta, saimme maailmanmatkaajaystävältämme – muuten tuskin olisimme hetimmiten tulleet ajatelleeksi matkaa vaikka Kuwaitiin. Jordaniassa aloitimme Aqabasta, mutta parhaiten mieleen jäivät yö Wadi Rumissa ja pari Petran alueelle tekemäämme retkeä.

80 Qatar
Jordanian Ammanista lensimme Qatarin Dohaan, jossa vietimme muutaman päivän tutustuen niin vanhaan kuin uuteen Dohaan: soukki, haukat, haukkasoukki ja jopa haukkasairaala, islamilainen museo, uusi Pearlin alue ja Kataran kulttuurikylä – nämä ainakin jäivät mieleeni. Yritimme muutaman kerran liikkua Dohassa kävellenkin, mutta siihen Dohaa ei oltu rakennettu, joten tyydyimme lopulta uberiin ja muihin takseihin.

Muutamiin maihin palasimme toisen ja kolmannenkin kerran

Maista 65-80 olemme sittemmin palanneet vain Hondurasiin. Samalla matkalla poikkesimme Belizen lentokentällä, mutta sillä ei tässä yhteydessä taida olla merkitystä. Botswanaan ja Namibiaan olisi kiva palata, mutta tässä maailman tilanteessa se saattaa jo jäädä tekemättäkin.

Jutun otsikkokuva on Mark O’Travel -sovelluksesta, johon olen tämän projektin myötä alkanut tallentaa vierailut näihin maihin ajoitettuina, eli kuvassa ovat jollain tarkkuudella maat 1-80, maan tarkkuudella. Myös blogimme karttasivu piirtää vierailemamme maat kartalle, mutta siitä puuttuu aikajana – siitä löydät kuitenkin halutessasi kunkin maan kohdalta kaikki kyseisestä maasta kirjoittamamme jutut.

Tags from the story
,
Join the Conversation

12 Comments

 1. Tässä olikin useita meillekin tuttuja maita. Minkähän takia olympian opas yritti vakuuttaa, että Devil’s Pooliin ei olisi voinut mennä? Outoa. Se oli hauska kokemus! Mekään ei olla Sambiassa muutoin oltu, mutta itseäni kiinnostaisi kyllä tutustua muutamaan maassa olevaan kansallispuistoon. Meillä ei ollut mitään tuollaista kenkien pakkaamista Botswanan ja Zimbabwen rajalla, mutta ylitimme rajan toiseen suuntaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Olympia taitaa olla vähän liiankin turvallisuushakuinen matkanjärjestäjä. Joskus osittain vitsinä, mutta myös puolitosissani, olen kutsunut niitä lastentarhamatkoiksi, sillä he tekevät kaiken matkustajien puolesta valmiiksi, jopa maahantulolomakkeita yms. myöten. Esimerkiksi lentokoneessa pyytävät vaan ottamaan lomakkeet ja antamaan ne sitten oppaalle tyhjinä, sillä opas on jo täyttänyt itse kullekin lomakkeet edelliseltä matkalta saamiaan lomakkeita käyttäen. Aikaa omatoimiseen retkeilyyn ei ole, ellei jätä jotain Olympian retkeä tai ateriaa tai muuta aktiviteettia väliin. Eli tällä taustalla eivät pitäneet sitä oikein hyvänä ideana, että a) lintsaisimme heidän ohjelmastaan b) lähtisimmme noin ”vaaralliselle” retkelle.
   Vähän näistä syistä olemmekin viime vuosina suosineet Aventuraa, joka kannustaa & mahdollistaa valmiin kiertomatkan ja omatoimisten irtiottojen yhdistelmän. Voit liikkua koko ajan oppaankin kanssa, jos haluat (jos matkustat vaikka yksin), mutta matkaohjelmaan kuuluvaa ohjelmaa on vähemmän ja sen myötä vapaa-aikaa kohteissa enemmän. Vinkkejä ja apua toki saa, mutta saat itse päättää ja tehdä ilman, että se olisi hankalaa, vaikka oletkin mukana valmiilla matkalla.

 2. says: Reissu-Jani

  Karibian risteilyllä en ole koskaan ollut, ja ehkäpä hieman vierastan ylipäätänsä risteilyjä, amerikkalaista yltäkylläisyyttä ja kohteessa ollaan hyvin vähän aikaa. En tiedä onko olemassa ns. ”Karibian saarihyppelyjä”, joissa voisi mennä kohteeseen yhdellä laivalla, olla maassa muutamia päiviä ja sitten jatkaa taas uudella laivalla uuteen kohteeseen.

  Katselin itsekin tuota Afrikan kohtaa, jossa pääsisi suhteellisen helposti Victorian putouksien ympäriltä useisiin maihin. Tulevalla Namibian matkalla olin neuvottelut että voisin autolla ajaa Bostwanaan, mutta en saanut tätä kahteen viikkoon mitenkään mahtumaan ja siinäkin ajassa Namibiassa kilometrejä tulee noin 3000, että jätin suosiolla pois ja myöhempään ajankohtaan.

  Dohasta olen samaa mieltä että ei ole kaupunki tehty jalankulkijoille, poislukien uusvanha soukki. Varmaan jatkossa tulemme lentämään useasti tämän kohteen kautta, ja seuraavalla kerralla ajattelin vuokrata auton jolla stopoverin aikana ehtisi hieman kiertää ”hiekkalaatikkoa”.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Olemme tosiaan kiertäneet Karibiaa niin risteillen kuin lentäen ja toki jälkimmäinen on aidompaa Karibiaa – mutta myös kertaluokkaa kalliimpaa, sillä lyhyetkin lennot tuolla ovat (olivat jo ennen koronaa) ihan kelvollisissa hinnoissa, kuten myös kivat hotellit. Mutta toisaalta, sitten pääsee näkemään saaret myös ilman turistimassoja, sillä laivojen ollessa merellä saarilla on tosi väljää. Saarten välisiä laivayhteyksiä taitaa olla vähemmän, eli liikenne toimii (pienten) lentokoneiden varassa.

 3. Kivoja nämä koosteet! Tähän listaan mahtuu monta tuttua mutta myös paljon uusia maita, joihin olisi mahtavaa joskus päästä! Me käytiin Perussa vuonna 2014, ja junalippujen hinnoista kauhistuneina mentiin Machu Picchuun niin sanotusti takakautta, eli maata pitkin Hidroeléctricalle saakka ja sieltä kävellen junaradan viertä pitkin perille. Jo pelkkä matka oli mieleen jäävä, itse raunioalueesta tietty puhumattakaan. Tulevien reissujen ”suunnittelupöydällä” on viime aikoina pyörinyt (muun muassa) noita eteläisen Afrikan maita, ja myös Lähi-Itä kiinnostaisi kun sielläkään suunnalla ei ole tullut juuri pyörittyä. Seikkailunnälkä alkaa olla melkoinen!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Lähi-Itä on loppujen lopuksi yllättävän lähellä ja mukavan erilainen matkakohde, ainakin näiden pienten maiden osalta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Tuosta maailmanympärimatkastakin olen tässä koronatilanteessa todella tyytyväinen. Aikoinaan tiesimme sen olevan viiden viikon mittaisena lyhyt sellainen, mutta työvuosina pitempään ei oikein silloin ollut mahdollisuutta. Jos olisin jäänyt odottamaan matkailun osalta eläkeikää, niin se olisi alkanut juuri kun pandemiakin ja monen monta matkaa olisi jäänyt tekemättä – siis kannattaa ajatella, kunhan tilanne tästä vähän helpottaa, että nyt – ei joskus :-)

 4. Suurin osa maita, missä en ole käynyt. Te olette reissanneet paljon, niin ei sinänsä yllätys, että mitä pidemmälle maissa mennään, niin aina vähemmän niistä on itselle tuttuja.

  Itse en ole maabongari, mutta olen asettanut tavoitteeksi, että näkisin elämäni aikana 77 maata vuosi / maa-tahdilla. Eli sen perusteella tavoite on elää terveenä 77 vuotiaaksi, kaikki muu on plussaa :-) Miksi 77, niin se on ollut ja on pelinumeroni urheilussa -> siitä tämä mielleyhtymä on joskus 15 vuotta sitten tullut mieleen. Tahdissa ollaan edelleen :-D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Kyllä meilläkin vielä välillä 81-140 (tai joskus ehkä vielä enemmänkin) tulee ihan ”tavallisiakin” maita :-) Viimeistään tämä pandemia pyyhki joskus mahdollisesti olleet tavoitteet pois pelistä.

 5. Tämä on kyllä vakuuttavaa luettavaa. :) Ja onneksi olette saaneet kokea tämän kaiken, kun nyt on reissut vähän jäissä kaikilta… Toivottavasti listanne alkaa kuitenkin jossain kohtaa taas karttumaan ja kartan värit muuttumaan. ;)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sanna! No, tämän kartan värit kertyvät vielä ”varastossa” olevien 60 maan myötä, mutta jatko onkin sitten maailman koronatilanteen käsissä, eikä se nyt näytä kovin hyvältä, matkailun kannalta ainakaan.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *