Meksiko

Meksiko

Aloittaessani maayhteenvetojen kirjoittamisen oletin, että maita, joissa olemme käyneet vähintään kolme kertaa olisi lähinnä Euroopassa, Yhdysvaltojen ja ehkä hiukan yllättäen Kanadankin lisäksi. Asian tarkempi tutkiminen tuotti kuitenkin yhden yllätyksenkin: olemme käyneet myös Meksikossa neljä kertaa!

Acapulco ja Mexico City 1987

Pisimpään viivyimme Meksikossa ensimmäisellä käyntikerrallamme. Silloisen työnantajani palkintomatkalle lähti Suomesta puolisen tusinaa konsulttia puolisoineen. Menomatkalla Acapulcoon vietimme vähän aikaa New Yorkissa ja Acapulcon jälkeen Mexico Cityssä. Ainakin vielä tuolloin kaupungissa oli turisteille melko suorat ohjeet, että Zona Rosalta ei pidä poistua. No poistuimme me, päiväretkelle Auringon ja Kuun pyramideille Teotihuacániin, mutta se oli tietysti eri juttu.

Palkintomatkat (tämä vuonna 1987 ja vielä toinen samanlainen Bermudalle vuonna 1989) olivat sikäli veikeitä, että osallistujille ne olivat työmatkoja ja sen takia arkiaamuina oli tarjolla tunnin pari luento jostain asiallisesta aiheesta, jonka tietysti osa nukkui ”vahingossa” ohi. Puolison matkan osalta, osoittautui jälkikäteen, että matka oli verotettavaa tuloa. Tämän työnantaja hoiti matkan jälkeen siten, että palkanlaskenta laski jokaiselle osallistujalle maksettavan ylimääräisen rahapalkkion, joka kattoi matkasta maksettavan veron (ja lisäpalkkiosta maksettavan veron), joten lopputulos jäi kait suunnilleen nollille osallistujien näkökulmasta. Tai ei nollille vaan matkan verran plussalle!

Meksiko

Tervetuloa Acapulcoon Meksiko
Tervetuloa Acapulcoon – tällaisia kuvia syntyi taskukameralla ja salamalla vuonna 1987

Cozumel 2012

Toisen kerran päädyimme Meksikoon osana Karibian risteilyä jouluna 2012. Miamista alkaneen ja Miamiin päättyneen parin viikon risteilyn viimeisenä satamana oli Cozumel. Heittäydyimme, pitkän risteilyn lopussa, laiskoiksi, emmekä tehneet Cozumelissa ”mitään”, mitä nyt kuljeskelimme rantaa edes takaisin, kävimme syömässä ja kiertelimme matkamuisto- ja joitakin designkauppoja. Jälkeenpäin hiukan harmitti, että emme lähteneet pitkälle (ja siis oletettavasti raskaalle) retkelle Chichen Itzaan, sillä ”jouduimme” sitten tekemään myöhemmin erillisen retken Chichen Itzaan.

Cozumelistä jäi tältä ensimmäiseltä ja (toistaikseksi) viimeiseltä vierailulta kuva risteilylaivahelvetistä. Samalla lahdella taisi parhaimmillaan, siis pahimmillaan, olla 7 alusta ja kylässä sen mukaisesti risteilyturisteja enemmän kuin tarpeeksi. Toki samanlaisen risteilyturisti-invaasion, melkein ainakin, saattoi, aikaan ennen koronaa, kokea myös vaikka Karibialla Sint Maartenilla. Toisen kerran kiersimme Karibiaa lentäen saarten välit ja asuen kullakin saarella pari-kolme yötä ja pääsimme kokemaan saaret myös ilman risteilyturisteja ja tuon kokemuksen jälkeen en kyllä ihan ensimmäiseksi Karibian risteilylle haikaile.

Cozumel ja Miami

Joulutunnelmaa Cozumel Meksiko
Joulutunnelmaa Cozumelissa vuonna 2012

Mexico City 2013

Aventura tapaa, tai ainakin tapasi, ennen koronaa, suosia valmiiden kiertomatkojensa lentoja sommitellessaan Oneworld-yhtiön lentoja ja kuulemma siksi, maailmanympärimatkamme, joka varsinaisesti ehkä alkoi Kuubasta, alkoikin Mexico Citystä, jonne pysähdyimme lennettyämme sinne Lontoon kautta muutamaksi päiväksi ennen kuin jatkoimme Havannaan. Mutta mikäs siinä, edellisestä vierailustamme kaupungissa olikin jo kulunut neljännesvuosisata ja esimerkiksi Frida Kahlo -museo jäi meiltä silloin näkemättä.

Aikaisemman kaupungissa vierailumme takia skippasimme kuitenkin perusretket ja tutustuimme kaupunkiin omien mieltymystemme mukaan Tours by Locals -järjestön kautta varaamamme (autollisen) oppaan seurassa. Retkemme tosin alkoi hiukan huonoissa merkeissä: opasta ei näkynyt eikä kuulunut, mutta parin kyselyn ja pienen odottamisen jälkeen hän kuitenkin ilmaantui paikalle, vuolaasti anteeksipyydellen: hänen vaimonsa oli kuulemma ajanut omalla autollaan kolarin ja hän oli joutunut ensin auttamaan häntä. Melkein kelvollinen syy, vai mitä?

Mexico City, Meksiko 2013

Diego Riveran muraaleja Meksiko
Diego Riveran muraaleja Mexico Cityssä vuonna 2012

Chichen Itza 2019

Syksyllä 2019 tekemämme Keski-Amerikan kierroksen päätteeksi jätimme Belizen rannat väliin ja lensimme Guatemalan Floresista Cancuniin, josta jatkoimme autolla noin vuorokauden retkelle Chichen Itzaan. Yksityinen retki Chichen Itzaan osoittautui näin jälkikäteen arvioiden ehkä sittenkin paljon paremmaksi vaihtoehdoksi kuin laivayhtiön yli 12 tunnin ryhmäretki Cozumelista. Majoituimme arkeologisen alueen välittömään läheisyyteen Mayaland -hotelliin ja ehdimme tutustumaan alueeseen niin illalla kierrellen aluetta illan pimetessä ja katsellen päätemppeliin heijastettua upeaa valoshowta kuin seuraavana aamuna jo ennen auringonnousuakin (ja ennen ryhmiä).

Tällä matkalta, siis tuolla Cancun – Chichen Itza -väliltä meidät yllätti Jukatanin niemimaan eri aikavyöhykkeet. Parinsadan kilometrin matkalle osui Quintana Roon ja Jukatanin välillä oleva aikavyöhykeraja ja lyhyellä matkalla tämä tarkoitti pientä aivovoimistelua mennen tullen!

Kaksi kertaa Chichen Itza

Chichen Itza oli seitsemäs ja viimeinen maailman seitsemästä uudesta ihmeestä, joten Chichen Itzalla käynnin myötä saimme koko sarjan täyteen:

Saavutuksia ja tavoitteita

Chichen Itza iltavalaistus
Illan valoshow oli aika upea!

Meksikoa vuonna 1955

Ei, en käynyt Meksikossa ennen syntymääni, eikä Lassekaan käynyt siellä vielä 1950-luvulla. Mutta vanhempani tekivät pitkän roadtripin kiertäen ison osan Yhdysvaltojen osavaltioita ja myös osan Meksikoa, aikaan, jolloin automatkailu toisella mantereella ei vielä ollut kovinkaan yleistä.

Roadtrip USA (ja Meksiko) vuonna 1955

Lopuksi – paluu Meksikoon?

Kaikki blogimme jutut Meksikosta pääset lukemaan myös tästä.

Meksikon osalta Chichen Itzan jälkeen meillä ei ole näiltä näkymin suunnitelmia palata maahan. Ei niin, etteikö siellä varmasti olisi vielä paljon nähtävää, mutta niin on muuallakin maailmassa – jos maailma nyt koronan jälkeen tässä joskus vielä avautuu.

Jutun otsikkokuvan on luonut artlana © 123RF.com

Tags from the story
,
Join the Conversation

14 Comments

 1. Meksiko-postaukset jaksaa ilahduttaa aina vaan uudelleen ja uudelleen. Noi sun isän matkapäiväkirjat on myös kultaakin kalliimpia. Ihan huippuhienoa, että ne on tallessa – ja toivottavasti pysyvät tallessa myös tulevaisuudessakin! Olis ollut hienoa tuntea sun isä ja kuunnella matkakertomuksiaan menneiltä vuosikymmeniltä :) Onneks tuot niistä edes osan meille muillekin luettavaks.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla! Perin tosiaan isältäni päiväkirjoja ja vähän muutakin materiaalia yli 60 vuoden ajanjaksolta ja vaikka perin myös ihan oikeaa ”omaisuuttakin” niin pidän näitä päiväkirjoja yhtenä arvokkaimpana osana perintöä.

 2. Meksiko on vielä meillä kokonaan kokematta, vaikka kiinnostavia paikkoja siellä tosiaan riittää. Täytyy laittaa tuo Karibiaa koskeva juttusi muistiin, sillä tuo on omastakin mielestäni paljon kiinnostavampi tapa tutustua eri saariin kuin risteilemällä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Karibiaa pääsee kurkistamaan risteilylläkin, mutta etenkin tuolla alueella, jossa – ainakin aikaan ennen koronaan – risteilijöitä ja niiden myötä risteilymatkustajia on niin paljon, että ne rantautuessaan muuttavat pienet saaret helposti aika erilaisiksi kohteiksi kuin mitä ne ovat silloin kun risteilyturistit puuttuvat.

 3. says: Terhi

  Meksikossa riittäisi kyllä näkemistä neljäksikin kerraksi. Minä olen käynyt Meksikossa vain kerran (yllätys, bussimatkalla Väli-Amerikkaa kiertäen). Yhden päivän vietimme Chichen Itzan-retkellä sillä omalla bussilla, mikä minusta oli ehkä se parhain ratkaisu. Majapaikkanamme oli Playa del Carmen ja sieltä tuli mukaamme myös opas.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Neljällä kerralla ehtii jo jotain, mutta iso maahan tuo on, eli lisääkin kaikkea mielenkiintoista tuolta varmasti vielä löytyisi.

 4. Minäkin olen käynyt Meksikossa useamman kerran. Mutta minä en taas ole ollut siellä yhtään yötä. Ensimmäinen visiitti oli vuonna 97, kun kävimme vierailemassa Tijuanassa kielikurssin yhteydessä Kaliforniassa. Sittemmin pariin-kolmeen otteeseen risteilyn ohessa. Jotenkin näiden jälkeen en ole uusintareissua sinne haaveillut, vaikka olisi varmasti näkemistä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Jäin miettimään, että tähän maailman aikaan nuo risteilyllä käynnit jossain tuntuvat ihan erityisen kaukaisilta. Mitenkähän risteilyjen paluun kanssa käy, voisin veikata, että kestää vähän pitempään, että ihmiset haluavat takaisin tiiviisti ”asutuille” laivoille.

 5. Komppaan Cillaa! Olisipa ollut huikeaa kuulla matkakertomuksia suoraan isältäsi. Onneksi kuitenkin sun kautta on kuitenkin mahdollista saada edes palanen ”mennyttä aikaa” takaisin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eveliina! Turhan vähän niistä tuli aikoinaan juteltua, mutta onneksi minulla on ne edes niukassa päiväkirjamuodossa teksteinä tallella, ainakin ajat ja paikat pystyy niistä selvittämään kunhan milloin mistäkin kohteesta innostuu.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Arja! Meksiko on iso maa ja turvallisuustilanne tietysti sen myötä vaihtelee niin ajan kuin paikankin suhteen, eli toki kannattaa selvittää asiaa ennen matkaa.

 6. Meksiko on minulta vielä näkemättä ja kokematta. Katsoin pari viikkoa sitten NG:lta dokkarin, jonka mukaan koko maa on korruptoitunut ja varsinainen huumeparatiisi. Tiedä sitten oliko siinä koko totuus, mutta turvallisuusasiat tietysti mietityttävät. Niistäkin huolimatta Meksikossa olisi kohteita, jotka haluaisin nähdä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Meksiko on iso maa ja maan, myös pääkaupunki Mexico Cityn, eri alueilla tilanne on erilainen. Viimeksi Mexico Cityssä palkkasimme opas/kuljettajan, joka sitten samalla osasi neuvoa vähän miten kaupunkiin kannattaa suhtautua, eli missä kannattaa liikkua koska. Turistikohteet ovat varmaan pääosin ihan ok, kuten vaikka Chichen Itza muutama vuosi sitten.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *