Yli 100 maata kuvina – maat 81 – 96

Maat 1-96 feature

Tämä on Yli 100 maata kuvina -sarjamme kuudes osa, eli vuorossa ovat maat 81-96. Näiltä näkymin sarjan kahdeksan ensimmäistä osaa saattavat valmistua vielä tänä koronakeväänä, yhdeksäs on ainakin toistaiseksi muutamaa maata vailla, jos haluaisin pitäytyä 16 maan erissä näin blogin puolella. Instagramin puolellahan olen julkaissut näitä yksi kerrallaan.

Tämän erän matkat ajoittuvat vuosille 2014 – 2015, eli nämä 16 vuotta kertyivät alle kahdessa vuodessa! Selittävänä tekijänä tälle spurtille oli syksystä 2014 kevääseen 2015 ajoittunut Pirkon sapattivapaa. Lasse oli tuolloin jo eläkkeellä. Matkat teimme enimmäkseen useamman maan kiertomatkoina, kuten Lähi-idän kierroksen loppuosa, Kaukasia, pitempi Aasian kierros ja Kirgisia ja Kazakstan. Mutta mahtui väliin lyhyempiä yhden maankin matkoja, kuten pääsiäinen Valko-Venäjällä, vierailu osaltamme Euroopan viimeiseksi jääneessä maassa Moldoviassa ja matka Iraniin.

Kartalla lisää väriä kertyi näkyvästi hiukan Kaukasian ja Aasian osalta. Isona maina myös Kazakstan ja Iran värittivät tässä erässä isomman alueen karttaa.

Maakohtaiset kuvaukset olen näissä jutuissa tarkoituksella kirjoittanut ulkomuistista, tukeutumatta aikaisempiin blogijuttuihimme: ideana, että näin menetellen matkan oleelliset asiat pääsevät parhaiten esille. Kuvaukset tässä blogijutussa ovat myös erit kuin Instagram-kuvissa, jotka pääset halutessasi näkemään klikkaamalla kunkin maan otsikkoa.

Tässä maat 81-96:

 

Loput Lähi-idän kierrokselta

81 Bahrain
Jordaniasta alkanut ja sieltä Qatarin Dohaan jatkunut Lähi-idän kiertomatkamme jatkui vielä Bahrainin Manamalla ja Kuwait Cityllä. Maiden kiertäminen tässä järjestyksessä oli sikäli mielenkiintoista, että maiden islamilaisuus muuttui tiukemmaksi aina uuden maan kohdalla, Kuwait oli jo normaalille turistille täysin kuiva maa alkoholin osalta. Bahrainiin olimme yrittäneet jo kerran aikaisemmin, mutta Dubaista lähtenyt risteily ei sitten mennytkään sinne, kun väliin tuli Arabikevät Manamassakin. Bahrainissa kävimme myös Saudi-Arabian rajalla, mutta yli emme päässeet (tiesimme toki tämän etukäteen), mutta saudeja Manamassa oli paljon, viettämässä ehkä monella tapaa hiukan vapaampaa viikonloppua tai muuten lomaa kuin kotimaassaan.

82 Kuwait
Kuwaitista meille jäi ehkä ihan erityisesti mieleen Kuwait Cityn hurja liikenne. Autot olivat hienoja ja nopeita ja kaupunkiliikenteessäkin nopeudet päätä huimaavia. Jo parissa päivässä näimme useampia kolareita. Nähtävyyksiä kaupungissa oli vähän ja nekin olivat pitkälti syystä tai toisesta kiinni, mutta täällä ihan paikallinen elämäkin kävi nähtävyydestä, sen verran tiukasti esimerkiksi naiset olivat kietoutuneet abayoihin ja kulkivat tiukkaan hunnutettuina. Ulkomaalaisten pukeutumiselle ei ollut vaatimuksia.

Pääsiäismatka Valko-Venäjälle

83 Belarus
Valko-Venäjälle matkasimme pienellä itse kokoamallamme ryhmämatkalla. Maailmanmatkaajista löytyi vielä lisäksemme muutama muukin, joilta oli Valko-Venäjä kokematta, vaikka Minskiin lentääkin runsaassa tunnissa. Pääsiäinen oli mukava ajankohta vierailla kaupungissa, sillä ortodoksinen pääsiäinen näkyi monessa paikassa. Pääkaupungin lisäksi teimme pitkän päiväretken Niasvizh ja Mirin linnoihin. Linnat olivat hienoja, mutta ainakaan vielä 2014 ei Valko-Venäjän maaseudulta oikein löytynyt kahviloita tai ravintoloita matkailijan ruokailla – onneksi edes jokunen pieni ruokakauppa!

Kaukasian kierros

84 Armenia
Kiertomatkan Armeniasta Georgian kautta Azerbaidzaniin toteutti meille ja matkaystäväpariskunnallemme Starlight Tours toiveidemme mukaisesti. Kussakin maassa meillä oli auto, kuljettaja ja englantia puhuva opas. Yerevanissa vietimme myös yhden päivän Lassen siellä asuvan ystävän ja hänen vaimonsa seurassa toteuttaen tuona päivänä retken mm. Aragats-vuorelle. Armenian ja Azerbaidzanin väliset kiistat näkyvät keväällä 2014:kin näissä maissa lähes päivittäin. Ihmettelimme mm. maiden välisellä maarajalla liikkuessamme ”meluestettä” tien laidalla ja saimme kuulla, että sen tarkoitus on kyllä estää tarkk’ampujien luoteja, ei melua.

85 Georgia
Georgiassa vierailimme niin pääkaupungissa Tbilisissä kuin vuorilla Gudaurissa. Tbilisissä nautimme georgialaista ruokaa, niin keskenämme kuin maassa asuvan bloggaajakolleegan seurassa. Kaupungin monet patsaat ja tietysti nukketeatterin vino kellotorni ilahduttivat satunnaista kulkijaa kaupungissa. Maaseudulla kiersimme tunnollisesti lukuisia luostareita, kuten Armeniassakin, sillä ystäväpariskuntamme on ihan tosissaan Unescon maailmanperintökohteiden kanssa. Me emme ole ihan niin tunnollisia, mutta kieltämättä Unescon maailmanperintökohdestatus usein takaa kohteen laadun!

86 Azerbaidzan
Ainakin vielä keväällä 2014 nämä Kaukasian maat piti kiertää oikeassa järjestyksessä, sillä väärä järjestys olisi estänyt jonkun rajan ylityksen. Tbilisistä lensimme Bakuun, jossa tutustuimme niin loistokkaaseen moderniin kaupunkiin kuin historialliseen vanhaan kaupunkiin. Kävimme myös katsomassa palavaa kiveä ja öljynpumppausta, varakkaassa öljymaassa kun olimme, ja pienellä risteilyllä Kaspianmerellä. Tutkin myöhemmin, että olisiko Kaspianmeren yli päässyt laivalla vaikka Kazakstaniin tai Turkmenistaniin ja ehkä olisi päässytkin, mutta aikataulun olisi pitänyt olla hyvin väljä, sillä laivat kulkivat ilmeisesti hyvin harvakseen ja epävarmoilla aikatauluilla, jos lainkaan aikatauluilla.

Koko Eurooppa!

87 Moldova
Halusimme nähdä paitsi Moldovan pääkaupungin, Chisinaun, myös maaseutua ja Transnistrian ja Gagauzian, maan eteläisen osan, joten odottelimme sopivaan ajankohtaan ajoittuvaa Arial Travelin matkaa, joka tarjosi hyvän vaihtoehdon tähän kaikkeen. Saimmekin hetken odotella, että matka sopi kalenteriimme, jopa niin pitkään, että Moldova jäi viimeiseksi Euroopan maaksemme. Mutta sitten näimmekin kaiken haluamamme kerralla, Putinin viinit mukaanlukien.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meriharakka ?? (@meriharakka)

Pitkä matka Aasiaan

Emme olleet matkalla koko sapattivapaani (7 kk) ajan vaan sen sijaan teimme useita matkoja eri suunnalle maailmaa tuona aikana. Yhden pitemmän, runsaat viisi viikkoa, kestäneen matkan teimme kuitenkin syksyllä 2014. Hanoi – Ho Chi Minh City välin, Vietnam, Laos, Kambodza, osuuden ostimme helppouden takia Olympia Kaukomatkoilta (maapalvelut, välilennotkin ostimme itse), mutta olimme lentäneet Souliin jo aikaisemmin ja käyneet sieltä parin päivän retkellä Jejun saarella. Emme myöskään lentäneet Olympian ryhmän kanssa takaisin Suomeen vaan jatkoimme Malesiaan ja edelleen Bruneille ja lensimme Suomeen vasta myöhemmin Singaporen kautta. Myös Borneon osuuden ostimme valmiina kokonaisuutena, paikalliselta malesialaiselta toimijalta.

syksy 2014 lentokartta

88 Etelä-Korea
Souliin varasimme, nyt kun aikaa kerrankin oli tavallista lomaa enemmän, noin viikon. Tosin käytimme pari päivää siitä Jejun saarella. Soulista teimme myös retken Pohjois-Korean rajalle. Pohjois-Koreassa emme ole vieläkään käyneet: olemme ymmärtäneet, että siellä näkisi lähinnä hyvin turisteille toteutettua teatteria ja jotenkin se ei ole meitä kiinnostanut missään vaiheessa. Soulissakin tapasimme sinne asettuneen bloggaajakolleegan, joka mm. tutustutti meitä korealaisen keittiön saloihin.

Välillä pari viikkoa ryhmän kanssa

89 Vietnam
Vietnamissa aloitimme Hanoista ja lopetimme, käytyämme Laosissa ja Kambodzassa, HCMC:hen tai Saigoniin, kuten monet kaupunkia edelleen kutsuvat. Hanoista teimme myös retken Halong Baylle ja HCMC:stä Cu Chin tunneleille. Vietnamin sodan näkeminen sodan toisen osapuolen silmin oli myös silmiä avaavaa: kaikilla asioilla on aina vähintään kaksi puolta. Saigonissa tapasimme myös siellä sattumalta samaan aikaan olleen pariskunnan, johon olimme tutustuneet maailmanympärimatkallamme edellisenä vuonna – treffit järjesti pariskunnan tytär, joka blogiamme seuratessaan oli tajunnut meidän olevan samaan aikaan samassa kaupungissa!

90 Laos
Laosissa aloitimme Luang Prabangista: temppeleitä, luostareita, markkinoita, taidetta ja ravintoloita niin Unescon maailmanperintökohteista kiinnostuneille kuin reppureissaajillekin. Yhtenä aamuna nousimme riittävän aikaisin nähdäksemme miten munkeille viedään ruokaa. Iltaisin ihailimme lootuksenkukkia rauhallisen hotellimme puutarhassa. Kävimme myös pääkaupunki Vientianessa, jossa näimme lisää temppeleitä. Mutta Vientianessa parasta oli sittenkin iltaristeily ja aurinkolasku Mekong-joella.

91 Kambodza
Kambodzassa kävimme, tietysti, katsomassa Angkor Watin temppeleitä Siam Reapin lähistöllä useammalla retkellä. Kävimme katsomassa useita eri temppelialueita ja osaa temppeleistä niin auringonlaskun kuin auringonnousunkin aikaan. Teimme myös retken Tonle Sap -järvelle, jossa ihmiset elävät veden päälle rakennetussa kylässä ja ihan pienet lapsetkin liikkuvat sujuvasti omatoimisesti veneillä. Pääkaupunki Phnom Penhissä maan synkkä historia tuli vastaan monessa kohtaa, niin hautakumpuina kuin museoiden pääkallokokoelmina. Koskettavinta oli ehkä kuitenkin paikallisoppaamme kertomus siitä, miten hänen vanhempansakin joutuivat vainon kohteeksi punakhmerien aikaan. Pidin myös aivan erityisesti vierailustamme nyttemmin ravintolana toimivalla The Foreign Correspondents’ Clubilla, joka sodan aikana oli toimittajien tukikohta kaupungissa.

Takaisin omatoimimatkalle

92 Malesia
Tiiviin kiertomatkan jälkeen lensimme kahdestaan Kuala Lumpuriin, jossa otimme pitkälti rennosti, mutta vierailimme kuitenkin Petronas-torneissa. Tapasimme myös kaupungissa asuvan meitä paljon nuoremman suomalaisen miehen, joka oli jo tuolloin käynyt kaikissa maailman maissa. Kuala Lumpurista jatkoimme Borneolle, jossa vietimme aikaa Kinabatangan-joella nenäapina-, oranki- ja linturetkillä ja kävimme lähellä Filippiinien rajaa sijaitsevalla Turtle Islandilla. Matkamme tämän osuuden osalta piti vähän lukea ulkoministeriöiden turvallisuusohjeita: alue ei noina vuosina ollut ihan turvallinen, mutta kuulemma kunhan ei liiku rannoilla iltaiseen aikaan, niin riskit ovat pienet. Pienellä Turtle Islandilla oli myös poliisivene koko ajan turvaamassa matkailijoita.

93 Brunei
Viimeinen uusi maamme tällä Aasian kierroksellamme oli pieni, mutta sitäkin rikkaampi Brunei.
Pohjoismaisella ajattelutavalla varustettu turisti vähän ihmetteli paikallisoppaan ihastelevaa suhtautumista maata hallitsevan sulttaanin anteliaisuuteen. Olkoonkin, että sulttaani on lahjoittanut kansalle tämänkin temppelin tai rahoittanut tämänkin veden päälle rakennetun kaupunginosan kehittämisen – joku muu voisi ajatella, että ne rahat olisivat alunperin kuuluneet kansalle.

Bruneista lensimme Singaporen kautta takaisin kotiin, mutta Singaporesta emme enää saaneet maapistettä, sillä sen olimme hakeneet jo oli lähes 20 vuotta aikaisemmin.

Kirgisia ja Kazakstan

94 Kirgisia
Kirgisian ja Kazakstanin kiertomatkamme aloitimme kuvankauniissa ympäristössä Issyk-Kul -järven rannalla. Kävimme jopa pienellä risteilyllä järvellä. Vuori- ja järvimaisemien jälkeen pistäydyimme pääkaupunki Bishkekissä ja jatkoimme matkaa rajalle, josta selvisimme melkein kunnialla – mitä nyt jokin leima ensin puuttui, mutta onneksi matkaoppaamme (Arial Travelin Albina) tiesi asiat virkailijoita paremmin ja sai paperimme kuntoon siten, ettei seuraavissa vaiheissa tullut ongelmia.

95 Kazakstan
Maaliskuu ei ehkä vielä ollut paras aika vierailla Kazakstanissa, eli ainakaan silloisessa Astanassa, nykyisessä Nursultanissa, sillä lähes -20 asteen kylmyys on jo kaupunkituristille vähän turhan talvista. Almatyssä ei ollut ihan niin kylmä, mutta sielläkin päädyimme talviurheilukeskukseen talvea katsomaan! Kazakstanissa tapasimme myös Instagramin kautta meihin yhteyttä ottaneen paikallisen matkabloggaajan: paikallisten kanssa on aika avartavaa jutella maailmalla.

Iran

96 Iran
Syksyllä 2015 matkustimme Olympian seurassa Iraniin. Täälläkin halusimme nähdä muutakin kuin Teheranin ja kiertomatka valmiina matkana tuntui helpoimmalta vaihtoehdolta. Iran oli ensimmäisiä maitamme, jossa Pirkon piti etukäteen miettiä vähän pukeutumistakin: abayaa ei vielä tarvittu, mutta pukeutumisen piti olla säädyllistä ja huiviakin tarvittiin. Iranista palauttuamme yksi seuraavista ”matkakohteistamme” olikin sitten USA:n lähetystö, sillä Iranissa käynti vei ESTA-kelpoisuutemme, mutta pienellä työllä ja kohtuullisella odotuksella saimme 10 vuoden viisumin menetettyä ESTA-kelpoisuutta korvaamaan.

Näihin maihin emme ole palanneet toistamiseen

Nyt ollaan jo sellaisissa maissa, joista voisi sanoa, että jo se, että olemme käyneet niissä kerran, on osaltamme ollut pienimuotoinen saavutus.
Mihinkään näistä maista emme toistaiseksi ainakaan ole palanneet, eikä nyt hetimmiten mieleen tule erityisiä kohteita näissä maissa, jotka haluaisimme nähdä jo näkemiemme kohteiden lisäksi. Jos olisi pakko nimetä joku, niin ehkä Malesiasta voisi vielä käydä vaikka Georgetownissa ja Penangissa. Kaukasiassa Vuoristo-Karabah tuntui jossain vaiheessa kiinnostavalta, mutta sittemmin tilanne siellä on mennyt sen verran sekavaksi, että tuskin siitä vähään aikaan on matkakohteeksi.

Jutun otsikkokuva on Mark O’Travel -sovelluksesta, johon olen tämän projektin myötä alkanut tallentaa vierailut näihin maihin ajoitettuina, eli kuvassa ovat jollain tarkkuudella maat 1-96, maan tarkkuudella. Myös blogimme karttasivu piirtää vierailemamme maat kartalle, mutta siitä puuttuu aikajana – siitä löydät kuitenkin halutessasi kunkin maan kohdalta kaikki kyseisestä maasta kirjoittamamme jutut.

Tags from the story
,
Join the Conversation

6 Comments

 1. Vähän yllättävää, että nuo Kaakkois-Aasian kohteet tuli teillä bongattua noinkin myöhään. Meilläkin tosin suurin osa Kaakkois-Aasian maista on vielä käymättä. Malesia, ja erityisesti Borneon alue uusista maista Filippiinien kanssa kiinnostaa eniten.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Thaimaassa kävimme perhelomalla taannoin ja maa ei erityisesti sytyttänyt innostusta tuolle suunnalle. Hienoisesta bongausinnostuksesta huolimatta olemme enimmäkseen valinneet kohteita, jotka tavalla tai toisella kiinnostavat ja innostavat ja sen myötä Kaakkois-Aasian maat ovat jääneet näinkin kauas listalla. Tuolla pitemmällä Aasian reissulla erityisesti Etelä-Korea, Angkor Wat Kambodzassa ja Borneo kiinnostivat, mutta kävimme sitten kuitenkin muissakin maissa samalla suunnalla samalla matkalla.

 2. says: Reissu-Jani

  Listasi maista itse haluaisin vielä vierailla uudestaan ainakin Georgiassa, jossa kävin nopeasti yhdeksän päivän puoli-omatoimisella reissulla – eli oppaan, majoitukset ja kuljettajan olin hankkinut Georgiasta. Muuten kiersimme maata siellä sun täällä vuorilla ja laaksoissa, mutta luoteis-Georgia ja Mustanmeren rannikko jäi käymättä. Ruoka ja viini olivat Georgiassa huippuja. Alustava reissusuunnitelma on jo valmis uudelle matkalle, ja tällöin se tehtäisiin täysin omatoimisesti ja vuokra-autolla – liikenne on suhteellisen jouhevaa. ”Hiekkalaatikkomaita” (Kuwait, Bahrain) ei ole tullut paljoakaan käytyä, mutta viereinen Iran kiinnostaa ja sinnekin on suunnitelmat jo valmiina – ehkäpä vuoden päästä. Kaakkois-Aasiassa letkeään Laosiin tekisi mieli palata uudestaan. Minulla Euroopan viimeiseksi maaksi jäi Azerbaijan, jolloin ehkäpä oltiin kulttuurisillisesti aika kaukana Euroopasta mutta maantieteellisesti se siihen vielä luetaan ja Euroviisuja hoilataan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Jani! Ehkä kiersimme loppujen lopuksi Georgiassa pitkälti samoja luostareita ja muita nähtävyyksiä :-) – siää juurikin luoteiskolkka ja rannikko jäi meiltäkin tuolla matkalla kokematta. En nyt kuitenkaan ainakaan tässä tilanteessa vielä pidä sen näkemistä kovin tärkeänä, vaikka Georgiassa paljon hyvää olikin. Mutta mistä sen nyt koskaan varmaksi voi tietää!

 3. Huh, hieno lista! Muistankin lukeneeni monista näistä paikoista blogistanne. Nyt tuli ihan nälkä kun katsoin tuota Georgian ruokakuvaa. Se, ja monta muutakin maata tältä listalta on meillä vielä näkemättä.Toivottavasti pian päästään omaa listaa kasvattamaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Georgialainen ruoka on kait jossain määrin ihan oikeasti Suomessakin suosittua – päätellen esimerkiksi siitä, että asumme lähiössä runsaat 10 kilometriä Helsingin keskustasta ja silti meitä lähimmällä pienellä ostoskeskuksellakin on georgialainen ravintola.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *