Meriharakan uusi koti

Meriharakka Zoner feature

Kaupallinen yhteistyö: Zoner

Blogimme vietti äskettäin 17-vuotissyntymäpäiviään. Vähän sen jälkeen vuorossa oli muutto uuteen kotiin.
Ihan ensimmäiset vuotensa blogimme vietti kotiserverillä työhuoneemme nurkassa, mutta vartuttuaan muutaman vuoden oli aika muuttaa omaan kotiin. Pienenä start-upina nimellä Foppa alkanut webhotelli oli aikoinaan ”hyvä match” uudelle pienelle blogille, mutta siinä missä blogimme vuosien mittaan kasvoi, niin käyttämämme webhotellipalvelutkin tulivat yritysostojen myötä osaksi aina vaan suurempaan kokonaisuutta, ensin osaksi Woimaa ja sieltä edelleen vielä isompaa Planeettaa. Pieni blogi ja lähes harrastelijavoimin pyöritetty webhotelli sopivat aikanaan hyvin yhteen, mutta vuosien mittaan edelleen melko pieni blogi ja isoksi kasvanut liiketoiminta eivät enää niinkään.

Sisältöön keskittyvinä harrastebloggaajina emme tunteneet oloamme ihan kotoisaksi isolla planeetalla, jonka useimmilla muilla ”asukkailla” taisi olla omat ylläpitojoukkonsa, siinä missä me olimme alkuvuosien kokemuksien myötä tottuneet siihen, että tarvittaessa apu on lähellä.

Selvittelimme hiukan vaihtoehtoja ja melko pian niistä nousi yksi ylitse muiden: Zoner.
Iso osa Meriharakka-blogin matkablogi-kolleegoista asuikin jo Zonerin katon alla, joten lopulta valinta uudesta kodista oli helppo.

WordPress-blogin vaihtoehdot

Tutustuimme aluksi hiukan ”asuntovaihtoehtoihin” ja totesimme, että tarvitsemme reilusti tilaa, joten valintamme oli WP-Cloud Premium, jossa levytilaa on 50 Gt, joka riittää kävijämäärille aina 1000 kävijään päivässä ja joka käsittää kaksi WordPress-asennusta, eli tuotantosivut ja niille rinnakkaisen kehitysympäristön. Vaihtoehtoina tarjolla olisi ollut vähän pienempi Starter ja vielä isompi Business, mutta päätimme ainakin nyt aluksi asettua taloksi tähän keskikokoiseen ”asuntoon”.

Zonertilaus

Täyden palvelun muutto

Muuttopäätöksen jälkeen varsinainen muutto alkoikin sitten rivakasti.
Muuttoon saimme reilusti apua Zonerilta, osaksemme jäi oikeastaan vain antaa ”vanhan asunnon avain” (verkkotunnuksen siirtoon tarkoitettu avain) Zonerille, joka hoiti tyylikkäästi itse muuton. Itse muutossa oli muutama vaihe, verkkotunnuksen siirto ja varsinaisen sivuston siirto. Verkkotunnuksen siirtoon meni viikko ja lopulta koko blogi siirtyi Zonerin hoitoon noin kolmen viikon sisällä muuttopäätöksestämme, siis tilauksesta.

Tilaus Zoner tiedot

Itse muuttopäivä vähän jännitti, etenkin kun olimme juuri tuona päivänä matkoilla, hiihtelemässä Calliolassa, mutta eipähän meitä itse muuttoon tarvittu. Siirto alkoi aamulla kymmenen maissa ja jo ennen illalliselle lähtöämme pääsimme tarkastamaan, että kaikki oli uudessa kodissa paikallaan.

Vaikkakin muuttomiehet olivat tehneet hyvää työtä, niin muutama juttu vaati vielä pientä viimeistelyä. Tässä muutossahan ei oikeastaan ollut tarkoitus muuttaa mitään, vaan halusimme, että kaikki näyttää uudessa kodissamme jokseenkin samalta kuin vanhassakin. Zonerin osalta täytyy todeta, että nämä muuttomiehet hoitivat kyllä homman hienosti loppuun asti.

Kärsivällisyyttäkin heiltä löytyi, sillä emme olleet tulleet ottaneeksi lyhyelle reissulle edes läppäriä mukaan! Teimmekin sitten osaltamme sivuston toiminnan tarkistukset tabletilla ja puhelimella ja ajoittain hitaammasta verkosta johtuen emme aina hetimmiten nähneet tehtyjen viimeisten muutosten vaikutusta ja jankkasimme jonkin aikaa samoista ongelmista ennen kuin selvisi, että kaikki on kyllä ok, kunhan me saamme vaan yhteytemme kuntoon!

Zoner asiakaskysely
Hyvin sujuneen muuton jälkeen oli iloa vastata asiakaskyselyyn – vaikka leffalippuja tai uutta iPadiä ei tullutkaan :-)

Paikat järjestykseen uudessa kodissa

Muuton jälkeen otimme käyttöön sivustollamme kehitysympäristön, jota meillä ei erillisenä aikaisemmin ollutkaan ollut. Kehitysympäristössä teimme (lue, palkkaamamme konsultti teki) joitakin sivustolle työjonossa olleita päivityksiä. Samalla hän päivitti käyttämämme teeman, eli sivujen ulkoasun, teknisesti ajan tasalle.

Sivustomme on 17-vuoden jälkeen kooltaan melko suuri, siitä huolimatta, että vuodenvaihteessa poistimme osan ensimmäisten vuosien jutuista, mutta levytilan käytön kannalta näissä ensimmäisissä jutuissa ei juuri tilaa vieviä kuvia vielä ollut tai kuvat olivat hyvin pieniä, joten se ei paljoa lopputulokseen tältä osin vaikuttanut.

Koronasiivous

WP-Cloud Premiumin 50 Gt osoittautui lopulta sekin ”neliöiltään” vähän ahtaaksi, sillä optimitilanteessa samaan tilaan pitäisi mahtua niin tuotantoympäristö, kehitysympäristö, kuin tuotannosta ennen isompia muutoksia otettava varmuuskopiokin. Lisäksi, jos huonosti käy, ja varmuuskopio jouduttaisiin ottamaan käyttöön, niin hetkellisesti tarvittaisiin tilaa vielä vähän enemmänkin. Toistaiseksi päädyimme ratkaisuun, jossa kehitysympäristö sijoitettiin omaan ympäristöönsä (kuuluu samaan hintaan). Erillisessä ympäristössä voimme testata asioita, mutta muutokset joudutaan myöhemmin toistamaan tuotantoympäristössä. Tässäkin päätöksessä ja sen toteutuksessa saimme apua Zonerin tukipalveluilta niin chatillä kuin mailitse.

Tarkoituksena on vähitellen karsia lisää vanhimpia juttuja tai ainakin pakata kuvatiedostoja vähän pienemmäksi ja sen myötä jos ei nyt ihan pienentää tilankäyttöä niin ehkä kuitenkin pysäyttää sen kasvu. Kuvatiedostot olemme halunneet pitää blogin yhteydessä vaikka monet käyttävätkin ulkopuolisia kuvapalveluita, kuten esimerkiksi Flickriä, joka sekin tosin muuttui jokin aika sitten maksulliseksi.
Pienenä yllätyksenä meille tuli, että Zonerin tarjoamat paketit ovat levytilan osalta kiinteitä, eli lisälevytilaa ei myydä gigatavu kerrallaan mikä Planeetassa oli mahdollista, mutta emmeköhän me tämänkin kanssa pysty elämään.

Kaikkea muutakin pientä korjattavaa ja kehitettävää kohta jo täysi-ikäisestä blogistamme löytyy, mutta vähitellen. Eikös se niin ole, että muuton jälkeen kannattaa hetki tunnustella uutta ympäristöä ennen kuin tekee isompia vaikka sisustusta (blogin tapauksessa vaikka teemaa) koskevia päätöksiä …

Tuttuja samassa osoitteessa

Bloggaajakolleegamme Marjo kertoi hänkin äskettäin oman bloginsa muutosta.
Marjon Bloggerilla toteutetun (vs. Meriharakan WordPressillä toteutettu blogi) blogin muutto oli hiukan erilainen kuin meidän, sillä siinä Meriharakan osalta blogin nimi ja osoite säilyivät samana, vain blogin sisältö vaihtoi paikkaa, niin Marjon tapauksessa vaihtui vain blogin historiallisista syistä hiukan kryptinen osoite, joka puhui Styleheavenistä ja Marjoriestä viimeinkin samaksi kuin blogin nimi, eli nyt Marjon matkassa-blogi löytyy helposti ymmärrettävästi osoitteesta marjonmatkassa.fi.

Marjonkin osoitteen muutoksen toteutti Zoner ja meidän tapaan myös Marjo vaikuttaa olleen erittäin tyytyväinen Zonerilta saamaansa tekniseen tukeen.

Lue tästä lisää Marjon blogin muutosta ja Marjon kokemuksista Zonerista

marjon matkassa zoner

Join the Conversation

6 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Jos meidän blogimme, jossa taitaa tätä nykyä olla runsaat 1600 juttua, siirtyi ongelmitta paikasta toiseen, niin melkein uskaltaisin väittää, että yhtä vaivattomasti moni muukin blogi siirtyisi :-) Blogin käyttö, myös siis ylläpitäjän näkökulmasta, ei muuttunut siirrossa mitenkään merkittävästi.

 1. says: Marjo

  Onnea uuteen kotiin tai siis ”meidän yhteiseen kotiin” :D Itse olen supertyytyväinen siihen miten Zoner hoiti blogin siirrot ja kaikki 1398 jo kirjoitettua postausta vaikka minua etukäteen toki jännitti ihan suunnattomasti. Näin jo painajaisia etukäteen siitä, että jotain kyllä varmasti katoaa. Kaikki siirtyi todella sulavasti ja sain erittäin hyvää palvelua myös puhelimessa kun ennen lopullista ”enteriä” halusin vielä varmentaa pari asiaa. Ihailen sellaisen it-henkilön ääntä, joka täysin rauhallisesti selittää ehkä vähän hermostuneelle soittajalle ”kaikki järjestyy ja mitään ei katoa”.

  Blogin käyttö on yhtä helppoa kuin aiemmin ja vihdoin blogilla on oma domain myös!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Näinhän se vähän on, että mitä isommaksi blogi on kasvanut, niin sitä enemmän hirvittää, että kun jotain muuttuu, niin jotain menee, isosti, pieleen. Mutta ei mennyt! Me olemme korona-ajan askarteluna alkaneet jo poistaa joitakin vanhempia juttuja, joten juttujen kokonaismäärä ei ehkä enää kasva, jos jatkossakin jatkamme tätä karsintaa jotenkin vuosittain.

 2. Hyvä hosting-firma on tärkeä sivujen latausnopeuden suhteen. Google ”rankaisee” hakutuloksissa, jos palvelun vasteaika on liian hidas. Omia mittareita kannattaakin seurata Google Search Consolesta.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *