Matkalla jossain päin Suomea

Matkalla jossain päin Suomea

1970-luvulla, aikaan ennen kännyköitä, radiossa luettiin kesäisin henkilötiedotuksia, joissa henkilöitä ”matkalla jossain päin Suomea” kehotettiin ottamaan yhteyttä omaisiinsa. Loppuviikosta alkaen olemme vajaat kaksi viikkoa ”matkalla jossain päin Suomea” – tosin nyt matkassa kulkee myös pari kännykkää, iPad ja läppäri.

Ostimme, jo marraskuussa, VR:n Black Friday -tarjouksesta autojunamatkan Helsingistä Rovaniemelle, jollekin heinäkuun päivälle. Ajatuksena, että 109 euron hintaisella lipulla ei nyt ole niin väliä, vaikka se jäisi käyttämättä,  jos jotain ”tärkeämpää” ilmaantuu. No ei ilmaantunut. Norjan avautumista odotellessa ja Välimeren kärvistellessä vielä kuumemmassa kuin Suomi, päätimme jossain määrin avautuneista matkailumahdollisuuksista lomailla vielä ainakin heinäkuun Suomessa.

Päivittäessäni viimeksi yhteenvetoa kokemistamme majakoista hahmottelin jo hiukan tätäkin reissua:

24 majakkaa Suomessa

Osittain toteutamme jo viime syksynä luonnostelemaamme suunnitelmaa, mutta etenkin alusta ja lopusta se on vähän muuttanut muotoaan. Aloitamme paluumatkan Rovaniemeltä, emme Oulusta ja lopusta ajattelimme sittenkin ohittaa Tuurin ja Ähtärin niitä kokematta ja valita niiden tilalle muutaman kansallispuiston. Myöskään valmiita majakkaretkiä ei tänä toisenakaan koronakesänä järjestetä, joten retkemme majakkavierailut olemme sopineet yksityisinä retkinä, joille tosin olemme ottaneet (ja voimme vieläkin ottaa) muita mahdollisesti näistä majakoista kiinnostuneita mukaan.

Majoituksia iglusta kylpylään

Näin on tarkoitus edetä karkeasti ottaen Rovaniemeltä takaisin Iirislahteen:

 • Ranua
 • Siikajoki
 • Kalajoki
 • Uusikaarlepyy
 • Björköby
 • Seinäjoki
 • Karvia
 • Ikaalinen

Kalajoella ja Björköbyssä viivymme majakkaretkillä pari yötä, muuten on tarkoitus jatkaa matkaa joka päivä. Matkan varrelle olemme toki hahmotelleet joitakin muitakin käyntikohteita, mutta niistä lisää sitten myöhemmin, jos ne sattuvat toteutumaan.

Kaupunkimajoitukset, kuten vaikka Uusikaarlepyyssä ja Seinäjoella ovat enemmän tai vähemmän tavallisia hotelleja, mutta mahtuu mukaan muutama mökki ja yksi hostellikin (Karvialla) – kuitenkin omassa huoneessa ja omilla mukavuuksilla.

arctic igloos
Arctic Igloos ilmasta kuvattuna Booking.comin sivuilla
Ikaalisten kylpylä Matkalla jossain päin Suomea
Ikaalisten kylpylä, kuva Ylen jutusta uudistetun kylpylän avajaisista (Miikka Varila / Yle)

Majakkaretkiä sään salliessa

Reitin varrelle jäävät seuraavat majakat (pohjoisesta etelään):

 • Tauvo Siikajoella
 • Ulkokalla Kalajoelta
 • Stubben Uusikaarlepyystä
 • Norrskär, Utgrynnan ja Ritgrund Björköbystä

Tauvolle pääsee autolla, retket muille majakoille toteutuvat säävarauksella. Ulkokallaan ja Utgrynnaniin ei pääse rantautumaan, mutta tarkoitus on kuitenkin käydä ”kuvausetäisyydellä”. Ulkokallaan ja Maakallaan suuntautuva retkemme on jo ”loppuunmyyty”, mutta koko päivän kestävälle merimatkalle Björköbystä keskiviikkona 14.7. saattaisi vielä mahtua mukaan, jos satut olemaan silloin sillä suunnalla.  Samoin veneretkelle Uusikaarlepyystä Stubbenille 12.7. saattaisi vielä joku innokas mahtua mukaan.

Reitin varrelle jää tietysti muitakin majakoita, kuten vaikka Marjaniemi Hailuodossa ja Valassaaret, mutta niissä vierailimme edellisellä samantyyppisellä kesäreissulla muutama vuosi sitten.

Juhannuksena Päivä Maarianhaminassa -risteilyllä sää suosi ja näimme pari majakkaa kivasti kuvausetäisyydeltä, eli Marhällanin Ahvenanmaalla ja Harmajan Helsinkiä lähestyessämme. Marhällan taidetaan tosin laskea loistoksi.

Marhällan Matkalla jossain päin Suomea
Harmaja

Luontoretkiä kansallispuistoihin

Björköbyn jälkeen majakkaretkemme muuttuu kansallispuistoretkeksi ja vierailemme mahdollisesti yhdessä tai useammassa näistä suunnilleen reittimme varrelle jäävistä kansallispuistoista:

 • Lauhanvuori
 • Kauhaneva-Pohjankangas
 • Seitseminen.
katikankanjoni
Katikankanjoni Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa, kuva matkailusivustolta
lauhanvuoren pirunpelto Matkalla jossain päin Suomea
Lauhanvuoren pirunpelto, kuva Kukkulalta-blogin jutusta

Vinkkejä matkan varrelle?

Suomeen lupaillaan tässä vaiheessa helteitä vielä heinäkuuksi ja peloitellaan kuivuudellakin. Helteistä ei niin väliä, mutta jos niiden kylkiäisenä tuulet merellä pysyvät kohtuullisena, niin kelpaa!

Blogiin en välttämättä lupaa juttuja tältä matkalta heti matkan varrelta, mutta muutaman valokuvan jaamme luultavasti (melkein) päivittäin Facebook -sivuillamme ja Instagramissa. Tietysti jos säät eivät suosi ja päädymme viettämään sateisia aamuja/iltoja/päiviä hotelleissa tai matkan varren mökkimajoituksissa, niin voihan sitä sitten vaikka askarrella jutun tai pari matkan varrellakin.

Tämän karkean suunnitelman lisäksi olemme listanneet matkan varrelta joitakin muitakin kohteita, mutta jos haluat ehdottaa omia suosikkikohteitasi tai hyviä taukopaikkoja, niin otamme mielellämme vinkit vastaan vaikka kommenteissa!

2021 paluukartta
Jutun otsikkokuva 123rf.comista (anweber) – ei siis omamme, vaikka väri onkin oikea :-)

Join the Conversation

6 Comments

 1. Kiva reitti, ajoimme pitkälti saman reitin viime vuonna, joskin suunta oli eri ja pysähdyspaikkammekin hieman erosivat. Björköbyssa (Vaasassa) kannattaa pysähtyä Edvininpolulla, omasta mielestäni vaikuttavin ITE-kohde Suomessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi – vinkistä! Björköbyssä olimme viimeksikin rannnikkoreissullamme nelisen vuotta sitten, mutta silloin(kaan) en tuohon kiinnittänyt huomiota, jos se siis tuolla oli jo 2017.

 2. Terveisiä Vaasasta! :) Meidän road trip on loppusuoralla ja viimeisen yön ennen kotiutumista vietämme täällä aurinkoisissa maisemissa. Katsoin, että teidän loppureitti Vaasasta eteenpäin menee osittain samoja latuja kuin mitä olemme suunnitelleet. Länsirannikko on jäänyt viime vuosina vähemmälle huomiolle, joten kiva kierrellä vähän näitäkin seutuja.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.